Recent hersenonderzoek toont aan: wie een boek leest voor het slapengaan, ontspant zich op een goede manier en dat bevordert een gezonde nachtrust. En slaap is van groot belang, volgens de Nederlandse Hersenstichting: `Het houdt je hersenen gezond en zorgt voor herstel van het lichaam. Op korte termijn zorgt goed slapen voor een beter geheugen en meer concentratie. Op lange termijn kan goed slapen het risico op hersenaandoeningen zoals depressie, beroerte en dementie verkleinen.'
In Verhalen voor het slapengaan staan de mooiste verhalen uit de Nederlandstalige literatuur over slapen en dromen, gerangschikt naar de leestijd. Voor wie alleen maar even heel kort wil lezen of juist langer meegesleept wil worden. Vergeet de tijd, geniet van de verhalen en slaap lekker!
De literatuur van de klassieke oudheid bevat vele
schatten. Poëtisch, aangrijpend, dramatisch,
beeldend, filosofisch: het is een mer à boire voor
kenners en voor leken. De overgeleverde teksten zijn
voor een groot deel verzameld in de Baskerville Serie,
sinds 1972 uitgebracht door Athenaeum-Polak &
Van Gennep. Ter gelegenheid van het jubileum van
deze reeks én het zestigjarig bestaan van de uitgeverij
verschijnt nu een bloemlezing van het mooiste uit
de oudheid, met teksten van onder meer Ovidius,
Homerus en Euripides.
Vertaler, redacteur en recensent Emilia Menkveld
en vertaler en docent Vincent Hunink verzamelden
de meest toonaangevende, de invloedrijkste, de
indrukwekkendste passages en lichten die toe in deze
gulle bloemlezing: het mooiste van toen voor lezers
van nu.
Als de zwaluw terugkeert naar zijn nest, treft hij daar een mussen-familie aan die niet van plan is te vertrekken. De feniks zal recht moeten spreken in deze gevoelige kwestie. Ook de luis wil verhaal halen, bij de vlo en de bedwants. En het is de ziel van de buffel die zijn klacht richt tot de heerser van de onderwereld. Zo leren we dat ook dieren elkaar leed toebrengen. Hoewel het leed dat mensen hen aandoen waarschijnlijk groter is. Duizend jaar zal de buffel zich beklagen over de ondank van de mens, terwijl hij zich zó heeft uitgesloofd.
Wilt Idema laat ons kennismaken met de mooiste dierenfabels uit China en voorziet alle verhalen van een toelichting.
Wat doe je... als er een krokodil in het bad zit? Als je vader per ongeluk de hamster opzuigt? Als je ouders doodsbang zijn voor spinnen, terwijl dat juist jouw favoriete dieren zijn? Als je moet slapen in een tent vol monstermuggen? En wat doe je als je verdwaalt in de jungle? Of als er een slang in je koffer zit?
Zet je schrap voor de spannendste en grappigste avonturen in en om de natuur van diverse auteurs onder wie Paul van Loon, Selma Noort, Harmen van Straaten, Maren Stoffels, Ilona de Lange, Pim Lammers en vele anderen. Met humoristische illustraties van Micky Dirkzwager.
Wie was Anaxagoras? Welke zeven tragedies van Aeschylus zijn bewaard gebleven? Waarom was Antigone een tragische heldin? Wat maakt de filosofie van Aristoteles nog steeds relevant? Wie reed er op Bucephalus? Wat betekent de uitdrukking: `De Rubico oversteken'? Een overzicht van Accius tot Zeus.
`Wie is wie in de klassieke oudheid' maakt deel uit van de serie Wie is wie. Deze serie bestaat uit handzame naslagwerken met daarin een handig ABC, bedoeld voor professionals die snel iets op willen zoeken, studenten en scholieren en geïnteresseerde leken.
`De woorden zijn vele eeuwen oud en talloze keren herhaald, en toch lijken ze nog niet tot ons te zijn doorgedrongen, of toch niet voldoende,' aldus Kristien Hemmerechts. `Vraag en er zal je gegeven worden. Dan vraag ik een wereld waarin het waardevolle uit de Bijbel, het Oude Testament zowel als het Nieuwe, eindelijk in de praktijk wordt gebracht. Amen.'
Tien schrijvers buigen zich over de betekenis van de Bijbel in de eenentwintigste eeuw: Désanne van Brederode, Piet Gerbrandy, Arnon Grunberg, Kristien Hemmerechts, Guus Kuijer, Fik Meijer, Christine Otten, Anne Vegter, Annelies Verbeke en Frank Westerman. Sommigen doen dat vanuit religieuze inspiratie, anderen vanuit de gedachte dat de Bijbel veruit het invloedrijkste boek is in de westerse cultuur. Samen geven ze een caleidoscopisch en verrassend beeld van het belang dat de Bijbel heeft in onze tijd.
In deze fijne dikke voorleesbundel vind je de allerleukste voorleesverhalen over de lente.
Waar komt de uitdrukking: `hij heeft Abraham gezien' vandaan? Waarvan wordt iemand beschuldigd die `Farizeeër' genoemd wordt? Wie zijn er afgebeeld op de schilderijen van Rembrandt? En wat is eigenlijk een Jobslijden? Een overzicht van Aäron tot de dochters van Zelafaed.
`Wie is wie in de Bijbel' maakt deel uit van de serie Wie is wie. Deze serie bestaat uit handzame naslagwerken met daarin een handig ABC, bedoeld voor professionals die snel iets op willen zoeken, studenten, scholieren en geïnteresseerde leken.
`Wie is wie in de mythologie' is een handzaam naslagwerk, dat op overzichtelijke en vakkundige wijze alle belangrijke mythologisch figuren belicht. Naast de klassieke Griekse en Romeinse mythologie wordt in dit overzicht ook ruim aandacht geschonken aan de Egyptische en Oosterse mythologie. Verder komen ook de mythologieën van de Amerikaanse en de Afrikaanse volkeren aan bod. Kortom: een overzicht van mythologische verschijningen van over de hele wereld.
`Wie is wie in de mythologie' is onmisbaar bij museumbezoek, studie of waar je ook maar onbekende mythologische figuren of gebeurtenissen tegenkomt.
Voor `Extra levens' nodigde Arnoud van Adrichem Nederlandse en Vlaamse auteurs uit om een essay te schrijven over een game naar keuze. Wereldwijd spelen miljarden mensen computerspellen, toch komen games nauwelijks aan bod in de laaglandse literatuur. Wat volgt zijn persoonlijke, literaire essays over klassiekers als `Mario Bros.', `The Legend of Zelda' en `Street Fighter', maar ook over indie-games als `The Stanley Parable' en `The Endless Forest' - en over de liefde voor gamen in het algemeen. `Extra levens' biedt niet alleen een literaire cultuurgeschiedenis aan de hand van diverse games en consoles en verschillende generaties spelers, bovenal breekt het een lans voor de intellectuele waarde van gamen, opdat we videogames als kunstgenre en entertainment eindelijk serieus nemen.
Met werk van: Thomas van Aalten, Arnoud van Adrichem, Haroon Ali, Jan-Willem Anker, Walter van den Berg, Hanna Bervoets, Maarten Buser, Rasit Elibol, Maartje Geels, Christophe Van Gerrewey, Daan Heerma van Voss, Thomas Heerma van Voss, Niels 't Hooft, Else Kemps, Len Maessen, Alma Mathijsen, Eline Muijres, Roelof ten Napel, Gaea Schoeters, Marijn Sikken, Arjan Terpstra, Joost Vandecasteele, Joost de Vries en Lisa Weeda.
`De Nederlandse Belijdenisgeschriften' is de nieuwste hertaling van drie belijdende teksten voor de Nederlandse Protestantse Kerken.
Deze hertaling van dr. Klaas Zwanepol bevat De Nederlandse Geloofsbelijdenis, de Heidelbergse Catechismus en de Dordtse leerregels. Op veler verzoek zijn ze opnieuw gebundeld in een compacte uitgave die gebruikt kan worden in kerkdiensten en catechese of voor persoonlijke lezing.
Anton de Kom was verzetsheld en schrijver van Wij slaven van Suriname. Johan Ferrier was de eerste president van Suriname, Desi Bouterse is de huidige. Het zijn Surinaamse kopstukken, die bij veel mensen bekend zijn. Dit boekje bevat niet alleen korte theaterteksten over hen, maar ook over Sophie Redmond, de eerste zwarte vrouwelijke Surinaamse arts, tevens actief als actrice en politica. En over Nola Hatterman, die in Paramaribo de eerste kunstacademie van het land oprichtte. En dan is er nog een postume `trialoog' tussen politici Arron, Lachmon en Pengel.
Deze zes portretten van zeven invloedrijke twintigste-eeuwse Surinamers, en één Amsterdamse die zich met hart en ziel verbonden voelde met het land, vormen samen De Suriname-monologen. Ze werden geschreven en opgevoerd onder auspiciën van Stichting Julius Leeft! ter gelegenheid van De Grote Suriname-tentoonstelling die in 2019 in De Nieuwe Kerk in Amsterdam te zien was.
Met bijdragen van: Noraly Beyer, Ayden Carlo, Rudy Lion Sjin Tjoe, Remco Meijer, Bodil de la Parra, Sheila Sitalsing en Paulette Smit.
Samengesteld door John Leerdam en Paulette Smit.
In dit gebedenboek vind je bronnen van bemoediging voor je tocht door het leven. De gebeden zijn vindbaar op thema: aanbidding, angst, bezorgdheid, dankbaarheid, naderende dood, onrecht, stilte, twijfel, verwachting, vreugde, wanhoop, ziekte enz. Het hele leven komt zo aan bod, met zijn zonnige momenten en schaduwkanten.
200 gebeden zijn speciaal voor dit boek geschreven. De rest werd gekozen uit de christelijke traditie. De selectie van de gebeden vond plaats met het oog op de lezer van deze tijd; ze zijn authentiek, veelkleurig, toepasbaar en inspirerend!
Met gebeden van Alla Avilova, Jan de Bas, Erik Borgman, Marga Haas, Theo van den Heuvel, Agnes Hoffschulte, Eline Hoogenboom, Samuel Lee, Huub Oosterhuis, Werner Pieterse, Marleen Schoonderwoerd, Stefan Paas, Rik Torfs, Philip Troost, Elly Zuiderveld e.v.a.
Kort & Prachtig (2):
168 Ultra Korte Verhalen van maximaal 99 woorden.
Smeuïge, zoete, bittere, pure verhalen, die je doen smelten, huiveren en rillen van plezier.
Kort & Prachtig:
Deze bundel is ontstaan door een unieke samenwerking van tweeënveertig schrijvers.
Geniet van een afwisselende verzameling grappige, ontroerende, filosofische en andersoortige ultrakorte verhalen.
Op 30 april 2020 is Jeroen Brouwers 80 jaar. In `Aan een karakter' feliciteren 26 schrijvers en kunstenaars hem. Met brieven van: Désanne van Brederode, Mark Cloostermans, Luc Coorevits, Michiel Cox, Yannick Dangre, A.H.J. Dautzenberg, Jan Decleir, Jozef Deleu, Leen van Dijck, Cherry Duyns, Arjen Fortuin, René Franken, Maarten 't Hart, Ivo van Hove, Tom Lanoye, Dirk Leyman, Wim Opbrouck, Astrid H. Roemer, Dirk Roofthooft, Mark Schaevers, Peter Terrin, Margot Vanderstraeten, Stephan Vanfleteren, Christophe Vekeman, Dimitri Verhulst en L.H. Wiener.
Deze Revisor reageert op de onrust om ons heen. Reflecteert. Getuigt. Voor ons thema `Meer lucht' vroegen we onze schrijvers stil te staan bij twee onzichtbare plagen: een longziekte die niemand overslaat en het stelselmatige racisme dat door de dood van George Floyd, en de daaropvolgende demonstraties, nogmaals zichtbaar werd gemaakt. Zijn laatste woorden, `I can't breathe', verbinden de ziekte en het protest.
Laten we lezen, laten we luisteren, laten we strijden. Neem de afstand, draag de pijn. Lees De Revisor. Lees Alara Adilow, Mira Aluç, Lex ter Braak, Gonzalo Maier (vertaling Luc de Rooy), Harm-Hendrik ten Napel, Layli Long Soldier (vertaling Nevorice Matheu), Tonnus Oosterhoff, Gustaaf Peek, Michael Tedja, Laurine Verweijen, Arno Van Vlierberghe en Emma Wiersma.
In de lange lockdownmaanden zijn we meer gaan wandelen dan ooit. Op zoek naar manieren om onze huizen te ontvluchten namen we de parken over, en overspoelden we de natuurgebieden. Wat hopen we op onze wandelingen te vinden? En wat zegt deze wandelwoede over onze tijd?
Brainwash vroeg acht filosofen, wetenschappers en schrijvers om zich te buigen over onze gezamenlijke vlucht naar buiten. De grote vertraging is een tijdsdocument van een bijzonder jaar, maar bovenal een boek om in te verdwalen.
Tweeëntwintig brieven, zes schrijvers woonachtig in vier verschillende landen, een gedeeld onderwerp: de pandemie.
Roos van Rijswijk, Sander Kollaard, Bernard Wesseling, Neske Beks, Alfred Schaffer en Bernke Klein Zandvoort schreven elkaar in 2020 vanuit Amsterdam, Kumla Prästgård (Zweden), Mallorca (Spanje) en Somerset West (Zuid-Afrika) over hoe de pandemie hun lichamen, kamers en landen beheerste.
`Zo heeft het virus ons teruggeleid naar ons lichaam. Het demonstreert wat we delen, werkelijk delen, tot in elke uithoek van de wereld, namelijk dat we van hetzelfde spul zijn gemaakt, & volgens hetzelfde recept. Maar als het virus wijs is, is het ook cynisch: het laat eerst zien wat ons verbindt en dwingt ons vervolgens om afstand te houden,' schrijft Sander Kollaard.
De brieven staan voor het fysieke, dat door iets onzichtbaars opeens volop in het licht staat. Deze brieven gaan over het jaar van het lichaam. Eva Gerlach voegde er haar `Aantekeningen uit het moeras' aan toe.
`Geloofsmomenten' is een evangelisch dagboek waarin geloofsgroei centraal staat, geschreven door veertien christelijke auteurs. Voor elke dag een moment om stil te staan bij God. Een geloofsmoment om je dag mee te beginnen of mee af te sluiten, dat biedt dit dagboek voor 365 dagen. Aan dit evangelisch dagboek schrijven veertien auteurs mee die allemaal een passie hebben voor God en gemotiveerd zijn om christenen te inspireren in hun stille tijd. Elke auteur schrijft over een aantal thema's. Hierdoor zit er zeker een lijn in, maar is het ook afwisselend genoeg om te blijven boeien. Thema's die besproken worden zijn onder andere vriendschap, gebed, authenticiteit, nederigheid, imperfectie, geloofsgroei en leven in vrijheid. Elke dag sluit af met een gebed, een vraag of een bemoedigende quote.
Al decennia is de reeks Privé-domein een begrip. steeds weer draait het om die ene vraag: wat ziet een schrijver?
Deze Revisor-special staat geheel in het teken van Privédomein. Vijftien schrijvers schreven iets nieuws of leverden een voorheen ongepubliceerd dagboekfragment. Rob van Essen merkt een collega op, Clarice Lispector is in Bern, H.M. van den Brink ontleedt Josep Pla, Simone Atangana Bekono droomt, Jan Postma past op een huis, Annelies Verbeke verweert zich en reist, Thomas Heerma van Voss boemelt door Duitsland, vertaler Kiki Coumans raakt schrijvers aan, Arie Storm komt aan in Amsterdam, Kees 't Hart maakt ragout, Laura Broekhuysen went aan de pandemie en aardbevingen, Auke Hulst maakt aantekeningen, Marja Pruis leest Borges, Jan van Aken saboteert emigratie en Lize Spit komt in de Bijenkorf.
Het zijn momentopnames, ongewilde observaties. Ze proberen niet iets groots of verheffends te schrijven - waar was ik, o ja -, niks te willen. Gewoon rondkijken, opschrijven wat ze meemaken en zien, en wat ze daarbij voelen. Van daaruit ontstaan de interessantste gedachtes en passages. Je kunt gerust zeggen: van daaruit ontstaat literatuur.
Met Jan van Aken, Simone Atangana Bekono, H.M. van den Brink, Laura Broekhuysen, Kiki Coumans, Rob van Essen, Kees 't Hart, Thomas Heerma van Voss, Auke Hulst, Clarice Lispector (vertaald door Adri Boon), Jan Postma, Marja Pruis, Lize Spit, Arie Storm en Annelies Verbeke.
Schrijverspunt organiseerde in de zomer van 2021 een schrijfwedstrijd met als thema: 'Toen het licht uitging...'
De jury, bestaande uit Marian Bouwhuis, Nicole Schilder en Wouter Grootenboer, hebben de inzendingen vakkundig beoordeeld. Het verhaal 'De boom in', geschreven door Ewald Hagedorn, is uitgekozen als de winnende inzending.
Van de ingestuurde verhalen zijn 35 inzendingen in deze bundel opgenomen.
Deze bundel bevat bijdragen van Ewald Hagedorn, Marjolein Bijvoet, Danique van der Rijt - de Ridder, Melanie Schoonenberg, Douwe van Domselaar, Martin Reekers, Jan van Beek, Marc van Heugten, Ingrid Oosten, Connie van Vuuren, Erik van der Velden, RiNi Pietersen, Maryse Van Hal, Dennis Barten, Luc Vos, Janneke De Leeuw van Weenen, Erol Tarhan, Stefan van Hulten, Jeroen Zijlstra, Romeo Mazzei, Sandra de Nijs-Elzing, Greet Tulp, Harry Boerkamp, Nick v.d. Berg, Nel Goudriaan, Carolien Lans, Linda Tiemens, Wouter Blokdijk, Alain de Lannoy, Roy van der Zwaard, Dewi Sing, Edith M.L.A. Inspiratiewater, Sanna Munnikendam, Danae Marchal & Erik Klein Meuleman.
Hoe voer ik vreedzaam oorlog?
Hoe vind ik een bevolking? Of een bondgenoot?
Hoe bereken ik de waarde van mijn valuta?
Hoe ga ik corruptie tegen als ik de enige inwoner ben?
Dit nummer van De Revisor gaat over landen die niet bestaan. Landen die beweren onafhankelijk te zijn, maar niet als zodanig worden erkend of serieus genomen, zogeheten micronaties (niet te verwarren met ministaten of niet-erkende staten). Overal ter wereld zijn er mensen die het heft in eigen hand nemen - ze stichten uit onvrede, bewijsdrang, nieuwsgierigheid of hobbyisme hun eigen land. Dat levert tragische, hilarische en interessante verhalen op, maar ook veel vragen.
Dit nummer zoeken we die verhalen en vragen op. We gaan naar EuroStaete, ontvangen een g-g-gelukszoeker uit The Kingdom of Lovely, begeven ons in een studentenkamer die betwist gebied is geworden, denken na over het kosmische Raam, zoeken Tavolara op Langswater, engageren ons met het Groothertogdom Flandrensis en duiken in een Natie voor het verdwijnen. Nieuwe staten, nieuwe staatshoofden, nieuwe onderdanen. Wees welkom!
Wat krijg je als je schrijvers carte blanche geeft, zo tussen crises in? Welke lijn is er te zien in zo'n variëteit? Herijking. Vrijwel alle verhalen, essays en gedichten in dit nummer lijken daarmee bezig te zijn: die sfeer van na iets stormachtigs om je heen kijken, de brokstukken opruimen, en alles een nieuwe plek en betekenis geven. We wachten op het telefoontje na het eindexamen, op het uitvallen van een pacemaker, het invallen van een lockdown, het wegvallen van de stilte. Waar staan we nu? Wat is er veranderd? Wat bleef? En kunnen we nu dan eindelijk de zon tegemoet en openbarsten als knoppen?
Maar misschien gaat alle literatuur wel over dat stilstaan, om je heen kijken en je opnieuw verhouden tot de wereld om je heen - of gaat in elk geval lezen daarover. Dus lees, over de storm en de zon, bij Basje Boer, Gilles van der Loo, Robin Goudsmit, Sarah Hall (vertaling Karina van Santen en Martine Vosmaer), Karoline Brændjord (vertaling Liesbeth Huijer), Hannah Chris Lomans, Maureen Ghazal, Bibi Dumon Tak, Mariëtte Baarda, Martijn Simons en Naomi Rebekka Boekwijt.