Hassnae Bouazza

 • - 50%

  Een koffer vol citroenen

  Hassnae Bouazza

  • Ambo|anthos
  • 3 Mei 2022

  Een koffer vol citroenen van Hassnae Bouazza is een liefdevol portret over de kracht van moederliefde. Het is in een koekjeswinkel op het vliegveld van Casablanca dat Hassnae Bouazza zich realiseert dat ze met het plotse overlijden van haar moeder meer is kwijtgeraakt dan alleen een ouder. In Een koffer vol citroenen beschrijft ze hun liefdevolle relatie, de rauwe pijn van het verlies, de wonderlijke begrafenisondernemer met wie de familie opgezadeld wordt en de zoektocht naar een gelukkig leven zonder een onmiskenbaar thuis.

  Een koffer vol citroenen van Hassnae Bouazza is een intiem portret van een moeder en dochter. Over het verwarrende gevoel van ontheemding, de paradox van `de ander' zijn, de kracht van onzichtbare moeders en de blijvende troost van smaken en geuren.

  `Als je opgroeit in een wit dorpje, waar je nooit het gevoel hebt gekregen dat je geaccepteerd wordt, dan nestelt zich dat in je DNA. Het gevoel van minachting, van racisme. Mijn moeder was mijn baken in mijn leven, zij zorgde voor troost en geborgenheid en gaf me het gevoel erbij te horen. Bij haar, bij de wereld, al was zij zelf ook een buitenstaander.'

  Over Arabieren kijken:

  `Een prachtig boek.' - Frénk van der Linden

  `Arabieren kijken is als twee zachte, warme, gastvrije handen die me over de drempel trekken om kennis te maken met de Arabische cultuur.' - Marion Bloem

  `Arabieren kijken biedt meer inzicht in de Arabische wereld dan honderd keer op vakantie gaan in Sharm-el-Sheikh.' - Abdelkader Benali

 • Arabieren kijken

  Hassnae Bouazza

  • Ambo|anthos
  • 14 Januari 2013

  De Arabische wereld wordt vaak beschreven vanuit een historisch en politiek perspectief. Onderdrukking, religieus extremisme en rechteloosheid zijn enkele van de kwalificaties die vaak vallen. Voeg daar een flinke scheut vrouwenonderdrukking aan toe en we hebben de kern van het gemiddelde boek over de Arabische wereld te pakken.
  Voor het gemak wordt vergeten dat er vooral gewone mensen in de Arabische landen leven. Mensen die niet, zoals de beelden in de media ons willen laten geloven, dagelijks vlaggen verbanden en de westerse wereld haten, maar mensen met universele verlangens en gevoelens. Mensen van vlees en bloed.


  In Arabieren kijken toont Hassnae Bouazza ons de gewone mens in de Arabische wereld zoals wij die niet vaak zien. Ze gaat in op de rol van de media en hoe deze heeft bijgedragen aan de huidige politieke omwentelingen en beschrijft de geschiedenis van de regio, de huidige samenlevingen en de religie.
  Het resultaat is een prachtig boek over de Henk en Ingrid van de Arabische wereld, van Marokko tot Egypte en van Syrië tot Saudi-Arabië.

empty