Filter
Talen
Formaten
Prijs
Diederik Samwel
-
Waarom speelde het Surinaams voetbalelftal nog nooit op een WK? Terwijl er al decennialang ijzersterke generaties Surinaamse voetballers zijn. Eerst waren het Humphrey Mijnals, Ruud Gullit en Frank Rijkaard, later volgden Clarence Seedorf, Edgar Davids en Aron Winter en tegenwoordig zijn het Georginio Wijnaldum, Virgil van Dijk en Steven Bergwijn. Ze bereikten allemaal de wereldtop. Het Surinaams elftal is er echter nooit iets mee opgeschoten. De talenten hadden stuk voor stuk een Nederlands paspoort en konden daarom alleen voor Oranje uitkomen.
Er is hoop. Vanaf eind 2019 mogen Surinaamse profs met de Nederlandse nationaliteit wél interlands spelen voor hun geboorteland of dat van hun (groot)ouders. Plaatsing voor het WK-eindtoernooi lijkt daarmee een kwestie van tijd. Tenminste, als de organisatie op orde is, de voetbalbond écht meewerkt en er niet te veel belangen door elkaar lopen.
In Suriname op weg naar het WK geeft Diederik Samwel van binnenuit een beeld van het moeizame maar perspectiefrijke traject dat 'natio' nog heeft af te leggen. Hij reist met spelers en staf mee door het Caribisch gebied, spreekt president Santokhi over het diasporabeleid en probeert te ontdekken waar het (nog) aan schort in de lokale voetbalwereld. Ook geeft hij antwoord op de vraag waarom het sportpaspoort zo lang op zich heeft laten wachten.
Samwel woonde en werkte vanaf 1998 in totaal ruim zes jaar in Paramaribo. Van begin af aan raakte hij gefascineerd door de potentie van het Surinaamse voetbal. Naast andere non-fictie boeken en twee romans publiceerde hij eerder Blootvoeters en beschuitgras (2002) en Suriname en de lange weg naar het WK (2010). -
Als zijn ouders in 1975 uit elkaar gaan, is Erik dertien. Met zijn twee jongere broers blijft hij bij zijn vader Fred, een hardwerkende advocaat die nauwelijks tijd heeft voor zijn gezin. Kort na de scheiding trekt Dominique bij hen in. Dat is even wennen, want Dominique is een man. Erik raakt gefascineerd door zijn autoritaire, zwijgzame vader die ook een warme, liefdevolle kant heeft. Heeft zijn sterke geldingsdrang te maken met zijn jeugd in Nederlands-Indië? Misschien dat Fred daarom voortdurend de tijd vooruit probeert te zijn: op naar een nieuw dossier, een andere relatie, een volgende levensfase. Gejaagd door de sluimerende angst dat het verleden hem op de hielen zit.
Freds geschiedenis komt aan het licht wanneer hij zijn zoons meeneemt op een reis door Java. Daar gaan ze ook op zoek naar de plek waar hij in het mannenkamp moet hebben gezeten. Zijn vader verzweeg veel over zijn jeugd in Nederlands-Indië. Dat prikkelde de fantasie van Diederik Samwel die er zijn verhaal van maakte.
Diederik Samwel (1962) publiceert met enige regelmaat in de VPRO-Gids en NRC Handelsblad. Daarnaast is hij columnist voor de Surinaamse nieuwssite Starnieuws. Samwel schrijft zowel non-fictie als fictie, waaronder de roman Jelaya (2013).
"Een ontroerend verhaal over hoe een Indisch kampverleden doorwerkt in volgende generaties.'
- Eveline Stoel, auteur van de bestseller Asta's ogen
"Onthutsende en liefderijke autofictie.'
- Emile Fallaux -
Het is dat zijn vrouw het zo graag wilde, anders was hij tien jaar geleden echt niet naar Suriname gegaan. Wat had freelance journalist Diederik Samwel daar te zoeken? De stroperige hitte, de geniepige mampira s of het tergend trage tempo? Toch raakt Samwel gaandeweg in de ban van Suriname. Zeker wanneer hij wordt gevraagd als hoofdtrainer van de landskampioen voetbal, wekelijkse columns gaat schrijven voor een landelijk dagblad en het binnenland leert kennen. Zo komt hij in contact met ministers, juristen en bestuurders, laat hij zijn knie opensnijden door een dresiman en raakt hij, ondanks zijn aanvankelijke aarzeling, steeds beter ingevoerd in het `decemberproces tegen Desi Bouterse.
Suriname in het hart omvat een strikt persoonlijke weergave van de periodes waarin Samwel met zijn vrouw en vier kinderen vanaf 1998 in Suriname woonde en werkte. Met een aangename dosis zelfspot weet hij de kleuren, sfeer en warmte van de samenleving op te roepen. Het levert verrassende en ontroerende verhalen op die een waardevolle en misschien zelfs noodzakelijke aanvulling bieden op het Surinaamse beeld in de Hollandse media. -
Jelaya speelt zich af midden in de Surinaamse gemeenschap, op de straten en erven van Paramaribo. De lezer ziet de voormalige kolonie door de ogen van twee Surinamers, met de recente geschiedenis van het land op de achtergrond.
Stan Simons piekert er niet over om naar Nederland te gaan, hoe moeilijk de militairen het hem ook maken. Strijdvaardig hosselt Stan zich door het leven. Zijn voormalige klasgenoot Dew Nanpersad kan evenmin zonder zijn geboorteland, merkt hij tijdens een verblijf in Nederland. Eenmaal terug in Suriname is Dew vastberaden het land vooruit te brengen in schoonheid en ambitie. Beiden raken nauw betrokken bij de slepende rechtszaak rond de Decembermoorden.
Daarnaast koesteren de mannen allebei een onmogelijke liefde voor de knappe en intelligente Jelaya.
Samwel schetst een warm en authentiek beeld van verschillende periodes tussen 1973 en nu, en biedt een even helder als dramatisch inzicht in de dilemma s van Suriname.
Over Suriname in het hart:
`Het boek leest als Kuifje in Suriname. Met een aanstekelijk enthousiasme neemt Samwel zijn lezers op sleeptouw. [...] Zijn boek is geen droge reisgids, maar een sociologische veldstudie van een halve Surinamer die nieuwsgierig blijft. Elsevier -
Dit boek gaat niet alleen over voetbal, maar vooral over Suriname. Blootvoeters en beschuitgras is het persoonlijke verhaal en het journalistieke verslag van een verblijf in Suriname. Als voetballer ontdekte journalist Diederik Samwel tal van raakvlakken tussen voetbal en samenleving. Van gezinsleven tot staatshuishouding. Van de spanning tussen creool en hindoe tot de rivaliteit tussen de topclubs Transvaal en Robinhood. En van de moeizame wederopbouw van de economie tot de voorzichtige pogingen een profcompetitie van de grond te krijgen.
Gesprekken met onder anderen Clarence Seedorf, Ronnie Brunswijk, Stanley Menzo, Henk ten Cate en Johnny Kamperveen. Jaar oorspronkelijke uitgave: 2002. Elsevier over Samwels boek 'Suriname uit het hart': 'Dit boek leest als Kuifje in Suriname. Met een aanstekelijk enthousiasme neemt Samwel, een halve Surinamer die nieuwsgierig blijft, de lezer op sleeptouw.