Maarten Kolsloot
-
De Rabobank wielerploeg is een van de meest succesvolle sportploegen uit de Nederlandse sportgeschiedenis. 'Rabo' won grote rondes als de Giro D'Italia, Vuelta en bijna de Tour de France. In de onthullende en diepgravende biografie 'De Raboploeg' duikt Maarten Kolsloot in de geschiedenis van het veelbesproken team. Aan de hand van interviews met 200 betrokkenen en duizenden nieuwe documenten wordt een veelomvattend en in diverse opzichten nieuw beeld geschetst van de ploeg die tussen 1996 en 2012 successen boekte.
Nieuw archiefmateriaal laat een intiem beeld zien van de eerste dagen van het team in september 1995. Uit persoonlijke fax- en e-mailberichten van Jan Raas en zijn medewerkers ontstaat het beeld van een gepassioneerd stel mensen dat hun wielerploeg wilde redden. En een gehaaide bank die een hyper ambitieus plan opstelde om de sport uit het slop te trekken. Ten koste van veel. De afgeketste transfer van Lance Armstrong naar Rabo en diverse andere transfers komen aan bod. Soms voor het eerst in het openbaar. Ook slaagt 'De Raboploeg' erin omdat het gordijntje open te trekken voor het grootste publieke geheim uit de wielersport: waarom verdween Jan Raas nu écht uit beeld? Dit boek geeft antwoorden.
We horen van vergeten renners en gebroken dromen, maar ook van bekende coureurs als Michael Boogerd en Michael Rasmussen. Die laaste, de magere Deense bijna-Tourwinnaar, is misschien wel de man die de hoogste prijs betaalde voor gewenste wielerroem. En passant wordt door middel van nog nooit ingeziene financiële stukken een beeld geschetst van de boerenleenbank Rabobank die weliswaar heel veel gaf aan de sport, maar altijd met een de vinger van een Hollandse koopman op de knip. Een boek dat boeit van kaft tot kaft. -
In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2020 komen Amerika-deskundigen Maarten Kolsloot en Victor Vlam met een handig, informatief, leerzaam, gek en vrolijk verkiezingsboek dat de lezer een kijkje achter de schermen geeft van het Amerikaanse verkiezingscircus. Centraal staat de vraag of en hoe Trump zal worden herkozen.
De meeste kandidaten voor de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn inmiddels bekend. Het circus bouwt op naar het moment suprême, inclusief de spanning, de chaos, de intriges en de ontknoping.
Kolsloot en Vlam leggen op geheel eigen en heldere wijze het systeem uit, blikken terug en vooruit, analyseren de rol van media en geld, beschrijven het veranderende kiezersgedrag, vertellen sterke verhalen over obscure kandidaten en treurige campagnebijeenkomsten, en larderen hun boek met leuke lijstjes: welke boeken/websites/films moet je lezen en zien, wat zijn de belangrijkste onderwerpen van deze campagne, wie zijn de grootste kanshebbers, wat zijn de grootste verkiezingsbloopers, en nog heel veel meer.
"Donald Trump is niet gek" is een eigenzinnige verkiezingsgids bij de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen. -
De vaak verguisde voetbalclub FC Emmen promoveert in mei 2018 voor het eerst in haar bestaan naar de eredivisie. Heel Drenthe, toch meestal wat somber van aard, is euforisch. Het is bijna niet te bevatten. Is dit de club die enkele jaren geleden op sterven na dood was?
De maanden na de promotie komen de veranderingen in ijltempo op de club en haar medewerkers af. Wat doet dat met de talloze kleurrijke karakters die er rondlopen? Hoe overleeft het arme FC Emmen in de eredivisie?
MAARTEN KOLSLOOT volgt de club in haar wonderlijke eerste jaar in de eredivisie. Hij spreekt alle betrokkenen, reist mee naar wedstrijden en trainingskampen, houdt een dagboek bij, vlogt erover voor NOS Sport, en maakt mee dat FC Emmen eindigt op een fraaie veertiende plek.
FC EMMEN. EEN DROOMSEIZOEN gaat over mensen die zichzelf vaak als klein zien en eigenlijk altijd worden onderschat. Over ambitieuze clubmensen die heel graag met de grote jongens mee willen doen. Het is een vrolijke beschouwing over een Nederlands voetbalwonder.
Maarten Kolsloot (1982) is sportjournalist en Amerika-kenner. Hij geeft op Radio 1 regelmatig commentaar op Amerikaanse sporten. Voor het ANP was hij correspondent in de VS. Hij schreef diverse honkbalboeken; STRIKE OUT won op een haar na de Nico Scheepmakerbeker voor beste sportboek. -
Zo word je president kijkt achter de schermen van de Amerikaanse presidentsrace. Journalist Maarten Kolsloot maakte in 2008 de kansloze presidentscampagne van senator Chris Dodd mee en beschrijft die op hilarische wijze. Van het aanbellen bij junks tot aan de harde nederlaag. In het tweede deel gaat Maarten op reis naar Holland in de staat Michigan. Gesticht door gelovige Nederlanders.
Obama bezocht het oerconservatieve stadje de afgelopen twee jaar twee keer. Maarten is daarbij. Ten slotte neemt Maarten je mee in de krankzinnige wereld van het grote geld: de campagne van 2012. Maarten praat met Mitt Romney over de 'fantastische Nederlandse schaatsers' en voelt presidentskandidaat Rick Santorum aan de tand als hij zegt dat in Nederland ouderen massaal onvrijwillig sterven.
-
De stuntploeg van Voetbalvereniging Sint Bavo (VVSB) uit Noordwijkerhout staat voor een verhaal waar we allemaal in willen geloven: de kleine man die voor even groot is. David tegen Goliath en 12 andere clichés. Volgens de tientallen persverhalen die rond de 'bekerkraker' met FC Utrecht verschenen zijn de spelers van VVSB `bekerhelden' en `schreven ze geschiedenis'. Onder die clichés gaat een ander verhaal schuil: dat van elf gewone jongens uit een katholiek kerkdorp en een bijna vergeten legende.
-