Door het open raam hoorde ik ze gillen, huilen. Ik denk dat iedereen het hoorde, maar niemand kwam naar buiten.
Chicago, 1973. Pleasant Valley, zo noemt de negenjarige Shannon `Kite' Vickerson de nette buitenwijk waar ze woont. Alles is er ogenschijnlijk perfect, ook bij de Vickersons thuis. Als er een probleemgezin met zeven kinderen in de wijk komt wonen, blijkt hoe zwak de fundamenten onder Kites perfecte wereld eigenlijk zijn.
Voor de ogen van de jonge Kite stapelen de drama's in de buurt zich op en de situatie thuis wordt onhoudbaar. Een verwoestende brand zet alle spanningen in de buurt op scherp.
Jarenlang torst Kite de trauma's uit haar jeugd met zich mee, totdat ze op haar zeventiende besluit op te graven wat het daglicht niet verdragen kon.
In prachtig, beklemmend proza toont Jolanda Clément in Wij waren de Vickersons hoe ontwrichtend sociale controle kan zijn.
Wij waren de Vickersons is eerder verschenen onder de titel Pleasant Valley.
Jolanda Clément overtreft zichzelf met Rio, waarin de paden van Eduardo Eliades en Maria Marguiris da Silva elkaar onverwachts kruisen tegen de achtergrond van de revolutionaire jaren twintig in Brazilië. Inspecteur en koffiebaron Eduardo is belast met het oplossen van een mysterieuze moord, tegelijkertijd stort thuis zijn huwelijk definitief ineen. Danseres en secretaresse Maria is op zoek naar een manier om op eigen benen te staan terwijl ze overvallen wordt door de intense liefde voor een eigenzinnige jongeman.
Hun beider levens raken in een stroomversnelling: Eliades wil het juiste doen, ook als dat tegen de belangen van zijn eigen, heersende klasse indruist, en Maria wil haar pas ontdekte zelfbewustzijn ten koste van alles bewaken.
De traditionele waarden hebben voor beiden afgedaan, maar waarvoor moeten deze plaatsmaken? Als de Tenentes, een groep jonge officieren, São Paulo belegeren om een revolutie te forceren, wordt zowel Eduardo's als Maria's integriteit op de proef gesteld en blijkt dat ieders individuele zoektocht naar ware liefde meer met die van de ander verstrengeld is dan ze ooit hadden kunnen vermoeden.
Rio is een betoverende roman over een tragische zoektocht naar waarheid en liefde van een verhalenverteller pur sang, Jolanda Clément.
Oostwaarts van Jolanda Ivonne Clément is een fascinerende roman over schuld & onschuld in naoorlogs Nederland. Voor de lezers van John Boyne.
1952. Dat zijn moeder in de oorlog een relatie had met een jonge Wehrmachtsoldaat, weet de elfjarige Heindert niet, en evenmin dat hij een zoon is van die Duitser.
Wat hij wel weet: zijn moeder heeft een syndroom, zijn opa en oma herkent hij niet meer, hij wordt gepest op school en niet alleen door klasgenoten, ook de leraren sparen hem niet.
Deze historische roman gaat over de zoon van een zogeheten moffenmeid. Wat zijn moeder verweten wordt: verliefd worden op een Duitse soldaat. Wat hem verweten wordt: geboren worden.
De grootmoeder van Jolanda Clément was kind in een NSB-gezin. Na de oorlog werd ze als negenjarige geïnterneerd en gedurende haar hele leven bleef ze geconfronteerd worden met de keuzes van haar ouders. Ze ontwikkelde op jonge leeftijd schizofrenie, dat haar - evenals Heinderts' moeder - in een inrichting deed belanden en waar ze op 49 jarige leeftijd stierf. De grootmoeder van Clément heeft altijd gezwegen over haar verleden. Omdat de ware toedracht van haar verhaal niet meer te achterhalen is, maar de gevolgen ervan nog steeds nawerken, schreef Clément deze alternatieve vertelling, waarin fictie en geschiedenis samenkomen.
'Heftig boek over de gevolgen van schijnheilige `wraak op een moffenmeid'.' - Nederlands Dagblad
'Oostwaarts is een knappe verbeelding van het naoorlogse schuld- en boeteleed waar vrouwen als Suze na de oorlog mee te maken hebben gehad.' - NRC