In de herfst van 1942 komt een man met een rieten reiskoffer aan in Zweeloo. Hij gaat er niet meer weg. In elk geval niet levend. Pas in 1959 wordt zijn stoffelijk overschot ontdekt. Hoe is deze man overleden?
In 'De man met de rieten reiskoffer' wordt verteld wat er voorafgaand aan zijn overlijden gebeurd kan zijn. Een fictief verhaal gestoeld op een historisch feit.
Jos Govaarts geeft met deze novelle een van de rimpels uit de turbulente oorlogstijd een menselijk gezicht, zodat ook deze niet vergeten wordt.
Ik was een eenling te midden van andere eenlingen.
Urenlang liep ik over een ijzige winderige vlakte, zwom in het koude water van fjorden, stond oog in oog met een beer. Ik heb het allemaal overleefd. Waarom ben ik dan zo bang voor de warmte van de liefde?'
Antwan woont al jaren in Noorwegen. Hij keert terug naar de plek waar hij is opgegroeid om afscheid te nemen van zijn vader. Herinneringen aan zijn jeugd die hij is ontvlucht, komen weer naar boven. Lukt het hem om ze onder ogen te zien en de gevolgen te aanvaarden?
Ubi caritas et amor
waar vriendschap is en liefde
Jos Govaarts (1951) publiceerde eerder "Krassels" (2019) en "De man met de rieten reiskoffer" (2020).
Over de debuutroman "Krassels":
Beter laat dan nooit, dit debuut, want wat een intrigerende eersteling. Guy Doms (Hebban)
Meteen al in de eerste zinnen van het boek is het raak ... Jan Stoel (Hebban)
Marcus Halen, bijna veertig jaar, zit in een onrustige fase van zijn leven. Hij leeft gescheiden van zijn gezin, verliest door een ziekte al zijn haar en zijn vader overlijdt plotseling. In de nalatenschap krijgt Marcus de opdracht om een brief bij iemand af te leveren. Hij weet alleen een naam, verder niets; geen woonplaats en niet wie die persoon is. Het is het begin van een zoektocht. Niet alleen naar de onbekende man, maar vooral naar zichzelf. Hij ontdekt veel over zijn vader en zijn familie, zaken die hij liever niet had geweten.
De daad is verleden, het teken ervan blijft
Tijdens werkzaamheden op een afgelegen terrein in Vlissingen worden menselijke botten opgegraven. Deze blijken de stoffelijke resten te zijn van Nathalie Schoenen, de dochter van een vooraanstaand politicus. Nathalie was studente aan de zeevaartschool en verdween tweeëntwintig jaar geleden tijdens de millenniumnacht. Onder hoge druk werd naar haar gezocht, maar het onderzoek liep vast. Haar verdwijning is nooit opgehelderd.
Hugo Noot, inspecteur bij de recherche van Vlissingen, hielp als jonge agent mee met de opsporing, totdat hij instortte. Nu wordt hij belast met het heropende onderzoek. Het blijkt dat Nathalie gruwelijk is mishandeld en vermoord. Hij is vastbesloten om gerechtigheid voor Nathalie te vinden.
Hugo en zijn team komen er al snel achter dat tentakels uit het verleden tot in het heden reiken en dat sommige geheimen koste wat het kost begraven willen blijven.
Hoelang kan Hugo zijn eigen geheimen verborgen houden?
Soms komt niet thuis wat vertrokken is maakt deel uit van de reeks De Scalda Moorden, een detectiveserie die zich afspeelt in Zeeland, met de Westerschelde als symbolische leidraad.
De auteurs Jos Govaarts en Mark de Groot hebben hun krachten gebundeld om deze reeks te schrijven. Zij schetsen hiermee intrigerende en spannende verhalen waarbij de onderlinge persoonlijke verhoudingen tussen de personages een belangrijke rol spelen.
Scandi noir ontmoet Britse detective in De Scalda Moorden.