In de afgelopen drieduizend jaar was China elf eeuwen in oorlog. Het Romeinse
Rijk was gedurende de helft van zijn bestaan in conflicten verwikkeld. Sinds
1776 zijn de Verenigde Staten zeker honderd jaar in oorlog geweest. Mensen
hebben altijd gedroomd van vrede. Waarom bereiken we haar zo zelden?
In Vrede en oorlog presenteert Jonathan Holslag een meeslepende wereldgeschiedenis,
van de IJzertijd tot vandaag. Hij onderzoekt de oorzaken van conflicten
tussen rijken, landen en volken en de pogingen tot diplomatie en verzoening.
Het boek schetst een beeld van de politieke krachtenvelden van het
oude Egypte tot de Han-dynastie, van de Pax Romana tot de opkomst van de
islam, van de Vrede van Westfalen tot de oprichting van de Verenigde Naties.
Al bijna twee decennia beweert China dat zijn groeiende economie de groei, export en tewerkstelling in Europa bevorderen. De realiteit is echter niet zo zwart-wit: onevenwichtige handel met China heeft Europa de afgelopen tien jaar meer dan 1.4 biljoen euro gekost en haar politieke invloed ondermijnd. China's grootste infrastructuurproject, de Nieuwe Zijderoute, zal de situatie alleen maar erger maken. Holslag stelt dat Europa minder afhankelijk moet worden van China en moet werken aan een sterker en duurzamer economisch model.
`Elf Europese stemmen' is een bundel waarin onder andere Geert Mak in gesprek gaat met de Vlaamse politicoloog Jonathan Holslag, over Europa en de snel verschuivende wereldorde.
Want wat betekent het om Europeaan te zijn in 2020? Wat volgt zijn tien portretten van Europeanen: Een Franse terrorisme-expert die door de geheime dienst van zijn bed
werd gelicht. Een Duitse vrijwilliger van Sea-Watch die vluchtelingen redt op de Middellandse Zee. Een Deense striptekenaar, een Portugese komiek, een Servische filmmaker, een Noorse rechter die de IJslandse bankensector aanpakt. Allen zijn ze, dag na dag, ooggetuigen van een Europese geschiedenis die opnieuw in een stroomversnelling terecht is gekomen. Samen met Geert Mak vormen zij elf Europese stemmen. Het boek is de ideale aanvulling op de VPRO-serie In Europa en Grote verwachtingen.
Het jaar 1989 luidde een nieuwe periode van vrijheid en welvaart
in. Dertig jaar later lijkt dit gouden tijdperk voorbij. Waar
ging het mis? Hoe kan het dat het ideaal van globalisering en
van internationale verbondenheid teloorging?
Jonathan Holslag navigeert langs de kalme zeeën en kolkende
stromen die de wereldpolitiek sinds 1989 gekend heeft. Hij vertelt
hoe de westerse hegemonie ten onder ging aan groeiend
consumentisme, ongelijke handel en halfbakken diplomatieke
betrokkenheid. Holslag laat zien hoe tegelijkertijd andere
machten, zoals China en Rusland, konden groeien. Met verve
ontrafelt hij de draden van dit verhaal, en toont dat het niet
zozeer de ambitie van China, de sluwheid van Poetin of de hebzucht
van Afrikaanse heersers was die tot deze donkerte geleid
heeft; het was de onkunde van het Westen.
Van muur tot muur is een magistraal geschreven boek dat diepgaande
vragen stelt. Hoe zijn we op dit punt gekomen? En welke
lessen kunnen we leren van de politieke arrogantie en zelfgenoegzaamheid
in onze recente geschiedenis?
Jonathan Holslag schreef het meest urgente boek van dit jaarWij, Europeanen, leven met het gevoel dat de toekomst aan ons voorbijgaat. De crisis woedt als een storm over het continent en zet alle zekerheden op losse schroeven. Maar hebben we echt de boot gemist? En begrijpen we wel goed wat er aan de hand is? Jonathan Holslag beschrijft in De kracht van het paradijs op overrompelende wijze de naoorlogse economische geschiedenis van Europa. Het is een episch verhaal over onze drang naar welvaart en de manier waarop we het noorden zijn kwijtgeraakt. Als chroniqueur van zijn tijd kent Holslag zijn gelijke niet. Tegenover het haarscherpe, ontstellende portret van een continent met een kapseizende economie, plaatst Holslag de mogelijkheid van een nieuwe renaissance. Diep in Europa zit nog steeds de kracht van het paradijs.`Jonathan Holslag heeft een boek geschreven dat gewaagd en elegant is, visionair en stijlvol. Dit is een Europeaan die bereid is moeilijke waarheden te vertellen. - Robert D. Kaplan, auteur van De wraak van de geografie
De eenentwintigste eeuw wordt die van Azië, maar het wordt een eeuw van geopolitieke hoogspanning. Het ambitieuze China torent zodanig boven zijn buurlanden uit dat het steeds meer argwaan opwekt, vrees voor onevenwichtige partnerschappen en wantrouwen ten aanzien van de snelle militaire modernisering. Nu al slaan kleinere Aziatische regio's de handen ineen om zich te verzetten, maar de kans is miniem dat China tegenstand zal dulden.
In Onmogelijke vrede, de opvolger van het baanbrekende De kracht van het paradijs, stelt Jonathan Holslag dat de verantwoordelijkheid voor de spanningen niet uitsluitend bij China ligt. Op verhelderende wijze verklaart hij waarom, vele goede intenties ten spijt, China's belangrijkste aspiraties onverzoenbaar blijven met die van zijn buren. Dat is de nieuwe tragedie van de Aziatische grootmachtenpolitiek.
Vlaamse inspiratie voor een sterk Europa
Politicoloog en schrijver Jonathan Holslag droomt van een betere toekomst voor zijn eigen regio, Vlaanderen. In dit essay daagt hij de lezer uit mee te reizen naar een ideale samenleving, alvorens pragmatisch de weg ernaartoe te bepalen en bijzonder concreet - van een slim energiebeleid tot een nieuwe industriepolitiek - te beschrijven welke hervormingen nodig zijn om daar te geraken. Holslag laat zien dat Europese gewesten wel degelijk een verschil kunnen maken als ze groots denken. Vlaanderen, zo stelt hij, zal progressief zijn of het zal niet zijn.