Als je ergens hulp bij kunt gebruiken dan is het wel het opvoeden van kinderen. Een fijn idee: de ideale opvoeding bestaat niet. Op zijn kenmerkende lichtvoetige wijze geeft Alain de Botton levenslessen aan ouders, waaronder hoe je `nee' moet zeggen, hoe je onder de oppervlakte van `slecht' gedrag moet kijken om de kern van wat er aan de hand is te vinden, hoe je een kind kunt aanmoedigen om oprecht aardig te zijn en hoe je om moet gaan met puberale humeurigheid. In plaats van te streven naar perfectie, zo betoogt De Botton, is het in feite de taak van elke ouder om een kind voorzichtig te begeleiden in de onvolmaakte aard van alles.
Goed genoeg ouderschap is een intelligente gids voor het opvoeden van een kind dat op een dag zal terugkijken op zijn kindertijd met precies de juiste mix van dankbaarheid, humor en liefde
Kan Socrates ons helpen bij impopulariteit? Of zou Epicurus ons bij geldgebrek en Seneca ons bij frustraties terzijde kunnen staan? `De troost van de filosofie' van Alain de Botton levert het overtuigende bewijs dat de grote filosofen beslist niet alleen theoretisch toepasbaar zijn. Een gebroken hart kan geheeld worden met de filosofie van Schopenhauer en moeilijkheden in het menselijk bestaan zijn weliswaar vervelend maar ook een absolute noodzaak, aldus sprak Nietzsche.
`Hoe overleef ik de moderne wereld" van Alain de Botton & The School of Life is de ultieme gids voor het navigeren door onze ongewone tijden. Het boek behandelt onze relatie met de nieuwsmedia, onze ideeën over liefde en seks, onze veronderstellingen over geld en onze carrières, onze houding ten opzichte van dieren en de natuur, onze bewondering voor wetenschap en technologie, ons geloof in individualisme en secularisme - en onze verhouding tot rust en eenzaamheid.
De moderne wereld heeft ons een reeks buitengewone voordelen en geneugten gebracht, waaronder technologie, medicijnen en entertainment. Maar het kan ook voelen alsof de moderne tijd ons steeds dieper in hebzucht, wanhoop en opwinding dompelt. Zelden heeft de wereld zich meer bevoorrecht gevoeld. Maar tegelijk voelt de mens zich ook bezorgd, woedend en angstig. Als de moderne tijd (gedeeltelijk) als een ziekte gezien kan worden, is een juiste diagnose misschien wel de remedie. Het boek helpt ons om een kalmere, authentiekere, soms luchtigere relatie aan te gaan met de dwaasheden en obsessies van onze tijd.
Rabih en Kirsten ontmoeten elkaar op het werk; ze worden verliefd, ze trouwen en krijgen kinderen - 'en ze leefden nog lang en gelukkig.' Helaas, geen enkele relatie is zo simpel. In 'Weg van liefde' onderzoekt Alain de Botton wat er gebeurt als twee mensen verliefd worden, wat ervoor nodig is om de liefde te behouden en waarom het vaak toch misgaat. Met filosofisch inzicht en psychologische scherpzinnigheid toont De Botton dat onze huidige romantische idealen ons veel schade kunnen berokkenen en geeft alternatieven voor een nieuwe romantiek. De conclusie is - zoals de personages in dit boek zullen ondervinden - dat langdurige liefde vooral een 'vaardigheid' is die wij ons langzaam en met de nodige moeite eigen maken. 'Weg van liefde' is een herkenbaar, verhelderend en hoopgevend verhaal over hoe een liefdesrelatie in de eenentwintigste eeuw kan standhouden en tot bloei kan komen.
In Statusangst onderzoekt Alain de Botton een verschijnsel waarmee iedereen in de westerse wereld op de een of andere manier te maken krijgt. Een gebrek aan waardering van onze medemens, een te grote afhankelijkheid van de mening van anderen; het zijn allemaal factoren die ons het gevoel kunnen geven tekort te schieten. In een samenleving waarin onze waarde wordt afgemeten aan onze materiële wapenfeiten en ons maatschappelijk aanzien, zijn we ons pijnlijk bewust van de noodzaak om te presteren. Statusangst is de prijs die we betalen voor de erkenning van dit voor iedereen zichtbare verschil tussen een succesvol en een onsuccesvol leven.
Waarom werken we eigenlijk? Welk nut heeft ons werk voor onszelf en voor de rest van de wereld? En waarom laten we werk zo'n prominente plaats innemen in ons leven dat we er zelfs onze identiteit aan ontlenen? Alain de Botton gaat op zoek naar de antwoorden op die vragen en volgt verschillende mensen tijdens hun werkzaamheden, van tonijnvissers op de Malediven tot accountants in Londen. Het resultaat is een ode aan de intelligentie, eigenaardigheid, schoonheid en verschrikkingen van de moderne werkomgeving, met als opmerkelijke conclusie dat werk, naast liefde, de belangrijkste factor is die zin kan geven aan ons bestaan.
Melancholie is een goed bewaard geheim. Melancholie is geen depressie of woede of bitterheid, maar een wijze, kalme, acceptabele en zachte reactie op de tegenslagen en moeilijkheden in het leven. De melancholische gemoedstoestanden die in dit boek zijn beschreven, uitgelegd en geïnterpreteerd, zijn heel herkenbaar. De melancholie die je ervaart op zondagavond, tijdens de puberteit, na de seks of op een feestje.
De vele gezichten van melancholie biedt een gevarieerd portret van een ondergewaardeerde gemoedstoestand die noodzakelijk is om tot nieuwe inzichten te komen.
Proberen te bewijzen dat God niet bestaat kan een geliefd tijdverdrijf zijn voor atheïsten, maar waar het werkelijk om gaat is niet zozeer de vraag of er een God is, maar hoe je verder redeneert wanneer je hebt besloten dat Hij er niet is. In dit uiterst originele boek betoogt Alain de Botton dat de seculiere samenleving veel kan leren van religies als het gaat om zaken als gemeenschapszin, ethiek, onderwijs en kunst. Religie voor atheïsten zet de dogmatische kanten van religies overboord, waarna er enkele aspecten uit gefilterd worden die troostrijk kunnen zijn voor de sceptische hedendaagse mens.
In `Hoe Proust je leven kan veranderen' gaat Alain de Botton met veel humor na welke oplossing Proust biedt voor praktische kwesties als: hoe blaas je een liefdesrelatie nieuw leven in? Hoe kun je meer genieten van een vakantie? Hoe breid je een vriendenkring uit?
Hoewel Marcel Proust een groot deel van zijn leven kwijnend in bed doorbracht, geplaagd door depressies en al dan niet ingebeelde ziekten, had de schrijver van Op zoek naar de verloren tijd uitgesproken ideeën over hoe je gelukkig kunt worden. Zijn romans, essays en brieven bevatten wijze levenslessen, die hij zelf weliswaar in de wind sloeg maar die ons nog altijd van pas kunnen komen.
In dit diepzinnige doe-het-zelfboek komen we er en passant ook nog achter waarom we niet impulsief kleren moeten kopen, waarom we beter niet bij het eerste afspraakje met iemand het bed in kunnen duiken, waarom de telefoon ontzag verdient en, bovenal, waarom we niet te veel boeken moeten lezen. Op zijn eigen onnavolgbare wijze schetst Alain de Botton een beeld van Proust waarin de legendarische schrijver veel meer tot leven komt dan in de talloze serieuze biografieën die er over hem zijn verschenen
In `De kunst van het reizen' houdt Alain de Botton zich bezig met de vraag of wij wel weten hoe we moeten reizen. Reizen deden we voor corona namelijk allemaal. Wat gebeurt er als je uit je dagelijkse werkelijkheid in een totaal andere wereld wordt gezet? Wat als de verveling toeslaat? Als je liever in bed blijft dan naar de door de reisgids aanbevolen monumenten te gaan kijken? Kun je leren genieten? Kun je leren beter naar een landschap te kijken? Deze en tientallen andere vragen beantwoordt De Botton, met hulp van gidsen als Flaubert, Ruskin, Humboldt en Van Gogh.
Nooit eerder was het nieuws zo toegankelijk als nu: het nieuws kunnen we op elk willekeurig moment van de dag raadplegen, we bekijken het nieuws (vluchtig) op onze smartphones of tablets, achter de pc, op de tv, in kranten en tijdschriften. Het nieuws is overal om ons heen en het bepaalt in grote mate de manier waarop wij naar de wereld kijken. Misschien hebben we onderhand een beetje hulp nodig bij wat het nieuws met ons doet: bij de afgunst en de ontzetting, de opwinding en de frustratie; bij alles wat we te horen krijgen, bij alles wat we liever niet hadden geweten.
Vandaar deze bruikbare gebruiksaanwijzing om te proberen een gewoonte die iets normaler en onschuldiger is gaan lijken dan goed voor ons is even wat ingewikkelder te maken, en om ons bewust te maken van de invloed die nieuwsberichten over een beroemdheid, een tropische storm of een seksschandaal van een politicus op ons heeft.
In 'De architectuur van het geluk' beschrijft Alain de Botton de wensen en eisen die wij voor onze huizen hebben. Hij neemt de lezer mee op een reis door de esthetiek van de westerse en oosterse beschavingen en stelt vragen als: waarom verschillen mensen en volken zoveel in smaak? Kan een prachtige omgeving ons gelukkiger maken?
Alain de Botton behandelt alledaagse zorgen en vragen - hoe kunnen we laten zien dat we verdriet hebben? Hoe kunnen we romantische gevoelens uitdrukken? De Bottons advies en observaties zijn als altijd gebaseerd op het werk van grote schrijvers, kunstenaars en denkers uit de wereldgeschiedenis.
Ode aan het kijken biedt liefhebbers van zijn oeuvre nieuwe inzichten en adviezen, maar vormt ook een mooie introductie voor de mensen die minder bekend zijn met zijn werk