Na veertig jaar frontverslaggeving bezoekt Dick Ricks voor de laatste maal een oorlog. Ontmoetingen met militairen en lokale mensen beschrijven hoe hij als journalist werkt in gevaarlijke gebieden. Een terugblik op zijn leven legt in deze eerste Nederlandstalige autobiografische sleutelroman over oorlogsjournalistiek de kern van een dodelijke drang bloot.
"Een boek als een wervelwind. Arnold Karskens neemt de oorlog mee naar huis"
- Thomas Erdbrink, Onze man in Teheran
Al vijftien jaar brandt de vraag of Jorge Zorreguieta medeplichtig is aan misdaden tegen de menselijkheid. Volgens koningin Máxima werkte haar vader `met de beste intenties als (onder-)staatssecretaris van Landbouw voor de Argentijnse junta (1976-1983). Het was een periode waarin duizenden burgers het leven verloren.
Journalist Arnold Karskens ging naar Argentinië, dook in de archieven, sprak met nabestaanden van de slachtoffers en oud-medewerkers
van Zorreguieta. Voor het eerst belicht hij de zaak-Zorreguieta zo van alle kanten, tot hij het definitieve antwoord formuleert op de vraag of Zorreguieta medeverantwoordelijk is voor een van de grootste georganiseerde misdrijven van de twintigste eeuw.
Welke Nederlandse journalist is tegenwoordig nog te vertrouwen? Wie zijn de besten in het vak? En hoe goed of slecht is de nieuwsvoorziening in de vaderlandse kranten en op televisie eigenlijk?
De journalisten die in dit boek aan het woord komen, hebben een gezamenlijke zorg, constateert Arnold Karskens, namelijk dat de onafhankelijke journalistiek in deze tijd zwaar onder druk staat. Oorzaken zijn onder meer de oprukkende commercie, bezuinigingen op de redactiebudgetten, bemoeizuchtige voorlichters, valse inlichtingendiensten, indoctrinerende denktanks, redactionele lafheid en serieuze terreurdreigingen.
Met medewerking van Gertjan van Beijnum, Hassnae Bouazza, Jan Dijkgraaf, Derk Jan Eppink, H.J.A. Hofland, Theodor Holman, Stan van Houcke, Joris Luyendijk, Rudie van Meurs, Alexander Münninghoff, Annabel Nanninga, Joost Niemöller, Max Pam, Jan Roos, Xandra Schutte, Eric Smit, Martin Sommer, Udo Ulfkotte, Ebru Umar, Martin Visser en Brenno de Winter.
Hoe herken ik een terrorist?
Wat moet ik doen als er wordt geschoten?
In tijden van terreur geeft dit boekje in handig zakformaat informatieve overlevingslessen voor de burger, van het winkelcentrum tot de ligstoel op het strand. Nuttig, maarsoms ook hilarisch, leert dit geïllustreerde handboekje de do's and don'ts in tijden van paniek en vooral hoe je zo slim mogelijk uit de problemen blijft.
Bekende Nederlandse terreurspecialisten geven hun persoonlijke visie en een verklarend ABC voor terrorisme vertelt wat de moderne burger echt moet weten.
Rotterdammer Guus Kouwenhoven begon zijn carrière als zakenman en sjacheraar, om te eindigen als de grootste Nederlandse oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Op 21 april 2017 werd `Mr Gus' tot 19 jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en wapensmokkel voor de Liberiaanse leider Charles Taylor tijdens een oorlog waarin naar schatting 100 000 doden vielen.
Arnold Karskens en Henk Willem Smits beschrijven hoe Kouwenhoven in zijn jonge jaren in contact stond met grote Nederlandse criminelen en in Liberia schatrijk werd met houtkap. Ook vertellen ze hoe hij werd gepakt en vanuit zijn cel nog getuigen onder druk zette. Het boek is het spannende en kleurrijke verhaal van iemand die zich meermaals aan de verkeerde kant van de wet begaf en daarbij niks en niemand ontzag. Beide auteurs publiceerden al eerder artikelen over Kouwenhoven.