Een interactief voorleesboekje voorzien van filmpjes, voor kinderen van ongeveer zes jaar. Het speciaal voor dit boekje nabij het eiland Ibiza onder water gedraaide materiaal kan worden ingestart door met een smartphone in het boekje afgedrukte QR codes te scannen. Filmpjes in plaats van plaatjes dus. De ouder leest voor en aan het einde van elk hoofdstukje bekijkt het kind een nieuw filmpje.
Het boekje laat zien dat de zee iets anders is dan alleen maar een oneindige horizon en wat golven op het strand. Daar beneden, heel diep of iets minder diep, bevindt zich een oneindige pracht van kleurrijk leven en onverwachte wonderen, waarbij in deze verkenningstocht vooral de inktvissen een grote rol spelen. Omdat ze zo nieuwsgierig, origineel en speels zijn en graag contact maken met mensen. Het is luisteren, kijken en leren dat de zee een heel grote en andere wereld is, waar nog zoveel in te ontdekken is.
Een onderhoudend en instructief boekje over het schrijven en aan de man brengen van een sitcom, het genre dat zich tussen theater en televisie in bevindt. Het wordt opgenomen met publiek, heeft een vaste lengte en kent geen ontwikkeling in de karakters. Haye van der Heyden schreef er meer dan 400 afleveringen van. Hij begon met In de Vlaamsche Pot in de jaren negentig van de vorig eeuw en eindigde met het na 212 afleveringen gestopte Kinderen geen bezwaar. Wie humor maakt, staat naakt, stelt hij, omdat kritiek erop eenvoudig is en vaak zelfs juist zou getuigen van goede smaak. Hij doet een uitvoerig boekje open over de omroepwereld en de commerciële televisie aan de ene kant en over de constructie van een plot en het bedenken van een grap aan de andere. In het boekje is een uitgeschreven script opgenomen dat de schrijver voorzien heeft van aantekeningen.
André Hazes senior - een dappere en bange man tegelijk, die in zijn teksten kwetsbaar durfde te zijn - vertelt kort en bondig zijn levensverhaal en legt daarmee uit waarom hij was wie hij was. De kern van zijn relaas wordt gevormd door een onzekerheid die hem zijn leven lang is blijven achtervolgen. Het gevoel van minder waard zijn dan een ander heeft hem vechtlust gegeven, maar ook ondergedompeld in diepe depressie - het was zijn bron, maar ook zijn valkuil. De bevestiging van succes en de ontspanning die de alcohol hem bood hielden hem op de been, tot lichaam en geest het niet meer aankonden en een ontluisterend einde zich aandiende. Toch is hij blij met wat hij bereikt heeft...
Twee-uur-versie van "Het oor van van Gogh" uit 1995, dat het verhaal vertelt van Nick en Andrea, die zich proberen staande te houden in een wereld die alleen maar kijkt naar kijkcijfers en succes.
Nick van der Loo is een al wat oudere producer van televisieprogramma's, die vroeger erg succesvol is geweest. Zijn veel jongere vrouw Andrea is hem nu voorbijgestreefd en maakt als presentatrice hit na hit. Op een avond met de grote baas en zijn vrouw, Norbert en Claire, reageert Nick zijn frustratie af en scheldt hij uitvoerig op de oppervlakkigheid van het hedendaagse televisieaanbod. Alles moet steeds spectaculairder en sensationeler. Waar moet dat eindigen? Een moordshow met echte slachtoffers? Nick stelt dat als er geen ethische grenzen zijn, hij gemakkelijk een idee kan bedenken voor een show die gegarandeerd hoge kijkcijfers haalt. Norbert daagt hem uit dat te doen. Met alle dramatische gevolgen van dien...
Drie Nederlandse oorlogsschepen worden op 27 februari 1942 in de Javazee tot zinken gebracht, met honderden slachtoffers tot gevolg. Stoker Jelle overleeft de aanval, verblijft de rest van de oorlog in een jappenkamp op het eiland Bawean, om vlak voor de politionele acties terug naar Nederland te gaan, niet wetende dat de grote liefde die hij achterlaat zwanger van hem is.
De wrakken liggen vervolgens decennia lang onaangeroerd op de bodem van de zee, totdat er in Nederland aangedrongen wordt op een monument ter plekke of minstens het bergen van de verdronken en gesneuvelde bemanningsleden. Dan blijkt dat de schepen grotendeels verdwenen zijn en het gerucht gaat dat ze voor hun waardevolle metalen verkocht zijn aan Chinese handelaren. Jelle wil de waarheid weten en besteedt er zijn leven aan, om pas helemaal op het laatst herenigd te worden met de enige vrouw van wie hij ooit gehouden heeft en hun gezamenlijke zoon.
De gebeurtenissen in de boeksical 'In liefde en oorlog' (proza met op muziek ingesproken 'liedjes') spelen zich af in het Amsterdam van 1943 en 1944 en zijn in een andere toon en kleur gezet dan veel andere literaire producties over die tijd. De personages zijn niet slecht of goed en niet laf of dapper. Iedereen probeert de verschrikkingen van de oorlog zo goed mogelijk te overleven en daar waar de één heilig gelooft in een groot en verenigd Europa, doet een ander dat gepassioneerd niet. Ondertussen is daar het groeiende besef dat er iets onvoorstelbaars gaande is in die zogenaamde werkkampen in Duitsland waar de Amsterdamse joden naartoe gevoerd worden. Wat is er waar van de gruwelijke verhalen die de ronde doen? En zelfs in die rampzalige en krampachtige situatie kan een Duitse officier verliefd worden op een Nederlands meisje dat joods is zonder dat hij dat weet. Of weet hij het toch?
Een persoonlijk overzicht van het afgelopen jaar: 2022. Een grimmig jaar? van Haye van der Heyden, waarin de belangrijkste gebeurtenissen van 2022 staan beschreven. Van de zich misdragende Ali B. naar oorlogsmisdadiger Poetin, van de democratie die trilt die op haar grondvesten naar Linda de Mol die zich uit schaamte verbergt en van de successen op de Olympische winterspelen tot de genadeklap van Lionel Messi op de WK voetbal. Beleef het allemaal nog eens met enige afstand in een overzichtelijk en toegankelijk geschreven boekje, dat voorzien is van contrasterende wandelfoto's: want terwijl de mensen lawaai maken, gaat de natuur haar gang en transformeert ze rustig van het ene seizoen naar het andere.
'2022. Een grimmig jaar?' is het snelst uitgegeven boek ooit: op 1 januari 2023 's morgens is de laatste alinea geschreven, de middag van diezelfde dag is het al overal verkrijgbaar!
Haye van der Heyden kwam in een interview over de oprichting van omroep Ongehoord Nederland genuanceerd op voor de vrijheid van meningsuiting. Zijn woorden werden verdraaid en uit hun verband gerukt door Joop.nl, wat door de rest van de pers gemakshalve klakkeloos werd overgenomen. Het kostte hem diverse opdrachten, waaronder zijn eerste grote toneelproductie in Duitsland. Hij was hiermee het zoveelste voorbeeld van iemand die 'gecanceld' werd door de dictatuur van de publieke opinie. Over dit onderwerp schreef hij de satirische novelle Melaats, over een fictieve boze witte man in opspraak.
Opeens, na 25 jaar huwelijk, heeft het meisje van de hoofdpersoon uit Melaats een ander, een vrouw nota bene. Stomverbaasd verlaat hij huis en haard en betrekt hij een betaalbare recreatiewoning, piekerend over wat hij gaat doen met de rest van zijn leven. Als zich de kans aandient de politieke arena te betreden, grijpt hij die met beide handen aan. Opeens heeft hij een nieuwe familie en een nieuwe toekomst. Maar dan gaat het mis: in een interview met een ziekenomroep zegt hij iets wat hij beter niet had kunnen zeggen...
Nederlands is onze moedertaal. Hoe lang nog? Er komen steeds meer buitenlandse woorden die de Nederlandse vervangen en op social media gaat sowieso (Duits woord) al heel veel in het Engels. And that's okay, you know. No sweat. Alles verandert altijd. Toch moeten we niet onderschatten hoe belangrijk onze eigen taal voor ons is. We wonen erin. We praten de hele dag met elkaar en uiten onze emoties vaak met taal. Dit boekje gaat over allerlei bijzonderheden van en speelse mogelijkheden met het Nederlands - van een verhaaltje dat uitsluitend uit spreekwoorden bestaat, tot onzintaal die je toch begrijpt, tot een idioot spelletje met het rijgen van woorden. Tussen alle gekkigheid door frist het ook weer even kort wat belangrijke kennis op met betrekking tot spelling, uitspraak en stijlfiguren. Een funboekje met een educatief tintje.
Een al wat ouder wordende man verbaast zich over de veranderingen in de wereld om hem heen en vertrekt begin 2020 voor een tijdje naar Cambodja, om daar Engelse les te geven aan straatkinderen. Tijdens zijn verblijf ver weg krijgt hij overzicht over zijn leven en over de politieke en maatschappelijke situatie in zijn vaderland.