Filter
Talen
Formaten
Prijs
Dik van der Meulen
-
De een koopt op veilingen, de ander in obscure zaakjes en kringloopwinkels. De een heeft een overzichtelijke collectie antieke werken, bescheiden maar perfect, de ander een enorme verzameling boeken die op het eerste gezicht indrukwekkend zijn, maar bij nadere beschouwing gehavend, met verschoten ruggen en vaak incompleet. Toch is hun drijfveer dezelfde. `Mesjogge bezitsdrang', zoals een legendarische Amsterdamse antiquaar het treffend noemde.
In deze briefwisseling vertellen ze elkaar - én de lezer - over hun onverwachte en soms bizarre ervaringen bij het verzamelen van boeken. Een bundel die andere verzamelaars als een aansporing kunnen lezen - maar niet minder als een waarschuwing. -
Een nieuwe, verhelderende kijk op de oorlogsgeschiedenis van prins Bernhard
Bernhards oorlog gaat over het wonderlijke en niet zelden spectaculaire leven van de Prins der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. De veelgeprezen biograaf Dik van der Meulen beschrijft Bernhard als een complexe figuur, die opportunisme paarde aan doodsverachting; een man die egocentrisch was en tegelijk loyaal aan zijn vrienden - hoewel niet altijd aan zijn eigen echtgenote Juliana, de toekomstige koningin.Tijdens zijn ballingschap in Londen beleefde prins Bernhard een komeetachtige militaire carrière. Binnen vier jaar klom hij op van kapitein zonder bevoegdheden tot luitenant-generaal, en werd hij bevelhebber van het georganiseerde verzet in Nederland. Toch vonden koningin Wilhelmina en hijzelf dat er nóg meer in had gezeten.Hoe is het mogelijk dat een in Duitsland geboren prins, die in 1936 nog een onbezoldigde kantoorbaan had, in 1945 een van de invloedrijkste en populairste Nederlanders was geworden? Dit boek bevat tal van nieuwe inzichten in het doen en laten van de prins in de Tweede Wereldoorlog. Het laat bovenal zien dat Bernhard, mede door toedoen van zijn schoonmoeder, een aanzienlijk veiligheidsrisico was. -
Multatuli wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste schrijver van het Nederlandse taalgebied. Tot nu toe bestond er van hem geen volledige biografie. Dit boek voorziet in deze leemte.
Multatuli. Leven en werk van Eduard Douwes Dekker gaat over het leven van een schrijver die geen schrijver wilde zijn; een man die zoveel heeft betekend voor de Nederlandse en Vlaamse arbeidersbeweging, de vrouwenemancipatie, het atheïsme en uiteraard voor de veranderingen in het denken over Nederlands-Indië. Multatuli werd door veel tijdgenoten en latere generaties als een heilige vereerd, maar door evenzovelen als een gevaarlijke nieuwlichter verguisd.
In zijn biografie legt Dik van der Meulen de nadruk op de relatie tussen het ontstuimige leven van Douwes Dekker en de boeken die hij schreef. Hij gaat onder meer in op Multatulis moeizame verhouding met zijn lezers, die hij met grote innigheidverachtte, en zijn pogingen om door te dringen tot het centrum van de politieke macht. -
Misschien kon hij gewoon te veel. Hendrik Muller (1859-1941) gold als een uitstekende handelsman, een bevlogen diplomaat en een voortreffelijk schrijver. Bij leven was hij een bekende Nederlander, die vooral van zich deed spreken tijdens de Tweede Boerenoorlog, toen hij consul-generaal was van de Zuid-Afrikaanse Boerenrepubliek Oranje Vrijstaat. Bovenal was hij een reiziger. Hij zou, in de voetsporen van Livingstone, alle bewoonde continenten van de wereld bereizen, met uitzondering van Australië.
Wat had Muller kunnen bereiken als hij zijn bezigheden minder had versnipperd? Hij kon zich nooit binden aan één bezigheidof werkkring, en zelfs voor het huwelijk bleek hij ongeschikt:zijn openlijk samenleven met twee vrouwen bekend als de zomervrouw en de wintervrouw' ervoeren zijn naasten als uitgesproken ongepast. Zijn grillige loopbaan ten spijt vergaarde Muller een aanzienlijk kapitaal, dat in 1941 de basis werd van het Dr. Hendrik Muller's Vaderlandsch Fonds, dat nog altijd bestaat. -
Mensen hebben altijd een paradoxale verhouding met wolven onderhouden. De wolf, kameraad in de oertijd en stamvader van alle honden, ontwikkelde zich na de oudheid tot de duivel in persoon. Eeuwenlang is hij met alle middelen bestreden - tot er, recent, een kentering kwam. Steeds meer mensen noemen hem nu `de kroon op het moderne natuurbeleid'.
De kinderen van de nacht is het verslag van een zoektocht naar de wilde wolf, naar de wolf van Roodkapje, én naar de wolf in de mens - met onverwacht resultaat. Behalve een zinnebeeld van wreedheid en vraatzucht blijkt de wolf het symbool van mystieke krachten en seksuele oerdriften; een dier dat naast angst ook bewondering en genegenheid oproept. -
De reputatie van koning Willem III is bedroevend. Hij staat bekend als een agressieve man die de grondwet aan zijn laars lapte en zijn leven in ledigheid sleet. Hij had echter ook een andere kant. Hij kon hartelijk zijn en betuigde vaak spijt van zijn uitbarstingen. Meer dan men denkt was hij een betrokken koning, die vooral de laatste jaren van zijn leven onverwacht veel macht had.
Over de auteur:
Dik van der Meulen publiceerde over uiteenlopende onderwerpen als de natuur in Nederland en de Mexicaanse Mayas. In 2003 kreeg hij de AKO-prijs voor zijn biografie van Multatuli. -
Hoe schrijf ik een biografie?
Monica Soeting
- Atlas Contact
- De schrijfbibliotheek
- 14 Februari 2011
- 9789045704814
D I K VA N D E R M E U L E N E N M O N I C A S O E T I N G
Hoe schrijf je een biografi e
N I E U W I N D E S C H R I J F B I B L I OT H E E K
Hoe schrijf ik een biografi e laat zien welke problemen en valse verleidingen de biograaf het hoofd moet bieden maar vooral ook hoe aangenaam en bevredigend het schrijven van een biografi e kan zijn. De biografi e lijkt in Nederland en België een bloeiperiode door te maken. Van steeds meer wetenschappers, politici, kunstenaars en zelfs nietpublieke fi guren worden biografi eën geschreven. Daardoor neemt ook de behoefte aan aanbevelingen en richtlijnen voor levens verhalen toe.
Hoe schrijf ik een biografi e is in de eerste plaats een praktische handleiding. In overzichtelijke hoofdstukken zetten de auteurs, beiden met de nodige ervaring in het schrijven van biografi eën, uiteen hoe je een biografi e zou kunnen schrijven. Een biograaf moet voortdurend keuzes maken. Krijgt het boek een chronologische of een thematische opbouw? Zijn herinneringen en ooggetuigenverslagen betrouwbaar? Mag een biograaf van de hoofdpersoon "door het sleutelgat loeren"? Op deze en vele andere vragen gaat dit boek uitvoerig in. De auteurs sluiten af met een beschouwing over de huidige stand van zaken van de Nederlandstalige biografi e.
Dik van der Meulen schreef een biografi e van Multatuli, waarvoor hij in 2003 de akoliteratuurprijs ontving. Monica Soeting is hoofdredacteur van het Biografi e Bulletin. Zij werkt aan een biografi e van Cissy van Marxveldt.
paperback, 14 × 20 cm
ca. 112 pp, ca. 12,50
omslagillustratie Ien van Laanen
vormgeving Sander Pinkse Boekproductie
isbn 9789045702056
nur 624
januari 200 -
Het vervolg op de drie zeer goed ontvangen en bekroonde koningsbiografieën van Willem I, II en III.
De Oranjefamilie
Drie vorsten uit het Huis Oranje-Nassau regeerden tussen 1813 en 1890 over het Koninkrijk der Nederlanden, maar hun koningschap was weinig vanzelfsprekend. Willem I (1772-1843) was bij geboorte voorbestemd om stadhouder van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden te worden, als opvolger van zijn vader, erfstadhouder Willem V. De Oranjefamilie werd echter uit de Republiek verjaagd en zwierf bijna twee decennia door Europa, dat door de Franse Revolutie en de napoleontische oorlogen in chaos verkeerde.
Europese context
In Oranje in revolutie en oorlog bekijkt historicus Jeroen Koch de geschiedenis van de Oranjevorsten vanaf de nadagen van de Republiek tot aan het begin van het moderne Nederland, en plaatst voor het eerst het wedervaren van de Oranjedynastie in een Europese context. -
Waar rechts regeert, is de natuur in de verdrukking. Nederland merkte dit tijdens het eerste kabinet-Rutte, toen staatssecretaris Henk Bleker er 60 procent op bezuinigde.
Dat planten en dieren verdwijnen, de lucht verstoft, de atmosfeer verzuurt en het weer verandert: traditioneel rechtse partijen lijken het niet als hun probleem te zien. Waarom eigenlijk niet? Wat is dat toch, die schijnbare onverschilligheid van rechts voor natuur en milieu? Stoflongen, rijzende zeeën en verdorrende velden, vogels die niet meer zingen en bloemen die niet meer bloeien: het treft die mensen toch even hard als politici en kiezers die zich links noemen?
Of is er meer aan de hand, en heeft ook links boter op zijn hoofd? Met linkse partijen in de regering gaat het beslist niet automatisch beter. Dit pamflet laat zien waarom de natuur bij de politiek in slechte handen is.