Sven kreeg in zijn jonge leven af te rekenen met twee psychosen. Twee periodes waarin hij geestelijk en lichamelijk niet meer functioneerde. Hij heeft zijn waanzin leren beheersen, onder andere door ze vorm te geven in kunstinstallaties en performances. Hij verwerkt zijn gevoeligheden in tuinontwerpen. Zijn werk is een ode aan de kwetsbaarheid, en tegelijk ook aan de weerbaarheid van de menselijke geest.
Ingewikkeld vertelt het verhaal van zijn leven en hoe hij dat overleeft heeft. Dit boek verkent ondertussen de hersenen en de psyche en hoe het daarmee fout kan gaan, zoekt naar de verbanden tussen gekte en creativiteit en naar de verschillen tussen normaal en niet-normaal, schetst de stand van zaken in de psychiatrie en biedt inzicht in ziekte en
Geerdt Magiels is bioloog en filosoof. Hij schrijft en praat over wetenschap, kunst en culinaria, over biologie, breinen en genen. Ook te horen op de radio en te lezen in de krant, schreef hij eerder Het geheim van de hersenchip, Freud & Darwin op de sofa en Paul Janssen, pionier in farma & in China. In Van zonlicht tot inzicht, de ontdekking van Jan IngenHousz verhaalt hij de ontdekking van de fotosynthese en in Recycle! beschrijft hij hoe afval grondstof wordt in een duurzame economie.
Sven Unik-Id is conceptueel ontwerper en tuin- en landschapsarchitect. Hij heeft twee episodes van psychose overleeft, mede dankzij het maken van kunst die hem hielp een nieuwe houvast te krijgen. In die stormen van psychische chaos verloor hij zijn identiteit. Door op zoek te gaan naar de identiteit van anderen, vindt hij ook die van zichzelf terug. Zijn beeldend en conceptueel werk werd tentoongesteld in UPC Kortenberg, M Museum Leuven, KAOS Elsene, Wiels en Bozar Brussel.
Geerdt Magiels vergelijkt het leven en werk van Freud en Darwin. De zoektochten van deze spraakmakende denkers illustreren hoe moeilijk onderzoek is, hoe gemakkelijk we op dwaalsporen terechtkomen, hoe ongemerkt illusies en verzinsels onze kijk op de werkelijkheid vertekenen en hoe snel de verbeelding de waarheid op sleeptouw neemt. Niemand is immuun voor de verleiding van een grandioos nieuw inzicht, zelfs niet de knapste koppen.
De vergelijking tussen Freud en Darwin is daarom ook een oefening in kritisch denken, in het leren onderscheiden van feit en fictie, in het verkennen van het rommelige grensgebied waar wetenschap overgaat in pseudowetenschap en filosofie in pseudofilosofie.
De verkenning van de evolutietheorie en van de psychoanalyse vormt een praktische gids in de zoektocht naar betrouwbare kennis.
Jeroen Nilis vroeg om psychische en fysieke redenen euthanasie aan. Hij vroeg Geerdt Magiels om vanuit de ervaring van ondraaglijk lijden in de geestelijke gezondheidszorg zijn 'testament' te schrijven over het belang van een rationele dood. Jeroen ervaart zelfmoord als een onwaardige manier om te sterven. Juist daarom is euthanasie waardevol: een zacht einde, omringd door geliefden. Als alle alternatieven uitgeput zijn, is een genadig sterven het laatste en rationele slotakkoord van het leven. Een open gesprek over euthanasie kan de dood en dus ook het leven zelf bespreekbaar maken.
Geerdt Magiels is bioloog en filosoof. Hij schrijft en praat over wetenschap, kunst, gezondheid, geneeskunde, biologie en samenleving. Hij schreef eerder Met Freud en Darwin op de sofa over de zoektocht naar betrouwbare kennis en Mensen en moleculen over honderd jaar chemie, farma en levenswetenschappen in België. Hij werkt nu aan boeken over kunst en wetenschap en over de bijzondere jeugdzorg.
Eyeopener over de vele pijnpunten in de psychiatrie vandaag Een kwart van alle mensen krijgt vroeg of laat te maken met psychische problemen. Het zijn hallucinante cijfers. En toch weten we als individu en als maatschappij gek genoeg nog altijd niet hoe we om moeten gaan met mensen die afwijken van de norm. Bioloog en filosoof Geerdt Magiels vertrekt vanuit de problematiek van psychose, als uitgangspunt voor een verregaand onderzoek van hoe mensen met psychische problemen vandaag nog altijd in een verdomhoekje terechtkomen. Aan de hand van gesprekken met specialisten-psychiaters en ervaringsdeskundigen schetst hij de lange weg die de voorbije decennia is afgelegd op het vlak van onderzoek, behandeling en sensibilisering. Maar hij stelt ook kritische vragen over het blijvende stigma dat op psychische problemen rust, ontmaskert hardnekkige misverstanden en toont haarfijn aan waar wij als maatschappij tekortschieten. Als dit boek één ding duidelijk wil maken, is het dat gekte in een klein hoekje schuilt en dat we er allemaal van kunnen leren. Of zoals journaliste Malou van Hintum schreef: 'Als we allemaal honderd procent normaal waren, dat zou pas écht gek zijn.