Filter
Uitgevers
Talen
Formaten
Literaire fictie algemeen
-
Christina, of Chrissie, groeit op bij haar oma Jantje. Ze weet niet veel over haar ouders, maar er doen allerlei geruchten de rondte in het dorpje waar ze woont. Omdat oma Jantje krap bij kas zit, verlaat Chrissie op jonge leeftijd school om bij een textielfabriek in dienst te gaan. Wanneer er een moord wordt gepleegd in het dorp, ontstaat er echter onrust. Het gefluister over Chrissies familieverleden neemt toe en Chrissie begint zich af te vragen wie haar ouders waren. Klopt het verhaal wel dat Jantje haar heeft verteld? Ze komt voor een keuze te staan: gelooft ze haar oma, die altijd voor haar gezorgd heeft, of de verontrustende geruchten die haar leven op zijn kop kunnen zetten?
'Chrissie van Jantje' is een spannende historische roman van Johanne A. van Archem, voor de lezers van Gerda van Wageningen. -
`Een netelige kwestie' van Johanne A. van Archem is een realistische roman over familiegeschiedenis en het belang van de waarheid onder ogen zien.
1920. De fanfare viert zijn vijfentwintigjarig bestaan, maar Joosts hoofd staat er niet naar nu zijn moeder net overleden is. Na de begrafenis hoort hij dat het jubileumfeest behoorlijk uit de hand is gelopen: twee veldwachters hebben een ravage aangericht in het café met een rechtszaak tot gevolg. Ondertussen doet Joosts halfzus moeilijk over de erfenis van hun moeder. Joost weet niet meer wat hij moet doen.
Het verhaal van de fanfare berust op ware feiten die in 1910 in Tubbergen hebben plaatsgevonden. De gebeurtenissen zijn vrij gebruikt voor deze roman, die zich in de twintiger jaren afspeelt. -
Het is 1850 en Grietje groeit op als jongste kind in een straatarm gezin in Twente. Gelukkig vindt ze werk bij een rijke bankiersfamilie, waar ze voor de moeder van de bankier zorgt. Die vertelt de gekste verhalen en zegt dat haar kleindochter Adolfina een ondergeschoven kind is. Zijn dat slechts de hersenspinsels van een demente oude vrouw of verbergt de bankier iets?
Ondertussen verspreidt de Amerikakoorts zich, ook in Twente. Voor velen lijkt Amerika dé manier om de slechte oogsten, ziektes, hoge werkloosheid en armoede in Nederland te ontvluchten. Grietje niet wat ze moet doen als de man op wie ze verliefd is haar vraagt om met hem mee te gaan... -
In 'Van alle tijden' van Johanne A. van Archem krabbelt de bevolking op het plattenland van Overrijssel langzaam weer op na vijf jaar bezetting door de nazi's. Als Jokes vader wordt beschuldigd van verraad in de oorlog en er een onderzoek naar hem wordt opgestart, is dat een grote klap voor de familie. Joke dient een officiële aanklacht in bij de politie wegens smaad en probeert er alles aan te doen om de onschuld van haar vader te bewijzen. Gelukkig krijgt ze hulp van inspecteur Tom van Baren, met wie de band steeds sterker wordt. 'Van alle tijden' is een aangrijpende historische roman van Johanne A. van Archem over de naoorlogse jaren, waarin de oorlog nog niet echt weg was.
-
Johannes Souburg zit in de gevangenis. Hoewel zijn vrouw Engele bang is dat hij haar iets kan aandoen, weet ze dat ze voorlopig geen last van hem heeft. Engele gaat naar Utrecht, waar ze wordt geplaatst in een opvang voor daklozen en een baan krijgt in het lokale ziekenhuis. Samen met heilsoldaat Lammert en zuster Maria probeert ze haar dochter te vinden. Maar dan wordt haar grootste angst werkelijkheid: Johannes is ontsnapt en komt achter haar aan. Engele is dichter bij haar dochter dan ze denkt, maar Johannes zit haar op de hielen.
`Engele' van Johanne A. van Archem is een meeslepende en herkenbare historische streekroman die laat zien hoe ver de liefde van een moeder voor haar kind kan gaan. -
Niet alleen haar reputatie, maar ook de toekomst wordt voor Josien Bijvank aan flarden geschoten als ze na een avondje op de kermis door een ongure jongen naar huis wordt gebracht in 'Een uur van onbedachtzaamheid' door Johanne A. van Archem. Het loopt volledig uit de hand en ze merkt tot haar grote schrik dat ze zwanger is. Wat nu? Met hem trouwen en hopen dat het beter wordt? Dan wordt de mobilisatie aangekondigd en Josien trekt in bij haar zus Gerrie, die niet goed alleen kan zijn en nu haar man moet missen. Ondertussen wordt Josien zwartgemaakt door Hans, de vader van de baby. Het huwelijk gaat niet door, maar dat wil niet zeggen dat hij haar met rust laat... 'Een uur van onbedachtzaamheid' is een meeslepende historische streekroman van de ervaren hand van Johanne A. van Archem.
-
In `Goede hoop' van Johanne A. van Archem krijgt de jonge Dirkje verkering met Rinus. Ze is heel gelukkig met hem, maar Dirkjes ouders zijn fel gekant tegen de relatie, en dat leidt tot spanningen. Dan komt er een brief over een onverwachte erfenis van een oudtante in Zuid-Afrika, die alleen wordt uitgekeerd als het familiegeheim boven tafel komt. Maar vooralsnog zijn er meer vragen dan antwoorden. Johanne A. van Archem schreef met `Goede hoop' een spannend en romantisch verhaal over staan voor je principes.
-
In `Op zoek naar Neeltje' van Johanne A. van Archem gaat Wilmijne in 1917 op zoek naar haar zusje, die ze voor het laatst twintig jaar geleden in het weeshuis heeft gezien. Na het overlijden van haar man heeft ze veel geld geërfd, waardoor ze dit kan ondernemen. Vanuit Twente leidt het spoor naar Den Haag en Amsterdam en zo komt Wilmijne erachter dat Neeltje met een Belg is getrouwd, maar volgens de Belgische ambassade zijn zij spoorloos verdwenen. Wilmijne geeft de moed niet op en blijft doorzoeken naar haar zusje. `Op zoek naar Neeltje' is het tweede deel in de Wilmijne-trilogie van Johanne A. van Archem.
-
`Het verhaal van de oude vrouw' van Johanne A. van Archem speelt zich af rond 1920 in een Twents dorp, waar de zussen Wilmijne en Neeltje onderwerp zijn van veel geroddel. Beide vrouwen zijn weduwe en waren ooit arme weesmeisjes. Wilmijne heeft nu juist veel geld geërfd van haar overleden man, Geert, wat jaloezie aanwakkert onder haar dorpsgenoten. Boerenzoon Willem Hoogland toont interesse in haar, maar Wilmijne weet niet of ze er op in wil gaan. Ook gaan er vreemde verhalen over Geerts eerste vrouw de ronde, met veel pijn voor haar familie tot gevolg. `Het verhaal van de oude vrouw' is het laatste deel in de Wilmijne-trilogie van Johanne A. van Archem
-
In `Wilmijne' van Johanne A. van Archem komt Wilmijne vanuit een weeshuis in Amsterdam terecht bij de Twentse familie Albers, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Wilmijne trouwt met zoon Geert, een weduwnaar, maar het is een huwelijk zonder liefde. Ze is de sloof van het huishouden en leidt het harde en armoedige bestaan van een arbeidersvrouw. Ze weet niet beter dan dat haar man in ploegendienst werkt in een textielfabriek in Almelo. Dan raakt Geert betrokken bij een ongeval en komt de waarheid van zijn bestaan naar boven. Het leven van Wilmijne verandert op slag en ze gaat op zoek naar haar verleden. `Wilmijne' is het eerste deel in de gelijknamige trilogie van Johanne A. van Archem.
-
`Het vijfde gebod' van Johanne A. van Archem speelt zich af in Twente, rond het jaar 1925. In het dorp wordt flink wat geroddeld en veroordeeld en hier wordt Hermen Kromhof de dupe van. Hij staat er alleen voor met zijn zus Johanna en krijgt de schuld in zijn schoenen geschoven van iets wat hij helemaal niet gedaan heeft. Ook de mishandelde Grada krijgt het oordeel van het dorp over zich heen, want als ze onderdanig zou zijn, zou haar man haar toch niet slaan? Zou er een beter leven voor hen zijn weggelegd in het buitenland, weg van het dorp waar iedereen overal een mening over heeft? `Het vijfde gebod' van Johanne A. van Archem is het eerste deel in de Pionierstrilogie.
-
In `Dreigende verte' van Johanne A. van Archem neemt een Twents gezin met hun buren de stap om te emigreren naar Canada, met hoop op een betere toekomst. Tijdens de bootreis ontmoet Johanna hulppredikant Emiel, voor wie ze al snel gevoelens krijgt. Maar ze heeft haar oude jeugdliefde Johan al geschreven dat ze naar Canada komt en hij wacht daar op haar. In tegenstelling tot het roddelende Twentse dorp blijkt dat er in Canada veel minder vooroordelen zijn en mishandelde vrouwen zoals Grada heel andere rechten hebben. Desondanks blijven nare gebeurtenissen uit Nederland het gezelschap achtervolgen en is het bestaan in Canada niet zo zorgeloos als gehoopt. `Dreigende verte' van Johanne A. van Archem is het tweede deel in de Pionierstrilogie.
-
`Het geheim van Gonda' is het derde deel in de serie van Johanne A. van Archem over de familie Kromhof die vanuit Twente naar Canada emigreert. Het gaat goed met de emigranten: er worden kinderen geboren en er is veel geluk in de liefde. Grada, die wegvluchtte van haar mishandelende man, begint haar draai te vinden, maar ze weet niet dat Nieks op weg is naar Canada om haar terug te halen. Ondertussen komt Johan ten Brinke achter een groot geheim rondom zijn pas overleden moeder Gonda, wat zowel in Twente als in Canada veel stof doet opwaaien. `Het geheim van Gonda' van Johanne A. van Archem is het laatste deel in de Pionierstrilogie.
-
`De grote brand' van Johanne A. van Archem speelt zich af in het Enschede van de jaren 1860. Er komen veel vreemdelingen naar de dan nog kleine stad om te gaan werken in de textielindustrie. Hilde Kempers, een weduwe zonder kinderen, neemt Berthe Reuvers in de kost. Ze heeft al snel de indruk dat er iets met Berthe aan de hand is. Dan staat op een dag de stad in lichterlaaie en moet vrijwel iedereen opnieuw beginnen. Langzaam maar zeker wordt duidelijker wat het verhaal van Berthe is. Johanne A. van Archem schreef met `De grote brand' een op historische feiten gebaseerde roman over de streek die zij het allerbest kent.
-
`Schemerduister' van Johanne A. van Archem vertelt het verhaal van twee jonge vrouwen die in de naoorlogse jaren emigreren naar Australië. De bleue Helena doet dat omdat haar vader lid was van de NSB en omdat zij nu in haar dorp wordt verguisd. De stoere Rotterdamse Sjaan stapt op de boot omdat haar geliefde in Australië woont. Wanneer de vrouwen elkaar aan boord ontmoeten, ontstaat een bijzondere vriendschap. Eenmaal in Australië blijkt dat ze elkaar hard nodig zullen hebben. Johanne A. van Archems `Schemerduister' is een prachtige roman over sterke karakters in harde tijden
-
Isabel de Winter is opgegroeid bij haar oom en tante, nadat haar moeder is overleden en haar vader lang geleden naar Indië vertrok. Hij heeft nooit meer iets van zich laten horen - zo is haar althans verteld. Tegen haar zin arrangeert haar oom een huwelijk met een beduidend oudere man. Er wordt een enorme druk uitgeoefend op Isabel om met hem te trouwen. Daardoor wordt haar argwaan alleen maar groter en gaat ze op onderzoek uit.
Isabel is een pakkende historische roman van Johanne A. van Archem, die vertelkracht en historische feiten op een indringende manier weet te combineren. -
Je kunt de mensen wel uit de oorlog halen, maar de oorlog niet uit de mensen: hoe waar dit is, blijkt in de roman Na de bevrijding van Johanne A. van Archem. Het jonge echtpaar Paul en Rica reist terug naar `huis' als het oosten van het land, waar ze vandaan komen, eindelijk ook bevrijd is. Nu kunnen ze beginnen om hun leven samen op te bouwen. Dat dit nog niet zo makkelijk is, mede door Pauls oorlogstrauma's, ontdekken de twee helaas al snel. Na de bevrijding is het afsluitende deel in een trilogie van Johanne A. van Archem, waarin eerder Over de streep en De trein van 12:10 verschenen.
-
Johanne A. van Archem schrijft in Zwarte zomer over de naoorlogse jaren. Vincent van Zuijlen weet niet beter dan dat zijn broer Arnoud is overleden in 1939. Maar dan hoort hij dat Arnoud midden in de oorlog nog bij hun ouders op bezoek zou zijn geweest. Ook meldt een ambtenaar van de bijzondere rechtspleging zich met het verhaal dat Arnoud zich in de oorlog misdragen zou hebben. Zo stapelen de bewijzen zich op dat Arnoud niet is overleden. Maar waar is hij dan nu? Zwarte zomer is een spannende historische roman van Johanne A. van Archem, die bekendstaat om haar onderzoek naar de regionale geschiedenis van Twente en Salland.
-
Gerrit Bortink is een man met 'gouden handjes'. Hij werkt als monteur bij de textielfabriek als hij wordt opgehaald om een machine te repareren in Enschede. Zijn kundigheid wordt opgemerkt en zo krijgt Gerrit daar een baan aangeboden. Hij gaat in de kost en heeft het er goed naar het zin. De dochter van zijn directeur, Maaike van Zuijlen, maakt grote indruk op Gerrit, maar hij weet dat van zo'n relatie geen sprake kan zijn. Van Zuijlen heeft zo zijn eigen problemen. Daarnaast doet het verhaal over de zelfmoord van een rijke textielinkoper, zo'n dertig jaar geleden de ronde. Het blijkt dat Gerrits ouders er meer van weten...
-
Het is 1942 en in het bezette Nederland is niets meer zoals het was. Nadat Rica Beverborg een bezoek heeft gebracht aan haar ouders in Twente, krijgt ze op de terugweg een Joods kind in de armen gedrukt in de drukte van station Deventer. Het kind moet worden ondergebracht bij een pleeggezin in Brabant. Zo begint Rica s werk voor het verzet. Daarbij komt ze ook Paul Kemperink weer tegen, de man die haar voor het altaar in de steek liet. Kan ze hem dit keer wél vertrouwen?
Johanne A. van Archem is al jaren bekend als auteur van historische streekromans. In De trein van 12:10 keert Rica Beverborg terug, de eigenzinnige hoofdpersoon uit Over de streep. De hele wereld is veranderd, maar Rica is nog dezelfde. Gelukkig wel! -
Schaduwland van Johanne A. van Archem, over het Suriname van 1853.
Elise van Heeswijk komt uit een gefortuneerd gezin. Toch komen zij en haar moeder er bekaaid af wanneer Elises vader overlijdt. Moeder Caroline probeert Elise zo snel mogelijk uit te huwelijken aan een Surinaamse planter. Dan kan het landhuis dat Elise zou erven verkocht worden en is er toch wat vrij besteedbaar geld. Elise vertrekt naar Suriname en moet ineens veel sneller volwassen worden dan haar lief is.
De historische romans van Johanne A. van Archem spelen zich doorgaans af in en om Twente, maar voor Schaduwland duikt zij in het slavernijverleden. Haar roman geeft een onthutsend waarheidsgetrouw beeld van de rangen, standen en gebruiken in het negentiende-eeuwse Suriname. -
De jonge Nolly werkt op de administratie van een supermarkt. Haar ideeën zijn nogal vooruitstrevend en feministisch voor haar tijd, maar ze is dan ook nog steeds vrijgezel.
Als haar zus Riet uit haar bandje wordt gezet vanwege een duister familieverleden, is het Nolly die op onderzoek uit gaat. Nolly heeft nooit anders gehoord dan dat haar grootvader in de oorlog is overleden omdat hij ziek werd. Maar dat kan geen reden zijn om haar zus uit een band te zetten, en trouwens, waarom heeft de familie van haar moeder alle contact verbroken?
Nolly schakelt een journalist in om samen met haar op zoek te gaan naar antwoorden. Ze trekken naar Twente, waar Nolly's familie vandaan komt, en daar ontvouwt zich stap voor stap de waarheid. Maar zal die waarheid wel door iedereen aanvaard worden? -
Na lange afwezigheid keert Jan van der Hoef terug naar zijn thuisdorp. Daar is iedereen nog steeds vol van een moord die vijftien jaar geleden plaatsvond. Jans collega Jim blijkt een volle neef van de verdachte en zo gaan de twee op zoek naar het ware verhaal.
-
Elsa ten Cate woont aan het Achterpad en verbouwt medicinale kruiden en planten. Het halve dorp komt met kwaaltjes en pijntjes bij haar. Maar dan komt er een jonge vrouw bij haar aan die niet meer weggaat. Niemand weet wie deze Thea is en wat voor geheim ze met zich meedraagt, behalve Elsa. Is ze misschien het onbekende kind van Evert Verbruggen, de rijke weduwnaar die in een ver verleden een meisje zwanger maakte? Elsa ontkent dat nadrukkelijk en Evert die ziet in Thea zijn toekomstige vrouw.