Meeslepende zoektocht naar de werking van ons brein en onze emoties
‘Doe normaal! is een boek voor iedereen die wil leren over de complexe wereld van emoties. [...] Een onverwachte maar opmerkelijk goede gids om jezelf te begrijpen.’ New Scientist
Waarom kunnen we niet helder nadenken als we honger hebben? Wat is het nut van nachtmerries? En waarom is het zo moeilijk om gênante herinneringen te vergeten? Neurowetenschapper Dean Burnett geeft antwoord op deze vragen en neemt op een vermakelijke manier bekende emoties zoals angst, verdriet en geluk onder de loep. Van persoonlijke levensverhalen tot politieke polarisatie en fake news: Burnett laat zien dat emoties overal een rol spelen.
In Doe normaal! neemt Dean Burnett je mee in zijn onderzoek naar emoties; hoe ze werken in onze hersenen, of ze aangeleerd zijn en waar ze in de moderne samenleving allemaal invloed op hebben. Met dit verrassende werk geeft Burnett een unieke kijk op emoties en gaat hij dieper in op de werking van onze hersenen. Maar bovenal is dit een grappige ode aan menselijke emoties.
Dean Burnett is schrijver, gepromoveerd neurowetenschapper, hoogleraar Psychologie aan Cardiff University én stand-up comedian. Over deze onderwerpen schrijft hij een blog voor The Guardian. Van zijn hand verschenen eerder Een steekje los (2017) en The happy brain (2018).
De pers over Een steekje los:
'Vakkundig onderzocht en aangenaam geschreven.' The Guardian
'Dit is een prachtige inleiding tot de neurowetenschappen en verdient het om op grote schaal gelezen te worden.' The Independent
Onze hersenen zijn verre van perfect…
Ons brein bepaalt wat we doen en hoe we het doen. Maar hoe indrukwekkend dit ook is, de hersenen zijn verre van perfect!
De chaotische samenwerking van alle verschillende delen in het brein veroorzaakt kleine defecten in ons gedrag en in de werking van ons lichaam.
Waarom hebben we last van onverklaarbare fobieën?
Hoe komt het dat ons brein ons laat geloven in complottheorieën?
Waarom geeft het brein onszelf altijd een glansrol in onze eigen herinneringen?
Maar ook:
Zijn lange mensen slimmer?
Waarom reageert iedereen anders op humor?
Waarom is alcohol soms goed voor de hersenen?
Dean Burnett beschrijft al deze defecten en beantwoordt al deze vragen aan de hand van herkenbare voorbeelden en humoristische opmerkingen, begeleid door wetenschappelijke verklaringen. Hij neemt het idiote brein op de hak en verklaart waarom er bij ons allemaal een steekje los zit.
Dean Burnett is gepromoveerd neurowetenschapper, doceert psychologie aan de Cardiff University en is daarnaast stand-up comedian. Hij schrift een blog voor The Guardian over neurowetenschappen, psychologie, de media en stand-up comedy.
Het nieuwe boek van de auteur van Een steekje los
Ruim vier op de tien mensen krijgen te maken met een of meerdere geestelijke gezondheidsproblemen. Angststoornissen komen het vaakst voor. Wereldwijd lijden meer dan 500 miljoen mensen aan een angststoornis of depressie.
Hoe komt het dat zulke stoornissen zo wijdverbreid zijn? Waarom is er nog steeds zoveel onduidelijkheid over deze problemen en rust er nog altijd een taboe op?
In Psychologica gaat neurowetenschapper en bestsellerauteur Dean Burnett op zoek naar de antwoorden op deze vragen en meer, en onthult hij wat er in ons brein gebeurt als we lijden aan mentale problemen, zoals een angststoornis, depressie of verslaving. Door wetenschappelijk onderzoek te combineren met verhalen en ervaringen van mensen die dagelijks te maken hebben met psychische problemen vertelt Burnett op eerlijke, vermakelijke en geruststellende wijze hoe en waarom deze problemen voorkomen, en hoe we ze kunnen begrijpen.
Over Een steekje los:
'Een leuk boek over de werking van ons brein – het kan gewoon, bewijst Burnett,
maar die is dan ook naast zijn gewone werk actief als stand-upcomedian en
blogger voor The Guardian.' de Volkskrant
'Malle eigenschappen van de grijze massa pluist neurowetenschapper
en stand-upcomedian Dean Burnett met heel veel humor uit in zijn boek Een steekje los.' KIJK
Wat is geluk precies en hoe werkt het in ons brein?
Waarom zijn we zo gelukkig wanneer we thuiskomen?
Waarom hebben we andere mensen nodig om gelukkig te zijn?
Helpt lachen om je gelukkiger te voelen?
En waren we écht gelukkiger als kind?
Geluk wordt door de meeste van ons gezien als de ideale mentale staat: vrijwel alles wat we doen is gewijd aan het najagen ervan. Inmiddels zijn er talloze industrieën en producten ontwikkeld die zouden helpen bij de zoektocht naar geluk: denk aan lifestyle goeroes, wellness coaches, drankjes, pillen… Maar hoeveel weten we eigenlijk over geluk? Wat is het überhaupt, en waar komt het vandaan?
In The Happy Brain onderzoekt Dean Burnett wat er gebeurt in ons brein wanneer we gelukkig zijn. Aan de hand van de laatste neurowetenschappelijke bevindingen en interviews met experts op het gebied van geluk probeert Burnett antwoord te geven op de meest uiteenlopende vragen.
Een toegankelijk, verrassend en humoristisch boek over een onderwerp dat ons allemaal bezighoudt.