Van over de hele wereld hebben lezers van Mijn vrijheid mij enorm gesteund en geïnspireerd. Maar ze hebben me ook een aantal vragen gesteld die ik niet in dat boek heb behandeld. Ze vroegen naar de rest van mijn familie. Ze vroegen naar de ervaring van andere moslimvrouwen. Keer op keer werd me de vraag gesteld: Hoe typerend was jouw ervaring? In hoeverre ben jij representatief? Nomade beantwoordt die vraag. Het boek gaat niet alleen over mijn leven als zwerver in het Westen. Het gaat ook over het leven van de vele immigranten die naar het Westen komen; de filosofische en heel reële problemen van mensen, met name vrouwen, die in een hermetisch gesloten traditionele moslimcultuur leven, binnen een volstrekt open cultuur. Het gaat over hoe islamitische idealen botsen met Westerse idealen. Het gaat over de botsing van beschavingen die ikzelf en miljoenen anderen hebben doorgemaakt en nog steeds doormaken.''
In Nomade gaat Ayaan Hirsi Ali verder waar ze in Mijn vrijheid was gebleven. Ze laat de waan achter zich dat ze een thuis heeft gevonden in Nederland, en trekt naar Amerika, opnieuw een nomade. Onderwijl beschrijft ze haar wortels en haar ontworteling, haar jeugd en familie. Ze vertelt schokkende en ontroerende verhalen over haar moeder en grootmoeder, broer en halfzusjes, neven en nichten, en mannen en vrouwen voor wie zij tolkte in Nederland. Aan de hand van die verhalen signaleert ze drie aspecten die verantwoordelijk zijn voor de botsing van islam met het Westen: seks, geld en geweld. Ze roept westerse feministen, humanisten en christenen op zich te verenigen teneinde het lot van moslimvrouwen te verbeteren en de radicalisering onder jongeren te bestrijden. Ze draagt suggesties aan voor verbetering van de integratie, voor de bevrijding van moslimvrouwen en ter bestrijding van de radicalisering.
Nomade is een hecht betoog en tegelijk een meeslepend verhaal, geschreven met passie en met een flinke dosis wrange humor. Ayaan Hirsi Ali neemt de lezer mee op een spannende tijdreis, van de archaïsche tijden van een clancultuur naar onze huidige tijd en de moderne, liberale samenlevingen in het Westen, waarin zij de achtergronden beschrijft en oplossingen zoekt voor een van de grootste problemen van onze tijd: de botsing tussen de westerse samenlevingen en de islam.
Op 29 september 2006 had Nederland de wereldprimeur van Mijn vrijheid, de autobiografie van Ayaan Hirsi Ali die inmiddels is uitgegroeid tot een internationaal succes. Toen het boek onder de titel Infidel in Amerika verscheen, kwam het direct binnen op nummer vijf van de New York Times Bestsellers List. Ayaan Hirsi Ali werd door Time Magazine uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke personen van 2005 en ontving de Martin Luther King Heroes Award 2005. De rechten zijn reeds aan 28 landen verkocht en de internationale pers spreekt vol bewondering over haar openhartige en confronterende autobiografie.
`Prooi' is het nieuwste boek van Ayaan Hirsi Ali. De these van dit even scherpzinnige als controversiële boek is simpel. Hirsi Ali stelt dat de recente instroom van mensen uit een islamitische samenleving een gevaar vormt voor de rechten van vrouwen, niet alleen van migranten maar ook van vrouwen uit de westerse cultuur. Daarover durft niemand openlijk te praten uit angst voor racist of extreem-rechts te worden uitgemaakt. Hirsi Ali wil het taboe doorbreken vanuit de gedachte dat als we er niet openhartig over praten, we de rechtspopulisten die het er wél over hebben en vaak schromelijk overdrijven en haat tegen migranten voeden, juist in de kaart spelen. Het betoog bestaat uit een mix van persoonlijke verhalen en getuigenissen, harde feiten, cijfers en kritiek op het integratiebeleid van Europese landen. Hirsi Ali is zich bewust van het gevoelige karakter van de dingen die ze zegt. Ze wil laten zien dat ontkenning van het probleem geen oplossing is. `Prooi' biedt een aantal bijzonder overtuigende oplossingen voor de beschreven problemen - Hirsi Ali eindigt dus met een positieve noot: een oproep tot verandering.
Een moslimvrouw heeft meer status naarmate ze meer zonen heeft. Als mijn oma werd gevraagd hoeveel kinderen ze had, zei ze: `Eén. Ze had negen dochters en één zoon. Dat zei ze ook over ons gezin. Dat we maar één kind hadden. `En wij dan? vroegen mijn zus en ik. `Jullie gaan voor ons zoontjes krijgen, antwoordde ze. Ik werd er wanhopig van. Wat moest ik met mijn leven op aarde? Zoontjes baren! Een zoontjesfabriek worden. Ik was toen negen jaar. Om hun toekomstige functie als zoontjesfabriek zo goed mogelijk te vervullen, wordt meisjes van jongs af aan geleerd zich te schikken. Naar God, vader, broer, familie, clan. Hoe beter een vrouw daarin slaagt, hoe deugdzamer ze gevonden wordt. Je moet altijd geduldig zijn, ook wanneer je man de meest vreselijke dingen van je verlangt. En daarvoor word je beloond in het hiernamaals. Maar die beloning stelt weinig voor. Voor vrouwen zijn er in het paradijs dadels en druiven. Verder niets. »
De zoontjesfabriek bevat alle artikelen die Ayaan Hirsi Ali tot nu toe heeft gepubliceerd, voorafgegaan door een interview van Colet van de Ven
De maagdenkooi is eigenlijk een dubbele kooi: in de binnenste kooi zitten de vrouwen en meisjes opgesloten. Over deze vrouwenkooi heen staat weer een grotere kooi waarin de hele islamitische cultuur zit opgesloten.'
Ondanks bedreigingen blijft Ayaan Hirsi Ali pleiten voor de vrijheid van moslimvrouwen en haalt zij fel uit naar de verdedigers van de multiculturele samenleving. Zo noemt ze het uithuwelijken van moslimmeisjes niet geïmporteerde liefde, maar geïmporteerde liefdeloosheid, gearrangeerde verkrachting.
In De maagdenkooi zijn Ayaan Hirsi Ali's essays en lezingen uit 2003 en 2004 bijeengebracht, aangevuld met haar ervaringen als tolk voor Somalische vrouwen in blijf-van-mijn-lijfhuizen en asielcentra.
Met haar onverschrokken optreden schaart Ayaan Hirsi Ali zich in de internationale gelederen van vrouwen als de Iraans-Franse schrijfster Chahdortt Djavann, de Nobelprijswinnares Shirin Ebadi en de Algerijns-Noorse cabaretière Shaban Rachmani, die allen de strijd aanbinden met de onderdrukking van vrouwen door de islam.
Met de Arabische Lente leek de islamitische wereld aan een veelbelovende omslag bezig. Maar de recente aanslag op Charlie Hebdo, de opkomst van de barbaarse IS en de oorlogen in Syrië en Irak tonen aan dat de relatie tussen de islamitische samenlevingen en het Westen weinig is veranderd, en een gevaar vormt voor de wereldvrede. Ayaan Hirsi Ali pleit voor een reformatie van de islam - een gematigde islam met gelovigen die kunnen leven met twijfel over de Koran en kritiek op de Profeet verdragen.
Ayaan Hirsi Ali daagt de jihadisten onverschrokken uit en beschrijft wat islamieten moeten doen om hun religie van de 7e naar de 21ste eeuw te `tillen'. Het Westen moet ophouden concessies te doen, want Islam is geen vredelievende religie', zegt ze. Niet degenen die tegen de vrijheid van meningsuiting zijn, maar hervormingsgezinde Moslims verdienen onze steun.
Ketters is geen oproep tot strijd maar een pleidooi voor vreedzame verandering en mondiale tolerantie.