Filter
Johan Bakker
-
Dit boek blikt terug op een door de vrijgemaakte kerk (GKV) gestempeld leven. Voor de een was het een bloeitijd van de kerk, voor de ander een deprimerende periode die nog altijd pijn doet. Hoe was het om op te groeien in een verzuilde gemeenschap met eigen scholen en een eigen krant? Centraal staat het leven van Cees van Moolenbroek (1952 - 1992). Hij vocht als pionier de kerkelijke weerstand tegen popmuziek aan. Dat deed hij met de liedjes van zijn muziekgroep Wingerd (eerder Flare) en met de poprecensies die hij schreef in het Nederlands Dagblad. Waarom leidde Van Moolenbroek, die op veertigjarige leeftijd overleed, een voor velen verborgen schaduwleven? Waar kwam de huiver voor elektrische gitaren en drums vandaan? En waarom werden de zangeressen van Boney M. in het Gereformeerd Gezinsblad 'de hoeren van Babylon' genoemd?
Johan Bakker sprak hiervoor met vroegere leden van Wingerd, met vrienden van Cees en met vele bekende en onbekende GKV-ers.Het boek markeert het einde van een kerk die zich decennialang 'de enige ware kerk' noemde en die op 1 mei 2023 fuseert met de Nederlands Gereformeerde kerk.
Muziekjournalist Johan Bakker publiceerde eerder Eva Cassidy, de biografie (2012), de roman Enkele Reis Mars (2017) en de biografie Kinga Bán, Een leven (2022). -
Kinga Bán (1981-2019) was een geboren zangeres. Zingen was voor haar net zo vanzelfsprekend als ademhalen. Ze zong haar liedjes over geloof, hoop en onvoorwaardelijke liefde totdat het niet meer ging. Na een lange periode van ziekte overleed Kinga op 37-jarige leeftijd. Het NOS Journaal meldde: 'Christelijk Nederland rouwt om Kinga Bán, ze betoverde tot het einde.'
Muziekjournalist en schrijver Johan Bakker sprak met familieleden, medemuzikanten, vrienden en buren die Kinga's portret allemaal op hun eigen manier inkleuren. Al die lichte, luchtige, vrolijke en ontroerende verhalen vormen samen een bonte biografie. Wie meer wil weten over de nog onbekende en onderbelichte kanten van Kinga Bán moet dit boek zeker gaan lezen!
Een uitgave in samenwerking met KingaMusic. -
Vier ruimtevaarders ondernemen in 2025 een lange reis naar de onherbergzame planeet Mars. De astronauten hopen daar een samenleving te beginnen die mooier, menselijker en eerlijker is dan die ze op de aarde achterlieten.
Miljarden ademloos meelevende thuisblijvers volgen de ruimtereizigers naar hun eindbestemming. De kijkers zijn vooral geïnteresseerd in de sociale verhoudingen tussen de astronauten. Maar Jonah, Tatjana, Nicholas en Celia zijn opgeleid tot serieuze wetenschappers, dit avontuur op de Rode Planeet mag natuurlijk niet verzanden in een ordinaire real-life soap.
In Enkele Reis Mars strijden pioniersgeest, optimisme en idealisme met kijkcijferdwang, onderlinge wedijver en levensgevaarlijke zonnewinden.