Een jonge Russische plantkundige, Nikolaj Vavilov, raakt in de onherbergzame valleien van Centraal-Azië gefascineerd door wilde tarwe. De sleutel tot verbetering van de landbouw, vooral voor de arme Russische boeren, ligt in zijn baanbrekende idee van kruisingen met wilde exemplaren. Op vijf continenten jaagt Vavilov op planten om de grootste collectie zaden ter wereld op te bouwen.
Maar in Rusland zijn intussen de communisten aan de macht gekomen en met hen een dodelijke mix van ideologie, fraude en pseudowetenschap. Vavilovs tegenspeler is Trofim Lysenko, die wetenschappelijke wonderen belooft en door Stalin wordt gebruikt om onmogelijke hervormingen door te drukken.
In De plantenjager uit Leningrad, de eerste historische roman van Louise O. Fresco, volgen we de hoop en wanhoop van een gedreven wetenschapper, tot Stalins net zich om hem sluit. Het is een aangrijpende geschiedenis van eerlijkheid en moed van een man die werkelijk heeft bestaan en die zich in veel opzichten kon meten met Darwin en Mendel. Zijn werk is vandaag de dag even relevant als in zijn eigen tijd.
Louise O. Fresco (1952) is schrijver, wetenschapper en columnist voor NRC Handelsblad. Zij publiceerde eerder onder andere Hamburgers in het paradijs en de romans De kosmopolieten, De utopisten (shortlist Libris Literatuur Prijs) en De idealisten.
Over De kosmopolieten:
'Prachtige beelden, fraai geformuleerde mijmeringen over de werking van het geheugen, de zin van het leven en de rol daarin van het toeval en van doelbewuste keuzes. Een rijke, veelzijdige en goed geschreven roman.'
Elsbeth Etty, NRC Handelsblad
Over De utopisten:
'Fresco stelt een uitermate relevant thema aan de orde: het gebrek aan durf in een politieke praktijk die verlamd lijkt door de grote, actuele uitdagingen van ecologie, migratie en mondialisering. (...) In haar indrukwekkende compositie koos Fresco voor een beheerste, registrerende stijl waarin de goed getypeerde figuren een eigen stem kunnen krijgen.'
Juryrapport Libris Literatuurprijs
'Kritisch cartografeert ze hun werdegang: vooral het menselijk mengsel van Michiels activisme, opportunisme en behaagzucht is raak. Hij belichaamt als het ware de hoofdloop van zijn generatie: van links activist tot maatschappelijk succesnummer.'
Rob Schouten, Trouw
Over De idealisten:
'Groots, zintuiglijk, word je een universum in geslingerd op een manier waarop natuurdocumentaires dat niet kunnen. Wie zo kan schrijven heeft mij te pakken.'
De Groene Amsterdammer
'Fresco toont in deze ideeënroman op doorwrochte en uiterst serieuze wijze aan dat "goed doen" zo makkelijk nog niet is.'
De Volkskrant
'Een bijzonder meeslepende roman, die hoofd én hart prikkelt.'
HP/De Tijd
De rijkdom van een bibliotheek, de schoonheid van een schilderij, de stille opwinding van het ontdekken van nieuwe ideeën: in Kruisbestuiving schrijft Louise Fresco over de manier waarop wetenschap, technologie en kunst elkaar inspireren.
In het zoeken naar zingeving worden die terreinen vaak in één adem genoemd, maar meestal blijft onduidelijk wat kunst en kennis nu precies met elkaar kan verbinden. In dit persoonlijke boek geeft Fresco talloze voorbeelden: wat Jeroen Bosch en biotechnologie met elkaar gemeen hebben, of Darwin en glazen modellen van kwallen. Het belangrijkste menselijke bezit, dat aan de basis ligt van iedere samenleving, is volgens Fresco ons vermogen om te leren en kennis over te dragen, vragen te stellen en analogieën te vinden.
Na het succesvolle Hamburgers in het paradijs en de zesdelige documentaireserie Frescos Paradijs is Kruisbestuiving opnieuw een fascinerend boek waarin Fresco voedsel, landschap en het leven verbindt vanuit kunst en wetenschap.
Louise O. Fresco is een van s werelds grootste deskundigen op het gebied van landbouw en voedsel. Per 1 juli 2014 is zij bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research Centre. Haar roman De utopisten stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. In 2012 verscheen haar voorlopige magnum opus Hamburgers in het paradijs, waarvan inmiddels meer dan 15.000 exemplaren zijn verkocht, en dat ook zal verschijnen in het Engels en Frans.
Fresco heeft al vele jaren een wekelijkse column in NRC Handelsblad.
Over Hamburgers in het paradijs:
`Fresco geeft ons hoop.
Johannes van Dam, Elsevier
`Fresco pakt gevoelige kwesties één voor één aan, met respect voor de emoties, maar ook met nuance.
Bart Braun, Touw
Al in 2005 werd Louise Fresco in haar toenmalige woonplaats Rome geconfronteerd met vluchtelingen uit Afrika en Azië. Ze besefte dat een snel veranderende wereld zou kunnen zorgen voor meer vluchtelingen, waar op dat moment in Europa nog nauwelijks aandacht voor was. Ze schreef deze intense, ontroerende novelle over een jonge Syrische immigrant in de marge van een grote stad; vermoedelijk de eerste in ons taalgebied. Met een eigen, zuivere toon dringt ze binnen in het meedogenloze leven van een nieuwkomer.
Speciaal voor deze nieuwe uitgave schreef ze een inleidend verhaal over de totstandkoming van dit boek.
Louise O. Fresco is bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research Centre en columniste voor nrc Handelsblad. Ze schreef onder meer de roman De utopisten (shortlist Libris Literatuurprijs) en haar magnum opus Hamburgers in het paradijs.
`Al haar betrokkenheid bij de hongerige en anderszins misdeelde medemens, haar mededogen met de verworpenen en haar niet mis te verstane maatschappijkritiek heeft ze in deze in poëtische taal geschreven novelle neergelegd.'
Elsbeth Etty, nrc Handelsblad
`Haar beschrijvingen van Rome, gezien door de ogen van een jonge vluchteling, zijn verfijnd en poëtisch van toon.'
Daniëlle Serdijn, de Volkskrant
De idealisten vertelt het verhaal van dokter Benjamin Marcus en zijn jonge, gehandicapte patiënt Ndidi op een afgelegen missiepost, tegen de achtergrond van een overweldigende natuur, een mythische rivier en dreigende droogte.
Dr. Marcus, zelf kind van joodse vluchtelingen, ooit uit idealisme naar Afrika vertrokken, is in de loop der jaren steeds meer gaan twijfelen over het nut van zijn wetenschappelijke aanpak. Ndidi, gevangen tussen bijgeloof en nieuwsgierigheid, zint op een manier om te ontsnappen aan zijn lot.
In het tijdbestek van slechts een dag en een nacht worden hun levens, en die van de andere dorpelingen, echter volkomen overhoopgegooid. Wordt het wankele menselijke evenwicht in één klap weggevaagd?
Louise O. Fresco bewees met De kosmopolieten en De utopisten al dat zij als geen ander in ons taalgebied in staat is de menselijke behoefte aan engagement en verantwoordelijkheid literair te verwoorden. Ook in De idealisten staan menselijke idealen en de daarmee gepaard gaande verwarring centraal.
De idealisten is een onvergetelijk verhaal over geloof en ratio, bijgeloof en wetenschap, maar bovenal over de kracht van menselijke idealen en de betekenis van hoop.
Louise O. Fresco (1952) is schrijver, wetenschapper en columnist voor NRC Handelsblad. Ze schreef verschillende boeken, waaronder Hamburgers in het paradijs, haar magnum opus over voeding en eten. Tot haar veelgeprezen literaire werken behoren onder meer de novelle De tuin van de sultan van Rome en de romans De kosmopolieten en De utopisten (shortlist Libris Literatuurprijs).
Over De kosmopolieten:
'Een indringend boek, vervuld van maatschappelijk en intellectueel geweten.'TROUW
'Het mag een wonder heten dat iemand met een maatschappelijke topfunctie als Louise O. Fresco de tijd heeft gevonden om zo'n rijke, veelzijdige en goedgeschreven roman te maken.'NRC HANDELSBLAD
Over De utopisten:
'Een geslaagd portret van een generatie en van de zwakke kant van ons politieke bestel.'DE TELEGRAAF
'Fresco stelt een uitermate relevant thema aan de orde: het gebrek aan durf in een politieke praktijk die verlamd lijkt door de grote, actuele uitdagingen van ecologie, migratie en mondialisering. (...) In haar indrukwekkende compositie koos Fresco voor een beheerste, registrerende stijl waarin de goed getypeerde figuren een eigen stem kunnen krijgen. (...) De utopisten is een geslaagde, ambitieuze roman die reliëf geeft aan de breedte maar ook de eenzaamheid van het menselijke handelen.'JURYRAPPORT LIBRIS LITERATUURPRIJS