Afvallen is een kwestie van slimme keuzes maken en van discipline. Wie niet afvalt, is dus onverstandig of heeft geen doorzettingsvermogen. Of allebei. Of klopt er iets niet?
Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen combineren de nieuwe inzichten in de hersenwetenschap, genetica en fysiologie en maken zo gehakt van de vele misvattingen en fabels over eten, diëten en te veel eten.
Op humorvolle en zeer toegankelijke wijze behandelen ze onderwerpen zoals:
- Waarom eetgewoonten zo makkelijk tot stand komen en zo moeilijk zijn af te leren.
- Waarom ons lichaam geen onderscheid kan maken tussen op dieet zijn en hongersnood.
- Hoe we dagelijks verwikkeld zijn in een ongelijke strijd tegen supermarkten, marketeers en reclamebureaus.
- Waarom dikke vrouwen minder verdienen dan dunne vrouwen en waarom dit bij mannen precies andersom is.
- En waarom afvallen meer afhangt van het formaat van de borden die je in huis haalt, dan van hoeveel wilskracht je hebt.
Wie de afdeling populaire psychologie in de boekhandel bezoekt, vindt al snel een verklaring voor de bekende 'man-vrouwverschillen': in de oertijd waren de mannen dagenlang op jacht en bleven de vrouwen thuis met de kinderen. Dit soort rollenverdelingen, zo wordt ons verteld, heeft voor allerlei aangeboren verschillen gezorgd, zoals een beter richtingsgevoel voor mannen en betere sociale vaardigheden voor vrouwen.
Maar is dit wel zo? Asha ten Broeke, wetenschapsjournalist voor Kennislink en Sp!ts, doet op vlotte en humorvolle wijze een radicaal andere theorie uit de doeken.De meeste man-vrouwverschillen berusten op ideeën die grotendeels onbewust van generatie op generatie worden doorgegeven. Volgens Asha is het tijd deze te ontmaskeren
Asha ten Broeke schrijft al jaren spraakmakende columns voor onder andere de Volkskrant, Trouw en Opzij. Ze valt op door haar originele perspectieven op maatschappelijke kwesties en de bevlogen, scherpe en humorvolle manier waarop ze die weet over te brengen.
In dit boek zijn haar beste stukken verzameld. Waarom was iedereen Charlie, maar niemand bootvluchteling? Als alle politici zich druk maken over de rechtse onderbuikgevoelens, wie luistert er dan naar linkse onderbuiken? Hoe komt het dat we zieke vrouwen minder serieus nemen dan zieke mannen? Waarom is het kabinet niet blij met zzp'ers, is sletvrees al op de basisschool een issue en waarom wilde neurobioloog Dick Swaab een prinsessenjurk voor Asha kopen?
Asha bespreekt deze en nog veel meer vragen vanuit één vurige en schaamteloze wens: een betere, rechtvaardigere wereld voor iedereen. En die begint met rustig tot tien tellen (oftewel: Calm. The. Fuck. Down.).