Alexander Reeuwijk
-
Centraal in het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum staat een bronzen godenbeeld van Nataraja, de dansende Shiva. Al de eerste keer dat Alexander Reeuwijk het middeleeuwse beeld uit Zuid-India zag staan, raakte hij erdoor gefascineerd. Zodanig dat hij besloot op onderzoek uit te gaan. Hij bezocht bibliotheken en archieven, musea en tempels, en consulteerde experts in binnen- en buitenland om het beeld letterlijk en figuurlijk zo dicht mogelijk op de huid te zitten.Parallel aan deze zoektocht portretteerde Reeuwijk een hedendaagse familie van Zuid-Indiase beeldenmakers bij wie hij de afgelopen jaren veelvuldig verbleef.Oog in oog met de goden is een saga van vier generaties die zich staande proberen te houden op het Indiase platteland, dat met ongekende kracht de moderniteit in wordt gekatapulteerd, terwijl zij prachtige bronzen beelden blijven maken.
-
De een koopt op veilingen, de ander in obscure zaakjes en kringloopwinkels. De een heeft een overzichtelijke collectie antieke werken, bescheiden maar perfect, de ander een enorme verzameling boeken die op het eerste gezicht indrukwekkend zijn, maar bij nadere beschouwing gehavend, met verschoten ruggen en vaak incompleet. Toch is hun drijfveer dezelfde. `Mesjogge bezitsdrang', zoals een legendarische Amsterdamse antiquaar het treffend noemde.
In deze briefwisseling vertellen ze elkaar - én de lezer - over hun onverwachte en soms bizarre ervaringen bij het verzamelen van boeken. Een bundel die andere verzamelaars als een aansporing kunnen lezen - maar niet minder als een waarschuwing. -
Varanen, orang-oetans en paradijsvogels
Alexander Reeuwijk
- Kleine Uil, Uitgeverij
- 23 Februari 2018
- 9789492190765
In het midden van de negentiende eeuw reisde de Britse natuuronderzoeker Alfred Russel Wallace door Indonesië. Hij verzamelde er dieren en stuurde Darwin en passant het essay dat leidde tot de publicatie van de evolutietheorie. Tijdens zijn achtjarig verblijf ontdekte hij ook dat de flora en fauna in het westen van de archipel volledig verschilde van die in het oosten. Over dat fenomeen, biogeografie, publiceerde hij tal van boeken en artikelen, waaronder het reisboek The Malay Archipelago.
Alexander Reeuwijk vertrok naar Indonesië, met in zijn rugzak een verrekijker, de boeken van Wallace en tijdgenoten en artikelen over de meest recente wetenschappelijke inzichten. Hij reisde over land van Sumatra naar Papoea, onder andere om orang-oetans te bestuderen en paradijsvogels te zien dansen. Kun je biogeografie zien en begrijpen? En hoe is het eigenlijk met de staat van de natuur in Indonesië?
Nu in een volledig herziene en geactualiseerde editie. -
Iran, het land van dichters, ayatollahs, sjahs en de mooiste islamitische architectuur ter wereld, is voor velen een mysterie. Het is één van de belangrijkste landen in het hart van het Midden-Oosten, prominent op de oude handelsroutes en met een bewogen geschiedenis. Schrijver Alexander Reeuwijk reisde meerdere malen van Istanbul naar Teheran en verder naar o.a. Isfahan, Shiraz, Persepolis en Yazd. Met dit boek tilt Reeuwijk de sluier op, en toont de lezers Iran, in al zijn facetten.