Philippine Putman Cramer en Lidewey van Noord weten wat het betekent om langdurig ziek te zijn. Philippine kreeg op haar 28e een hersenbloeding, Lidewey op haar 35e long covid. Van het ene op het andere moment veranderden hun levens ingrijpend. Ze belandden in het parallelle universum waar de zieken leven, een wereld waar gezonde mensen zich amper iets bij kunnen voorstellen en waar het daarom heel eenzaam kan zijn.
In dit boek delen Philippine en Lidewey hun ervaringen met ziek zijn en vertellen zij openhartig over alles wat ze in de eerste jaren van hun herstel zijn tegengekomen, in de hoop dat mensen die hetzelfde meemaken zich iets minder alleen voelen. Want hoe herwin je het vertrouwen in je lichaam als je ziek bent? En hoe praat je met collega's over wat je nodig hebt? Dit is het boek dat zij zelf graag bij de hand hadden gehad.
Sommige ploegleiders groeiden in het verleden uit tot legendarische personages in het wielrennen - denk bijvoorbeeld aan Kees Pellenaars, Peter Post en José De Cauwer. Toch heeft de functie een wat mysterieuze status. Want wat doet een ploegleider precies en hoeveel invloed heeft hij nu eigenlijk op het koersverloop?
In dit boek spelen de mannen en vrouwen die alles op alles zetten om hun renners op het podium te krijgen - in een sport waarin er meer mis kan gaan dan goed - de hoofdrol. Op meeslepende wijze vertelt Lidewey van Noord over succesvolle samenwerkingen en grandioze mislukkingen, over minutieuze parcoursverkenningen en snode scenario's, over tactische keuzes in het heetst van de strijd en over omgaan met de nukken van grote kampioenen. Verhalen uit de volgwagen zet de mensen die altijd in de coulissen staan in de spotlights en biedt zo een nieuw perspectief op de wielersport.
Schrijvers en filosofen zijn het erover eens: om echt van een wandeling te kunnen genieten, moet je alleen op pad gaan. Als solowandelaar kun je tot inspirerende inzichten komen. Je hoort beter, ziet meer en ervaart het landschap fundamenteel anders. Gezelschap beperkt je vrijheid alleen maar en verandert een voetreis al snel in een picknick. Bovendien: wie zich aan de natuur overgeeft, is nooit alleen.
Maar dat is de theorie. In je eentje door uitgestrekte natuurgebieden lopen heeft ook minder romantische kanten, zo ontdekte Lidewey van Noord. Op haar solotochten door de Piëmontese Apennijnen - zonder mobiel bereik - kwam ze al haar angsten tegen. Wat als ik een been breek, of verdwaal? Hoe ga ik om met die stier in het weiland waar ik doorheen moet? En wat nou als er achter die kastanjeboom een enge man verscholen zit?
Het plezier won keer op keer van de vrees en daarom schreef ze dit handboek voor de solowandelaar. Met alles over waarom een mens alleen op pad zou gaan en veel tips voor veilig wandelen in je eentje.
`Met fantasie en inlevingsvermogen geeft Van Noord haar gevallen Spaanse wielerheld de kracht om uit een diep dal te kruipen. Deze wielernovelle smáákt!' - Wilfried de Jong
Op de dag dat de Vuelta door West-Brabant trekt, veroorzaakt een Spaanse wielrenner van naam een valpartij met zware gevolgen voor zijn grootste concurrent. Vrijwel direct daarna raakt de Spaanse renner zelf finaal uit koers. Uren later vindt een boer hem gewond en half bewusteloos terug in een berm. Hij vangt de renner op in zijn huis. Tijdelijk, denkt hij. Maar de wielrenner, verteerd door zelftwijfel en schuldgevoelens, blijkt niet van zins de boerderij snel te verlaten.
In een trefzekere, beeldende stijl toont Van Noord in deze novelle twee mannen die op het Brabantse platteland schuilen voor de buitenwereld, en voor zichzelf. De Spaanse renner is een elegant verteld, diep menselijk verhaal over verlangen, eenzaamheid en de vraag hoe je te verhouden tot de verwachtingen van anderen.
Het turnen is Hans van Zetten met de paplepel ingegoten. Ooit was hij zelf een van de beste turners van Nederland. Door een blessure werd hij gedwongen te stoppen en koos hij op 17-jarige leeftijd al voor het trainersvak. Hij werd bondscoach van de Nederlandse vrouwenturners, hervormde eigenhandig de nationale vrouwenturnwereld en keek intussen altijd vooruit, naar nieuwe dingen, andere uitdagingen. Toen Klaas Boot met pensioen ging, werd Van Zetten - geheel volgens zijn eigen carrièreplanning - de nieuwe turncommentator van de NOS. Sindsdien is zijn stemgeluid niet meer weg te denken van de Nederlandse tv.
Hans van Zetten wil niet simpelweg commentaar geven, noch mensen een klein beetje kennis bijbrengen over de ingewikkelde sport die turnen is. Hij wil verhalen vertellen. In elk commentaar zit een extra laag, een boodschap zo je wilt, waarvan hij hoopt dat het kijkers thuis op de bank tot een gesprek prikkelt.
De gouden oefening van Epke Zonderland, het wegsturen van Yuri van Gelder van de Spelen in Rio de Janeiro, de band tussen de tweeling Sanne en Lieke Wevers en hun vader Vincent die ook hun trainer is, de bizarre levensloop van Verona van de Leur die na haar turncarrière de porno-industrie in ging - Van Zetten heeft er een duidelijke visie op en mening over. Samen met de haarscherpe herinneringen en anekdotes uit zijn jeugd, eigen turncarrière en carrière als trainer vormen deze verhalen een kleurrijk boek over een markante man.
Een pleidooi voor het aanhalen van onze banden met de natuur, met ons voedsel en met degenen die dat voedsel produceren: de boeren.
Als kind had Lidewey van Noord een hechte band met de natuur. Ze wilde boerin worden, had een eigen moestuin, kende de namen van vele planten en vogels en vond kikkerdril even fascinerend als koeien. Maar die band raakte ze ergens in haar tienerjaren kwijt.
Het verlangen om boerin te worden stak rond haar dertigste weer de kop op. Ze verhuisde naar het platteland, werkte maandenlang op boerderijen en leerde over zaaien en oogsten, fokken en doden. Het schokte haar te beseffen hoe ver wij verwijderd zijn geraakt van onze voedselbronnen en hoe verstrekkend de gevolgen daarvan zijn, niet alleen voor onze gezondheid, maar ook voor die van de natuur.
In Terug naar de natuur onderzoekt Van Noord de wisselwerking tussen mens en natuur aan de hand van uiteenlopende bronnen, persoonlijke ervaringen en interviews met boeren in binnen- en buitenland.
Supertalent? Veelvraat? Rockster? Beest? Natuurwonder? Oer-allrounder? Voor Peter Sagan schieten woorden tekort. Want hoe omschrijf je een fenomeen?
Hij is pas 27 en wordt nu al vergeleken met de groten der aarde als Michael Jordan, Lionel Messi en Eddy Merckx, de godfather van het wielrennen. Sagan boekte in zijn nog jonge carrière al talloze overwinningen. Hij won vijf keer op rij de groene trui in de Tour - en dat bij zijn eerste vijf pogingen. Hij volgde zichzelf op als wereldkampioen, iets wat maar vijf anderen deden in de rijke historie van het wielrennen. En hij wint klassiekers.
Sagan verovert de harten van het publiek met zijn aanvallende stijl, zijn instinctieve manier van koersen, en met zijn opgeruimde karakter en zijn wheelies natuurlijk. Sommigen zien in hem de verlosser: de man die de ingedutte, door data en wetenschap geregeerde wielersport weer populair gaat maken bij een breed publiek. Maar is wat we zien echt? Of het resultaat van een uitgekiende marketingstrategie?
De Tour de France in 21 korte verhalen
Heroïek, hongerklop, valpartijen, doping, monsterontsnappingen, wonderbaarlijke wederopstandingen en waanzinnige parcours; Lidewey van Noord volgt de route van de Tour de France van 2016 en verhaalt in 21 etappes over de wielerhistorie van de plaatsen die de Tour dit jaar aandoet. Une Belle Histoire verschijnt in de aanloop naar de Tour de France van dit jaar.
Lidewey van Noord is een rising star in de sportjournalistiek. Ze fietst zelden maar schrijft er vaak over. Tijdens de Tour van 2015 schreef ze een dagelijkse column voor de website van de Volkskrant, ze heeft een vaste rubriek in Pedala, schrijft regelmatig voor De Muur en ook op radio en tv vertelt ze graag over wielrennen. In april verschijnt bij Uitgeverij De Muur Pellegrina, het boek over haar Italiaanse wielerbedevaart dat zij samen met grafisch ontwerper Robert Jan van Noort maakte. Wilfried de Jong en Bert Wagendorp zijn alvast fan.
Vrij Nederland over Thomas Voeckler is kunst voor de happy few - Een liefdevol verhaal. [...] Weer is het een vorm van trance, in dit geval van een vrouw, wat ook aantoont dat het schrijven over renners niet een puur mannelijke bezigheid is.