We leven in een koortsachtige informatiemaatschappij. Voortdurend worden we overspoeld met nieuws, kennis, roddels en faits divers via sociale en meer traditionele media. Vaak stelt die overvloed aan informatie ons voor de vraag wat te kijken, te lezen of te beluisteren? Wat te geloven of te wantrouwen, en vooral wat te onthouden of te bewaren? Hoewel de snelheid waarmee informatie in vroegere tijden circuleerde aanzienlijk lager lag, waren de vragen niet fundamenteel anders. Ook in de vroegmoderne periode waren mensen voor hun informatievoorziening afhankelijk van netwerken van correspondenten, van makelaars in kennis en informatie. En ook toen was niet alle informatie even nuttig of betrouwbaar. Dit dossier van Nieuwe Tijdingen laat zien hoe kooplui, diplomaten, wetenschappers, verzamelaars, artiesten, maar ook gewone geletterde burgers informatie verzamelden, filterden, ordenden, bewaarden en gebruikten.
In deze beknopte gids ontdek je de rijke historie van Delft. Een stad die groot werd dankzij bier, laken, het hoofdkwartier van Willem van Oranje in de Tachtigjarige Oorlog en Delfts blauw. Johannes Vermeer, Hugo de Groot en Antoni van Leeuwenhoek maakten de stad wereldberoemd. Hier ontstond de eerste Nederlandse opleiding voor ingenieurs. Zij geven de toekomst vorm in een stad vol geschiedenis.
Gerrit Verhoeven is zelfstandig historicus, archivaris en antiquair. Ingrid van der Vlis is historicus en werkt voor haar eigen Historisch Onderzoeksbureau Tijdelijk.