Als haar moeder wordt aangehouden en enkele dagen later premier Olof Palme wordt vermoord, verliest Ebba twee vanzelfsprekendheden. Ze probeert grip te krijgen op haar jeugd iin een tijdsgewricht waarin het optimisme en de openheid van weleer onherroepelijk gaan wankelen.En toen ging hij schildert het leven van een vriendengroep in Zweden in de jaren zeventig en tachtig. In een sprankelende stijl ontvouwt zich een verhaal waarin wereldpolitiek en intimiteit zich hecht vervlechten.
In Mijn roaring nineties beschrijft Jannah Loontjens ons laatste fin de siècle en spiegelt die aan de huidige tijd. Het was een tijd waarin geloofd werd dat de grote oorlogen voorbij waren, het was voor nine-eleven, voor de komst van mobiele telefonie en internet, het was een tijd van multiculturele idealen, voorspoed en optimisme.
In Mijn roaring nineties onderzoekt Jannah Loontjens de tijdgeest van de jaren negentig, en die van de jaren die daaraan voorafgingen. Ze beschrijft haar ervaringen in het Haagse kraakpand waar ze met haar moeder woonde. Ze vertelt over haar filosofiestudie in New York waar ze les kreeg van de filosoof Derrida, over haar bijbaantje als gogo-danser in nachtclubs en het poststructuralistische denken dat toen in de mode was. Ze gaat ook terug naar haar kinderjaren in Zweden waar onder een sterrenhemel in een donker bos de eerste grote metafysische vragen in haar opborrelden. Aan de hand van het werk van Derrida, Baudrillard, Butler en Heidegger laat Loontjens zien hoe haar eigen leven met filosofie verbonden is, en hoe grote filosofische kwesties met praktische vragen kunnen samengaan.
Jannah Loontjens schreef eerderr Misschien wel niet, waarover de pers schreef:
**** `Intelligent, authentiek en vermakelijk.' -de Volkskrant
`Een rijke, spannende roman die een baaierd aan ideeën subtiel door het verhaal weeft.' - Trouw
`Met deze tot nadenken stemmende roman bewijst Loontjens de kracht van literatuur.' - De Tijd
Als Jannah Loontjens besluit om kerst niet met haar moeder te vieren, voelt ze zich bezwaard. Hoe moet ze dit tegen haar moeder zeggen? Waar komt dit schuldgevoel vandaan? In Schuldig. Een verkenning van mijn geweten onderzoekt Loontjens aan de hand van filosofen en schrijvers de verschillende soorten schuldgevoel die haar leven lijken te beheersen. Deze gevoelens hebben niet alleen betrekking op haar moeder, maar ook op haar geliefden, kinderen, de toestand van de wereld of, na dat ene glas wijn te veel, op haar eigen lijf. Ondertussen escaleert de situatie met haar moeder. Is verzoening mogelijk?
In haar nieuwe roman 'Misschien wel niet' beschrijft Jannah Loontjens vier dagen uit het leven van Mascha. Ze woont in Amsterdam, heeft net als haar vriend een goede baan en samen hebben ze twee kinderen. Ze leidt een leven dat exemplarisch lijkt voor deze tijd, waarin een grote keuzevrijheid en social media het leven veraangenamen, maar ook ingewikkeld maken.
Mascha beleeft losbandige avonden met haar vrienden, doet haar best een goede moeder te zijn, houdt haar relatie onder de loep en heeft een geheime Facebook-affaire. Dagelijks voert ze de strijd met het nemen van haar verantwoordelijkheden.
In 'Misschien wel niet' beschrijft Jannah Loontjens niet alleen de lotgevallen van een jonge vrouw waarin velen zich zullen herkennen, maar behandelt ze ook de belangrijke themaâ s van deze tijd â een tijd waarin het steeds moeilijker wordt om te durven kiezen.
Steeds meer mensen koesteren de wens te publiceren; gedichten, blogs, romans of memoires. En dankzij de nieuwe media wordt er ook veel geschreven. We mailen, chatten, twitteren en schrijven statusupdates; onze communicatie verloopt steeds vaker via geschreven taal, waarmee het verschil tussen schrijver en lezer vervaagt.
Wat heeft dat voor invloed op de rol van literatuur in ons leven en onze samenleving?
Waar komt de groeiende drang tot schrijven toch vandaan? Hoe gaan we ermee om? En wat beschouwen wij als goede literatuur vandaag de dag?
Vanuit haar persoonlijke ervaringen bespreekt Jannah Loontjens de uiteenlopende kanten van het lezen en schrijven. Aan de hand van herinneringen, fragmenten uit het werk van schrijvers en filosofen, maar ook naar aanleiding van films of Oprah s Book Club onderzoekt zij het beeld dat we hebben van schrijvers; hoe ze gepresenteerd worden in literatuur, talkshows, kranten en toeristengidsen.
Met een kalme, toegankelijke vertelstem ontvouwt Jannah Loontjens in haar gedichten een eigenzinnige wijze van naar de wereld kijken. Soms licht vervreemdend, maar altijd herkenbaar.
In haar bundel Dat ben jij toch dicht ze over kenmerkende zaken als sociaal ongemak, ouderschap, het delen van kleine ruimtes, zoals een lift, bus of treincoupé. Ze onderzoekt hoe wij als mensen (en soms als dieren)
op elkaar lijken en toch onze eigenheid behouden.
Met haar lichtvoetige, onopgesmukte taalgebruik raakt ze aan existentiële vragen. Keer op keer uit Jannah Loontjens haar verwondering over het vanzelfsprekende.
Jannah Loontjens - Wie weet
`Wie weet' van Jannah Loontjens speelt in Amsterdam, op de avond voor de grote protestmars ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo. Zes vrienden en familieleden dineren bij Paul in zijn chique huis. Het lijkt een vrolijk diner, maar ondertussen gaat het er hard aan toe; steken onder water, beschuldigingen en meningsverschillen domineren de gesprekken. Alle zeven worstelen ze met zorgen die deze tijd met zich meebrengt. Onder het sociale drama broeit de grotere wereldpolitiek. `Wie weet' van Jannah Loontjens is een schitterende mozaïekroman waarin Jannah Loontjens onze samenleving een spiegel voorhoudt.
`Jannah Loontjens zit de tijd op de huid in deze ontroerende en verbeeldingsvolle roman.' - Femke Halsema
De snikhete zomer van 2018. Jannah Loontjens vertrekt met haar geliefde Jamal naar Umbrië om daar in de voetsporen te treden van haar literaire heldin Frida Vogels. In 1968 wandelde Vogels met haar man van Perugia naar Spoleto. Vijftig jaar later blijkt het wandelpad van weleer echter goeddeels vervangen door asfalt.
Jannah en Jamal worden gedwongen om hun eigen route te kiezen. Aan elkaar overgeleverd in de zomerhitte in de Italiaanse heuvels, waar paden vertakken zonder borden of andere herkenningspunten, komt hun relatie onder spanning te staan. Al wandelend overpeinst Jannah wat Jamal en haar eigenlijk bij elkaar heeft gebracht en waarom ze het altijd zo moeilijk heeft gevonden zich aan een ander te binden. Vaak denkt ze aan de woorden van Frida Vogels, die zo pijnlijk precies haar verhouding tot haar man kon beschrijven.
Dit maakt Als het over liefde gaat tot een buitengewoon persoonlijk boek over schrijven, wandelen en uiteraard, de liefde.