Japan is voor veel mensen een mysterieus en fascinerend land. Zo ook voor reisschrijver Gijs van Middelkoop.
Met een magisch visitekaartje in de hand vertrekt Gijs naar Japan, samen met zijn vriendin Aimée. Met de fiets verkennen ze het subtropische eiland Kyushu, waar ze een tocht maken van meer dan duizend kilometer. En fascinerend is het zeker!
Na Kyushu denken ze wel klaar te zijn voor Tokyo, en met de fiets en de kogeltrein reizen ze verder op Honshu.
Aan vragen intussen geen gebrek. Klopt het eigenlijk wel dat Japanners zo hard werken? Waarom buigen ze zo vaak? En hoe kan in zo'n overvol land, alles toch zo ordelijk verlopen? Wat is het geheim van Japan?
Langzaam maar zeker komen ze erachter, dat veel dingen in Japan toch net even anders zijn, dan ze op het eerste gezicht lijken.
Daarmee wordt 'Japanners komen nooit te laat' een spannend, onderhoudend en hilarisch reisverhaal.
Eén waarschuwing: als je aan dit boek begint, leg je het niet meer weg!
Gijs van Middelkoop en zijn vriendin Aimée gaan weer fietsen! Dwars door de Rocky Mountains deze keer, in Canada en de USA. Tijdens het eerste deel van hun reis moeten ze de weg nogal eens delen met hongerige beren. En dat zorgt voor de nodige complicaties.
Een jaar later vervolgen ze hun tocht, maar dan duiken er hele andere beren op. Het is zelfs zo erg, dat de fiets tijdelijk aan de kant moet worden gezet. En net wanneer de rust een beetje terugkeert, barst het natuurgeweld los. Dan moeten ze alsnog alle zeilen bijzetten, om te voorkomen dat deze reis in een nachtmerrie eindigt...
Gijs van Middelkoop is een begenadigd verteller, die zijn belevenissen op grootse wijze weet te verwoorden. Daarmee wordt Beren op de weg een spannend, onderhoudend en hilarisch boek.
Gijs van Middelkoop en zijn vriendin fietsen van Miami naar San Francisco. Coast to coast, een afstand van 8500 kilometer. Ze willen Amerika leren kennen. Natuurlijk kennen ze het land van tv, maar is dat het echte Amerika? Niet alles verloopt even soepel. Maar dankzij en ondanks de Amerikanen lijkt hun missie toch te gaan slagen. En dan is het tijd om vragen te beantwoorden: wat klopte er van alle waarschuwingen die ze vooraf kregen? Zijn Amerikanen inderdaad materialistisch, preuts en hard? Klopt het dat Amerika geen fietsland is? Vijftien verhalen vormen het boek Amerikanen fietsen niet... Ze geven een spannend, origineel en vaak hilarisch inkijkje in het Amerika van nu. En voor wie deze tocht zelf wil ondernemen bevat het boek veel nuttige informatie over de soms wat bijzondere omstandigheden onderweg.
In Australië schijnt meestal de zon, en de mensen zijn er heerlijk laid-back. Dat klinkt als een ideale fietsbestemming. Daarom nemen Gijs van Middelkoop en zijn vriendin Aimée een logisch besluit: ze gaan coast-to-coast door Australië fietsen.
Vijfduizend kilometer, van Perth naar Sydney.
De Australiërs ontvangen hen met open armen en geven ongevraagd advies. Bruce de rundvee-inseminator legt hen uit hoe slangen en kamelen je reisplannen kunnen verstoren. In Coober Pedy ontmoeten ze Alan en Christy, een Australisch stel, dat hen waarschuwt dat het op verlaten boerderijen flink kan spoken. Met Marilyn Monroe praten ze over ouderwets snoepgoed, dat zo lekker kan zijn, dat het je bijna overweldigt. En mountainbiker Jack verleidt Aimée en Gijs tot een wel heel avontuurlijk uitstapje.
Fietsen in Australië betekent reizen door hete, droge woestijngebieden. De outback is hard, bloedheet en mensonvriendelijk. Maar ook avontuurlijk en ruig. Je moet je staande zien te houden tussen allerlei gevaarlijke en minder gevaarlijke dieren: kangoeroes, dingo's, gifslangen, roodrugspinnen en koala's. Gelukkig zijn er altijd de Australiërs om uit te leggen hoe je in al dit natuurgeweld overeind kan blijven. Ze leggen je zelfs uit, dat dertig graden Celsius als koel kan worden ervaren. Als je dat maar wilt.
Nee, een makkelijke reis wordt het alles bij elkaar niet. Maar gelukkig hebben Gijs en Aimée altijd nog elkaar...
Duizend graden in de schaduw is een levendig, humoristisch en onderhoudend reisverhaal over hedendaags Australië.
Een heerlijk boek om te lezen bij een glas koud bier.