We leven in een individualistisch tijdperk waarin we sterk moeten zijn, onafhankelijk, gelukkig. De ander nodig hebben is een blijk van zwakte. De mens is echter fundamenteel relationeel. Transcultureel psychiater Glenn Helberg laat zien dat elke fase in een mensenleven vraagt om een hernieuwde manier van kijken naar jezelf en de rol van mensen om je heen, zodat je kunt leren je te verhouden tot alles wat ons mens maakt: leven en dood, ziekte en tegenslag, onze genderidentificatie, huidskleur en geaardheid, ouderschap en partnerschap.
In Als ik luister vertelt Glenn Helberg welke gebeurtenissen hem gevormd hebben, zoals het koloniale verleden, het overlijden van zijn moeder op jonge leeftijd en het feit dat hij van mannen houdt. Met een kritische blik op het dominante westerse denken vertelt hij hoe je meer rust en harmonie kunt vinden in ons snelle bestaan met zijn harde eisen.
In de jaren zeventig keerden Nederlanders hun familie de rug toe, omdat we bevrijd wilden worden van knellende banden en dwingende waarden. Tegenwoordig is er echter weer volop aandacht voor families. Families dragen immers wijsheid in zich die kan helpen op je levenspad, en bij je familie en haar geschiedenis kun je steun vinden in moeilijke omstandigheden en in tijden van kwetsbaarheid.
Maar hoe mobiliseer je deze familiewijsheid? Cruciaal is dat je inzicht krijgt in de manier waarop je familie is georganiseerd en op welke pijlers zij is opgetrokken. Wat is de geschiedenis van je familie? Welke heilige huisjes en tegelwijsheden draagt ze met zich mee? Wie hebben het gezag, wie bieden er steun en wie ontregelen de boel? Zijn er geheimen en onvertelde verhalen? Wat zijn sterke punten in je familie? Kortom, wat bezielt je familie? De familieziel toont dit aan de hand van ontroerende en herkenbare verhalen, afgewisseld met theorie en praktische aanwijzingen.
Familietherapeut Kitlyn Tjin A Djie (1953) was jarenlang werkzaam in de jeugdzorg. Als antwoord op het westerse witte individualistische denken in de hulpverlening ontwikkelde ze het model `beschermjassen, dat uitgaat van de kracht van families.
Ontwikkelingssocioloog Irene Zwaan was werkzaam als ontwikkelingswerker in Afrika en als adviseur emancipatie in Nederland. Tegenwoordig publiceert ze over diversiteitsvraagstukken en maatschappelijke ontwikkeling. Recent verscheen van haar De afwezige vader bestaat niet (2013).
Tjin A Djie en Zwaan werken samen in Bureau Beschermjassen en publiceerden eerder onder meer Beschermjassen, transculturele hulp aan families en Managen van diversiteit op de werkvloer.
Managen van diversiteit op de werkvloer geeft jou als professional de tools in handen om vorm te geven aan veiligheid, diversiteit en productiviteit in jouw organisatie. Het boek geeft antwoord op vragen als:
Wat heb ik als manager of coach nodig om intercultureel competent te zijn?
Hoe kan ik een veilige werkvloer met ruimte voor diversiteit realiseren?
Welke rol spelen families en generaties daarbij?
Welke competenties en instrumenten kan ik inzetten?
Om op een goede manier te kunnen omgaan met diversiteit heb je inzicht nodig in de belemmerende uitsluitingsmechanismen in de samenleving en op de werkvloer. Dit boek geeft je inzicht in de invloed van de geschiedenis in families, organisaties en de maatschappij op de mate waarin we ruimte geven aan de 'vreemde ander'.
Interculturele competenties, instrumenten en concepten die behulpzaam zijn bij het begeleiden van diversiteit komen uitgebreid aan de orde. Een belangrijk begrip bij het managen van diversiteit zijn de 'Beschermjassen'. Wat zijn 'Beschermjassen'? Welk effect hebben ze? En vooral: hoe kun je ze inzetten en wanneer doe je dat?
Managen van diversiteit op de werkvloer zit boordevol verhalen en ervaringen uit de praktijk. Het is in eerste instantie een boek voor managers en coaches, maar het is ook zeker interessant voor HRMers, opleiders en beleidsmedewerkers. Het doel van het boek is je te leren uitsluitingsmechanismen op de werkvloer te herkennen en aan te pakken. Elke manager heeft de opdracht een bijdrage te leveren aan een veilige en productieve werkvloer. Met inzicht in de 'Beschermjassen' krijg je het gereedschap in handen om de diversiteit op de werkvloer op een goede manier te managen.
Het idee van coachen heeft zich in Nederland ontwikkeld tot een manier van begeleiden die bij uitstek gericht is op de witte, minimaal hbo geschoolde werknemer, waarbij een lineaire werkwijze (probleem - doel - aanpak) zou moeten leiden tot een aanpassing van de coachee aan de arbeidscontext.
Deze benadering is echter niet zo toegankelijk voor mensen met een andere achtergrond, opleiding, milieu, leeftijd of cultuur. Het houdt maar weinig rekening met verschillende leerstijlen, opvattingen en oplossingsstrategieën die van toepassing zijn in de context van de cliënt of coachee.
Begeleiden voor iedereen laat zien dat er andere manieren zijn om professionals, vrijwilligers en cliënten - bijvoorbeeld in het sociale domein - te begeleiden, als er sprake is van een probleem of obstakel. Ondanks verschillen in wereldbeelden en werkelijkheden tussen de begeleider en de ander kan er een veilige ruimte; de zogenaamde 'transitionele ruimte' gecreëerd worden. In die ruimte is plaats voor diversiteit, kwetsbaarheid, creativiteit en groei. Diverse instrumenten en concepten helpen de cliënt én de begeleider om samen op zoek te gaan naar familiale en culturele patronen onder het probleem en naar krachtbronnen, wijsheid en perspectieven die ruimte bieden voor groei en ontwikkeling.
Van professionals wordt gevraagd eigen kracht van cliënten te faciliteren in plaats van oplossingen te bieden. Daarbij moeten ze meer en meer samenwerken met verschillende disciplines, zoals in wijkteams. Omgaan met 'vreemde anderen', waarderen dat de ander anders is en tegelijkertijd de wijsheid van de ander ophalen en benutten in de begeleiding; dat is wat dit boek je leert.
Dit is een boek voor professionals en vrijwilligers die handvatten nodig hebben in begeleiding en coaching.
Als iemand begeleiding nodig heeft, staat hij of zij voor een transitie; er hapert echter iets en de transitie stagneert. Daarom is er hulp nodig.
De begeleider en de cliënt ondernemen een gezamenlijke reis in de transitionele ruimte. Het is belangrijk dat de relatie goed is en dat ze het uithouden met elkaar, ondanks verschillen in opvattingen en gewoonten. Zowel de begeleider als de cliënt is er kwetsbaar en heeft 'beschermjassen' nodig; ankers en wijsheid uit de eigen familieachtergrond.
Theoretische concepten en praktische handvatten, beschreven in dit boek, helpen om de transitionele ruimte vorm te geven. Aansprekende en ontroerende verhalen tonen hoe het werkt in de praktijk. Niet alleen begeleiders in het sociale domein hebben baat bij dit boek; eenieder die meer inzicht wil krijgen in de omgang met de 'vreemde andere' medemens zal er zijn voordeel mee doen.
Protective wraps, transcultural aid for families offers a new perspective on the care practice. It deals with what a professional needs for an open dialogue with 'the Other'.
The book answers questions such as:
What does a care worker need to be interculturally competent? What is the influence of his personal background on his dealing with and judgment of people from a different culture or context? How can truly accessible and well-functioning aid for migrants and refugees, but also for the Dutch, be realized? What is the role of intergenerational family thinking and what is the influence of the consequences of migration in this respect?
In this revised edition, an evaluation assignment has been added to each chapter. Furthermore, the importance of empathy and compassion in the provision of care is extensively discussed. Attention is paid to superdiversity and the theory of the functioning of inclusion and exclusion mechanisms. Intercultural competencies are also dealt with in depth. In addition, the book describes instruments such as the genogram and the lifeline, which can be used in the contact between care worker and client. This method ties in seamlessly with the multidisciplinary and integrated approach that is increasingly required of care workers.
This book contains engaging stories of people who meet themselves in the dialogue with 'the Other'. Care workers speak candidly about their personal experiences. These frequently intimate family stories get very close to the reader, who will automatically start to think about how the lines run in his own family. It is an eye-opener for many that the power of families, which often remains untapped in the world of care, is so simple to deploy.
Protective wraps is primarily intended for care workers. In addition, it is recommended for anyone in need of a new perspective on personal relationships, on the provision of care or on living together in a multicultural society.
Een boek over de liefde voor en van vaders, over aanwezige en afwezige vaders, over de zwakke positie van vaders en de kracht van vaderschap.
De positie van de vader is de laatste jaren volop onderwerp van discussie. Steeds vaker wordt erkend dat mannen een belangrijke rol vervullen in de opvoeding van kinderen. Toch ligt de verantwoordelijkheid in de praktijk vaak bij moeders, omdat de vrouw deze uit gewoonte op zich neemt of omdat dit na een scheiding op die manier geregeld wordt.
Maar hierin schuilt wel het gevaar dat de nadruk op vrouwelijke eigenschappen als overleggen, praten, knuffelen, troosten en beschermen in de opvoeding te groot wordt. Kinderen zullen typische vaderrollen als de grenzensteller, de avonturier, de durfal en de doener missen. Dat leidt vooral bij jongens tot probleemgedrag en een grotere kans op de diagnose adhd. De oplossing? Een eerherstel van de typische mannenrol in de opvoeding van kinderen.
De afwezige vader bestaat niet vertelt mooie, schrijnende, aangrijpende en hoopvolle verhalen over het vaderschap, geflankeerd door de laatste wetenschappelijke inzichten. Een onmisbaar boek over wat vaderschap vandaag de dag betekent, en wat het zou kunnen (en moeten) zijn.
Irene Zwaan (1968), ontwikkelingssocioloog, was werkzaam als ontwikkelingswerker in Afrika en als adviseur emancipatie in Nederland. Tegenwoordig publiceert ze over diversiteitsvraagstukken en maatschappelijke ontwikkeling. Eerder schreef ze onder meer (samen met Kitlyn Tjin A Djie) Beschermjassen, transculturele hulp aan families.