Filter
Uitgevers
Talen
Ebooks
Jeroen van Bergeijk
7 eBooks gevonden
-
Wat gebeurt er aan de onderkant van de arbeidsmarkt? Met die vraag in het achterhoofd stortte undercoverjournalist Jeroen van Bergeijk zich de afgelopen zes jaar in banen waarvoor nauwelijks kwalificaties nodig zijn. Want wie zorgt ervoor dat jouw bol.com-pakketje de volgende dag al wordt bezorgd? Wie neemt de telefoon op als je een klantenservice belt? En wie brengt jouw koffer op de plaats van bestemming? Zaken waarmee vrijwel elke Nederlander te maken heeft, maar waarvan weinigen weten hoe het er precies aan toegaat.
De afgelopen veertig jaar is de economie zo'n 40 procent gegroeid, maar de daadwerkelijke inkomens zijn achtergebleven. De mensen wie het goed gaat - vaak de theoretisch geschoolden - begrijpen doorgaans maar weinig van de praktisch opgeleiden, en de kloof tussen hen wordt almaar groter. Undercover aan het werk is een poging daar iets aan te veranderen.
Daarnaast schetst Jeroen van Bergeijk zijn werdegang als undercoverjournalist. Hij vertelt over de angst om betrapt te worden, de vele morele valkuilen van de undercoverjournalistiek en zijn groeiende weerzin tegen het zich voortdurend anders moeten voordoen dan wie hij werkelijk is.
Kan en wil hij nog langer liegen om de waarheid te vertellen?
`Van Bergeijk doet wat anderen vooral pretenderen te doen: het échte verhaal van binnenuit vertellen. Zoals een journalist moet doen, zonder al te veel mening en al helemaal zonder agenda!' Sander Schimmelpenninck -
Voor Uberleven liet schrijver en journalist Jeroen van Bergeijk zich omscholen tot taxichauffeur om de wereld van Uber van binnenuit te kunnen beschrijven.
De razend populaire app biedt snelle service, betaalbare taxiritjes en klantgerichte chauffeurs. Voor de consument niets dan voordelen, maar voor hen die met dit boegbeeld van de deeleconomie hun brood moeten verdienen ziet de brave new world er minder rooskleurig uit.
Jeroen van Bergeijk schetst in Uberleven een angstaanjagend toekomstbeeld waarin mensen elkaar continu beoordelen, waarin gedrag gestuurd wordt door je rating en waarin je `sterrenbeoordeling' de plaats inneemt van een cv.
Uberleven is een origineel portret van het hedendaagse Amsterdam, gezien door de ogen van een atypische taxichauffeur, Jeroen van Bergeijk.
-
Literaire non-fictie gold lang als een stiefkindje van zowel de journalistiek als de literatuur. Maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen. De boeken van auteurs als Geert Mak, Annejet van der Zijl en Frank Westerman bestormen de bestsellerlijsten, worden bekroond met literaire prijzen en worden in vele landen vertaald. Hoogste tijd voor een boek dat deze `nieuwe stroming in kaart brengt.
In 'Meer dan de feiten' van Jeroen van Bergeijk en Han Ceelen ondervragen de journalisten Ceelen en Van Bergeijk dertien spraakmakende Nederlandstalige non-fictieauteurs tot in de kleinste details over hun vak. Wie zijn deze auteurs? Waarom kiezen ze voor deze manier van werken? Welke onderwerpen vinden ze interessant? Welke technieken gebruiken ze? Wat zijn hun schrijfroutines? Deze fascinerende serie gesprekken is een goudmijn voor wie alles wil weten over non-fictie schrijven.
Dit boek bevat gesprekken met Hugo Borst, Stella Braam, Martin Bril, Jan Brokken, Joris van Casteren, Lieve Joris, Judith Koelemeijer, Joris Luyendijk, Geert Mak, Rudi Rotthier, Gerard van Westerloo, Frank Westerman en Annejet van der Zijl.
`Een groepsportret van journalisten die ons de werkelijkheid op een andere, nieuwe, indringende manier leren kennen dan de media doorgaans doen. - Het Parool
Meer dan de feiten is behalve lezenswaardige vakliteratuur voor journalisten ook op te vatten als een impliciete kritiek op de staat van de journalistiek. Leeuwarder Courant
`Het boek is monumentaal omdat het voor het eerst is dat dit aparte genre zo uitgebreid in de spotlight staat, én omdat het ook werkelijk een goed inhoudelijk boek is geworden. - Boeken
-
Een anonieme hal van acht voetbalvelden groot aan de rand van een bedrijventerrein in Waalwijk. Eindeloze schappen met spullen en spulletjes. Welkom in het distributiecentrum van bol.com. Hier gaat Jeroen van Bergeijk undercover, omdat hij wil weten wat er gebeurt als wij om vijf minuten voor middernacht besluiten dat we morgen een stofzuiger of een airfryer nodig hebben. Wie zijn de mensen die ervoor zorgen dat we ons pakketje thuisbezorgd krijgen? En wie pakt het uit als we het retourneren?
`Op de afdeling Retouren tref ik stofzuigers met propvolle zakken aan, schuurmachines waar het bouwstof aan vastgekoekt zit en een doos met een bladblazer waar de herfstblaadjes uit dwarrelen.'
In Binnen bij bol.com schrijft Jeroen van Bergeijk over zijn werkzaamheden voor bol.com en zijn verblijf op vakantiepark De Droomgaard, waar veel van de (vooral Oost-Europese) werknemers van het distributiecentrum wonen. Hij schetst niet alleen het dagelijks bestaan van arbeidsmigranten, maar werpt ook licht op de consequenties van onze collectieve verslaving aan online shoppen. -
In het jaar dat Jeroen van Bergeijk vijftig wordt, sterft zijn moeder, loopt hij vast in zijn werk en dreigt zijn huwelijk op de klippen te lopen. In een ultieme poging zijn leven weer op orde te krijgen stapt hij op de fiets voor een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Erover schrijven wil hij niet: om nog een beetje op te vallen tussen alle Compostella-boeken moet je op een ezel naar Santiago, de reis achterstevoren lopen of de bedevaart op hoge hakken volbrengen. Nee, daar doet hij niet aan mee.
In Liefde, lijden, lossen, het boek dat hij ondanks zichzelf schreef, beziet Van Bergeijk zijn bestaan als het ultieme cliché. Want met de mensen die hij onderweg naar Spanje ontmoet, is het niet veel anders gesteld dan met hemzelf: iedereen lijkt op drift, eenzaam of verteerd door liefdesverdriet. Al fietsend over de lange weg naar Santiago vraagt hij zich af wat hij onderweg achterlaat. -
Het lijkt zo eenvoudig: je koopt een metaaldetector, trekt ermee door de legendarische goudvelden van Australië en de kans is groot dat je met een paar vette goudklompen thuiskomt. Dat lijkt armlastige schrijver Jeroen van Bergeijk wel wat. In de nasleep van de financiële crisis heeft hij zijn spaargeld zien verdampen en de goudprijs zien stijgen. De auteur laat zich down under omscholen tot goudzoeker. Hij trekt vol goede moed de outback in en strijkt neer in het gehucht Ora Banda, inwonertal: 7.
Al snel blijkt dat goud zoeken en goud vinden twee verschillende dingen zijn. Bovendien lijkt achter de joviale, no worries mentaliteit ook een duistere wereld schuil te gaan. Een wereld waarin bedrog, paranoia, hoogmoed en racisme welig tieren. Goud haalt het slechtste in de mens naar boven.
In Goudkoorts doet Jeroen van Bergeijk verslag van zijn reis door Australië, de op een na grootste goudproducent ter wereld. Het meeste daarvan wordt gedolven in mijnen zoals de Super Pit, een door mensen gegraven gat dat zo groot is dat je het vanuit de ruimte kunt zien. Maar in de schaduw van die grootschalige, industriële mijnen zijn nog altijd net als tijdens de gold rushes van de negentiende eeuw duizenden individuele goudzoekers actief. -
Driekwart jaar na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 ging Jeroen van Bergeijk op zoek naar het 'nieuwe' Amerika. Hij maakte een reis langs de U.S. 1, de oudste snelweg van Amerika die van Maine naar Florida loopt. Veel Amerikanen denken dat hun land een metamorfose heeft doorgemaakt, maar zijn de Verenigde Staten inderdaad fundamenteel veranderd sinds '9-11'? Om een antwoord te vinden op die vraag reed Jeroen van Bergeijk vijfduizend mijl in zijn roestige Cadillac Coupe de Ville door Amerika, bezocht hij 's werelds grootste casino, sprak hij met kersverse FBI-agenten, at hij een hamburger in het restaurant waar dit populaire gerecht werd uitgevonden, en sliep hij in de motelkamer waar de vliegtuigkapers hun laatste nacht doorbrachten.
Een klassiek reisverslag [...] Een sprankelend boek van een auteur die zes jaar in New York woonde, en weet waarover hij schrijft. - Menno de Galan in NRC Handelsblad.
Van Bergeijk heeft gedaan wat eigenlijk iedereen die iets van de VS wil begrijpen zou moeten doen [...] Lees U.S.1 en sla bij een volgend bezoek aan de VS alle adviezen van het reisbureau in de wind. - Maarten van Rossem in HP/De Tijd