Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is zonder twijfel een van de belangrijkste darmaandoeningen in onze moderne maatschappij. Naar schatting een op de tien Belgen heeft regelmatig last van buikpijn of rent te pas en te onpas (of net helemaal niet) naar het toilet. En toch is het prikkelbaredarmsyndroom een aandoening waar een zweem van mysterie rond hangt. Want wat is het nu precies? Beelden buikpijnlijders zich iets in of is het wel echt een aandoening? (Spoiler: ja, dat is het!) Wat zijn de belangrijkste symptomen? En kun je er als patiënt iets aan doen?
In Prikkelbare darmen vertelt maagdarmspecialist Heiko De Schepper alles wat je moet weten over het prikkelbaredarmsyndroom. Hij legt haarfijn uit hoe het mechanisme in elkaar zit en waarom het syndroom zo moeilijk vast te stellen is - met veel foute diagnoses tot gevolg. Daarnaast nuanceert of weerlegt hij de vele mythes die de ronde doen. Om zo wanhopige patiënten een hart onder de riem te steken en zowel hun hoofd als hun darmen te verlichten.
Prof. dr. Heiko De Schepper werkt op de afdeling Maagdarmziekten van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en is cordinator van de motiliteitseenheid en de Klein Bekken Kliniek. Daarnaast voert hij onderzoek naar het prikkelbaredarmsyndroom aan de Universiteit Antwerpen, waar hij ook doceert aan de faculteit Geneeskunde.
Slaap wijzer is een baanbrekende methode om van je slapeloosheid verlost te geraken.
Dr. Inge Declercq geeft je in deze unieke slaapwijzer beproefde tools om de negatieve spiraal van slapeloosheid te doorbreken. Met dit praktische, haalbare 10-stappenplan met audiobegeleiding gidst ze je doorheen het hele traject dat je zal doorlopen om opnieuw zorgeloos te kunnen slapen en vol energie te leven. Stap voor stap, met een handige tijdlijn, komen alle ingrediënten van beter slapen 's nachts en energiek zijn overdag aan bod, zoals het vinden van jouw juiste slaaptijd, leren geloven in je eigen herstelkracht, het belang van daglicht, tools om je onbedwingbare gedachten en stress de baas te kunnen, moeheid te verbeteren, voedingstips en meer. Inge Declercq is arts, neuroloog en slaapexpert. Ze is verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en oprichtster van SleepWell&StressLess. Ze geeft tal van workshops en keynotes aan bedrijven, is een veelgevraagde gast in de media en is auteur van De kracht van slapen.
DR. INGE DECLERCQ laat zich leiden door empathie, passie voor alles wat met slapen en wakker zijn te maken heeft en de motivatie om wetenschappelijke kennis te delen met een groot publiek. Naast neuroloog en slaapexpert is ze universitair opgeleid in de cognitieve gedragstherapie voor insomnie en gecertificeerd coach. Ze beheerst diverse stressmanagementtechnieken en heeft een grote expertise in chronobiologie en neurowetenschappen. Uitgebreide klinische ervaring deed ze op tijdens haar ziekenhuiscarrière. Inmiddels is ze verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Met dit boek wil ze expertise delen en herstellend slapen en energiek leven op een pragmatische én onderbouwde manier promoten. Tegelijk is het haar doel om zorgeloos slapen en vol energie leven voor iedereen vanzelfsprekend en toegankelijk te maken.
Guy T'Sjoen staat aan het hoofd van de mannenkliniek in UZ Gent, waar mannen terecht kunnen met een brede waaier aan klachten, van verminderd seksueel verlangen en erectiestoornissen tot doping en beperkte vruchtbaarheid. Zonder blikken of blozen benoemt hij in Onder de gordel de vaakst voorkomende klachten bij mannen van alle leeftijden en stelt hij oplossingen, alternatieven en tips voor om zo lang mogelijk seksueel gezond te blijven.
Daarnaast deelt hij enkele opvallende verhalen en weetjes uit zijn praktijk. Wat heeft een hete oven te maken met de mannelijke vruchtbaarheid? Hoeveel mannen vertellen hun vrouw níét over hun vasectomie? En wat is het recept voor een sterke erectie? Een must-read voor mannen en nieuwsgierige vrouwen.
Veel mensen zijn ziek zonder te weten waarom. In haar gezondheidspraktijk ziet Miek Maes dagelijks patiënten met allergieën, migraine, maag-, darm- en huidklachten, overgewicht, emotionele schommelingen en allerlei andere chronische aandoeningen en auto-immuunziekten. Vaak probeerden ze al tal van behandelingen uit, zonder resultaat. 'Gezondheid begint op je bord', stelt Miek Maes. In Je gezondheid in eigen handen toont ze met vele voorbeelden aan hoe onze voeding en onze gezondheid samenhangen. Door bepaalde voedingsmiddelen te mijden en 10 keukenroutines te volgen, kun je zelf stappen in de goede richting zetten. Dit boek bevat een schat aan recepten, tips en verrassende inzichten die kunnen helpen om gezond te worden en te blijven!
MIEK MAES kreeg zelf tien jaar geleden te horen dat ze een auto-immuunziekte had. Als jonge moeder zette ze alles op alles om te genezen en verdiepte ze zich in de voedingsgeneeskunde. Vandaag runt zij een drukbezocht gezondheidscentrum in Diepenbeek, waar zij zeer goede resultaten boekt met haar methode.
Is er iets fijner dan een heerlijke nacht slaap om uitgerust aan je dag te beginnen? Helaas is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend, want maar liefst 1 op de 3 Belgen kampt met slaapproblemen.
In DE KRACHT VAN SLAPEN legt neuroloog en slaapexpert Inge Declercq haarfijn uit hoe dat komt. Wist je bijvoorbeeld dat je slaap een weerspiegeling is van je leven overdag? Meer nog: door te letten op wat je doet wanneer je wakker bent, kan je je slaap een pak verbeteren. Dit boek leert je hoe je slaapmechanisme in elkaar zit, hoe je energiek wakker kan zijn overdag én wat je kan doen voor een herstellende nacht. Verder beantwoordt Inge Declercq talrijke vragen die veel mensen haar stellen. Wat is mijn ideale slaaptijd? Wat doe ik het best voor ik ga slapen? Kan ik slaaptekort inhalen? En hoe pak ik het best mijn stress aan om beter te slapen?
De kracht van slapen biedt ook een oplossing voor slapeloze nachten. Wat doe je als je niet kan slapen? En hoe los je 's nachts vervelend lang wakker zijn op? De talrijke tips en adviezen uit het boek worden geïllustreerd met verhalen uit de praktijk.
Inge Declercq is arts, neuroloog en gecertifieerd slaapexpert. Ze is verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en oprichter van SleepWell&StressLess. Ze geeft tal van workshops en seminaries aan bedrijven.
In het najaar van 2017 stort ergens in Vlaanderen een journalist in. Hij is een van de duizenden die dat jaar op de welbekende muur smakt: burn-out. Hij weet wat hem te wachten staat. Denkt hij. Tot hij gaandeweg tot de conclusie komt: wáár hebben we het in godsnaam over?
'Je hebt een burn-out', klinkt zo ongeveer hetzelfde als: 'Proficiat, je mag op trektocht door de woestijn.' Je weet wat een trektocht is en je weet wat een woestijn is. Maar als je niet door een woestijnmens gegidst wordt, maak je de gekste dingen mee en kan je verdomme lang onderweg zijn.
Een burn-out is geen cadeau. Het reikt verder dan vermoeidheid. Zit niet alleen in je hoofd. En herstellen is veel meer dan rusten, relaxen, loslaten. In dit boek trekt journalist Marijn Sillis ten strijde tegen de overload aan hippe burn-outonzin en fileert hij de clichés. Hij deelt goudeerlijk zijn eigen emoties, gedachten en inzichten, en gaat het gesprek aan met lotgenoten.
Ik dacht dat ik wist wat burn-out was, tot ik er een kreeg is een poging tot schets van het veelkoppige monster dat burn-out is. Het blijft ver weg van overbodig advies en de lege lijstjes met tips en tricks.
Marijn Sillis (°1988) werkt al meer dan een decennium als journalist en is sinds 2017 officieel burn-outer. Hij neemt niet graag het woord en ontwikkelde een hekel aan burn-outboeken. En toen schreef hij dit.
Qu'est-ce qui nous arrive, à nous, les êtres humains ? Nous vivons dans un pays prospère, les innovations fusent, la médecine atteint des sommets sans précédent et notre espérance de vie bat tous les records. Et pourtant... nous sentons que quelque chose ne va pas. Car combien de personnes peuvent-elles affirmer être vraiment heureuses ?
Luc Van Gorp met le doigt sur la plaie. Il s'exprime comme Voix influente dans le domaine des soins de santé, mais également comme ancien dirigeant du Chiro, infirmier, séminariste, théologien, enseignant et père de cinq enfants. Le monde dans lequel nous vivons s'est métamorphosé au cours des dernières décennies. Les piliers sur lesquels reposait notre société se sont effondrés. Les « institutions traditionnelles » doivent s'en prendre à elles-mêmes. Qu'il s'agisse de la politique, de l'éducation, de l'Église ou - oui aussi - des soins de santé, elles ont cédé l'une après l'autre à la pensée néolibérale selon laquelle tout doit toujours être meilleur, plus rapide et plus efficace. Le résultat est à l'avenant. Mais il y a aussi de l'espoir. Parce que l'être humain lui-même n'a pas fondamentalement changé. Il s'efforce toujours de mener une existence saine, heureuse et pleine de sens, mais sait aussi qu'à côté de la joie et du plaisir, il y a la souffrance et la tristesse. Il sait que la santé est plus que ne pas être malade. Et que la société parfaite est une utopie. Comment redécouvrir l'humain ? Ce livre veut encourager une autre façon de penser, afin que nous puissions à nouveau être simplement plus humains et connaître une pleine qualité de vie.
LUC VAN GORP (°1966) est président des mutualités chrétiennes. Avec des points de vue audacieux, il tend un miroir à son personnel et aux décideurs politiques. Il souhaite ainsi orienter le secteur des soins de santé, mais aussi la MC, dans une nouvelle direction.
Wat is dat toch met ons, de mens? We leven in een welvarend land, de innovaties vliegen ons om de oren, de medische wetenschap scheert nooit geziene toppen en onze levensverwachting breekt alle records. En toch... voelen we dat er iets scheelt. Want hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze oprecht gelukkig zijn?
Luc Van Gorp legt de vinger op de wonde. Als invloedrijke stem in de gezondheidszorg, maar evengoed als oud-Chiroleider, verpleegkundige, seminarist, theoloog, docent en ouder van vijf kinderen.
De wereld waarin we leven heeft de voorbije decennia een metamorfose ondergaan. De pijlers waarop onze samenleving steunde, zijn afgebrokkeld. En dat hebben de 'klassieke instituten' aan zichzelf te danken. Of het nu de politiek, het onderwijs, de kerk of - ja ook - de gezondheidszorg is, een voor een hebben ze zich overgegeven aan het neoliberale denken dat alles altijd beter, sneller en efficiënter moet. Het resultaat is navenant.
Maar er is ook hoop. Want de mens zelf is fundamenteel niet veranderd. Die streeft nog altijd naar een gezond, gelukkig en zinvol bestaan, maar weet dat er naast vreugde en plezier ook lijden en verdriet is. Dat gezondheid meer is dan niet ziek zijn. En dat de volmaakte samenleving een utopie is. Hoe kunnen we die mens herontdekken? Dit boek wil aanzetten tot een andere manier van denken, zodat we weer gewoon meer mens kunnen zijn en volop levenskwaliteit ervaren.
Luc Van Gorp (°1966) is voorzitter van CM Gezondheidsfonds. Met gedurfde standpunten houdt hij medewerkers en beleidsmakers een spiegel voor. Op die manier wil hij de gezondheidszorg, maar ook CM, een nieuwe richting uitsturen.
'Beter voorkomen dan genezen', zo klinkt het gezegde. Dit boek toont aan hoe we als maatschappij veel meer moeten inzetten op preventie en ziekte voorkomen, dan enkel op het behandelen en genezen van zieke mensen.
Hoe zullen ziekenhuizen evolueren in de toekomst? Wat wordt de rol van technologie om zélf onze gezondheid te monitoren, onder begeleiding van een arts op afstand? En waarom is een gezonde geest minstens even belangrijk als een gezond lichaam? Door aandacht voor voeding, bewegen en minder stress worden mensen gezonder, blijven ze gezonder én blijft onze gezondheidszorg betaalbaar.
Levens belangrijk biedt een blauwdruk voor een nieuwe gezondheidszorg: anders, eigentijdser, positiever, technologisch vernieuwend, financieel haalbaar en toegankelijk. Geert Wellens toetste bovendien zijn visie aan die van gerenommeerde opinieleiders, onder wie Marc Noppen, Peter Degadt, Lieven Maesschalck, Lieven Annemans, Omer Van den Bergh, Leo Neels, Thierry Geerts, Rudy Maertens, Pieter Vanherck en Karel Van Eetvelt.
Alle puzzelstukken voor een succesvolle en betaalbare gezondheidsaanpak liggen er. Dit boek legt ze op de juiste plaats.
Geert Wellens is mede-oprichter van Triginta, een vastgoedbedrijf dat zich onder meer specialiseert in de bouw van zorginfrastructuur van de toekomst. Daarnaast is hij actief bestuurder van het Heilig Hart Ziekenhuis in Lier, van Briant (een netwerk van vier ziekenhuizen) en van de woonzorgcentrum-groepen Zorggroep Zusters van Berlaar en Aldea.
Dit boek is voor iedereen die altijd op dieet is.
Voor iedereen die eindeloos geluk blijft zoeken in een slanker lichaam.
Voor iedereen die de hele dag door calorieën telt, om toch maar teleurgesteld op die weegschaal te staan.
Want het zit zo: diëten werken niet. We worden er enkel ongelukkiger, ongezonder, onzekerder en in the end ook dikker van. En daar wil diëtiste Celien Rombouts nu (NU!) komaf mee maken.
Welkom in dit antidieetboek, waarin je opnieuw naar jezelf leert luisteren. Alles wat je hebt meegekregen aan regeltjes over eten gooien we overboord, met maar één doel voor ogen: intunen op de signalen van je lijf. Waarin jij gaat leren van jezelf te houden en je lichaam, misschien wel voor het eerst sinds je kind was, je beste vriend wordt.
'Je cholesterol is te hoog en je overweegt best cholesterolverlagers. Voeding heeft amper een invloed op je cholesterolwaarden.'
Die raad van zijn huisarts werd voor Johan Albrecht het begin van een intrigerende zoektocht naar wetenschappelijk correcte informatie over voeding en gezondheid.
Uiteindelijk deed een voedingspatroon op basis van groenten, fruit, volwaardige granen en zonder dierlijke producten zijn cholesterol zonder medicatie spectaculair dalen.
Johan Albrecht toont hoe de juiste voedingskeuzes kunnen helpen in de strijd tegen een hoge bloeddruk, een hoge cholesterol, hart- en
vaatziekten, diabetes type , overgewicht en bepaalde kankerrisico's. Bovendien heeft kiezen voor minder of geen dierlijke producten ook belangrijke ecologische en economische voordelen. De productie van vlees heeft eenzelfde CO-impact als het verkeer en de planeet kan een globalisering van ons Westerse dieet met veel dierlijke producten absoluut niet aan. Tegelijkertijd zorgt de opmars van dure chronische aandoeningen voor budgettaire uitdagingen en is een ambitieuzer preventiebeleid inzake voeding nodig.
In Het gewicht van vlees deelt Johan Albrecht zijn eigen zoektocht met de lezer. Op een toegankelijke manier maakt hij duidelijk waarom de noodzakelijke voedingstransitie het meest rendabele project van de 21ste eeuw kan worden. Het geheel wordt op smaak gebracht met talloze praktische tips en tricks zodat de lezer aan de slag kan. Elke plantaardige maaltijd versterkt immers je gezondheid, spaart de planeet en helpt dure gezondheidsuitgaven te vermijden.
Advies op maat van Vlaanderens eerste menopauze-experte
De laatste jaren kijkt iedereen veel positiever naar de menopauze. Het leven stopt niet meer bij vijftig, en gelukkig maar! Toch roept die nieuwe levensfase bij vrouwen nog veel vragen op: wat moet ik eten? Wat doen hormonen met mijn lichaam? Hoe houd ik mijn seksleven boeiend?
Menopauze-experte en -consulente Leen Steyaert vertaalt de inzichten die ze in haar praktijk opdoet in zes plannen met vragenlijsten, aanbevelingen en concrete tips. Je kunt ze allemaal tegelijk volgen of prioriteiten stellen. Leer je lichaam en geest beter kennen en volg jouw persoonlijke menopauzeplan!
'De sterkte van Jouw menopauzeplan is dat het concrete oplossingen biedt om je levenskwaliteit tijdens de overgang en na de menopauze weer te optimaliseren.' - Prof. dr. Herman Depypere, hoofd Vrouwenkliniek (UZ Gent)
Hoe hou je je borsten gezond? Het is een vraag waar je misschien nooit echt over nagedacht hebt, omdat je er nooit problemen mee hebt gehad en omdat je ze gewoon beschouwt als onderdelen van je lichaam. Veel vrouwen hebben echter een haat-liefdeverhouding met hun borsten: ze voelen zich ongemakkelijk of hebben een echt borstencomplex. En toch is het zo belangrijk dat je zorg draagt voor je borsten - al vind je daar in de literatuur weinig over terug. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.
In dit boek focust menopauzeconsulente en borstweefseltherapeute Leen Steyaert op het welzijn van je borsten. Ze staat stil bij de anatomie van de borst en vertelt je wat een goede borsthygiëne inhoudt. Je leert meer over de verschillende borstaandoeningen die er bestaan, en hoe je ze kunt voorkomen of (laten) behandelen. Maar bovenal leer je tijdens het lezen van dit boek hoe je van je borsten kunt houden. Want borsten zijn voor een vrouw iets om fier op te zijn, niet iets om je over te schamen. Door een intiemere band met je borsten op te bouwen, zullen ze steviger en gezonder worden. Dit boek zal dan ook voor jou een ware 'ontboezeming' worden!
Leen Steyaert (°1962) heeft meer dan vijfentwintig jaar ervaring in de complementaire en natuurgeneeskunde en is orthomoleculair nutritioniste, menopauzeconsulente en borstweefseltherapeute. Met Stralend door de menopauze schreef zij in 2011 het eerste positieve referentiewerk over de menopauze, waarvan tot nu meer dan 17.000 exemplaren verkocht werden. Daarna volgden de succesboeken Oerritme, Stop de rush! en Jouw menopauzeplan.