`Onze enige hel is de gedachte aan jullie verdriet.' Op het moment dat avonturiers Peter Teggelaar en Marc Gilsing in de zomer van 1993 beseffen dat ze zullen sterven op een desolate plek in de Sahara, richten ze zich in hun dagboek met hartverscheurende afscheidsbrieven tot familie en vrienden. Het dagboek dat wordt aangetroffen naast de lichamen wordt een troostrijk houvast voor de nabestaanden, onder wie Eddy van der Ley. Aan de hand van het dagboek publiceert Van der Ley over de fatale woestijnreis.
`Angst voelen we niet. We zijn als grote jongens de uitdaging aangegaan, we zullen als grote jongens ons verlies ondergaan.
- uit het dagboek van Marc Gilsing en Peter Teggelaar
Voor lezers van o.a. 'Into the Wild', 'Turbulentie', 'Het zoutpad' en 'Verloren in de jungle'.
Gertjan Verbeek (Deventer, 1962) is misschien wel de meest uitgesproken voetbaltrainer en -analist van Nederland. De ex-bokser en -profvoetballer vierde successen bij Heerenveen, Heracles Almelo en AZ, stelde teleur bij Feyenoord en FC Twente, beleefde avonturen in Duitsland en Australië, maar verloochende nooit zijn stevige persoonlijkheid en (voetbal)filosofie. Workaholic Verbeek, veeleisend voor zichzelf en anderen, is een man van extremen: hij zegt wat hij denkt, kan nors en betweterig uit de hoek komen, maar heeft ook een sociale kant die weinigen kennen. Voor 'Recht voor de raap' maakt hij met schrijver Eddy van der Ley een rondgang langs mensen die hem door en door kennen, zoals Johan Derksen, Toon Gerbrands, Foppe de Haan, Orlando Smeekes en Riemer van der Velde. Het levert een verrassend portret op van een veelzijdige selfmade man, die als tiener bijna de verkeerde afslag in het leven nam.
In zijn eerste boek Geen genade schetste Andy van der Meijde in 2012 een stoer én onthutsend beeld van zijn leven als profvoetballer, met seksuele escapades, drugsgebruik en een gecrashte loopbaan als smeuïge ingrediënten. Tien jaar later is er een opvolger, dit keer met een optimistischer ondertoon. Andy! gaat over het nieuwe leven van de ex-topvoetballer, die door zijn hoge gunfactor is uitgegroeid tot een heus A-merk én een succesvol media-ondernemer. Zelf ontworpen (online-)programma's als Bij Andy in de Auto en Andy's cribs bieden vederlicht entertainment, maar genieten een mateloze populariteit bij honderdduizenden volgers. Voor Andy! duikt Van der Meijde met schrijver Eddy van der Ley in de ontstaansgeschiedenis van de 'nieuwe Andy' en gaat hij in gesprek met mensen die een belangrijke rol vertolken in zijn leven, zoals Sjaak Swart, Mitchell Dijks, moeder Agnes, echtgenote Melisa, vriend Tonny en manager Danny. Andy! gaat ook over zijn spirituele kant, over de moeizame band met de dochters uit zijn eerste huwelijk en over zijn autistische trekjes, onder meer resulterend in even hilarische als mislukte avonturen als zanger en kickbokser. Het maakt Andy! tot een onvervalst feel good-boek in sombere corona-tijden, tot een uniek document met veel humor en interactie, nooit eerder vertelde anekdotes en een heuse waarschuwing. 'Want ik mag dan een soort van zakenman zijn geworden, als mensen me proberen te fucken, komt de straatvechter in me naar boven.
Hoe communiceren stervoetballers als Ronaldo, Zlatan en Suárez in het vuur van de strijd met de scheidsrechter? Wat gebeurt er allemaal rondom nationale en internationale topwedstrijden? Scheidsrechter Bas Nijhuis geeft een unieke blik in de wereld van de arbitrage, verpakt in informatieve en vaak hilarische anekdotes. Zijn opvallende stijl van arbitreren, de snoeiharde kritiek, zijn buitenlandse avonturen: de flamboyante Nijhuis vertelt erover met respect, humor en zelfspot.