Kemal Rijken

 • - 50%

  Eigen volk

  Kemal Rijken

  `Eigen volk' van Kemal Rijken is een opzienbarende reconstructie van het oprukkende Europese rechts-nationalisme. Dit grensoverschrijdende overzichtswerk is een must read vanwege de Europese Verkiezingen in 2019. Niet zo lang geleden werd de rechts-nationalistische beweging in Europa met de nek aangekeken. Politici van dit signatuur waren `fout' en hadden een kleine achterban. Maar door de voortdurende turbulentie in Europa grepen politici als Geert Wilders, Marine Le Pen en Matteo Salvini hun kans.
  Hoe kan het dat de kleine, obscure partijtjes van toen nu zo groot en haast salonfähig zijn? Kemal Rijken trok voor `Eigen volk' Europa in om op die vraag een antwoord te vinden. Daarvoor sprak hij onder meer met Jean-Marie Le Pen, Alexander Gauland en Filip Dewinter, maar ook met politici van traditionele partijen zoals Yves Leterme, Jozias van Aartsen en Maxime Verhagen. `Eigen volk' is een fascinerende en verhalende kroniek van het populisme in Europa, waarin de persoonlijke verhalen van eigengereide politici de leidraad vormen.

  Kemal Rijken (1980) is schrijver, politicoloog en historicus. Hij publiceert onder andere in De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Van zijn hand verschenen de boeken `Roma', `De Westermoskee' en de biografie `Van der Laan

 • Van der Laan

  Kemal Rijken

  Als burgervader van de hoofdstad is Eberhard van der Laan bekend en geliefd in heel Nederland. In tegenstelling tot
  zijn voorgangers heeft hij echter totaal niet het imago van een typische PvdA-burgemeester. Hij stelt zich vooral op
  als een pragmatisch bestuurder, met een focus op `law & order'.
  Wie is deze man, die omarmd wordt door zowel links als rechts? In deze biografi e schetst journalist Kemal Rijken
  Van der Laans jeugd in het gereformeerde Rijnsburg, met ouders die in het verzet zaten, en waar iedereen hem
  kent als de zoon van de dokter. Na zijn studie rechten in Amsterdam wordt hij politiek assistent van de illustere
  wethouder Jan Schaefer, komt hij in de gemeenteraad en begint hij een succesvolle advocatenpraktijk.
  Het burgemeesterschap wordt van binnenuit beschreven: Van der Laans reputatie binnen de Stopera, de relatief
  soepele start na zijn periode als minister en zijn omgang met recente dossiers als de troonswisseling of de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M. Rijken legt bloot hoe Van der Laans carrière hem heeft gevormd en heeft voorbereid op zijn huidige functie, die hem op het lijf geschreven lijkt.

 • De Sinti en Roma behoren tot de oudste minderheden van Nederland, met een lange geschiedenis van uitsluiting en vervolging. Hoe komt het dat deze groep, in de volksmond vaak zigeneurs genoemd, nog altijd zoveel ophef veroorzaakt in onze samenleving?
  Waarom blijven er zoveel vooroordelen over hen bestaan?

  In Roma geeft Kemal Rijken een unieke inkijk in de geschiedenis van de Nederlandse zigeuners. Van het moment dat de eerste zigeunerwagens ons land binnenkwamen tot aan de mensensmokkel en verzekeringszaken van Roma-koning Koko Petalo in de jaren zeventig. Ook diens zoon Rocca Petalo en Sinti-activiste Lalla Weiss komen aan bod. Hoe denken zij over de toekomst van de groep?
  Rijken kreeg als eerste Nederlandse journalist het vertrouwen van nagenoeg alle betrokkenen.

empty