Bram Bakker hoeft zich nu hij geen medisch specialist meer is niet langer aan behandelprotocollen en bureaucratische procedures te houden en durft zich te laten zien als mens. Bakker stapt uit zijn professionele rol als psychiater en onderzoekt in Gevoelige zielen wat al die dokters, verpleegkundigen, therapeuten en coaches drijft: wat gaat er schuil achter de 'professionele distantie' die zo prominent aanwezig is in de rol van veel hulpverleners? Bakkers persoonlijke zoektocht naar wat hem als psychiater dreef, beschreef hij in Gevoelsarm (2021). Hierin stond het afstand doen van zijn professionele status centraal. Daarna volgde Oud zeer (2022), een verkenning van pijnlijke gebeurtenissen in ons jonge leven die tot op hoge leeftijd ons doen en laten kleuren. Gevoelige zielen is het besluit van een drieluik. Opnieuw persoonlijk, maar met een duidelijke ambitie: zorg en aandacht voor de vele bevlogen hulpverleners zelf. In deze nieuwe bundel wil Bakker het gebrek aan kennis over trauma's en affectieve verwaarlozing binnen het vak aan de kaak te stellen: welke rol speelt het lichaam bij psychisch leed en hoe kunnen we ervoor zorgen dat de waardering voor de mensen uit de zorg die patiënten hierbij kunnen helpen toeneemt?
Bram Bakker (Zwolle, 1963) promoveerde in 2000 aan de Vrije Universiteit op de behandeling van paniekaanvallen. In 2003 debuteerde hij als publicist met Te gek om los te lopen en sindsdien volgden vele boeken, waaronder Verademing, Runningtherapie en recentelijk Oud zeer (2021) en Gevoelsarm (2022).
Als voormalig 'cowboy in de psychiatrie' (de Volkskrant) blikt Bram Bakker in Oud zeer terug op zijn eigen verleden en de oude en niet verwerkte pijn die dit soms lastige verleden met zich mee heeft gebracht. Hij beschouwt de gebeurtenissen van vroeger met een nadruk op dat wat er niet was: een gevoelsarm klimaat, dat zoveel mensen uit eigen ervaring kennen. Het 'oud zeer' stak bij Bakker pas na zijn vijftigste flink de kop op en dit proces veranderde zijn leven ingrijpend. En zo vergaat het veel mensen: 'oud zeer' verstopt zich vaak in het lichaam en kan ineens tevoorschijn komen. Naast deze persoonlijke verhalen diept Bakker uit wat een onveilige jeugd later met zich meebrengt. Waarom lukt het hulpverleners niet om naar de eigen kwetsuren te kijken? Hij schrijft over het voor hem herkenbare gevecht met de trauma's waar veel van zijn cliënten mee worstelen. Aan de hand van hun verhalen probeert hij de lezer te laten zien hoe hij ze probeert te helpen. Hiernaast is in Oud zeer veel aandacht voor de feitelijke kennis rond trauma's en affectieve verwaarlozing, met speciale aandacht voor de rol van het lichaam. Lichaamswerk bleef in de psychiatrie decennialang onderbelicht, maar er lijkt een inhaalslag op komst. Bakkers hoopt met dit boek een bijdrage te leveren aan de herwaardering van 'oud zeer' als belangrijke verklaring voor veel psychische én lichamelijke klachten in het hier en nu.
Veel mensen staan de hele dag áán. Ze ademen te snel en ze verbruiken daarmee onnodig veel energie. Kun jij goed ontspannen? Als je ontspannen bent adem je zes tot tien keer per minuut, niet
meer. In Verademing beschrijven we verschillende manieren om te ontspannen. Met verschillende
oefeningen waar je meteen mee aan de slag kunt.
Ben je vaak moe? Dan moedigen we je ook aan om gedoseerd te sporten. Door sporten te combineren met diepe ontspanning herwin je energie. In dit boek leggen we uit hoe je dat kunt doen. Duizenden mensen gingen je voor. In deze geheel herziene versie van deze bestseller over ademhaling (meer dan 50.000 exemplaren verkocht) hebben we ons boek Sporten voor beginners
geïntegreerd en aangevuld.
Bram Bakker (1963) is psychiater en publicist. Hij promoveerde op de behandeling van paniekaanvallen (voorheen het hyperventilatiesyndroom). In zijn vrije tijd loopt hij graag hard, en hij is een van de drijvende krachten achter de opleiding Runningtherapie, een opleiding die behandelaars helpt om hardlopen in te zetten bij depressieve patiënten.
Koen de Jong (1979) is initiatiefnemer van www.sportrusten.nl, een website over ademhaling, hardlopen en wielrennen. Hij schreef diverse boeken waaronder een internationale bestseller over Iceman Wim Hof, Koud kunstje, en De Hardlooprevolutie met Stans van der Poel.
Bram Bakker is psychiater. Hij werkt bij verslavingsinstelling Trubendorffer en is daarnaast medisch directeur van Fundamentum, een afkickkliniek voor mensen met ernstige verslavingen. Sinds 2003 schrijft hij op diverse plekken en in verschillende vormen over zijn vak. Hij is columnist bij Plus Magazine, en oprichter en uitgever bij Uitgeverij Lucht, waar vooral boeken over sport, gezondheid en voeding verschijnen. Momenteel toert hij langs de theaters met een voorstelling over burn-out, Opgebrand. Met Meindert Inderwisch schreef hij eerder een boek over verslaving, Mateloos.
In dit boek tref je uiteenlopende stukken over verslaving, die eerder onder meer in Lef Magazine verschenen, waar hij jaren columnist was. Ook bevat het geactualiseerde opiniebijdragen en nieuwe stukken.
Bram Bakker is 54 jaar en volop in de weer met een leven als psychiater en publicist van onder meer kritische stukken over zijn vak. Zijn leven is ook daarnaast best hectisch. Maar alles loopt, en op het oog zijn er geen grote, onoplosbare problemen in zijn leven.
Dat verandert van de ene op de andere dag als hij wordt getroffen door een mysterieuze aandoening, die er mee begint dat hij niet meer normaal kan lopen. Met tegenzin neemt hij de rol van patiënt aan, en meldt zich met deze klacht bij zijn huisarts. Deze is (terecht) gealarmeerd en verwijst hem door naar een ziekenhuis in de buurt.
Wat volgt is een bizarre tocht door de medische wereld in Nederland. Juist deze medisch specialist ervaart 'aan de andere kant van het bureau' hoe groot de kloof kan zijn tussen een patiënt en een deskundige professional. Hoeveel er gebeurt in het leven van iemand met een ziekte, waarvoor niet alleen geen aandacht is in de opleiding tot arts, maar waarvan deze helemaal geen weet heeft, laat staan oog voor.
De kritiek die hij eerder had op het tekortschieten van het medische model in de psychiatrie komt in een ander, breder daglicht te staan. De reguliere geneeskunde heeft geen antwoord voor de mensen met onbegrepen klachten. En dit zijn er steeds meer.
De dokter als patiënt is het verhaal van een dokter die aan den lijve ervaart hoe ziek zijn je leven en je kijk op het leven compleet op z'n kop zet, maar ook hoe ziek de gezondheidszorg zelf is geworden.
Nadat hij al vele marathons op vaderlandse bodem had volbracht, vertrok Bram Bakker eind 2006 naar de Verenigde Staten om voor het eerst deel te nemen aan de opwindendste en grootste marathon ter wereld, die van New York. Bijna waanzinnig werd de rennende psychiater toen hij door gelukkige omstandigheden pal naast zijn sportieve idool Lance Armstrong aan de start stond, en zij aan zij zo n tien kilometer met hem door Brooklyn rende, waar net als in alle andere buurten van The Big Apple duizenden enthousiaste toeschouwers de lopers fanatiek aanmoedigden. Deze overweldigende ervaring maakt Bakker tot een ware pleitbezorger van deelname aan deze wedstrijd: 'Als je dan toch een marathon wilt lopen, doe het dan hier!'
In 2008 ging hij voor de tweede keer, met het ambitieuze doel deze wedstrijd (met zijn lange bruggen en geaccidenteerd parcours) binnen drie uur te voltooien. De midlifecrisis van een vijfenveertigjarige, of een realistisch doel?
In New York, New York beschrijft Bakker de periode van honderd dagen voorafgaand aan de marathon, waarin hij voor het eerst van zijn leven op schema's traint en zich regelmatig afvraagt waar hij mee bezig is. En naast terugblikken op zijn deelname aan de New York Marathon van 2006 verhaalt Bakker uiteraard gedetailleerd over het evenement zelf: de belevenissen te midden van veertigduizend lopers en twee miljoen toeschouwers, op een zondag in november.
Steeds meer mensen ontdekken hoe prettig het is om regelmatig hard te lopen. Het biedt compensatie voor het werk dat ze de hele dag met hun hoofd doen, en het is een doeltreffende manier om spanningen kwijt te raken. Steeds meer wordt hardlopen ook gebruikt als mogelijkheid om psychische klachten te behandelen. Wat runningtherapie inhoudt wordt in dit boek uitvoerig besproken, net als de werkingsmechanismen ervan. Daarbij komen zowel de puur fysieke aspecten aan de orde als de psychologische betekenis die regelmatig bewegen heeft.
Ook voor iedereen die nog geen burn-out heeft is dit boek een aanrader, omdat het belang van lichaamsbeweging voor een gezonde psyche in het algemeen wordt uiteengezet. Runningtherapie wordt als ondersteuning gebruikt in cursussen runningtherapie én is een informatiegids voor iedereen die hardlopen wil inzetten om zichzelf of een ander zich beter te laten voelen. Een standaardwerk kortom voor lopers, looptrainers en professionals.
Zie ook: www.runningtherapie.nl
'De cowboy in de psychiatrie' (de Volkskrant) wil geen psychiater meer zijn. Waarom verbreekt hij zijn haat-liefde verhouding met het vak en al zijn collega's? Bram Bakker was een bekende criticaster van de psychiatrie, maar benadrukte ook steeds dat het een fantastisch vak is. Gaat de Nederlandse psychiatrie hem missen? Of zal hij deze vergaande stap ergens de komende jaren zelf gaan berouwen?
In het laatste jaar dat Bakker als geaccrediteerd psychiater werkzaam was, ontstond ook de behoefte zich veel persoonlijker over de belangrijke thema's in zijn werk te uiten. Want wat deden de complexe situaties die hij tegenkwam met hem als mens? Welke prijs vroeg de betrokkenheid bij de mensen waar het allemaal om zou moeten draaien en hoe past zijn levensverhaal daarbij?
Tientallen verhalen schreef hij over deze worsteling, teksten die nu voor het eerst worden gepubliceerd.
Het is een terugblik op meer dan twintig veelbewogen jaren in de psychiatrie. Niet boos of gefrustreerd, maar met mildheid, compassie en veel rustiger dan hij ooit was.
Bram Bakker (Zwolle, 1963) werd opgeleid tot psychiater in de toenmalige Valeriuskliniek in Amsterdam. Bram promoveerde in 2000 aan de Vrije Universiteit op de behandeling van paniekaanvallen. Als psychiater was hij werkzaam op zeer diverse plekken. In 2003 debuteerde hij als publicist met Te gek om los te lopen. Sindsdien volgden vele boeken, waaronder de bestsellers Verademing en Runningtherapie. Bram is daarnaast actief in de theaters, geeft boeken en podcasts uit en is de initiatiefnemer achter de Balanskliniek.
Hét hardloopboek voor iedereen met een lange adem
Het lijkt bijna een wet bij hardlopers: hoe ouder, hoe verder. Zou dat zijn omdat ze trager en bedachtzamer worden? En hun leven minder hectisch en meer gelijkmatig verloopt, net als de lange afstanden?
Na boeken over de halve en de hele marathon verkende Bram Bakker (inmiddels 55) ook de afstanden áchter de marathon. In Zuid-Afrika liep hij meerdere keren de Two Oceans Marathon (56 km) en de Comrades (89 km), vergelijkbaar met onze Elfstedentocht. Vanuit zijn eigen ervaringen als hardloper en psychiater neemt Bram Bakker de ultraloper onder de loep.
Hommage aan een vriendschap die veel te vroeg eindigde
Eind 2015 overleed Gerrit, de oudste vriend van Bram Bakker, aan de spierziekte ALS. Hij werd slechts 52 jaar. De vriendschap duurde bijna veertig jaar, en was voor beiden van grote betekenis. Hoewel ze na de middelbare school verschillende wegen insloegen bleven ze elkaar zien. `Je bent heel bepalend voor me geweest,' zei Gerrit bij het afscheid, en dat was wederzijds. Om de herinneringen aan deze typische jongensvriendschap ook voor hun beider kinderen vast te leggen besloot Bram tot dit boek. Het gaat over een vriendschap die zijn beslag kreeg in samen sporten, reizen, drinken en nog veel meer, en helemaal offline.
In Vrijbewijs laten Marina van der Wal en Bram Bakker met veel humor zien hoe je omgaat met pubers en de onvermijdelijke gesprekken over seks. Dit boek maakt de seksuele voorlichting een stuk makkelijker en laat zien dat de manier waarop je als ouders met elkaar omgaat een grote invloed heeft op de manier waarop kinderen denken over relaties en intimiteit. In deze veranderde wereld moeten ouders en opvoeders zich opnieuw leren verhouden tot seksualiteit en de manier waarop ze daarover praten met hun kinderen. Op basis van hun eigen ervaringen en de meest recente onderzoeken geven opvoedkundige Marina van der Wal en psychiater Bram Bakker informatie over hoe je je kind het best op weg kunt helpen bij liefde en seks.
Het aantal gebruikers van `gelukspillen' neemt nog altijd toe. Kalmeringstabletten, slaappillen, stemmingsstabilisatoren, ADHD-medicatie en antidepressiva: ze staan royaal op ons menu. Het aantal mensen met psychische klachten neemt echter niet af. Wat is er aan de hand?
In Geluk uit een potje schetst Bram Bakker op informatieve, kritische en prikkelende wijze het ontstaan en de aard van onze slikcultuur. We zijn massaal aan de antidepressiva, maar raken we onze depressie ook kwijt? Hoe komt een diagnose eigenlijk tot stand? En kunnen medicijnen psychische problemen wel genezen of is medicatie meer een lapmiddel?
Met interessante feiten en praktijkvoorbeelden geeft Bakker inzicht in de meest voorkomende psychische stoornissen, de bijbehorende medicatie en laat hij zien dat de farmaceutische industrie vaak uit is op winst. Bovendien heeft hij oog voor alternatieven, want je kunt lastige emoties wel wegslikken - ze verdwijnen er niet door.
Bram Bakker (1963) is psychiater en schrijver. Hij publiceerde boeken over uiteenlopende onderwerpen: van verslaving en zelfmoord tot ademhaling en hardlopen. Als publicist schreef hij onder meer voor Vrij Nederland¸ de Volkskrant, Psychologie Magazine, Viva en Algemeen Dagblad.
`Bakker voelt de manco's in de psychiatrie haarfijn aan.' NRC Handelsblad
In Over seks gesproken zoekt Bram Bakker naar antwoorden op vragen over seks die bij velen leven: Is porno schadelijk? Bestaat seksverslaving? Wat is normaal als het over seks gaat? Tegenwoordig raakt het spreken over seks steeds meer in de taboesfeer. Als consumptiemiddel heeft het sinds de jaren negentig echter, mede door internet, een hoge vlucht genomen. Dat deze tegenstrijdigheid tot verwarring en zelfs grote problemen kan leiden, heeft Bakker in zijn psychiatrische praktijk kunnen constateren.
Aan de hand van talrijke voorbeelden uit zijn spreekkamer pleit Bram Bakker voor herwaardering van seks als gespreksonderwerp. Daarbij stelt hij monogamie binnen relaties als doel.
Bram Bakker (1963) is psychiater en schrijver. Hij heeft een tiental boeken op zijn naam staan over uiteenlopende onderwerpen: van verslaving en zelfmoord tot ademhaling en hardlopen. Als publicist schreef Bakker voor onder andere Vrij Nederland, Psychologie Magazine, Viva, de Volkskrant en Algemeen Dagblad.
'Bram Bakker redeneert oprecht en met passie. De patiënt die een betrokken psychiater zoekt, is bij hem aan het goede adres.' de Volkskrant
Hoe ga je sporten?
Hoe lang doe je dat?
Hoe vaak doe je dat?
Hoe intensief doe je dat?
Bewegen is goed, maar de meeste mensen bewegen niet, te weinig of verkeerd. Hoe komt dat? En wanneer beweeg je genoeg? Goed bewegen geeft energie en het ontspant tegelijkertijd, het stemt blijmoedig, verbetert slaap, concentratie en je verliest er gewicht mee. Bewegen is goed voor je hart, je hoge bloeddruk en je stofwisseling. Maar wat wordt bedoeld met bewegen en wat is voor jou goed om te doen? Is traplopen en fietsen naar je werk voldoende, of is het beter om lid te worden van de sportschool voor meer energie? Moet je gaan dansen en tuinieren bij depressie of is hardlopen beter? Is zwemmen goed om af te vallen en hoe lang moet je fietsen voordat je bloeddruk echt gaat zakken?
Beginners die gaan sporten voor hun gezondheid kiezen vaak voor hardlopen of de sportschool. Deze twee sporten komen in dit boek dan ook ruim aan bod.
Bram Bakker en Koen de Jong ervaren zelf dagelijks de positieve effecten van slim sporten en goed ontspannen. En omdat ze zelf ook een volle agenda hebben, kennen ze de valkuilen goed. Toch lukt het ze om wekelijks drie keer te sporten en tijd vrij te maken voor de ademhalingsoefeningen. Hoe doen ze dat? Wat hebben ze eraan? Waarom staat sport hoog op de to-dolijst van Bakker en De Jong?
Het antwoord op deze vragen delen ze graag via hun boeken en tijdens lezingen in het land. Wie ze eens samen heeft zien optreden, weet zeker: ze schrijven niet over sport en ontspanning, ze doen het.
WWW.SPORTRUSTEN.NL
WWW.MINDANDHEALTH.NL
WWW.UITGEVERIJCARRERA.NL
Achter het succes van De halve van Egmond zit meer dan de door velen gedeelde fascinatie voor het hardlopen. Bram Bakker schreef een boek dat niet alleen raakt aan de praktische, direct herkenbare eigenschappen van de hardloopsport, maar ook aan het heilzame effect ervan op de psyche.
In het gewone leven is Bram Bakker psychiater. Maar wat is gewoon? Zijn dagelijks leven wordt beheerst door het feit dat hij een hardloper is. Als psychiater verbaast hij zich over het feit dat hardlopen nog steeds geen erkende medische behandeling is. De halve van Egmond geeft de lezer een prismatische kijk in het binnenste van een gepassioneerde hardloper en is tegelijkertijd een boeiend relaas over psychologische zelfhulp.
Te gek om los te lopen, het eerste boek van psychiater Bram Bakker, sloeg op meerdere fronten in als een bom. De frisse, kritische blik van de schrijver en de makkelijk te lezen teksten over ingewikkelde problemen van de psyche werden geroemd.
In Te zot voor woorden neemt ' de cowboy in de psychiatrie' (de Volkskrant) opnieuw de wereld van de psyche en de psychiatrie op de schop; met kritische, maar ook geestige kanttekeningen bij zaken die de psychiatrische patiënt aangaan en de mensen die daar beroepshalve bij betrokken zijn, zoals de nieuwe generatie psychofarmaca en de gevaren ervan, organisatorische misstanden, de (beperkte) autonomie van de patiënt en modekwalen als burn-out en chronische vermoeidheid. Ook laat hij opnieuw zijn licht schijnen over het controversiële thema van het toelaten van persoonlijke gevoelens in de patiënt-artsrelatie.
Nuchter, gedreven, realistisch, helder en betrokken neemt Bakker stelling, tegen alle modes, de gevestigde orde en achterhaalde ideeën in. In Te zot voor woorden legt hij uit hoe de psychiatrie onze kijk op de wereld positief kan beïnvloeden.