`Dit magistrale boek over Afrika, dat net zo goed over óns gaat, en over de mensheid, heeft mij diep geraakt. Iedereen zou het moeten lezen.' - Caroline de Gruyter
In 1973 zette Koert Lindijer voor het eerst voet in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, destijds een slome tuinstad. Tien jaar later ging hij er wonen; het begin van veertig jaar correspondentschap waarvan Nairobi, inmiddels een miljoenenstad, het kloppende hart werd.
Als Afrika-correspondent doet Lindijer verslag vanuit de loopgraven met Eritrese rebellen en van de genocide in Rwanda. Hij vertelt over zijn vriendschap met de Maasai, over het leven van alledag en over de wijze waarop eeuwenoude tradities het stedelijke leven blijven bepalen. Hij beziet een continent dat schommelt tussen de hoopvolle protesten van assertieve jongeren en het democratisch bedrog van hun leiders, tussen grootse economische plannen en de komst van dubieuze westerse NGO's.
Een wolkenkrabber op de savanne is een kleurrijk, invoelend en onverbloemd portret van een regio die zich met vallen en opstaan aan de westerse dominantie ontworstelt, zelfbewust en autonoom wordt - en een plek opeist op het wereldtoneel.
Na een halve eeuw oorlog tussen het gearabiseerde noorden en het zwarte Afrikaanse zuiden leek de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan in 2011 een streep te zetten onder het traumatische verleden van racisme en kolonialisme. Maar oorlog is een gewoonte geworden langs de Nijl - van Khartoum en Darfur in Noord-Sudan tot Malakal, Bor en Juba in Zuid-Sudan. Koert Lindijer heeft de bevrijdingsoorlog vanaf het allereerste begin gevolgd en beschrijft een pijn die teruggaat tot de slavenhandel aan het begin van de negentiende eeuw en het racisme van bruin tegen zwart.