Filter
Literaire fictie algemeen
-
Levenslange liefde - Sprookjes bestaan niet
Barbara van Beukering
- Spectrum
- 13 Mei 2025
- 9789000399130
Een persoonlijke zoektocht naar de toekomst van het romantisch ideaal
Ruim een derde van de huwelijken eindigt in een scheiding. Dat zijn alleen nog maar de officiële huwelijken en geregistreerde partnerschappen. Als we alle relaties, al dan niet samenwonend, bij elkaar optellen, dan zijn er steeds minder relaties die een leven lang duren. En toch blijven we streven naar het vinden van de grote liefde, die ene ware, bij wie we ons hele leven zullen blijven. Waarom doen we dat? En in hoeverre bepaalt dit ideaalbeeld nog steeds onze relaties en ons geluk?
Barbara van Beukering (58), zelf 35 jaar samen met haar man Thomas (77), stevent af op een huwelijk waarin de dood hen zal scheiden. Ze voelt zich daarin dikwijls een van de laatste der Mohikanen, want ook in haar omgeving zijn de meeste relaties al lang gestrand. Heeft ze zelf het geluk de ware te hebben getroffen, of neemt ze met minder genoegen? En wat is het advies dat ze haar drie dochters van rond de dertig moet meegeven?
In dit boek onderzoekt ze aan de hand van gesprekken met deskundigen (psychiaters, psychologen, relatietherapeuten, filosofen, wetenschappers, sociologen) en persoonlijke interviews de waarde van de lange verbintenis en de reële haalbaarheid van een levenslange liefdesrelatie. Wordt het tijd om de norm te veranderen?
Barbara van Beukering was ruim twintig jaar hoofdredacteur, van onder andere van AvantGarde, Volkskrant magazine en Het Parool. Zeven jaar geleden gooide ze het roer om en werkt sindsdien als journalist en schrijver. Er zijn vier boeken van haar verschenen bij Unieboek Het Spectrum: Kruip nooit achter een geranium (2018), Je kunt het maar één keer doen (2020), Vijftig manieren om afscheid te nemen (2021) en Het jaar waarin ik mijn haar verloor (2023). -
Het ontroerende, nuchtere, maar ook grappige relaas over verlies, kwetsbaarheid en het hervinden van je identiteit
Van de auteur van Kruip nooit achter een geranium en Je kunt het maar één keer doen.
Als Barbara van Beukering begin 2020 haar tweede boek succesvol lanceert, ontdekt de kapper een klein kaal plekje op haar achterhoofd. Twee weken na de boekpresentatie wordt de lockdown afgekondigd, de winkels sluiten en de boekverkoop valt stil. Het begin van een jaar vol rampspoed: een van haar beste vriendinnen blijkt ongeneeslijk ziek, haar schoondochter belandt in een depressie en haar dochter wordt verlaten door de vader van haar vijf maanden oude baby. Terwijl de wereldgezondheid bedreigd wordt door corona, maakt Barbara zich in toenemende mate zorgen over haar haar dat uitvalt. Op haar bekende lichte en zelf relativerende toon beschrijft Barbara het jaar waarin ze geconfronteerd wordt met allerlei vormen van verlies. En hoe ze er uiteindelijk in slaagt om zichzelf weer te hervinden.
Barbara van Beukering (1966) studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht en werkte vervolgens als verslaggever voor o.a. de TROS en de AVRO. In 1997 maakte ze de overstap naar tijdschriften, en werkte o.a. als hoofdredacteur voor BLVD., AvantGarde en Volkskrant Magazine. Van 2007 tot 2015 was Barbara van Beukering hoofdredacteur van Het Parool. Eerder schreef ze Kruip nooit achter een geranium, Je kunt het maar één keer doen en de bundel 50 manieren om afscheid te nemen, gebaseerd op haar wekelijkse serie in Volkskrant Magazine ‘Je kunt het maar één keer doen’. -
Bert Keizer – ‘Een fascinerende en onvergetelijke portrettengalerij waarin Van Beukering zowel de vertrekkenden als de achterblijvers beschrijft in hun tragiek, onhandigheid, verdriet en humor. Ze slaagt er terloops ook in om een beetje les te geven over hoe we onze gedwongen aftocht iets van draaglijkheid en soms zelfs van grandeur kunnen geven.’
We weten maar één ding zeker in ons leven en dat is dat we op een dag doodgaan. Toch stoppen we de gedachte hieraan bij voorkeur zo ver mogelijk weg. Toen de ouders van Barbara van Beukering ongeneeslijk ziek waren, wilde haar vader er niet over praten, terwijl haar moeder heel bewust alle tijd nam om afscheid te nemen van haar dierbaren. Hierdoor realiseerde Van Beukering zich dat de manier waarop je afscheid neemt van het leven grote impact heeft op je nabestaanden. Ze combineerde haar eigen ervaringen met openhartige verhalen van nabestaanden over de dood van hun dierbare en sprak ook met diverse deskundigen: oncologen, euthanasieartsen, rouwdeskundigen en stervensbegeleiders.
Je kunt het maar één keer doen is een persoonlijke zoektocht waarin Van Beukering op haar bekende luchtige en integere toon aanzet tot nadenken over de manier waarop we sterven. Er bestaat geen blauwdruk voor een goed sterfbed, maar je kunt je er wel degelijk op voorbereiden.
Met verhalen van:
Angela Groothuizen over haar vriendin Ria Brieffies
Babs van den Bergh over haar man René Gude
Ernst Daniël Smid over zijn vrouw Roos Giesen van der Sluis
Frank Sanders over zijn man Jos Brink
Frenk Reemer over zijn zus Sandra Reemer
Jet Steinz over haar vader Pieter Steinz
Maarten de Boer over zijn vrouw Renate Dorrestein
Mienke Schaberg over haar man Frans Swarttouw
Natascha van Weezel over haar vader Max van Weezel
Veerle Claus over haar man Hugo Claus
Barbara van Beukering (53) is journalist en was ruim twintig jaar hoofdredacteur, onder andere van Het Parool en Volkskrant Magazine. In 2018 verscheen haar eerste boek, Kruip nooit achter een geranium, een persoonlijke zoektocht naar een lang en gelukkig leven. In dat kader sprak zij veertien bekende vrouwen van boven de zeventig en combineerde de interviews met persoonlijke verhalen. Van dit boek verkocht ze 20.000 exemplaren. -
Een persoonlijke zoektocht naar een lang en gelukkig leven.
Als je vijftig wordt, is je blik opeens gericht naar de andere kant; die van ‘de ouderen’. In de vorige eeuw was dat een spookbeeld. De kinderen waren het huis uit, je man zag je niet meer staan, je had geen baan en geen uitgebreide schare vriendinnen. Niet voor niets raakten vrouwen tijdens de overgang massaal in een midlifecrisis of depressie. Als je nu vijftig wordt, ziet de toekomst er heel anders uit: de zeventigplussers om ons heen staan middenin het leven. Ze genieten met volle teugen van hun vrijheid. Ze zijn verlost van de zorg voor hun kinderen en verlost van bewijsdrift. Ze gebruiken botox, hebben talloze bezigheden, een groot sociaal netwerk, en nemen een nieuwe knie als dat nodig is.
Barbara van Beukering (journalist, oud-hoofdredacteur van o.a. Het Parool) gaat in Kruip nooit achter een geranium op zoek naar de eerste generatie vrouwen die oud wordt zonder het te zijn. Ze houdt zichzelf en haar rolmodellen van de huidige generatie zeventigers een spiegel voor: hoe is de vrouw van boven de vijftig veranderd in de afgelopen honderd jaar? En hoe kun je met die kennis een leuk (én gezond, sociaal, geestig, geliefd, slim en mooi) oud mens worden?
Met anekdotes en adviezen van: Hedy d’Ancona, Marjan Berk, Noraly Beyer, Ireen van Ditshuyzen, Coot van Doesburgh, Annemarie Jorritsma, Neelie Kroes, Ans Markus, Nelleke Noordervliet, Annemarie Oster, Jacquelien de Savornin Lohman, Wouke van Scherrenburg, Gerdi Verbeet en Olga Zuiderhoek.
Barbara van Beukering (51) studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht en werkte vervolgens als verslaggever voor onder andere de TROS en de AVRO. In 1997 maakte ze de overstap naar tijdschriften, en werkte als hoofdredacteur voor BLVD., AvantGarde en Volkskrant Magazine. Van 2007 tot 2015 was Barbara van Beukering hoofdredacteur van Het Parool, daarna leidde ze het digitale nieuwsmagazine PAPER.