`Bij vlagen kan het écht niet, dit boek. Het is één van de redenen dat het zo fantastisch is.' - Gerwin van der Werf
De jonge, mooie androgyne zonnepriester Heliogabalus wordt door het volk verafgood en tot keizer van de Romeinen verheven. Drie jaar lang zal hij over Rome heersen, totdat het volk zich van hem afkeert. Gewaagd van Couperus zijn de lhbti+-personages in De Berg van Licht. Continu worden lichamen aangeraakt, gestreeld en gekust, wat deze roman enorm zinnelijk maakt. Louis Couperus was zich terdege bewust van het effect dat dit boek zou hebben; ruim honderd jaar later heeft het in deze gemoderniseerde uitgave niet aan verbeeldingskracht ingeboet.
herspeld en bezorgd door H.T.M. van Vliet.
De mooie, gevoelige Constance, keert na een afwezigheid van vijftien jaar terug naar haar geboortestad Den Haag. In deze fijnzinnige familieroman in vier delen beschrijft Louis Couperus met fijne pen en groot inlevingsvermogen de innerlijke roerselen en het uiterlijk vertoon van een standsbewuste Haagse familie, en de moed van een vrouw die vecht voor haar levensgeluk en de toekomst van haar kind. * Louis Couperus is een meester in de karaktertekening. Velen houden hem voor Nederlands grootste schrijver. Klassiek Domein, het originele werk, onverkort. (Volledig werk, 4 delen.)
Fijnzinnige familiekroniek in Haagse kringen. Het originele werk. Eerste van vier delen. Louis Marie Anne Couperus (Den Haag, 10 juni 1863 / De Steeg, 16 juli 1923) genoot tijdens zijn leven een internationale reputatie. Zijn werk werd veelvuldig vertaald, en bewonderd door onder meer Oscar Wilde. Velen houden Couperus voor Nederlands grootste auteur. De vier boeken der kleine zielen worden beschouwd als zijn belangrijkste werk.
Psyche is een symbolisch sprookje over een prinses die in haar zoektocht naar een hoger leven de strijd tussen ziel en zinnen aangaat. Na belevenissen met haar zussen Emeralda en Astra, tochten op de rug van de chimera, een bezoek aan de Tuin van het Heden, contact met een sater en een helletocht betreedt zij uiteindelijk met haar grote liefde Eros het Rijk van de Toekomst.
Deze geïllustreerde editie van Psyche bevat een selectie van 16 tekeningen van illustrator B. Reith. In 1927 verscheen Psyche voor het eerst met tekeningen van Reith. Deze uitgave bevat een deel van de Psyche-tekeningen uit de 1927-editie, aangevuld met enkele tekeningen die toen niet gebruikt waren. Oorspronkelijk verscheen dit verhaal van Louis Couperus in 1898.
Lees Noodlot van Louis Couperus en je proeft een dreiging die nooit wordt afgemaakt en herinnert aan het onheil uit een roman noir of een Scandinavische thriller. Ongewis is waar het gevaar vandaan komt, maar het is onmiskenbaar dat niemand iets heeft te winnen. Zeker niet bij de afloop, die in het oeuvre van Couperus besloten ligt.
Noodlot is een genre-overstijgend meesterstuk, literair tot op het bot.
This e-book contains 16 illustrations by B. Reith, made in 1917. Only in 1927 the first illustrated edition of Psyche with drawings by Reith was published in the Netherlands. In 2014 an integral edition of Couperus' fairy tales Psyche and Fidessa was published with all of Reith's illustrations, 75 in total. The illustrations for Couperus fit in with the Art Nouveau style from around the turn of the century. Reith's original drawings are kept in the Amsterdam Rijksmuseum.
Reith (1894-1974) was a Dutch graphic designer, illustrator, cartoonist, art teacher, author, book cover designer and art collector. Reith illustrated numerous books, especially children's books.
Psyche is based on Apuleius' story of Cupid and Psyche. It tells us about the king's daughter of that name and her two sisters, Emeralda and Astra. After the death of their father, Emeralda, the eldest sister, ascends to the throne of the Kingdom of the Past. Fearing her unscrupulous sibling, Psyche flees the castle on the back of the flying steed Chimera. She plunges into the unknown world outside the castle walls. On her magical journey she comes into contact with a Satyr, the Sphinx, weeps a river, marries Eros, traverses the underworld and turns from innocent beauty into untamed princess. Eventually, she dies by the hand of Emeralda.
This wonderfully dramatic story speaks of innocence, purity, decay, hope and despair. The underlying morality of succumbing to passion and the threat this can pose still stands the test of time today.
De 4 delen van De boeken der kleine zielen in 1 band.
'Wat er nog kwam, Marianne... Ach, niet veel, maar de kleine ziel heeft ook niet veel nodig: een grein maar, een korrel... een grein van werkelijke waarheid en werkelijkheid... een korreltje... maar dat groot genoeg was als een schat... Want de kleine zielen hebben niet veel nodig... Een grein maar, een korrel... En van die korrel deelde ze, Marianne, dan nog wel wat mee... aan anderen... Mijn kind, dat is het hele geheim... Van die korrel nog overvloed mee te delen... aan anderen. Maar de korrel krijg je eerst laat, mijn kind, en om dat atoom van waarheid te bezitten... moet je eerst door alles heen... wat droom is.
De meeslepende, virtuoos vertelde geschiedenis van Eline Vere speelt zich af in de kringen van de gegoede Haagse burgerij aan het einde van de negentiende eeuw. De onafwendbaarheid van het noodlot krijgt gestalte in de zwakke, overgevoelige en wankelmoedige Eline, een meisje van stand, begaafd, maar niet in staat zich aan te passen aan het `banale leven . Door haar angst voor de werkelijkheid verliest zij zich in dromerijen, waarna de angst alleen maar verhevigd terugkomt. Het noodlot slaat langzaam maar onvermijdelijk toe.
De roman waarmee Couperus in 1889 debuteerde, is meteen ook zijn meest gelezen boek geworden, dat hem direct beroemd maakte. Couperus schiep met deze naturalistische roman een vrouwenportret dat tot ons klassieke erfgoed behoort.
Een groot geheim verbindt de families Takma en Steyn de Weert. Langgeleden, toen zij nog in Indië woonden, is er een mysterieuze moord gepleegd, waar niemand over wil praten. Met zijn dagelijkse bezoeken aan de moeder van Ottilie bezegelt de stokoude heer Takma hun stilzwijgen. Ze hopen hun geheim in het graf mee te nemen, maar als de zoon van Ottilie wil trouwen kan het niet langer verborgen blijven. Dan pas wordt duidelijk hoezeer de vreselijke gebeurtenis uit het verleden nog altijd mensen met elkaar verbindt en dat de dingen van vroeger nog niet voorbij zijn gegaan.
Louis Couperus (1863-1923) debuteerde met Eline Vere, dat een doorslaand succes werd. Dat succes werd onder andere bestendigd met Van oude mensen, de dingen, die voorbijgaan , een literaire thriller die nog niets aan spanning heeft ingeboet.
Otto van Oudijck is resident in Laboewangi op Java. Volgens de opdracht van de Nederlandse overheid oefent hij zijn gezag uit via de lokale adel, en is hij afhankelijk van haar medewerking. Otto is een ambitieuze bestuurder die carriere wil maken, een hardwerkende man die het beste met iedereen voorheeft, maar die zich stevig laat gelden om zich te handhaven. Hij heeft een verheven beeld van zichzelf als onkreukbaar bestuurder en hoofd van een gelukkig, welvarend gezin. De roddel gaat dat hij ooit een bastaardzoon bij een vroegere bediende heeft verwekt, en het kind aan zijn lot overlaat. Nuchter Hollands van aard en verslaafd aan zijn werk, kan of wil hij niet zien wat er onder de oppervlakte speelt. Hij verafgoodt zijn tweede vrouw Leonie, die voor de huiselijkheid zorgt waar hij zo van houdt, maar in feite kent hij haar nauwelijks. De egoistische vrouw bedriegt hem met zijn zoon uit zijn eerste huwelijk en met het vriendje van zijn dochter. In zijn werk is Otto geliefd onder zijn ambtenaren, maar hij mist de tact en de buigzaamheid die nodig is voor een harmonieuze samenwerking met de oude lokale aristocratie. Zo maakt hij de nodige vijanden. Dagelijks krijgt hij anonieme brieven over de affaires van Leonie, en een geheimzinnige 'stille kracht' doet zich gelden: in het schemerige badhuis wordt Leonie's naaktheid mysterieus bespuugd met bloederig slijm, en 's nachts klinkt uit de bomen achter het huis griezelig gekerm van kleine kinderen. De onbeduidende voorvallen stimuleren de heimelijke schuldgevoelens en maken sluimerende angsten groot. De dreiging wordt versterkt door de aanvang van de natte moesson en een uittocht van Nederlanders door de economische crisis. Tegelijk rommelt het onder de bevolking: er zou een opstand op handen zijn. Otto wordt somber en nerveus. Hij kan er niet langer omheen dat zijn vrouw hem ontrouw is. Zijn huwelijk gaat kapot. Leonie verlaat hem. Zijn kinderen vliegen uit. In zijn verdriet en eenzaamheid toont Otto zich van zijn sterkste kant en wordt hij bijna groter dan de man die hij had willen zijn, maar niet was. Hij erkent dat hij niet feilloos of oppermachtig is, en dat er krachten zijn, sterker dan hij. Voor het eerst leert hij iets kennen van echte vriendschap, en van tevredenheid. Hij laat zijn ambities varen, sticht een nieuw gezin met een eenvoudige jonge inlandse vrouw, en ziet als man op leeftijd zijn behoefte aan harmonieuze huiselijkheid bevredigd.
*
'De stille kracht' hoort samen met 'Orpheus in de Dessa' van Augusta de Wit, 'Oeroeg' van Hella Haasse en 'Max Havelaar' tot de hoogtepunten van de Indonesie-literatuur. De jacht op fortuin die generaties Nederlanders sinds de 16de eeuw naar het rijke voormalige Nederlands-Indie hebben gedreven, hebben een eigen hoofdstuk in de literatuur nagelaten, met een prachtig decor en eigen thema's. Die draaien om de botsing tussen culturen, het effect van ontworteling uit de vertrouwde omgeving, de prijs van geldzucht, corruptie van de macht, de kloof tussen arm en rijk, en de overmacht van de natuur over de mens. Ver van huis, in een paradijselijke omgeving en een rijke, voor de Nederlanders vreemde cultuur, jaagt ook Otto van Oudijck op rijkdom en macht. Couperus onderscheidt zich door een gevoelige karaktertekening, sterke dialogen en een spannende verhaallijn. 'De stille kracht' wordt met 'De kleine zielen' tot zijn belangrijkste werk gerekend. Klassiek Domein, het oorspronkelijke werk, onverkort.
"Hij zou komen, zij zou hem spreken en het scheen haar of zij door onzichtbare machten werd voortgestuwd op een hellend pad, of zij anders wilde dan zij handelde, maar onmachtig was de dwang van haar noodlot te ontgaan: het scheen haar of zij geblind
doekt zocht naar haar geluk, angstvol luisterend haar handen uitbreidde naar iets wat er de echo van scheen, en toch zeker was het nimmer te zullen vinden, nimmer."
Mag je een roman zomaar een meesterwerk noemen? De waarde van vrijblijvendheid is
beperkt, maar Eline Vere hoort in het rijtje Anna Karenina en Emma Bovary.
Louis Couperus schetst in De stille kracht vijftig jaar voor de bloedige aftocht uit Indonesië hoe de verhoudingen in de Nederlandse koloniën liggen. Hij laat op meesterlijke wijze zien dat Nederland veel eerder dan het moment van
soevereiniteitsoverdracht in 1949 al mentaal afstand heeft moeten doen van zijn machtspositie. Met naam en toenaam benoemt Louis Couperus waar de gevaren voor het Nederlandse koloniale bestuur vandaan komen. Lees je De stille kracht, dan bekruipt je allengs het idee dat Nederland in Indië nooit had kunnen winnen, niet verliezen ook: de koloniale macht stond in Azië buiten de orde en werd gedoogd tot haar tijd op was.
Misschien, als hij had toegegeven, was zijn leven anders geworden. Want hij, onverzettelijk, raadde niet de heilige ogenblikken, dat de mens niet moet zijn zijn eigen wil, maar zich vroom moet laten gaan naar de drang van de stille machten. Die ogenblikken eerbiedigde, erkende, kende hij niet en nooit.
U, artistiek, voelt het gevaar naderen, vaag, als een wolk, in de lucht, in de Indische nacht; ik zie het gevaar al heel werkelijk oprijzen - voor Holland - zo niet van Amerika en van Japan uit, dan uit Indiës eigen grond.
Fidessa is een symbolisch sprookje over een naakte nimf die de liefde opvat voor ridder Sans-Joye. Zij ontmoet hem als ze de speelweide verlaat, waar ze danst in het maanlicht, om een witte eenhoorn te temmen. Fidessa laat zich pantseren door een smedende cycloop in het bovenaardse rijk om met haar liefde te kunnen zijn. Dit is een letterlijk zware beproeving, voor zowel Fidessa als Sans-Joye. Zij moeten beiden sterven om uiteindelijk samen te kunnen zijn.
Deze geïllustreerde editie bevat alle Fidessa-tekeningen van Bernardus Antonius Johannes (Beb) Reith (1894-1974) die zich bevinden in het 'Archief Veen' bij het Rijksprentenkabinet te Amsterdam. In 2014 verscheen een integrale uitgave van Couperus' sprookjes Psyche en Fidessa met alle platen van B. Reith, 75 in totaal. De tekeningen voor Fidessa waren op dat moment nog ongepubliceerd. Oorspronkelijk verscheen dit verhaal van Louis Couperus in 1899.
Ondanks zijn hekel aan corresponderen moet Louis Couperus (1863-1923) in zijn leven duizenden brieven, briefkaarten en ansichten hebben verstuurd. Hiervan is het grootste deel verloren gegaan. Na een intensieve speurtocht zijn uiteindelijk ruim 1400 documenten teruggevonden, waarvan meer dan de helft nooit eerder is gepubliceerd.
De ontdekte brieven doen nieuw licht schijnen op het werk en de persoonlijkheid van Couperus. Onderhandelingen over het honorarium en de verkoop van de romans, zijn omgang met familie en vrienden en het ontstaan van zijn meesterwerken komen uitgebreid aan bod. Deze uitgave verschijnt ter gelegenheid van de 150ste geboortedag van Couperus, die zich ontwikkelde tot een van de meest kosmopolitische schrijvers uit onze literatuur.
Fijnzinnige familiekroniek in Haagse kringen. Het originele werk. Derde van vier delen. Louis Marie Anne Couperus (Den Haag, 10 juni 1863 - De Steeg, 16 juli 1923) genoot tijdens zijn leven een internationale reputatie. Zijn werk werd veelvuldig vertaald, en bewonderd door onder meer Oscar Wilde. Velen houden Couperus voor Nederlands grootste auteur.
Fijnzinnige familiekroniek in Haagse kringen. Het originele werk. Tweede van vier delen. Louis Marie Anne Couperus (Den Haag, 10 juni 1863 - De Steeg, 16 juli 1923) genoot tijdens zijn leven een internationale reputatie. Zijn werk werd veelvuldig vertaald, en beworderd door onder meer Oscar Wilde. Velen houden Couperus voor Nederlands grootste auteur.
Fijnzinnige familiekroniek in Haagse kringen. Het originele werk. Vierde van vier delen. Louis Marie Anne Couperus (Den Haag, 10 juni 1863 / De Steeg, 16 juli 1923) genoot tijdens zijn leven een internationale reputatie. Zijn werk werd veelvuldig vertaald, en bewonderd door onder meer Oscar Wilde. Velen houden Couperus voor Nederlands grootste auteur.
Eline Vere (1889) is Couperus' debuutroman, waardoor hij op slag beroemd werd. De geschiedenis van de titelheld speelt zich af in de kringen van de gegoede Haagse burgerij aan het einde van de negentiende eeuw. Eline is een overgevoelige en begaafde jonge vrouw van stand die niet in staat is zich aan te passen aan het normale leven. Door haar angst voor de werkelijkheid verliest zij zich in dromerijen, waarna de angst alleen maar verhevigd terugkomt. Het noodlot slaat langzaam maar onvermijdelijk toe. Couperus ontleende veel van de stof in deze roman aan Flauberts Madame Bovary.
Het zwevende schaakbord (1922) is een tragikomische ridderroman die gesitueerd is in de tijd van koning Artur en de ridders van de Ronde Tafel; Couperus zelf karakteriseerde het boek als `een soort humoristisch vervolg' op de Middelnederlandse roman Walewein. Het verhaal is als volgt: omdat Artur en zin ridders zich vervelen, laat de tovenaar Merlijn het zwevende schaakbord verdwijnen. Zo kan Gawein/Walewein weer op queeste en begint een reeks avonturen, waarin ridderlijke trouw, vereerde vrouwen en tovenarij een prominente rol spelen.
Deze naturalistische roman vertelt het verhaal van twee geliefden, Frank en Eve. Voordat Frank Eve ontmoet in Noorwegen, biedt hij onderdak aan zijn jeugdvriend Bertie, die in een zwerversbestaan is vervallen. Bertie is bang dat Frank door Eve op den duur geen aandacht voor hem meer zal hebben, dus verstopt hij de brieven die Eve schrijft aan Frank. Door toedoen van de jaloerse Bertie raken de twee geliefden steeds meer van elkaar gescheiden.
De jonge Charmenides wordt verliefd op elke mooie vrouw die hij tegenkomt. Op een dag wordt hij door zijn vader naar Corinthe gestuurd om purper en parels te verkopen. Onderweg wordt hij betoverd door een heks: elke keer als hij verliefd wordt zal hij in een ezel veranderen. De situering van het sprookje is geïnspireerd op een ode van Pindaros.
De klassieker `De stille kracht', uitgegeven in 1900, behoort tot een van de grootste romans uit de Nederlandse literatuur. Auteur Louis Couperus beschrijft hoe de lokale bevolking in het gekoloniseerde Nederlands-Indië zich op geheimzinnige en onverklaarbare wijze zich verzet tegen het Nederlandse bewind.
De lezer maakt kennis met de Nederlandse bestuurder Van Oudijck, die jarenlang de lokale rituelen en tradities verwerpt. Maar op een dag laten de Indische stille krachten van zich horen... Er duiken vage schimmen op, plots breken glazen en verandert de kleur van zijn whisky. Hoe lang kan Van Oudijck deze signalen nog negeren?