David Graeber

 • Het begin van alles

  David Graeber

  • Maven publishing
  • 31 Maart 2022

  - de Volkskrant
  - de Morgen
  - Knack
  - De Standaard


  Het begin van alles is een revolutionaire herziening van de geschiedenis van de mensheid. Het neemt je mee op een duizelingwekkende en meeslepende rit die 30.000 jaar en de hele planeet omspant.

  Antropoloog David Graeber en archeoloog David Wengrow tonen aan dat het gangbare verhaal over het ontstaan van de mensheid - denk aan de boeken van Steven Pinker, Jared Diamond en Yuval Noah Harari - niet klopt. Ze beschrijven prehistorische megasteden, onontdekte matriarchaten, landbouwweigeraars en andere verrassende samenlevingen die ons huidige beeld van de geschiedenis onherroepelijk doen kantelen.

  Deze internationale bestseller rekent definitief af met oude beperkende mythen die ons wereldbeeld tekortdoen. De geschiedenis laat zien dat ongelijkheid en discriminatie niet ingebakken hoeven te zitten in een complexe samenleving. Als we dit idee loslaten, kunnen we met meer inventiviteit en daadkracht onze huidige samenleving inrichten. Het is hoog tijd voor een nieuwe blik op de mensheid.

  'Over dit boek gaan we het nog jaren hebben.' - Rutger Bregman

  'Leest als een trein.' - AD

  'Een monter vertelde, duizelingwekkend erudiete schatkist.' - De Groene Amsterdammer

  'Dit is geen boek. Dit is een intellectueel feestmaal.' - Nassim Nicholas Taleb

  'Baanbrekend en brutaal... een opwindende leeservaring.' - The Guardian

  'Briljant.' - The Atlantic

  'Een radicale herziening van de geschiedenis van de mensheid.' - Rebecca Solnit

  'Uptempo en met de potentie om een revolutie te ontketenen.' - The Sunday Times

  'Fascinerend, uitdagend en verhelderend.' - Noam Chomsky

  'Een krachttoer... Verpulvert de clichés in ons historisch denken.' - Knack

  The New York Times Bestseller - BBC History Book of the Year - #1 Der Spiegel Bestseller

 • Bullshit jobs

  David Graeber

  • Business contact
  • 31 Mei 2018

  In `Bullshit jobs' stelt antropoloog en invloedrijk denker David Graeber dat een groot deel van ons werk zinloos moet zijn. Want dankzij de technologie kunnen we voor onze productiebehoefte met een vijftienurige werkweek toe, en toch maken we allemaal nog steeds volle dagen. Hij kreeg op een blog hierover duizenden reacties: over de hele wereld blijken veel mensen het fenomeen te kennen. Nota bene: een bullshit job is een baan waarvan de persoon zelf vindt dat het (deels) een onzinbaan is.

  Graeber beschrijft in dit boek het hoe en waarom van deze banen, die voortkomen uit het westerse kapitalisme maar er eigenlijk haaks op staan (ze lijken meer op de werkverschaffing in het voormalige Oostblok). Onzinbanen komen ook voort uit onze calvinistische overtuiging dat werkloos zijn slecht is.

  Graebers scherpe betoog is doorspekt met hilarische en tegelijk tragische voorbeelden en doet je met een andere blik kijken naar de rol van werk in onze samenleving.

 • Schuld

  David Graeber

  • Business contact
  • 11 Juni 2012

  Eerst maakte de mens schulden, toen pas maakte hij het geld.

  In tegenstelling tot wat de wetenschap altijd dacht, betoogt David Graeber dat schuld al bestond ver voordat geld en munten werden uitgevonden en dat de mens al 5000 jaar gebruikmaakt van uitgebreide kredietsystemen. Sterker nog: schuld en de kwijtschelding daarvan hebben ons morele besef gevormd - het woord 'schuld' werd al vanaf het begin in zakelijke én in religieuze zin gebruikt. Slavernij, geweld, oorlogen en opstanden: ze hangen samen met ideeën over schuld.

  In dit veelomvattende boek bestudeert Graeber onze opvattingen over beloftes, krediet en afbetaling, van de vroegste beschavingen tot het moderne kapitalisme. Hij analyseert helder en buitengewoon leesbaar hoe de wereldeconomie zich heeft ontwikkeld - en werpt een heel nieuw licht op de huidige economische crisis. Dit boek is nu al een klassieker.

empty