Voetbal & Maffia leest als een thriller. Maar dan wel een thriller die volledig is gebaseerd op feiten. Voetbal is de onschuld al lang voorbij. Goed georganiseerde criminele bendes verdienen miljarden aan het vervalsen van wedstrijden en schuwen geen enkel middel. In 25 verhalen uit alle hoeken van Europa ontstaat een schrikbarend beeld van de oorlog achter de schermen van het internationale voetbal. Na hun schokkende reis door Europa gaan Tom Knipping en Iwan van Duren in deel twee op onderzoek uit in De lage landen. In de ruim 20 verhalen laten ze zien hoe je in bijvoorbeeld Oeganda en Thailand rijk kunt worden met wedstrijden uit de Jupiler League. Met het ene onthutsende verhaal na het andere leggen de journalisten bloot hoe de mooie sport is ontaard in een miljardenindustrie met een eigen omerta. Van controle is nauwelijks sprake. Het onderzoeksduo van Voetbal International zette met beide boeken matchfixing in Nederland en Europa op de kaart. Al voor verschijnen leidden de bevindingen van de twee tot meer dan vijftig vragen in de Tweede Kamer. Wie dit boek na de laatste pagina dichtslaat, zal nooit meer met dezelfde blik naar voetbal kijken.
De leukste quotes over onze favoriete sport
Voetbal is populair, praten over voetbal is nog populairder. Veel van wat wordt gezegd is de volgende dag alweer vergeten. Tom Knipping en Iwan van Duren verzamelden de uitspraken uit de voetbalgeschiedenis die er werkelijk toe doen. Quotes vol inzicht of humor. Quotes die verwarren,
verrassen of waar je nog jaren over kunt nadenken. Dit is het boek voor iedere voetballiefhebber.
Een Picasso aan de muur is tegenwoordig goedkoper dan een Neymar op het veld. Een Messi is meer waard dan een Monet. De Wolf of Wall Street is tegenwoordig te vinden in de skyboxen van de stadions. Spelershandel is de nieuwe goudmijn geworden. Kapitalisme in kwadraat. Want waar anders verdien je dertig miljoen euro op een dag? Waarom gaf Ronaldo een Grieks eiland cadeau aan zijn makelaar? De betrokkenen zwijgen over de deals als ware er een omerta. Niet voor niets is dit pas het eerste boek over de machtigste mannen in de voetbalwereld.
Voetbal is allang geen spelletje meer, maar een miljardenindustrie. Toen Johan Cruijff 45 jaar geleden voor zes miljoen gulden werd verkocht aan FC Barcelona kwamen er Kamervragen. `Welk mens is zoveel waard?' Cruijff en vooral zijn schoonvader bleken de opmaat voor een ongekende goudkoorts. Intussen verdwijnt er jaarlijks bijna een miljard euro naar rekeningen van voetbalmakelaars. De auteurs nemen de lezer mee naar een wildwestwereld waar voormalige videotheekeigenaren en ex-kerstbomenverkopers de handel bepalen. Achter de glitter en glamour van de spelersmarkt schuilt een keihard door cash gedreven systeem waar het adagium `Show Me The Money' de norm is. Een kleurrijk gilde van voormalige pizzabakkers, nachtclubhouders en ijsco-inpakkers heeft de miljardenindustrie in een ijzeren greep. Ze kopen complete clubs en opleidingscentra. In de schaduwen van de schijnwerpers wordt het echte spel gespeeld. Waarom een Messi tegenwoordig meer waard is dan een Monet leest u in Weekendmiljonairs.
In de vorige eeuw was voetbal nog de sport van het volk. Deze eeuw tekent zich razendsnel een nieuw fenomeen af en kenmerkt zich door een gigantische overnamegolf. De stokoude clubs Vitesse en ADO vielen al voor minder in handen van Russische en Chinese buitenlandse investeerders. Het wachten is op de volgende overnames. Wat volgt is een heel nieuw voetballandschap.
In de slag om de skyboxen reizen de VI-journalisten in de wereld van privé-jets, gepantserde tanks en mega-jachten door de wondere wereld van het nieuwe voetbal. De auteurs doken eerder in de wereld van matchfixing.
Hoe belandde Sepp Blatter naast Al Capone in een gangstermuseum? Dat had de Amsterdamse bankier Carl Anton Hirschman nooit kunnen bevroeden toen hij in 1904 de FIFA lanceerde. 111 jaar later valt de FBI binnen. Met behulp van een mol is een totaal verrotte bedrijfscultuur van nepotisme, vriendjespolitiek en zwart geld in kaart gebracht. De FIFA-top zelf hoopt op de Nobelprijs. De FBI signaleert echter criminele structuren zoals we die kennen van de maffia. In de aanloop naar de FIFA-verkiezingen van 26 februari nemen de auteurs u mee in de schimmige wereld van graaibobo's die in vijfsterrenlobby's en eigen jets de dollars verdelen. Alles over de keiharde klopjacht van de FBI op de FIFA-kopstukken.
In de zomer van 1978 begint een bont gezelschap Nederlandse voetballers aan een avontuur dat hen bijna de wereldbeker oplevert: het WK in Argentinië, dat in die jaren ook wel De Martelkamer van Zuid-Amerika wordt genoemd.
In deze paperback uitgave van het boek dat in 2008 de Nico Scheepmaker Beker won, nemen de auteurs Marcel Rzer en Iwan van Duren de lezer mee terug in de tijd. Ze bezoeken de hoofdrolspelers van toen in Nederland en Argentinië en schetsen zo een intrigerend beeld van zowel de sportieve als de politieke kant van het toernooi.
Tegelijkertijd is Voetbal in een Vuile Oorlog een bij vlagen hilarisch verslag over een tijd die niet meer bestaat, in een dictatuur die niet meer bestaat, met in de in de hoofdrol voetballers zoals ze nu niet meer worden gemaakt.
Het boek leest als een trein.'- de Volkskrant
Een historisch boek, zodat we onze geschiedenis niet vergeten.' Leopoldo Luque
Het is ernstig en emotioneel, maar het boek is ook hilarisch.' Jeroen Pauw in Pauw en Witteman