Als je maar hard genoeg positief denkt, dan zal alles uiteindelijk goed komen. Is dat wel zo? Wat als je het omdraait?
Moeilijke gedachten, gevoelens en omstandigheden zitten in het basispakket van het leven. Het is de kunst om er slim mee om te gaan. Hoe zou het zijn om niet meer te vechten of vluchten voor angst en pijn? Dat je mag denken wat je denkt, mag voelen wat je voelt en mag zijn wie je bent?
Met dit boek krijg je de beste ACT-technieken en oefeningen aangereikt waarmee je meer uit je leven kunt halen. Gijs Jansen gebruikt hiervoor de nieuwste inzichten uit de Positieve Psychologie. Op zijn eerlijke, persoonlijke en humorvolle manier moedigt hij je aan om lichter te leven.
Waarom is er op school geen vak dat leren leven heet? Waarom leren jongeren alles over wiskunde, Napoleon, voetwortelbeentjes en het naamwoordelijk gezegde, maar vertelt niemand ze iets over gedachten, gevoelens en dat ingewikkelde superdrukke leven van ze? Waarom bestaan er zoveel boeken over pubers, maar niet voor pubers?
Verboden voor ouders is het eerste boek in Nederland dat hier verandering in brengt. Op een heel persoonlijke manier neemt succesauteur Gijs Jansen je mee in de puberwereld van tegenstrijdige gedachten, heftige gevoelens en verwarrende beelden uit de media, en leert je waar dat allemaal vandaan komt.
In elk hoofdstuk krijg je een stappenplan waarmee je leert wie je bent, hoe je met al je ervaringen omgaat, wat je dromen zijn en hoe je zorgt dat die uitkomen. Het boek is samen met een groep van meer dan vijftig jongeren gemaakt en heeft schitterende tekeningen.
Ervaar het ultieme gevoel van vrijheid
Vaak zitten we als mens behoorlijk vastgeroest aan ons verleden, zonder dat we dit zelf in de gaten hebben. Bijvoorbeeld door een hele strenge, of liefdeloze opvoeding, de littekens van het vroeger zo gepest worden zijn nog voelbaar. Onze identiteit bestaat daardoor voor een groot deel uit (door ons zelf opgelegde) strenge regels. Over hoe we ons moeten gedragen, waarbij we ons voortdurend schuldig voelen, of ons schamen voor wie we zijn geworden.
Wat als je dit juk van het verleden van je af zou kunnen werpen? Wat als je ouders of je traumatische geschiedenis niet langer bepaalt wat je wel en niet doet, en wie je wel of niet mag zijn? Wat als je de kans krijgt om helemaal overnieuw te beginnen?
In Vrij zijn kun je leren gaat Gijs Jansen samen met jou op zoek naar dit ultieme gevoel van vrijheid. Op basis van zijn eigen, persoonlijke worstelingen met het verleden, laat hij je zien, voelen en ervaren dat je veel vrijer bent dan je nu misschien denkt. Dit boek helpt je om het verleden te laten rusten, en om je hart voor eens en voor altijd, en in al haar geuren en kleuren te laten spreken.
In dit boek neemt Gijs Jansen je mee naar het hart van Acceptance and Commitment Therapy (ACT). In duidelijke taal en met de nodige humor, word je uitgenodigd om dit gedachtegoed tot in je tenen te gaan ervaren. Je zult ontdekken hoe een ACTtherapeut denkt en redeneert, en hoe je deze denkwijze direct kunt omzetten in therapeutische interventies.
How to ACT is bedoeld als een verdieping op de bestaande basisliteratuur over ACT. Je leert stap voor stap over Relational Frame Theory (RFT), gedragsanalyse en de verschillende processen binnen deze therapievorm. Hierna ben je klaar om procesgericht te gaan werken. Dat betekent dat je direct leert in te spelen op de voorzetjes van cliënten.
Gesteund door een enorme hoeveelheid online materiaal - audio-opnames, video-demonstraties, afbeeldingen, modellen enhand-outs - krijg je alles in handen om ACT op topniveau te gaan toepassen.
Vrijwel alles in het leven heeft een keerzijde. Tegenstrijdigheden als mooi-lelijk, dik-dun, samen-alleen, denken-doen of verstand-gevoel horen gewoon bij elkaar. Het ene bestaat bij de gratie van het andere, ze kunnen niet zonder elkaar. Het leven is prachtig, maar ook negatieve gedachten, angsten, onzekerheden en twijfels maken er deel van uit. Niet alles is rozengeur en maneschijn.Ja, nogal wiedes, zul je misschien denken. Maar hoe komt het dan dat toch zoveel mensen blijven worstelen met thema's als onafhankelijkheid-verbondenheid, angst-lef, mooi-lelijk, jong-oud, dik-dun, et cetera?
Tegenstrijdigheden in everwicht brengen
Auteur Gijs Jansen vindt dat we op moeten houden met onszelf voor de gek te houden en dat het de hoogste tijd is om te beginnen met leven. In Laat los geeft hij je een aantal praktische handvatten om een balans te creëren tussen je innerlijke tegenstrijdigheden. De truc is synergie te creëren tussen de dingen die je wilt en de dingen waar je bang voor bent. Accepteren dat ook negatieve gedachten en gevoelens bij jou horen en dat deze je leven verrijken. Want zonder lelijk geen mooi, zonder oud geen jong en zonder angst geen lef.
Een boek voor piekeraars en dromers, voor mensen die heel veel willen maar vaak blijven hangen in gedachten. Dit boek helpt je om uit je hoofd, en in het leven te stappen.
Je vindt jezelf te dik. Of je denkt dat je veel te veel om aandacht zeurt. Of je had eigenlijk liever een kleinere neus gehad. En zo kunnen we nog wel even doorgaan met het verzinnen van allerlei grotere en kleinere tekortkomingen die we denken te hebben. Omgaan met die stoorzenders in je leven is vaak zoveel gemakkelijker gezegd dan gedaan. En het kost onnodig veel energie.
De ACT-methode
In Leef! ... zoals je eigenlijk zou willen gebruikt auteur en psycholoog Gijs Jansen de ACT-methode. Deze nieuwste vorm van gedragstherapie helpt je de wereld en jezelf te accepteren zoals ze zijn, met alle positieve en negatieve kanten dus. In dit boek geen lange wetenschappelijke uitleg, maar denk- en doe-oefeningen, onder andere uit het mindfulnessgedachtegoed. Leef! leert je jezelf te accepteren zoals je bent. Dat geeft je de tijd en de ruimte om te leven. Voor wie geen zin heeft in de peptalk van een positivo, maar wel op zoek is naar meer balans, is Leef! een aanrader.
"Psycholoog Gijs Jansen biedt een handleiding om weer met beide benen op de grond te komen ... Door de vele oefeningen is Denk wat je wilt, doe wat je droomt meer een werkboek dan een leesboek. Een groot deel van de oefeningen is gebaseerd op de Acceptance and Commitment Therapy (ACT), onderdeel van een nieuwe wind in therapieland .. Iedereen die het gevoel heeft dat zijn ratio hem tegenwerkt, kan baat hebben bij deze aanpak." - Psychologie Magazine
Doolhof
Gijs Jansen leidt je door het doolhof van je verstand. Hij geeft tips en oefeningen om boven dat verstand uit te stijgen en verlost te worden van negatieve gedachten en gevoelens. Kort, beknopt en niet zweverig.
Denk wat je wilt, doe wat je droomt is een praktisch boek voor wie af wil van negatieve denkpatronen en meer persoonlijke voldoening uit zijn leven wil halen en voor mensen die door depressieve gevoelens, paniekaanvallen of sociale fobie worden beperkt in hun functioneren.
Een basis instapboek voor iedereen die op een ervaringsgerichte manier bekend wil raken met ACT. Kort, praktisch en met duidelijke oefeningen, die je nog wel even zelf moet doen.
Wat drijft mensen? Wat zijn onze angsten en verlangens? Hoe kunnen we onze eigen weg vinden, in een wereld die steeds complexer en veeleisender wordt?
Hoe zit dat met jou? Wat zijn je dromen? Wat zijn de gedachten, gevoelens en omstandigheden waar je mee worstelt? Hoe ga je met jezelf om in tijden van persoonlijke crisis? Wat mis je in relatie tot anderen?
Angst mag er zijn
Dit boek van Gijs Jansen (psycholoog en bestseller auteur) is een feest der herkenning. Op basis van zijn eigen levensverhaal toont hij zich in al zijn menselijkheid en kwetsbaarheid. Wie dacht dat psychologen precies weten hoe je vrij van angst kunt zijn, heeft het mis. Sterker nog: het hebben van angst is veel normaler dan je misschien zou denken!
Staak de strijd met jezelf
Met voorbeelden uit zijn eigen leven houdt Gijs je een spiegel voor, in de hoop dat je je in zijn verhaal herkent. Op basis van de nieuwste wetenschappelijke technieken en inzichten kun je vervolgens leren om verbinding te maken met jezelf en alles om je heen. Door dit boek kun je de strijd met jezelf definitief staken. Je angst staat hierdoor niet langer in de weg van wat je werkelijk wilt doen met je leven.
Voel je niet langer alleen
De Vonk van Verbinding gaat over erkenning, liefde en compassie. Als je van jezelf mag zijn wie je bent, open je je armen voor de mensen om je heen. Laat je meevoeren door deze ultieme ervaring van verbondenheid en je zult je nooit meer alleen voelen.
ACT in groepen is het nieuwste boek van Gijs Jansen over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) voor professionals. Na het basisboek Time to ACT! en het vervolg How to ACT is dit nieuwste deel van het drieluik. Stap voor stap word je als professional meegenomen in de wereld van ACT. Je leert hoe je de verschillende technieken van ACT kunt toepassen binnen verschillende groepssamenstellingen, of dit nu een training is, therapie of scholing. Dit boek is gevuld met handige tips, trucs en leuke oefeningen die je binnen jouw groepen kunt delen en toepassen. Je leert om processen die we als mensen allemaal gemeen hebben te benoemen (zoals het feit dat we allemaal worstelen, vermijden en erkenning zoeken) en je leert de verhalen van de deelnemers aan elkaar te verbinden.
Bovendien krijg je een duidelijk idee van hoe en op welke manier jij je eigen training vorm zou kunnen geven. Dit kan met begeleiding van de ACT-Guide app, plus veel gratis materiaal dat je vrij mag delen met al je cliënten. Je kunt je programma draaien via Zoom, face to face, of een combinatie van beiden. Met dit boek kan je van ACT een feest van herkenning maken voor al je deelnemers en groepsgenoten.
Er wordt wel eens gezegd dat we onze eigen grootste vijand zijn. Omdat we altijd wel iets op- of aan te merken hebben op onszelf. Op onze prestaties. Op hoe we eruit zien. Op die promotie die aan ons neus voorbij ging. Het gebeurt maar zelden dat we onszelf ergens een welverdiend compliment voor geven.
Herken je dat? En herken je ook dat je op de mensen in je omgeving heel anders reageert? Als je vriend zakt voor zijn examen, wijs je hem op alle dingen die hij wel goed kan. En als je vriendin de schuld van haar relatiecrisis bij zichzelf legt, zeg je dat ze eens wat aardiger voor zichzelf moet zijn.
Je kunt het dus wel: vervelende gebeurtenissen en situaties in het juiste perspectief plaatsen. Alleen niet voor jezelf. En dat is natuurlijk wel wat raar. Want juist met jezelf zou je de allerbeste maatjes moeten zijn. Je neemt jezelf immers je hele leven met je mee! Hoogste tijd dus dat je met compassie en mededogen naar jezelf leert kijken. Dat je echt accepteert dat je goede én slechte kanten hebt. Dat die bij jou horen en je tot een compleet en interessant mens maken. Dat je wat liever voor jezelf wordt, jezelf als het ware omarmt. In Omarm jezelf leert Gijs Jansen je hoe je dat doet.
Een boek dat je leert om milder met jezelf om te gaan, zonder zweverig gedoe. Door het doen van de oefeningen zul je een hernieuwde vriendschap met jezelf sluiten, waarbinnen je alles mag denken, voelen en zijn.