Filter
Edwin Winkels
-
'Alles in Xiringuito ademt grote liefde voor Barcelona.' de Volkskrant
Barcelona, 1991. De stad maakt zich op voor de Olympische Spelen. Een gebeurtenis die de metropool voorgoed zal veranderen en op de toeristische wereldkaart zal zetten. Maar de inwoners weten dat nog niet terwijl zij al jarenlang zuchten onder de grondige renovatie. Tot de slachtoffers van de modernisering behoren de twintig xiringuito's van Barceloneta. De populaire eettentjes aan het strand van de oude, smoezelige visserswijk worden opgeofferd voor een nieuwe boulevard. Zo ook Cal Pepe, al vijftig jaar in handen van dezelfde familie, waar de dreiging van de sloophamers tot grote onzekerheid en spanningen leidt binnen het gezin van de eigenaren Pepe en Montse.
Xiringuito is een zeldzaam onderhoudende familieroman tegen de achtergrond van een toen nog weinig populaire stad die onherkenbaar zal zijn voor de mensen die haar pas na 1992 hebben ontdekt. -
Klaas-Jan Huntelaar
Menno Pot, Sam Planting, Willem Vissers, Edwin Winkels
- Ambo|Anthos
- 30 Juni 2021
- 9789026356896
In Klaas-Jan Huntelaar brengen diverse topauteurs een hommage aan de topscoorder. Over een voetbalcarrière vol passie, talent, techniek en vooral heel veel doelpunten!
Op 14 januari 2021 viel Klaas-Jan Huntelaar in de 89ste minuut in bij de voetbalwedstrijd FC Twente-Ajax. De stand was op dat moment 1-1. Ajax had vergeefs 19 doelpogingen gedaan om een tweede treffer te forceren. De 37-jarige Klaas-Jan Huntelaar kwam het veld op en scoorde binnen vier minuten de 1-2 en de 1-3. Het is tekenend voor de gretigheid van de spits die gedurende zijn carrière meer dan 400 doelpunten maakte en daarmee de eerste Nederlandse voetballer ooit is die de grens van 400 goals passeert voor club en land.
In Klaas-Jan Huntelaar brengen diverse topauteurs een hommage aan deze doelpuntenmachine. De verhalen voeren ons langs de mooie lijst van clubs waar de spits excelleerde en vormen zo een verhalend en anekdotisch overzicht van een glansrijke voetbalcarrière. Met bijdragen van Edwin Winkels, Menno Pot, Sam Planting, Willem Vissers en vele anderen. -
Zeven jaar was Frenkie de Jong toen hij, op vakantie in Spanje, naar een zomerse oefenwedstrijd van FC Barcelona aan de Costa Brava ging kijken. In de tweede helft viel een onbekende jeugdspeler in. Leo Messi heette hij.
Zestien jaar later zijn Frenkie en Messi ploeggenoten.
De Jong is de dertigste Nederlander in dienst van Barça sinds Rinus Michels en Johan Cruijff er begin jaren zeventig als eerste neerstreken en er samen voor een revolutie op het veld zorgden, en bij verjaardagen het liedje Droomland zongen.
Van Johan tot Frenkie is een openhartig relaas van, naast Cruijff en De Jong, onder anderen Ronald Koeman, Marc Overmars, Frank de Boer, Frank Rijkaard, Ibi Afellay en Lieke Martens over het voetbal en vooral het leven in Barcelona, een stad die in de vijftig jaar tussen Johan en Frenkie een toeristische trekpleister is geworden.
Van Johan tot Frenkie is een door EDWIN WINKELS geactualiseerde en uitgebreide versie van het succesvolle Het Barcelona-gevoel (2007), waarover Het Parool schreef:
"Vanwege de rijkdom aan anekdotes, handige tips en enige lessen in bescheidenheid mag dit boek in geen enkele Nederlandse reiskoffer ontbreken.'
Edwin Winkels (1962) woont sinds 1988 vlak bij Barcelona, en volgde als verslaggever alle Nederlandse spelers en trainers bij FC Barcelona van dichtbij. Winkels is ook schrijver van een lange reeks boeken, zowel fictie als nonfictie. -
De Vuelta a España, het traditioneel 'kleine zusje' van de Tour en de Giro, is de laatste jaren uitgegroeid tot een immens populaire koers, zowel bij de renners als bij het publiek.
Lang was de ronde onderdeel van politieke en maatschappelijke onrust, maar ook toen overwon altijd weer de sport. Zoals in het geval van Julian Berrendero die door dictator Franco in een concentratiekamp werd opgesloten om, direct na zijn vrijlating, tweemaal de Vuelta te winnen. Of toen Jan Janssen de ronde won, op de dag dat het hele peloton lek reed door de honderden kraaienpoten die Baskische separatisten over de weg hadden uitgestrooid.
Bijna alle grote coureurs zijn in de Vuelta gestart. Makkelijk hadden ook zij het niet, want Spanje was 'anders', de wegen beroerd en de koers onvoorspelbaar. Dat ontdekten ook Nederlandse renners die vaak verbijsterd terugkeerden, zoals Martinus Valentijn en Gerrit van de Ruit in de eerste editie in 1935.
De band tussen de Spaanse ronde en het Nederlandse wielrennen en publiek wordt steeds inniger. In 2020 start de Vuelta in Utrecht, met ook Den Bosch en Breda als etappeplaatsen.
Edwin Winkels (Utrecht, 1962) is schrijver en journalist, sinds 1988 woonachtig in Spanje. Hij volgt het wielrennen sinds hij in 1990 voor de Spaanse krant El Periódico voor het eerst de Tour de France versloeg. Hij is correspondent voor het AD en de NOS, schuift al tien jaar aan bij De Avondetappe om over het Spaanse wielrennen te verhalen en schrijft voor wielerbladen als De Muur en Wielerrevue. -
Ineens was daar het nieuws, in de zomer van 2021, dat Lionel Messi na 21 jaar bij FC Barcelona moest vertrekken. Het noodlijdende Barça had geen geld meer om de grootste ster uit zijn geschiedenis te betalen. Op een emotionele persconferentie nam een ontroostbare Messi in tranen afscheid van de club waar hij uitgroeide tot de beste voetballer van de wereld. Het waren lang niet de enige tranen van de zo bejubelde voetballer in zijn imposante carrière. Maar wat weten we eigenlijk van de voor- én tegenspoed van Messi?
Schrijver, journalist, Spanje-kenner en Messi-volger Edwin Winkels zocht naar bekende en minder bekende details: de jeugd van Messi in Rosario, zijn eenzaamheid in Barcelona, een gebroken been en een bijzondere kalverliefde, de lange schaduw van Maradona en Messi's band met Nederland, en veel meer. Chronologisch wisselt Winkels de tranen van vreugde en de tranen van pijn af, waardoor een prachtige minibiografie ontstaat van de man die vrijwel alle records in het voetbal heeft gebroken. -
-
Het is 4 december 1958. Boven de bergketen met de bijnaam De Dode Vrouw bij Madrid verdwijnt een vliegtuig. Familieleden van de vijf bemanningsleden en zestien passagiers wachten dagenlang op nieuws. Hun leven zal voorgoed veranderen. 'Haar laatste vlucht' is het aangrijpende, waargebeurde verhaal van gezinnen die door een tragedie worden getroffen. Centrale figuur is de 18-jarige Maribel Sastre uit Barcelona, die haar droom heeft verwezenlijkt om stewardess te worden. Hoog in de lucht kan zij ontsnappen aan een donker Spanje dat onderdrukt wordt door een dictator. Aan de hand van historische documenten en met medewerking van familie reconstrueert en romantiseert Edwin Winkels de gebeurtenissen in die koude, stormachtige dagen in 1958, en het leven dat daarop volgt. Een lang leven vol liefdevolle herinneringen en met de sterke wil de ramp te accepteren, maar nooit te vergeten.
Edwin Winkels woont en werkt sinds 1988 in Barcelona. Na dertig jaar journalistiek legt hij zich momenteel toe op het schrijven van romans. Winkels debuteerde in 2013 met 'Welkom Thuis', waarover Matthijs van Nieuwkerk zei: 'Wat een boek! Het lef dat ook Tommy Wieringa heeft. Een modern, zwart sprookje in een klip-en-klare stijl.