Het is de 5e eeuw na Christus. De twaalfjarige Gwen komt uit een eenvoudige familie die behoort tot de stam van de Damnonii in het noorden van Brittannië, het huidige Schotland. Het rustige leventje van Gwen wordt op zijn kop gezet wanneer ze als jonge bediende gaat werken bij het koningshof. Koningin Maelgven heeft haar zinnen gezet op de macht en de bezittingen van koning Gradlon die met zijn soldaten in het nabijgelegen Dunbarton is gelegerd.
Maelgven stuurt Gwen eropuit om koning Gradlon te bespieden. Maelgvens intriges om de koning in te palmen, voeren Gwen ver weg van haar vaderland, naar het koninkrijk Cornouaille aan de overkant van de zee. Ze krijgt te maken met kwade krachten en grote tegenslag. Hoe redt zij zich in haar eentje in het vreemde land, aan het hof van koning Gradlon en zijn grillige gemalin Maelgven?
*
Karin Doornik heeft zich laten inspireren door de oude Bretonse legende over de verdronken stad Ys. Ze heeft zich verdiept in de oude bronnen zoals Geschiedenis van de Britse koningen van Geoffrey van Monmouth en ontdekte dat een aantal hoofdrolspelers in de legende echte mensen van vlees en bloed waren.
*
Een origineel verhaal, levendig door de details van het dagelijkse leven in de Keltisch-christelijke wereld van de vroege middeleeuwen.
Het woord harnas laat ons wegdromen naar lang vervlogen tijden waar ridders met elkaar kampten om het uitbreiden van hun grondgebied, de hand van een schone jonkvrouw of de eer van hun heer. Het pantser is beschermend, levensreddend en cruciaal voor een ridder te paard, tot hij eraf valt. Dan wordt het blinkende metaal een blok aan het been, onpraktisch, verlammend, met vaak de dood tot gevolg.
In deze bundel met middeleeuwse verhalen is het harnas een terugkerend thema. Meestal letterlijk, soms in figuurlijke zin, wanneer het leven voelt als een knellend harnas. Het beschermt huurlingen die voor een mager soldij de strijd aangaan. Het hindert een bisschop zodanig dat hij wegzakt in het moeras en wordt overgeleverd aan de vijand. Het geeft mensen de kans om zich te wreken, beschermt kruisvaarders en wordt veelvuldig gebruikt bij toernooien. We belanden in massale gevechten, lachen rond kampvuren, banen ons een weg door steden waar de pest rondwaart, we zijn getuige van persoonlijk leed. Sterven in het harnas: een uitdrukking die we vandaag de dag nog altijd hanteren.
De middeleeuwse verhalenbundel Morietur in armis bevat de beste pennenvruchten van dit boeiende thema. Veel leesplezier gewenst!
"Hij lijkt me niet te horen, legt een nieuwe pijl op de pees en schiet".
De laatste slag | Arne Hempenius
AUTEURS
Jef Aarts, Dorine Bliemert-Mokveld, Ernst Borse, Heidi van Creij, Anna van Gelderen, Nel Goudriaan, Arne Hempenius, Anne-Rose C. Hermer, Stefanie Hulst, Mike Jansen, Yvette de Klerk, Bruno Lowagie, Martin van Meurs, Karin van der Raad-Doornik, Gitta Van Reeth, Mascha van Rij, Danique van der Rijt-de Ridder, Anne-Bregtje Schelfhout, Kristel Stassen, Rick Vermunt, Mirjam Vorstermans, Luc Vos, Leny Wijnands-van der Leij
BONUSVERHAAL
Ronald van Assen, Gerti de Koeijer