António Lobo Antunes

 • In De andere kant van de zee van António Lobo Antunes denkt een legerofficier op leeftijd in Lissabon terug aan zijn tijd in Angola, vooral aan 1961, toen de zwarte bevolking in opstand kwam, wat het startsein was voor een koloniale oorlog die bijna vijftien jaar zou duren. Ook de dochter van een katoenplanter herinnert zich zoveel jaren later aan de kust van Portugal de gewelddadigheden van toen, evenals een ambtenaar, die na de oorlog in Angola is gebleven. Alle drie zijn ze getekend door dat wrede verleden, alle drie zeulen ze hun frustraties en trauma's met zich mee, die in de loop van de roman steeds wranger en navranter in beeld komen.

  De andere kant van de zee is een meesterlijke driestemmige roman over herinneren, over racisme en hoe dat nog altijd doorwerkt, en over het verlangen naar een andere oever.

  'Lobo Antunes' zinnen krijgen zelden een punt als afsluiting. Daardoor lezen de herinneringen van deze door oorlog zwaar
  gelittekende zielen als een langgerekte, woeste, voortrazende woordenvloed. Beklemmend en beklijvend.' - Medisch Contact

  Over eerder werk:

  ***** `Nobelprijsmateriaal, dit.' - De Limburger

  ***** `Lobo Antunes sleept de lezer in deze roman ademloos mee van begin tot eind.' - NRC Handelsblad

 • Voor wie in het donker op mij wacht van António Lobo Antunes, een van de belangrijkste Portugese auteurs en alom gezien als kandidaat voor de Nobelprijs, gaat over de kracht van het geheugen en tegelijkertijd het verliezen van herinneringen.
  De 79-jarige Celeste is de verteller. Ze lijdt aan alzheimer en is overgeleverd aan de zorg van een oudere vrouw en de neef van haar tweede echtgenoot. Die heeft ooit beloofd voor haar te zorgen, maar probeert nu onder zijn verantwoordelijkheid uit te komen.
  Hoewel het spreken haar steeds slechter vergaat, probeert ze haar herinneringen vast te houden - aan haar jeugd in de Algarve, haar jaren als actrice en haar twee huwelijken. Als actrice verplaatst ze zich bovendien voortdurend in de mensen die haar omringen en verzint ze levens voor hen. Het moment van opname in een verzorgingstehuis wordt door haar steeds maar uitgesteld, totdat het onvermijdelijke gebeurt.
  Voor wie in het donker op mij wacht is een meesterlijk verhaal over de woorden en herinneringen die Celeste ontglippen, en over de dood.

 • De Portugese schrijver António Lobo Antunes heeft met 'Als een brandend huis' opnieuw een meesterwerk geschreven. De roman speelt zich af in de stad Lissabon. Acht appartementen met merendeels oudere bewoners: een ex-militair die in Angola heeft gevochten, een kleine ambtenaar onder Salazar, in de jaren dertig uit Duitsland gevluchte joden, een vrouwelijke rechter, een actrice, een kantoorjuffrouw en een dronkaard. Ze dragen de last die het verleden is mee: samen vertellen ze de geschiedenis van Portugal. Een meesterlijke roman van António Lobo Antunes, Portugals grootste schrijver, vlijmscherp en trefzeker, maar ook vol mededogen en humor.

  António Lobo Antunes behoort tot de top van de hedendaagse Portugese schrijvers. Hij ontving onder meer de Prémio Camões en de FIL Literatuurprijs. Eerder verschenen in Nederlandse vertaling onder andere `Het handboek van de inquisiteurs , zijn veelgeprezen magnum opus `Fado Alexandrino , Dans der verdoemden en, meest recent, Paardenschaduw op zee.

 • In september 1975, bijna anderhalf jaar na de Anjerrevolutie, wanneer de macht van de communisten op zijn hoogtepunt is, schaart een familie van grootgrondbezitters zich rond het sterfbed van een oude patriarch.

  Om de beurt vertellen ze het verhaal van hun aftakeling en ondergang. Als een reidans. Een dans van verdoemden tegen het decor van het jaarlijkse volksfeest met knallend vuurwerk, als spoken verklede dronkaards, een processie, fanfaremuziek en, ter afsluiting, het traditionele stierengevecht, waarbij de stier op rituele wijze buiten de arena wordt gedood.

  Dans der verdoemden is een nietsontziende roman, waarin Lobo Antunes op zijn geheel eigen, geniale manier het ontleedmes van
  de menselijke geest hanteert (`de aftakeling was misschien wel de enige vorm van communicatie die ze over hadden gehouden'),
  maar het is ook, zoals we eveneens van hem gewend zijn, een boek vol burleske humor en vaak slapstickachtige taferelen.

 • Tien jaar na hun terugkeer in Portugal ontmoeten vier soldaten, die samen tijdens de koloniale oorlog in Mozambique hebben gevochten, elkaar in een restaurant in Lissabon. `Kapitein', hun vroegere bevelhebber, lijkt de regisseur van deze met veel drank overgoten avond die in de vroege ochtend op dramatische wijze eindigt.
  De personages brengen verslag uit van de afgelopen tien jaren, met als scharnierpunt de Anjerrevolutie van 25 april 1974.
  Fado Alexandrino is een roman over herinnering en verandering, over de ravage die de oorlog bij iedereen heeft aangericht.

 • `Reis naar het einde' is de indringende roman van António Lobo Antunes. In dit boek maakt een psychiater een autorit vanaf zijn vakantieadres in de Algarve naar het strand Praia das Maçãs, nabij Lissabon - de reis neemt een middag en een deel van de avond in beslag. Hij denkt terug aan zijn kinderjaren, aan zijn stukgelopen huwelijk en de vakanties met zijn ex in de Algarve, aan de oorlog, en vooral aan het leven in de psychiatrische kliniek waar hij werkte.
  `Reis naar het einde' is geschreven in António Lobo Antunes' kenmerkende stijl en het gaat over herinneren en willen vergeten. De boeken van António Lobo Antunes worden altijd lovend besproken. Zo kreeg zijn roman `Als een brandend huis' de volgende reacties: `Wat een grandioze leeservaring.' - de Volkskrant, en `Dit is een boek waarvoor je het liefst je agenda leeg veegt en een afgelegen vakantiehuis huurt.' - Christiaan Weijts, en `Een groot schrijver.' - Standaard der Letteren

empty