Filter
Genres
Uitgevers
Talen
Formaten
Luc Swinnen
-
Lange tijd zochten we het antwoord op stress- en angstklachten in onze hersenen. Recent onderzoek toont aan dat we verder moeten kijken dan dat. Cruciaal is de nervus vagus, die door je hele lijf loopt en in contact staat met al je organen. Geen wonder dat je stress en angst in je hele lijf kunt voelen. Het goede nieuws is: je kunt via diezelfde nervus vagus ook positieve boodschappen aan je lijf geven. Verbinding maken met anderen is daarvoor cruciaal. Dit inzicht ligt aan de basis van het baanbrekend werk van de Amerikaanse neuropsychiater Stephen Porges. Stressexpert Luc Swinnen vertaalt zijn inzichten naar heel concrete handvatten die de nervus vagus positief stimuleren. Zo kun je stap voor stap je veerkracht versterken, je angst verminderen en stressgerelateerde klachten een halt toeroepen. Wij zijn allemaal familie van de homo sapiens. Die was niet de sterkste of de slimste mensensoort, maar toch won hij de evolutionaire ratrace. Omdat hij een belangrijk streepje voor had op zijn naaste concurrenten: hij was vriendelijk.
Je leest het goed: de homo sapiens veroverde de wereld omdat hij de vriendelijkste aller mensen was. Hij kon met iedereen praten, zelfs met volslagen onbekenden. Hij kon emoties lezen bij anderen en zijn eigen emoties reguleren met behulp van de zenuwstelsels van anderen.
Al vele jaren geleden werd geopperd dat sociaal contact een belangrijke bescherming biedt tegen stress. Maar nu weten we ook hoe dat mechanisme in elkaar zit. Dat wonderlijke verhaal wil ik je in dit boek vertellen. Het is een verhaal met vele zijtakken. Ik zal het hebben over ons zenuwstelsel, over angst en trauma, over flexibiliteit en veerkracht. Je zult kennismaken met de nervus vagus, de polyvagaaltheorie, met triggers en glimmers. Ik zal je ook enkele simpele technieken en oefeningen aanreiken om je nervus vagus te activeren.
Heb je soms hevige angsten? Twijfel je aan jezelf? Kamp je met trauma? Ben je snel overprikkeld? Wil je meer controle over je ademhaling, je spijsvertering of je hartslag? Wil je je immuniteit versterken? Of ben je op zoek naar een frisse kijk op veerkracht? Dan ben je bij de nervus vagus aan het juiste adres. -
In zijn bestseller Activeer je nervus vagus liet stressexpert Luc Swinnen Vlaanderen en Nederland kennismaken met de nervus vagus, een zenuw die door je hele lijf loopt en je brein in contact brengt met al je organen. In dit nieuwe boek toont hij hoe je actief aan de slag kunt met je nervus vagus om uiteenlopende problemen als stress, burn-out, trauma, prikkelbare darm, ontstekingen en chronische vermoeidheid te lijf te gaan. Aan de hand van concrete tips en oefeningen kun je onmiddellijk aan de slag. Het resultaat? Een gezonder, rustiger en gelukkiger leven!
-
Ons brein staat bijna altijd aan. Die voortdurende overprikkeling is niet alleen dodelijk voor onze creativiteit, maar kan op langere termijn ook stress en burn-out veroorzaken.
Om je hersenen gezond en veerkrachtig te houden, moet je ze de kans geven om af en toe goed uit te rusten. Maar hoe kun je dat concreet doen? Want ook als we tv-kijken of slapen is ons brein hard aan het werk. De nieuwste neurowetenschappelijke studies over het belang van netwerken in onze hersenen tonen overduidelijk aan dat we ons brein af en toe in offline modus moeten zetten als we de ratrace van elke dag willen overleven. In dit boek legt stressexpert Luc Swinnen niet alleen uit waarom die breinrust voor je hersenen zo belangrijk is, hij gaat ook dieper in op wetenschappelijk onderzochte methodes die je kunnen helpen om veerkrachtiger, creatiever en empathischer in het leven te staan. 'Wetenschappers hebben in ons brein een aantal netwerken geïdentificeerd die verafgelegen hersendelen met elkaar verbinden. Zo is er het online breinnetwerk. Als dat actief is, ben je gefocust op een bepaalde taak: je lost een crisis op, beantwoordt de ene e-mail na de andere of managet je huishouden. Daarnaast hebben we een soort rustnetwerk of offlinebrein, dat lekker actief is als je aandacht naar binnen gericht is. Je zit bijvoorbeeld rustig op een bankje in de zon en plots krijg je werkelijk briljante invallen.
Beide netwerken zijn ontzettend belangrijk, maar helaas komt vandaag ons offline brein veel te weinig aan zet. Dat is doodjammer, want net dat breinnetwerk laat ons toe om veerkrachtig, creatief en empathisch in het leven te staan. Het zijn alle drie vaardigheden die ons kunnen helpen een antwoord te vinden op de eisen en uitdagingen van de 21ste eeuw.
Als we maximaal op ons offlinebrein inzetten, kunnen we de robot- en AI-oorlog winnen. Dan zullen we wel moeten leren om het nietsdoen en het dagdromen in ons leven toe te laten, te oefenen en in te bouwen. In dit boek wil ik je tonen hoe je dat kunt doen. -
Ongewenst seksueel gedrag, verkeersagressie, pathologisch uitstellen, parkeren op de andersvalidenplaats, je break-up delen via de sociale media... Rationeel weten mensen soms wel dat iets geen goed idee is, maar ze doen het toch. Als wij aangesproken worden op zo'n irrationeel gedrag, vluchten we weg of gaan we in de tegenaanval: 'U hoeft mij niet uit te leggen wat ik wel of niet mag doen!'
Arts en statisticus Luc Swinnen legt de oorzaak bloot: er zit een reptiel in ons brein. Wanneer onze emoties sterker worden dan ons redeneringsvermogen, gaat dat ons gedrag ingrijpend beïnvloeden, met alle gevolgen van dien. Aan de hand van 40 concrete cases toont Swinnen aan welke mechanismen in ons brein het overnemen bij onbegrijpelijk gedrag, en hoe we ons en onze omgeving ertegen kunnen beschermen.