Filter
Jan Brokken
-
Achter de eenvoudige witte vitrages van het Volendamse Hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters Leendert en Aaltje Spaander, de levendige avonden en de ateliers op de begane grond bleken vanaf 1881 een magneet voor grote getalen kunstenaars. Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam: ruim 1400 schilders, onder wie zo'n 200 vrouwen. Wat ze aan de Zuiderzee ontdekten waren de typisch Hollandse luchten en het destijds al beroemde Hollandse licht, maar ook verdraagzaamheid en openheid. Toch bleef Spaander als kunstenaarskolonie relatief onbekend - en dat is een kolfje naar de hand van Jan Brokken. Zoals hij stelt in De ontdekking van Holland : je weet altijd te weinig over je eigen land. Opnieuw wekt hij een fascinerende onderbelichte geschiedenis tot leven.
-
Youri Egorov gold als de dichter onder de Russische meesterpianisten. Op tweeëntwintigjarige leeftijd ontvluchtte hij de Sovjet-Unie en vestigde zich in Amsterdam. Vijf jaar later leerde Jan Brokken hem kennen. 'In het huis van de dichter' is het meeslepende verslag van hun vriendschap. Het is tegelijkertijd het onthullende portret van een naar vrijheid hunkerende kunstenaar, van een door angsten verteerde musicus die de ondergang tegemoet snelt en van het uitzinnige Amsterdam uit de jaren tachtig, dat in een dodenstad verandert als de aids-epidemie uitbreekt. In zijn zoeken naar zuiverheid, zijn hartstocht en roekeloosheid maar ook in zijn intense bescheidenheid en alles relativerende humor doet Youri Egorov niet onder voor die andere vermaarde Youri: dokter Zjivago.
-
Jan Brokken schetst aan de hand van uiteenlopende levensverhalen de woelige historie van de Baltische staten Letland, Estland en Litouwen. Het boek geeft een onthutsend beeld van de twintigste eeuw, met al zijn illusies, desillusies, doctrinaire twisten en waanzinnige moordlust.
Reizend door het heden, door jonge, trotse, onafhankelijke landen, ziet Brokken schimmen uit het verleden opdoemen. Hij laat zien hoe afschuwelijk maar ook hoe bijzonder mensen kunnen zijn. In geen van zijn boeken komt zoveel geweld voor als in Baltische zielen, in geen van zijn boeken komt de lezer zoveel tederheid en lotsverbondenheid tegen.
De playlist met de muziek staat op youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_ls6GncUQ6G4bohRF-M5ifc6QalQJMjeQc -
`Ik dwaal nog één keer door de stad. De mist trekt langzaam op. Het vriest niet meer maar het voelt kouder dan toen het min tien was, ik word ingehaald door haastige mensen, op weg naar een warm metrostation of een trolleybus. Ik neem een brede straat en dan een smalle, ik loop langs de bochtige Mojka en herinner me een gedicht van Achmatova: De een loopt in een rechte baan / De ander loopt in kringen / En wacht om weer naar huis te gaan, / Naar vroegere beminden. / En ik - rampzalig en berooid, / Ik loop in zigzaglijnen, / Ik ga naar nergens en naar
nooit, / Zoals ontspoorde treinen. Alles in deze stad stemt tot kijken, nadenken, herinneren, de melancholie is alom.
Ware Sint-Petersburg er niet geweest, dan had ik de aan de rivier sluimerende stad zelf uitgevonden, als een humeur dat voor eeuwig bij me past.' In De gloed van Sint-Petersburg combineert Jan Brokken de adembenemende
kennis van Baltische zielen met de hartstocht van De Kozakkentuin en belandt hij bij wat onmiskenbaar zijn mooiste boek is: In het huis van de dichter. Zijn wandelingen door de stad roepen de geest op van dichters en dissidenten, van gekken en genieën, van wanhopigen en geliefden, van Anna Achmatova, Osip en Nadjezjda Mandelstam, Joseph Brodski, Dostojevski, Toergenjev, Nabokov, Nina Berberova, Tsjaikofski, Rachmaninov, Stravinski en vele anderen. -
Jan Brokken groeide op in Rhoon, een Zuid-Hollands dorp dat sinds de oorlog een geheim met zich meedraagt. Door sabotage vindt in 1944 een Duitse soldaat de dood. De vergelding van de moffen is verschrikkelijk: zeven mannen uit Rhoon worden geëxecuteerd, hun vrouwen en kinderen uit hun huis verdreven, have en goed in brand gestoken. Wie pleegde de aanslag op de Duitse soldaat? Waarom? Of was het toch een dom ongeluk met fatale gevolgen? Tot op de dag van vandaag maken de dorpsbewoners elkaar verwijten.
In De vergelding reconstrueert Jan Brokken de gebeurtenissen aan de hand van duizenden pagina s processtukken, getuigenverhoren en 185 interviews met betrokkenen. Net als hij denkt te weten hoe het zit, krijgt het verhaal een compleet andere wending. -
Een verhaal brengt een verhaal voort
Charlotte Van den Broeck
- Atlas Contact
- 12 December 2023
- 9789083289731
In Leven vanuit je zintuigen & In een kiem, De Gouden Ganzenveer uitgave 2023, staan twee verhalen naast elkaar. Het verhaal van Jan Brokken kreeg de titel Leven vanuit je zintuigen, dat van Charlotte Van den Broeck In een kiem.
In het voorjaar van 1968 stapt een student journalistiek het Rietveld-Schrderhuis binnen. Daar valt zijn oog op misschien wel de meest iconische stoel uit onze geschiedenis: The Red and Blue met zwart en geel voor de poten en armsteunen.
In de zomer van 1788 laat een kapitein zijn schip, de HMS Bounty, voor anker gaan voor de kust van Adventure Bay. Felrode parkieten vliegen krassend op uit de metershoge boomkruinen.
Tussen Rietveld en Bligh liggen wereldzeeën, continenten en bijna twee eeuwen geschiedenis. Toch staan hun verhalen, opgetekend door Gouden Ganzenveer-laureaat Jan Brokken in Leven vanuit je zintuigen en de door hem uitverkoren Jonge Veer Charlotte Van den Broeck in In een kiem, naast elkaar. Zo gaan ze een onnadrukkelijke dialoog aan over de manieren waarop wij de wereld tot ons nemen: de blik waarmee we kijken, de zintuigen waarmee we ontvankelijk worden voor de zichtbare en onzichtbare draden die ons binden. Brokken en Van den Broeck onthullen, ieder op geheel eigen wijze, iets van het weefsel van verhalen waaruit wij bestaan. -
`De droevige kampioen' van Jan Brokken verschijnt in heruitgave. Dit boek vertelt de uitzonderlijke levensgeschiedenis van Riki Marchena, de Nietzsche lezende en crack rokende tienvoudig tafeltenniskampioen van Curaçao en Zuid-Amerika. De sportheld vergaarde een fortuin, verspeelde het uit weerzin tegen zijn familie, groeide uit tot het symbool van de nieuwe generatie, werd door vrouwen en meisjes aanbeden, voerde campagne voor het volks- en bevrijdingsfront, nam verbitterd afstand van de politiek en vond in crack het middel om zijn verdriet te verdrijven. Jan Brokken baseerde `De droevige kampioen' op ware gebeurtenissen en bestaande personen. Hij bracht 400 uur met Riki door, zoals hij in het nieuwe voorwoord bij deze uitgave toelicht. Met dit boek verkende Jan Brokken een nieuw genre, dat van de documentaire roman. Riki's levensverhaal is in 2021 verfilmd.
-
Het eiland van Jean Rhys' is het levendige, gelaagde verslag van een zoektocht naar de wortels van een roman die diepe indruk maakte op Jan Brokken: De wijde Sargassozee van Jean Rhys (1890-1979). Brokken bezocht het Caribische eiland Dominica waar Rhys haar jeugd doorbracht en raakte steeds meer in de ban van de roman die gezien wordt als haar meesterwerk. Hij onderzoekt de achtergronden, de liefdesaffaires, raciale conflicten, de slavenopstanden en de verwoesting van familieplantage Geneva. Uit gesprekken met inwoners en bezoeken ter plaatse ontvouwt zich langzaam maar zeker een indringend beeld van het eiland, van Jean Rhys en de bronnen van haar schrijverschap. `Deze uitgave verscheen eerder onder de Titel Goedenavond mrs. Rhys (1992), en, in een herziene en uitgebreide vorm, als En de vrouw een vreemde (1997), waarop Het eiland van Jean Rhys is gebaseerd.
-
De fijngevoelige schilderijenrestaurateur Maurice Schotel vindt geen bevrediging meer in zijn werk en besluit mee te varen op een vrachtschip. Al snel wint hij het vertrouwen van de bemanningsleden en trekt hij zich het lot aan van twee verstekelingen die tussen de containers hun leven op het spel zetten om de nieuwe wereld te bereiken. Dan raakt Schotel verwikkeld in een onstuimige affaire met Adriana, de vrouw van de roerganger.
Achtervolgd door rampspoed steekt het schip de Atlantische Oceaan over. Na Cuba en Curaçao zet het koers naar de Straat van Magallanes en Valparaíso, maar hoe ver ze ook varen, de vier hoofdpersonen komen niet los van hun verleden. Een terugkerend thema in het werk van Jan Brokken dat hij hier virtuoos in grootse avonturen vervat.
25 jaar na verschijning blijkt Jan Brokkens De blinde passagiers dankzij het vluchtthema, het zoeken naar vrijheid en het najagen van een geluk dat altijd elders lijkt te liggen, nog altijd relevant. In deze speciale editie blikt hij in het nawoord terug op het schrijven van zijn avontuurlijke zeeroman, en hoe deze destijds wereldwijd is ontvangen. -
In de veelgeprezen boeken Baltische zielen en De gloed van Sint-Petersburg dompelde Jan Brokken de lezer onder in de verhalen en cultuur van steden en plaatsen. En zijn reislust reikt veel verder, evenals zijn kennis over kunst en geschiedenis. Dat komt tot uiting in het rijk geïllustreerde Stedevaart, waar in twintig non-fictieverhalen steeds een plaats en een persoon, meestal een kunstenaar, centraal staan. Onder leiding van Brokken reist de lezer naar het Bologna van schilder Giorgio Morandi, het Venetië van een boekbinder en het Düsseldorf van beeldend kunstenaar Joseph Beuys. We bezoeken het Parijs van componist Erik Satie, het Vilnius van schilder en componist Mikalojus Ciurlionis en het Bilbao van architect Frank Gehry, ontmoeten Gustav Mahler in Amsterdam, de moeder van Italo Calvino in Cagliari en cellist Anner Bijlsma in Washington dc. In het meest persoonlijke verhaal neemt Brokken ons mee naar een schilderij van Meindert Hobbema, een jeugdliefde en Middelharnis. In Stedevaart brengt Jan Brokken zijn bevlogen vertelkunst en grote liefde voor kunst en cultuur tot een gloedvolle symbiose.
-
In de verhalenbundel `Zeedrift'¬ neemt Jan Brokken¬ de lezer mee naar metropolen en kleine eilanden, van Guatemala tot Umbrië en van de Antillen tot de Zuid-Hollandse eilanden. Van fictie naar non-fictie, van persoonlijk naar universeel: in het waargebeurde zoekt Jan Brokken het onwaarschijnlijke, in het reële het ongelooflijke, in het gewone het uitzonderlijke.
-
Mata Hari is nog altijd een van de grote legendes van vaderlands avonturisme. Ze groeide van eenvoudig Fries meisje uit tot een oosterse naaktdanseres, en een van de meest fameuze sterren van de Parijse belle époque. Jan Brokken beschrijft haar veelbewogen leven aan de hand van interviews, artikelen, archiefstukken en memoires van tijdgenoten. Geboren als Margaretha Zelle bracht ze als de danseres Mata Hari het publiek in extase, totdat haar zucht naar geld en avontuur haar noodlottig werd en ze verstrikt raakte in de netten van de Franse en Duitse inlichtingendienst tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1917 werd zij na een geheim proces wegens spionageactiviteiten ter dood veroordeeld.
-
In De Kozakkentuin beschrijft Jan Brokken de bijzondere vriendschap tussen Alexander von Wrangel en Fjodor Michaïlovitsj Dostojevski. De levensgeschiedenis van de familie Von Wrangel werd door Brokken eerder beschreven in zijn magistrale Baltische zielen. De nazaten van de familie attendeerden Brokken op de vriendschap tussen Alexander en Dostojevski. Er bleek een verzameling documenten, memoires en brieven bewaard te zijn gebleven. Brokken verdiepte zich in dit rijke archief en schreef een boek over deze vriendschap, die bijna een kwart eeuw heeft geduurd. Met grote verbeeldingskracht reconstrueert Brokken de wereld waarin beide jongemannen leefden, werkten en beminden, met verve schetst hij de turbulente gebeurtenissen in het Rusland van de tweede helft van de negentiende eeuw.
Het verhaal begint in 1849 in Sint Petersburg wanneer Alexander von Wrangel Dostojevski voor het eerst ziet. Een uiterst dramatisch moment. Alexander zit nog op school als hij een groep arrestanten op weg naar het vuurpeloton voorbij ziet komen. Onder hen Fjodor Dostojevski, toen al een schrijver wiens werk Alexander bewonderde. Dostojevski ontloopt de zwaarste straf, maar krijgt jaren dwangarbeid in Siberië opgelegd. Alexander wordt later benoemd tot officier van justitie in Semipalatinsk, een stadje in het zuidwesten van Siberië. Daar ontmoet hij Dostojevski, die dan net is vrijgekomen uit het strafkamp. Tussen Alexander en de twaalf jaar oudere Fjodor ontstaat een hechte vriendschap. De Kozakkentuin, ¬de naam van de datsja waar Alexander en Fjodor vele zomers doorbrengen, is een meeslepend epos, een historische roman, uitermate soepel verteld. Met de gave voor inleving die wij van Brokken kennen, de gave waarmee hij in De vergelding de oorlog in Rhoon beschreef, brengt hij in De Kozakkentuin de vriendschap tussen Alexander en Fjodor tot leven. Zoals Brokken eerder aan de basis stond van de literaire non-fictie, geeft hij in De Kozakkentuin de historische roman een nieuwe dimensie. -
Of Jan Brokken nu per schip over de Oostzee vaart, of te voet door de jungle gaat, als geen ander weet hij de lezer te boeien met geweldige verhalen over bijzondere mensen. In De regenvogel beschrijft hij gorillajager Paul Belloni du Chaillu, ontdekkingsreiziger Brazza, zijn tegenvoeter Stanley, detectiveschrijver Georges Simenon, de victoriaanse reisschrijfster Mary Kingsley, tropendokter Albert Schweitzer en tal van andere blanken die grip proberen te krijgen op Equatoriaal Afrika en Gabon. Maar allen missen de rust van de Gabonezen en hun vertrouwen in oeroude rituelen.
-
`Jungle Rudy' van schrijver Jan Brokken is het meesterlijke portret van een man die in de doolhof tussen twee culturen het spoor bijster raakt. Brokken treedt in de voetsporen van de twintigste-eeuwse ontdekkingsreiziger en avonturier Rudy Truffino, een man die zijn leven wijdde aan het in kaart brengen van de verdwenen wereld in het regenwoud van Orinoco.
`Brokken weet op boeiende wijze kleur en diepte te geven aan de hoofdpersoon van zijn boek. Zijn vaardigheid als romanschrijver en zijn ervaring als reisschrijver komen tot een prachtige symbiose.' - de Volkskrant -
Goede verhalen zijn spannend, boeiend, fascinerend. Maar hoe bereik je dat? Jan Brokken geeft les aan jonge schrijvers. Getuige De wil en de weg doet hij dat op een meeslepende manier. Brokken put uit eigen ervaring, als schrijver en als journalist. Hij interviewde tientallen schrijvers in binnen-en buitenland, onder andere voor de veelgeprezen serie 'Schrijven' in Haagse Post.
Brokken springt in zijn nieuwe boek moeiteloos heen en weer van literatuur naar film en toneel, van fictie naar non-fictie, van kinderboeken naar thrillers, van negentiende-eeuwse klassiekers naar hedendaags proza. Hij wijst op de vele hindernissen die jonge schrijvers moeten overwinnen, maar doet dat op stimulerende wijze. Hij maakt van alles een verhaal: van het gebruik van de komma, de monoloog, de dialoog, de eerste zin, de laatste sc en de spannings-boog. Even vaak geeft hij jonge schrijvers praktische adviezen.
`Een verhalenverteller van het zuiverste water.
Jan Robbemond, Algemeen Dagblad
`Een van de belangrijkste schrijfboeken van het laatste decennium. Schitterend geschreven, zoals we van Jan Brokken gewend zijn. -
Na De wil en de weg, volgens Mark Schaevers in Humo het interessantste schrijvershandboek dat in ons taalgebied op de markt is, richt Jan Brokken zich in Het hoe tot de meer gevorderde schrijvers. Het componeren van een boek staat centraal in Het hoe, waarbij het Brokken niet uitmaakt of het een roman, een novelle, een thriller of een non-fictieboek is. In alle literaire genres moet het verhaal pakkend verteld worden en het drama een dwingende intrige krijgen. Brokken plukt zijn voorbeelden uit de wereldliteratuur en soms ook uit zijn eigen lange ervaring als schrijver. Aan de hand van toneelstukken en films laat hij de finesses van de dramatische opbouw zien. Het hoe nodigt schrijvers uit tot nadenken over vorm, stijl, taal. Tegelijk spoort het aan tot grondig lezen.
-
Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin
Jan Brokken
- Atlas Contact
- 13 Maart 2012
- 9789045021850
In Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin beschrijft Jan Brokken de wortels van de Antilliaanse muziek en de invloed die Europa heeft uitgeoefend. Het verhaal leest als een ontdekkingsreis: het voert de lezer een kleurrijke en volslagen onbekende wereld binnen.
De Curaçaose componisten Jan Gerard Palm, Rudolf Palm, Jacobo Palm, Edgar Palm begonnen hun dag op identieke wijze: ze stonden om zes uur op en speelden Chopin. De in New Orleans geboren Louis Moreau Gottschalk kleedde zich als Chopin, kapte zich als Chopin en stierf op veertigjarige leeftijd, evenals Chopin. Hij schreef in 1860 de eerste ragtime en opende de weg van de Caribische dansen naar de jazz. Jazzmusici uit Martinique en Guadeloupe maakten nadat ze in de Eerste Wereldoorlog hadden gevochten de mazurka Souvenirs de Saint-Pierre populair in Parijs. Het zwarte jochie Electo Rosell, dat razendsnel piano kon spelen, kreeg in Havana de bijnaam Chepín en formeerde in 1932 het dansorkest Chepín-Chovén. De violist Jacobo Conrad combineerde walsen en dansen met de Afrikaanse tumba en tambú. De Koloniale Raad van Curaçao verbood in 1936 de tambú bij wet. Wim Statius Muller schreef tumba's, calypso's, mazurka's, en werkte voor inlichtingendiensten. Jazzpianist Randal Corsen restaureerde de walsen en nocturnes van zijn betovergrootvader Joseph Sickman. De Curaçaose zangeres Izaline Calister zong in 1999 de Mazurka Erotika en stond in 2000 op de praalwagen van het carnaval. LET OP ! Voorin deze editie staat een afspeellijst van de muziekstukken met een link naar spotify. -
Blok vertelt het verhaal van Huib Blok, een Rotterdamse boekhandelaar in de twintigste eeuw. Een hardwerkende man die veel tegenslag te verduren heeft, zowel privé als zakelijk, maar altijd weer overeind krabbelt. Een man die vecht voor zijn idealen, nieuwe kansen aangrijpt, durft te dromen, zelfs wanneer hij in concentratiekamp Dachau uitgehongerd op de bevrijding wacht. Blok is het verhaal van een rasondernemer die liever Dick Francis leest dan Harry Mulisch maar die de vader van Jan Brokken perfect kan informeren over belangrijke theologische, psychologische en literaire werken en die ook altijd een spannend boek heeft voor de kleine Jan.
-
In 1984 debuteerde Jan Brokken met De provincie, waarmee hij de toon zette voor de rest van zijn werk. In De provincie heeft de hoofdpersoon zich voorgenomen zijn geboorteland voorgoed te verlaten, tot hij hoort dat een jeugdvriend de mooiste vrouw van het dorp, een begaafd violiste en getalenteerde verleidster, om het leven heeft gebracht. Hij keert terug naar zijn dorp, waar zich een klassiek noodlotsdrama ontspint. De provincie is een scherp portret van een dorpsgemeenschap waarin vriendschap en haat, liefde en jaloezie de hoofdthema's vormen.
-
Het is het meeslepende verhaal van een jeugd. Van geborgenheid die omslaat in huiver en angst. Van verwondering, liefde, rebellie. Van een tijdperk dat voor- en achteruit sprong, van veranderingen in geloof en hoop. Mijn kleine waanzin is het Hollandse relaas van een on-Hollandse familie die een oorlog met zich meedroeg.
Mijn kleine waanzin is Jan Brokken's relaas over zijn jeugd in een Zuid-Hollands dorp, en over de oorlog die zijn familie met zich meedroeg. Zelf had hij die verschrikkelijke jaren niet meegemaakt, maar de angsten van zijn getraumatiseerde ouders vormden hem niettemin.
Bekroond met de ICODO-prijs 2004, uitgereikt door de gezamenlijke stichtingen hulp aan oorlogsslachtoffers. -
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekt Jan Zwartendijk, de Nederlandse consul in Kaunas (Litouwen), een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij voorziet hen van een visum voor Curaçao. Ze reisden daarmee met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden - vrijwel allen overleefden de oorlog. In korte tijd schreef Zwartendijk koortsachtig duizenden visa uit.
Jan Brokken beschrijft de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van die wanhopige tijd. De rechtvaardigen is een les in moed, en in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. -
Parijs: Parade van Erik Satie
Jan Brokken
- Atlas Contact
- Reisverhalen uit Stedevaart
- 24 April 2020
- 9789045042060
In Parijs: Parade van Erik Satie leidt Jan Brokken de lezer door zowel hedendaags Parijs als het negentiende-eeuwse Parijs van componist Erik Satie, die er woonde in een placard, een `kast' van drie bij drie meter in de wijk Montmartre.
Dit reisverhaal over Parijs is ook opgenomen in het boek Stedevaart, waarin Jan Brokken de lezer meeneemt op reis naar 22 steden, aan de hand van 22 markante persoonlijkheden. Brokkens bevlogen vertelkunst, nieuwsgierigheid en liefde voor geschiedenis, kunst en cultuur komen hierin tot een gloedvolle symbiose. Of je nu reist met een koffer in de hand of vanuit je leunstoel: Parijs: Parade van Erik Satie biedt je een nieuwe, inspirerende blik op zowel de componist als de stad.
Lees ook de andere speciale reisedities en ga op stedevaart naar Bergamo, Berlijn, Bilbao, Bologna, Cagliari, Kyoto, Riga, Valencia, Vilnius en Venetië. -
Cagliari: de botanische tuin van Eva Mameli Calvino
Jan Brokken
- Atlas Contact
- Reisverhalen uit Stedevaart
- 23 April 2020
- 9789045042008
In Cagliari: de botanische tuin van Eva Mameli Calvino is Jan Brokken je gids door Cagliari, `de mediterrane stad met smalle straatjes en steegjes en gedekte tafels op de vierkante, ietwat plakkerige straattegels, waar je van twaalf tot twaalf in de schaduw kunt eten, bij voorkeur vis en bij voorkeur met witte Sardijnse wijn.' Het is ook de stad van schrijver Italo Calvino en zijn moeder, Eva Mameli Calvino botaniste en voormalig directeur van de beroemde botanische tuin.
Dit reisverhaal over Cagliari is ook opgenomen in het boek Stedevaart, waarin Jan Brokken de lezer meeneemt op reis naar 22 steden, aan de hand van 22 markante persoonlijkheden. Brokkens bevlogen vertelkunst, nieuwsgierigheid en liefde voor geschiedenis, kunst en cultuur komen hierin tot een gloedvolle symbiose. Of je nu reist met een koffer in de hand of vanuit je leunstoel: Cagliari: de botanische tuin van Eva Mameli Calvino laat je op inspirerende manier nader kennismaken met de stad en haar Botanische tuin.
Lees ook de andere speciale reisedities en ga op stedevaart naar Bergamo, Berlijn, Bilbao, Bologna, Kyoto, Parijs, Riga, Valencia, Vilnius en Venetië.