In deze psychologische roman beschrijft Joke Verweerd de spanning tussen loyaliteit en ontworsteling in een ingewikkelde ouder-kind-relatie. Vanaf haar geboorte - ze is een buitenechtelijk kind - heeft de hoofdpersoon Ika (eigenlijk Ikabod) klem gezeten in een verstoorde sfeer tussen vader en moeder. Ika krijgt de schuld van alles wat er verkeerd gaat. Als Ika achttien jaar oud is, loopt ze weg van huis. De roman begint vijftien jaar later. Ika is 33 jaar en alleenstaand als ze een brief ontvangt van haar vijf jaar jongere zusje Nelly: hun moeder is ongeneeslijk ziek. Nelly vraagt Ika naar huis te komen om samen hun moeder te kunnen verzorgen. Het kost Ika veel strijd en inspanning om haar weerstand en pijn te overwinnen. Toch voelt ze zich moreel verplicht om terug te keren naar haar ouderlijk huis. Deze terugkeer in de beklemmende sfeer van het ouderlijk huis, vol met geuren en beelden die pijnlijke herinneringen oproepen, valt Ika buitengewoon zwaar. Temidden van al die turbulentie ervaart Ika vanuit Jesaja 43 dat de Heiland bij haar is en kracht geeft. Vanaf dat moment krijgt de strijd van Ika een bijzondere dimensie. Moeder sterft zonder dat zij met Ika tot een open gesprek is gekomen over het grote tekort aan liefde en waardering dat zij als kind heeft moeten ondervinden. En tevergeefs probeert Ika bij haar moeder de waarheid over haar waarheid te achterhalen. Moeder kiest de slachtofferrol, schuift de verantwoordelijkheid weg en blokkeert als het ware daarmee de weg van vergeving. Intussen ontwerpt Ika voor haar vriendin en werkgeefster Simone een wintertuin voor de hal van een hotel. Deze opdracht blijkt mee te werken aan een zinvolle terugkeer naar het verleden en een verdieping van het inzicht in haar eigen persoonlijkheid. De wintertuin werd in 1995, het jaar van verschijnen, door de EO verfilmd.
De debuutroman van Joke Verweerd, De wintertuin, verschijnt vanwege Jokes 25-jarig schrijversjubileum in een mooie jubileumeditie. Een verhaal over verstoorde familierelaties, herstel en vergeving.
Ika Boerema verlaat na een moeilijke jeugd op haar achttiende het ouderlijk huis, maar keert jaren later terug om voor haar ongeneeslijk zieke moeder te zorgen. De beklemmende sfeer, het mysterie rond haar vader en het gevecht met zichzelf maken de dagen rond het overlijden van haar moeder tot een ware worsteling. Het ontwerpen van een wintertuin blijkt op merkwaardige wijze mee te werken aan de terugkeer in het leven.
Juist in de donkere wintermaanden en rond het Kerstfeest, als het leven zich terugtrekt binnen de warmte van het huis, gaan we op zoek naar verhalen die vertellen van het leven zelf. Deze bundel gloednieuwe verhalen van rasverteller Joke Verweerd voorziet in die behoefte.
Joke Verweerd heeft inmiddels haar sporen verdiend als verhalenverteller. Ze weet als geen ander alledaagse en onalledaagse situaties te beschrijven en daarbij de lezer uit te nodigen een eigen positie te bepalen.
De gebeurtenissen in een verhaal staan niet op zichzelf; eigen keuzes, gedrag en verwachtingen zijn allesbepalend. Zo kan de lezer verdwalen, zichzelf gevonden weten en weer thuiskomen.
Nadat Paula Sterrenbos op haar zeventiende bevalt van een dochter, vertrekt ze naar Toronto. Haar dochter Julia laat ze achter bij haar moeder Christa en haar stiefvader Jan. Het weinige contact dat Paula met hen heeft, blijft oppervlakkig: alles draait om het bedrijf. Wanneer Jan na twaalf jaar op mysterieuze wijze verongelukt, neemt zijn zoon Jelle tijdelijk de leiding over het bloembollenbedrijf.
Christa moet kort daarna een operatie ondergaan, en Paula komt naar Nederland om het gezin draaiend te houden. Na twaalf jaar van afstand is toch het verlangen ontstaan om haar dochter te leren kennen. Intussen wordt het testament van Jan geopend, en dat blijkt, naast zakelijke onthullingen, ook schokkende privégegevens te bevatten. Jelle voelt zwaar de verantwoordelijkheid op zijn schouders drukken: hij wil niet nog meer kapotmaken in het toch al zo kwetsbare gezin. Kiest hij voor de woede, of is het toch de liefde die uiteindelijk troost zal bieden?
Het korte verhaal van Joke Verweerd is één van de best gelezen en hoogst gewaardeerde rubrieken van opinieblad CV-Koers. Dat is niet verwonderlijk: Joke Verweerd weet als geen ander situaties en gebeurtenissen uit het leven van gewone mensen gevoelvol en levensecht neer te zetten. Een man die moet wennen aan zijn pensioen, het sterven van een oude oom, een vrouw die vecht tegen haar aandrang om te stelen, een meisje dat een nieuwe start wil maken door zich te laten opnemen, een Bosniëveteraan...
De verhalen weerkaatsen de gevoelens en het innerlijk van de personages, maar ze houden de lezer ook een spiegel voor.
In Opnieuw beginnen zijn veertig verhalen die eerder verschenen in CV-Koers gebundeld. Ze zijn het stuk voor stuk waard!
De romans van Joke Verweerd haalden alle christelijke bestsellerslijstjes: De wintertuin, De rugzak, Permissie, Paradiso, Snoeitijd en Op de huid. Een paar romans werden in het buitenland vertaald. Ook publiceerde ze de verhalenbundels Binnenstebuiten, Opluisteren en Spiegeling. Van Spiegeling verscheen een Luisterboek.
Een nieuwe bundel verhalen van Joke Verweerd! In Spiegeling krijgen we een glimp te zien van emoties die mensen doormaken tijdens grote en kleine gebeurtenissen van het leven. De kracht van Verweerds verhalen ligt in de herkenbare en rake uitbeelding van de realiteit. Ze weerspiegelen het alledaagse leven, ze weerkaatsen de gevoelens en het innerlijk van de personages. Maar ze houden de lezer ook een spiegel voor.
Wessel en Anne, beiden arts, hebben één dochter, Fleur. Fleur is lichamelijk en verstandelijk gehandicapt. De teleurstelling dat er ondanks al hun liefde en inzet geen echte band met Fleur ontstaat, drijft Wessel en Anne uit elkaar. Toch zijn het niet alleen de zorgen rond Fleur waardoor hun huwelijk spaak loopt. Als Wessel voor een medisch congres afreist naar Kiev, wordt hij geconfronteerd met een oude schuld: een eerdere pijnlijke gebeurtenis die wel toegedekt maar niet genezen is. Wessel wordt gedwongen zijn huidige levenshouding en zijn keuzes onder de loep te nemen. Tijdens Wessels afwezigheid maakt Anne een periode door van onzekerheid en bange vermoedens. Haar wereld wankelt. Meer dan ooit dringt de kwetsbaarheid van het bestaan zich aan haar op. Vinden Wessel en Anne een aanknopingspunt voor vertrouwen en nieuwe liefde, of is er te veel gebeurd?
Chiel van der Meij, eigenaar van een fruitteeltbedrijf in Nieuw-Zeeland, krijgt onverwacht het bericht dat het slecht gaat met zijn moeder. Hij besluit haar te gaan opzoeken nu het nog kan. Na jaren zal hij zijn familie weerzien en zijn oude liefde Catharina. Met gemengde gevoelens stapt hij op het vliegtuig. De confrontatie met zijn moeder, die dementerend blijkt te zijn, raakt hem tot op het bot. Ook wordt hem al snel duidelijk dat het familiebedrijf Van der Meij, dat tegenwoordig onder leiding staat van Chiels broer Lode, aan het verloederen is en op een faillissement afstevent. Chiel heeft het gevoel dat hij hardhandig bij zijn nekvel gegrepen wordt. Het bedrijf, zijn familie: alles is hem vreemd geworden; niets is meer zoals het was. Tegelijkertijd is Snoeitijd een ontroerend portret van Effie, de vrouw met wie Chiel woont, maar die hij eigenlijk niet kent. Kijk ook eens op www.jokeverweerd.nl
De pers over Snoeitijd:
´De secuur omschreven karakters en hun ontwikkelingen zijn de kracht van deze roman´ -Nederlands Dagblad
Wouter en Ine hebben dertig jaar geleden de keuze gemaakt om met hun dochtertje Mirjam naar Rantepao, Indonesië, te vertrekken, de zending in. Na een dramatische gebeurtenis keert het gezin terug naar Nederland. Alle drie hebben ze moeite om hun draai te vinden.
Als Mirjam jaren later de kans krijgt om terug te gaan naar Rantepao om haar pleegbroer Firman op te zoeken, heeft ze het vermoeden dat ze zwanger is. Toch laat ze haar ouders en Jeroen achter en maakt ze de zware reis naar de buitengebieden van Indonesië. Deze keuze van Mirjam maakt dat Wouter en Jeroen elkaar op een bijzondere manier leren kennen. Tegelijk heeft Mirjams reis een louterende werking op hen allemaal.
Renske treft Peer, haar geliefde, dood aan op de trap naar de keuken van Parmentier, het restaurant waar beiden werken. Kroeze onderzoekt de zaak - het restaurant begint na Peers dood ook minder goed te lopen. Renske solliciteert op een vacature in het vakblad in Spank - de omgeving waar ze op vakantie ging met haar ouders, en waar ze met haar vader droomde over kasteelkamers waar het rustig, geborgen en goed toeven is.
Omdat ze in bezit is van alle benodigde papieren heeft zij de baan snel binnen. Ze krijgt de leiding bij Groot en Klein Mangelhout, alwaar ze verantwoordelijk is voor de opzet van een zorghotel - en de dagelijkse gang van zaken in het restaurant. Renske beschikt over tact, en weet ook restaurantmedewerker Wijnand (die een Van Weerselo is, de familie die al heel lang het landgoed Mangelhout in bezit heeft) te motiveren. Dat spreekt niet vanzelf door de niet altijd even goede familieverhoudingen van de Van Weerselo's.
Ondertussen blijft Kroeze de zaak Peer vasthoudend onderzoeken en volgen. Renske is gesloten over de gebeurtenissen in haar nieuwe werkomgeving; als Kroeze op de stoep staat van Klein Mangelhout kan Renske er echter niet meer omheen. De confrontatie met de werkelijkheid van Peer - komt langzaam onder haar huid vandaan. Ze moet accepteren dat de beperkte liefkozingen soms van zijn kant niet te maken gehad hebben met haar, maar met de dubbelrol die hij speelde. In Kortrijk zit Rosalie, zijn vrouw, met hun zoon Peerke, en bovendien is er sprake van een samenwerking die met wit zakendoen niets te maken heeft. Na de begrafenis van Peer neemt Rosalie via e-mail contact op met Renske. Uiteindelijk leidt dat ertoe dat rond de opening van Groot Mangelhout de pc uit Renskes huisje wordt ontvreemd - en ook dat Kroeze de grote vangst kan doen door het criminele zaakje op te rollen.
Na bijna vijftig jaar zijn de herinneringen aan de oorlogsjaren en de Bersiatijd voor Chris en Moesina Breur van Haagoort nog niet weg. Integendeel. Hoewel ze zich schijnbaar volledig hebben aangepast in Nederland, gaat de spanning in de familierelaties steeds meer het leven beheersen. De verhouding met hun dochter Nonnie en kleindochter Dee is gecompliceerd en wordt beheerst door de drang tot toedekken. Het verleden is voorbij en wat we niet zeggen, is er niet. Als de spanning te groot wordt, neemt Nonnie een besluit en vertrekt naar Indonesië, op zoek naar haar wortels. Deze doorbreking van het patroon brengt verandering. Het is dan mei 1998, de maand waarin de Indonesische studentenwereld in opstand komt........Permissie beschrijft op herkenbare en ontroerende wijze de emotionele ontwikkeling van drie hoofdpersonen: moeder, dochter en kleindochter. Door plotselinge gebeurtenissen wordt een vastgeroest rolpatroon binnen de familie doorbroken. Er ontstaat een proces waarin, zich oprichten, zich geconfronteerd zien met het verleden en zichzelf en elkaar uiteindelijk permissie geven tot verwerking en acceptatie...
Een mens ontleent zijn identiteit aan zijn herinneringen. Wies Schonewille is een capabel en gewaardeerd maatschappelijk werkster. Maar als ze een groepstherapie gaat leiden voor tweede generatieslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, lukt het haar niet om voldoende afstand te bewaren, en al helemaal niet ten opzichte van de jongensachtige Arthur. Wies wordt hopeloos verliefd en staat toe dat hij bij haar intrekt. Ze hoopt hem zo een veilig plekje te geven, een plaats waar hij gewaardeerd wordt en tot rust kan komen. Al snel raakt Wies zwanger. Ze houdt dan ook de adem in: zal dit de oplossing vormen voor Arthurs rusteloosheid, zijn gevoel nergens bij te horen, zijn dwanghandelingen? Maar tegen het einde van haar zwangerschap verdwijnt Arthur plotseling spoorloos. Steeds meer ervaart Wies dat ze op een kruispunt in haar leven is aangekomen. Heen en weer getrokken tussen haar ouderlijk huis, de cultuur van haar schoonfamilie en de herinneringen aan haar grootmoeder moet Wies nu zelf een koers zoeken voor haar verdere leven. Een leven met een kind. En welke rol zal Arthur daarin spelen? Een roman over relaties, hechting en het leven met het onvolkomene.
Een jonge vrouw probeert weg te lopen voor haar verleden en het huwelijk waarin ze gefaald heeft. Ze ontdekt dat het leven niet te torsen is als ze het verleden niet in de ogen kijkt.
Indrukwekkende psychologische roman met levensechte karaktertekeningen.
Lees verder »
Matthy heeft op het laatste moment haar vlucht naar Jakarta gecanceld. Haar vriendin en reisgenoot Annis begrijpt heel goed dat Matthy haar relatie met Sweder voorrang geeft. 'Zorg dat deze keuze het waard is!' Annis komt om, vlucht-MH17 wordt neergehaald boven Oekraïne. Matthy realiseert zich dat zij, door voor zichzelf te kiezen, nog leeft.
Alles staat op zijn kop en Matthy zoekt radeloos naar een houvast. Belangen, dromen en verlangens, alles moet opnieuw geijkt worden. De relatie met Sweder doorstaat de vuurproef niet.
Als Boet, de broer van Annis, naar Nederland komt voor het forensisch onderzoek, herkent Matthy zich in zijn verbijstering en verdriet. Zij houden elkaar overeind, geholpen door hun vrienden Hilly en Siem, en Raf. Vooral die laatste weet in die droeve dagen iedereen op te beuren. Als Boet na een halfjaar opnieuw naar Nederland komt, zal duidelijk worden of er genoeg puin is geruimd om iets nieuws te bouwen.
Een tweede leven begint als je beseft dat je maar één leven hebt.
De beste kerstverhalen van Mozaïek van Irma Joubert, Guurtje Leguijt, Arie Kok, Frans Willem Verbaas, Joke Verweerd e.a. bevat een keuze van de beste kerstverhalen van de fondsauteurs van Uitgeverij Mozaïek, aangevuld met twee fonkelnieuwe verhalen.
Zeer geschikt om voor te lezen in het gezin, in de kerk of op de vereniging. Of om er zelf van te genieten.
Weer en wind van Joke Verweerd is een ontroerende verhaalbundel met de mooiste verhalen uit Jokes schrijverscarrière én een aantal nieuwe verhalen.
In 1994 verscheen de debuutroman van Joke Verweerd, De wintertuin. Sindsdien is er een reeks van tien romans, twee novellen en vijf verhalenbundels verschenen. In Weer en wind zijn ter gelegenheid van haar jubileum de mooiste verhalen van Joke bijeengebracht, plus een aantal nieuwe verhalen. In haar proza weet Joke Verweerd situaties en gebeurtenissen uit het leven van gewone mensen gevoelvol en levensecht neer te zetten. De warme pastorale toon maken haar verhalen ook zeer geschikt om voor te lezen in de kerk of in het gezin.
Bij Kerst hoort een kerstpakket. Zo'n luxe doos met allerlei verrassingen: zoutjes, wijn, ragout, chocolade en andere fijne dingen (die je misschien zelf nooit koopt). Zo ook deze bundel. In dit kerstpakket vind je zoete en zoute, kruidige en sappige verhalen van bekende auteurs, maar ook van debutanten. Allemaal leveren ze hun verfrissende, tedere, ontroerende of spannende bijdrage. Voor een kerstviering, of gewoon voor jouzelf, om even van te genieten.
Als extraatje bevat deze bundel tips om je eigen kerstverhaal te schrijven. En de uitdaging om je eigen verhaal naar Uitgeverij Mozaïek te sturen. Wie weet staat jouw verhaal dan wel in de volgende kerstbundel.
Drie verhalen voor thuis of onderweg door Lijda Hammenga, Guurtje Leguijt en Joke Verweerd: Het drieluik, Zwijgen en Na goud...
'Goed! Er is niet zo veel veranderd, ze was al zo lang niet meer thuis,' zeg ik tegen mensen die vragen hoe het met me gaat. Dan knikken ze, maar ik zie het onbegrip in hun ogen. Als je vrouw overleden is, dan hoor je te zeggen dat het niet goed met je gaat. Dat je verdriet hebt, dat je leven overhoop ligt en dat alles veranderd is. Maar ik vertik het om te gaan liegen. Een man worstelt met zijn gevoelens als zijn vrouw is overleden. Hij durft het tegen niemand te zeggen, maar eigenlijk is hij opgelucht. Een moeder maakt mee dat haar dochter voor het eerst tot over haar oren verliefd is; een getrouwde vrouw wordt verliefd op een collega... In de verhalen van Binnenstebuiten beschrijft Joke Verweerd steeds een fragment uit het bestaan van gewone mensen. Door iets te laten zien wat er in hoofd en hart van de hoofdpersonen speelt, krijgt de lezer ook meer begrip voor hun manier van reageren in de beschreven situaties. Wie doordringt tot de kern van de emotie ervaart herkenning. Al lezende vraag je je af: hoe zou ik reageren? Wat zou ik gedaan of gezegd hebben in zo'n situatie? Achter in het boek is per verhaal een aantal vragen opgenomen. Dat maakt Binnenstebuiten bij uitstek geschikt als leidraad voor gesprek in groepen en kringen.
Wat de christelijke feesten gemeen hebben, is dat ze teruggaan op Het Verhaal. Het verhaal over hoe God met mensen omgaat, hoe Hij zelf mens werd om anderen te redden. In dit Verhaal zijn de feesten als Kerst, Pasen en Pinksteren de accenten en de uitroeptekens, waar we ieder jaar met extra aandacht naar luisteren. Om dit gedenken en vieren vorm te geven hebben we weer kleine verhalen nodig, en liederen en gebeden. Zij geven ons de woorden die we vaak zelf niet kunnen vinden. In Opluisteren reikt Joke Verweerd ons dit soort woorden ruimschoots aan. Een deel van de verhalen zijn ontmoetingen met de hoofdpersonen uit het bijbels verhaal, die de lezer een frisse kijk geven op de veelal overbekende tekstgedeelten. Ook betrekt de auteur de lezer bij de emoties achter de gebeurtenissen: het ongeloof van Zacharias, de twijfel van Jozef, het verzet van Simon van Cyrene, de moedeloosheid van Kleopas. Daarnaast zijn er veel eigentijdse verhalen die het feest of een facet daarvan in het leven van alledag plaatsen. De gedichten en gebeden verwoorden iedere keer een nieuw aspect van het betreffende feest. Opluisteren biedt verhalen, gedichten en gebeden voor Advent; Kerst, de Lijdenstijd, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Deze teksten zijn uitstekend geschikt om te gebruiken in liturgieën voor vieringen en samenkomsten rond de kerkelijke feesten.
Een ontroerende en diepmenselijke novelle over vinden en verliezen, over geloof, hoop en liefde.
De Haarlemmermeer is het decor voor het verhaal van Hilly van Lynden en haar man Siem. Hilly werkt op Schiphol Airport aan de balie van Lost & Found, Siem zit thuis met een burn-out.Als Siem in een andere werkelijkheid dreigt te verdwalen, vindt Hilly warmte en begrip bij Raf, haar collega. Maar mag je wat je vindt jezelf toe-eigenen? En mag je vindersloon vragen, als je het teruggeeft?Boven de polder is de hemel, waarmee Hilly in gesprek gaat.Vindersloon is de prelude op de tiende roman van Joke Verweerd, Vogelvlucht. Wil je weten hoe het verdergaat met Hilly, Matthy en Siem? Lees dan Vogelvlucht! (verschijning eind 2015/begin 2016
Joke Verweerd vierde dit jaar haar vijfentwintigjarig jubileum als auteur. Haar romans haalden alle christelijke bestsellerlijstjes: De wintertuin, De rugzak, Permissie, Paradiso, Snoeitijd en Op de huid. Snoeitijd won in 2005 de Publieksprijs Christelijk Boek. Enkele van haar romans werden in het buitenland vertaald. Joke Verweerd publiceerde ook verhalen- en dichtbundels.
Dansen in de sneeuw is een bundel met fonkelnieuwe kerstverhalen. De korte verhalen van onder andere Josha zwaan, Joke Verweerd en Vonne van der Meer zijn licht en vrolijk, spannend en gezellig, met sneeuw en kou. Een ideaal cadeau voor je moeder of een goede vriend, voor als de dagen korter worden. Verhalen ook om voor te lezen tijdens een kerstviering. De auteurs staan samen garant voor kwaliteit en afwisseling.
Met medewerking van Frans Willem Verbaas, Arie Kok, Elly Zuiderveld, Hay van den Munckhof, Vonne van der Meer, Lody van de Kamp, Joke Verweerd, Anne Büdgen, Eline de Boo, Nine de Vries, Iris Boter, Jacobine van den Hoek, Josha Zwaan, Ria Borkent, Renze Borkent, Marie van Beijnum en Désanne van Brederode.