Maria Boonzaaijer

 • Amsterdam 1943. Op een zondagmorgen snelt Josefien Langeveldt, moeder van acht kinderen, met haar doodzieke baby Lise naar de huisarts. Onderweg stuit ze op een razzia. Een radeloze jonge vrouw probeert haar zuigeling in Josefiens armen te leggen: 'Red mijn dochtertje!' Josefien vlucht in paniek weg. Haar weigering om te helpen blijft Josefien achtervolgen tot ver na de oorlog, als er beneden haar Joodse buren komen wonen.
  Een familieroman over diepe vriendschap, een geheime liefde, verraad, en de impact van de oorlogsjaren. Tegen de achtergrond van de bezettingstijd en de jaren vijftig, de tijd van wederopbouw, verzuiling, grote gezinnen, het rijke roomse leven en strikte fatsoensnormen.

 • Het huwelijk van de 52-jarige Julia Leander is gestrand en daarmee ligt haar leven overhoop. Via een arts huurt zij voor een zeer lage prijs een luxe appartement aan de Amstel, maar daarbij is inbegrepen de zorg voor een oude heer, F. Todi. Deze norse Portugees is daar echter niet van gediend en doet er alles aan om Julia het huis uit te werken. Desondanks ontvouwt zich tussen deze twee gekwetste mensen een intieme relatie, die hen doet opbloeien.
  Dan neemt Todi - gedreven door wroeging over zijn verleden - Julia mee naar zijn geboortestad Setúbal om zijn oude geliefde Teresa te zoeken; een reis met onvoorziene gevolgen.
  Hunkering gaat over eenzaamheid en over een passievolle zoektocht naar menselijke warmte en waardigheid. Bovenal rekent dit boek af met het cliché dat seks en senioren met elkaar in tegenspraak zijn.

  Maria Boonzaaijer is docent drama, stemcoach en chansonnière. Hunkering is haar vierde roman. Haar debuut Papa Tango (2009) schreef ze tijdens een vierjarige zeilreis rond de wereld. In 2013 verscheen Het vreemde meisje, in 2015 de familieroman Joodse buren


  Janneke Siebelink (recensent bol.com) over Joodse buren:
  "Een boek over tijdloze oorlogen die zich in vele gedaantes aandienen.
  Maar vooral: over de oorlog in jezelf. Over schuld en boete. Boonzaaijer
  laat me huilen bij het tonen van het onvermogen van de mens."

  Carel Kraayenhof (bandoneonist) over Papa Tango:
  "Met weemoed en vreugde gelezen."


  www.stemstudiomaria.nl
  facebook.com/mariaboonzaaijer/fanpage

 • Constance Croon torst bittere jeugdherinneringen met zich mee. Pas
  halverwege haar leven vindt zij de kracht om Vossensteyn, het oude
  familiehuis, een bezoek te brengen. Haar oma ligt daar op sterven; zij
  voelt zich schuldig aan de liquidatie van een familielid in de oorlog. In
  hun nachtelijke gesprekken blijkt dat oma lijdt onder leugens die het
  hele gezin hebben beschadigd. Wat voor licht werpt dat op het verstikkende
  milieu waarin Constance opgroeide? Was haar moeder een
  narcistische kwelgeest of juist slachtoffer van machten die hen allen
  te groot waren?
  Het litteken van Vossensteyn speelt zich beurtelings af in Twente en Amsterdam
  tijdens de Duitse bezetting.

 • Heleen, fysiotherapeute in Amsterdam, denkt haar leven onder controle te hebben. Tot er op een dag een mager meisje uit Rusland voor haar deur staat, dat beweert haar nichtje Irina te zijn. Maar hoe kan dat? Heleen heeft maar één oudere broer die priester is. Ze heeft geen contact meer met hem. Er is te veel gebeurd in het verleden.
  Heleen wordt ondanks haar argwaan geraakt door de eenzaamheid die Irina uitstraalt. Ze kan haar niet aan haar lot over laten en neemt het meisje mee naar huis. Dit besluit blijkt grote gevolgen te hebben. Het verleden moet zijn geheimen prijsgeven. Wie is Heleens broer eigenlijk? En wat houdt hij verborgen?
  Het vreemde meisje: een meeslepende literaire roman met een actueel thema; over geschonden vertrouwen, een verboden liefde, schuld, wraak en verzoening. Een schrijnend verhaal vol verrassende wendingen. Puur en helder geschreven.'Een verhaal van diepe emoties, zonder concessies aan de waardigheid en integriteit van de personages.'
  Hans Boland, Poesjkinvertaler

empty