Als ouder wil je er alles aan doen dat je kind zich goed voelt in zijn/haar lichaam. Maar hoe doe je dat precies? Waaraan herken je of je tiener een ongezonde relatie met gewicht en voeding heeft? Wanneer ga je het gesprek aan? Wat zet je op tafel? En hoe kun je op een milde manier je kind bijstaan wanneer een eetstoornis toch jullie gezin is binnengeslopen? In deze gids geeft psychologe en Eetexpert-oprichtster An Vandeputte onderbouwde antwoorden op de meest gestelde vragen van ouders en gaat ze concreet in op veelvoorkomende twijfels en bezorgdheden. Van de inhoud van de voorraadkast tot de openingszin van gesprekken over gezondheid en gewicht. Dé survivalgids voor ouders van tieners met een (beginnend) eetprobleem Een toegankelijk en laagdrempelig hulpmiddel in de strijd tegen een eetstoornis Met praktische tips, herkenbare getuigenissen en bijdragen van het team van Eetexpert
Wist je dat je meer zelfvertrouwen én een hoger libido hebt in de periode rondom je eisprong? Dat je je sterkste sportprestaties kan neerzetten bij een stijgend oestrogeenniveau? En dat je beter geen belangrijke beslissingen neemt in de periode net voor je menstruatie? De gemiddelde persoon met een baarmoeder wordt in het leven zo'n 450 keer ongesteld. Toch beseffen maar weinig vrouwen hoe ook hun prestaties, energielevel en stemming meebewegen met deze cyclus. Zonde, wat eenmaal je je leven ermee kunt synchroniseren, zullen je hormonen zich al snel ontpoppen tot jouw ideale partner in crime. Met dit boek brengt cyclusexpert Morgane Leten een positief pleidooi over natuurlijke hormonen en wapent ze je met heel wat belangrijke inzichten over vrouwelijke gezondheid. Leer omgaan met allerlei menstruatiekwaaltjes, optimaliseer je slaap, voeding en agenda in functie van je cyclus en ga op ontdekking in je eigen hormoonhuishouding. Daarbovenop bevat Het Cyclus Kompas bijdragen van verschillende experts en eerlijke getuigenissen van vrouwen die de kracht van hun cyclus hebben ontdekt.
Veel mensen die kanker hebben gehad, zijn na hun behandeling bang dat de ziekte opnieuw toe zal slaan. Soms gaat die angst voor terugkeer hun leven steeds meer beheersen. Psychologen Jan Verhulst, die zelf te maken kreeg met kanker, en Coen Vlker, verbonden aan het Helen Dowling Instituut en gespecialiseerd in psychologische zorg na kanker, maken in dit boek die angst bespreekbaar. Ze gaan in op hoe angst ontstaat en geven je talloze praktische handvatten mee om de angst beter hanteerbaar te maken, zodat je je blik weer op de toekomst durft te richten.
We leven gemiddeld langer dan ooit tevoren, maar helaas zijn er ook steeds meer mensen chronisch ziek. Diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, mentale problemen en andere stressgerelateerde aandoeningen bepalen in ons land het leven van vele honderdduizenden mensen. Gelukkig is er ook goed nieuws: onderzoek toont namelijk aan dat je zelf heel wat kunt doen om chronische ziektes te voorkomen, of - als je al chronisch ziek bent - je levenskwaliteit kunt verbeteren of de ziekte zelfs omkeren. Lifestyle Medicine is wereldwijd aan een opmars bezig. Het bekijkt gezondheid op de breedst mogelijk manier, en combineert de nieuwste wetenschappelijke inzichten gecombineerd met eeuwenoude traditionele wijsheden uit diverse culturen. Dit basisboek zet de zeven pijlers van een gezonde levensstijl op een rij: minder stress, meer bewegen, een gezonde voeding, sociale steun, voldoende slaap, een positieve mindset en een gezonde omgeving. Want als je op elk van deze zeven pijlers inzet, zul je langer, gezonder en vooral gelukkiger leven.
Naast een gezond voedingspatroon en voldoende beweging is slapen het allerbelangrijkste wat je kunt doen voor je gezondheid. Maar wat als je iedere avond doodmoe naar bed gaat en toch uren wakker ligt? Ine Maes - holistisch coach, yoga en meditatie teacher - leert je hoe je makkelijk inslaapt en een diepe slaap opbouwt. Ze geeft concrete tips en reikt je uiteenlopende oefeningen aan zodat je zelf kunt aanvoelen wat voor jou het best werkt. Pak je slaapproblemen aan en laad je batterijen 's nachts weer helemaal op om met een helder hoofd de dag te starten! Beluister ook de unieke podcast met geleide meditaties
De laatste twintig jaar zit de wetenschap van veroudering én verjonging in een stroomversnelling. We weten wat de belangrijkste oorzaken zijn van veroudering. We weten bovendien ook hoe we dat proces kunnen vertragen, stoppen en in sommige gevallen zelfs omkeren. Zo leven we niet alleen langer, we blijven ook veel langer gezond. Dubbele winst dus. Lijkt dit sciencefiction? Helemaal niet. Er is ongetwijfeld nog meer doorgedreven wetenschappelijk onderzoek nodig, maar vergis je niet: er zijn veel bewezen én veilige technieken die je vandaag al kunt toepassen om jonger te worden. Wil ook jij je biologische klok te slim af zijn? Dit boek geeft je inzicht in de belangrijkste mechanismes van veroudering en verjonging. Je leert bovendien het onderscheid maken tussen veelbelovende nieuwe interventies en kwakzalverij, waardoor je voortaan levensstijlkeuzes maakt die een voelbaar en meetbaar effect hebben. Het resultaat? Een langer én gezonder leven.
We vinden een gezonde voeding en goed bewegen steeds belangrijker, maar verliezen de weg in de stroom van nieuwe, soms tegenstrijdige onderzoeken over voeding en beweging. Wat moeten we nu geloven? Wat is echt gezond? Dokter Hendrik Cammu gaat in Wat moet ik nu geloven, dokter? op zoek naar de beste versie van de waarheid over voeding en bewegen. Hij doorploegde alle mogelijke wetenschappelijke toptijdschriften op zoek naar bewijzen in de beste studies. Op een wetenschappelijk onderbouwde maar toegankelijke manier legt hij uit wat de rol is van voeding voor onze gezondheid en onze levensverwachting. Dit is geen dieetboek met concreet voedingsadvies, maar een heldere synthese over eten en bewegen, die de bezorgde en bewuste lezer helpt om de bomen door het bos te zien. De 'waarheid' over voeding, beweging en gezondheid is heel genuanceerd en vaak een kwestie van gezond verstand. 'Met mate en gevarieerd eten blijft veruit het belangrijkste voedingsadvies.
Dokter Pedro Brugada is onze bekendste hartspecialist en ook internationaal een topdokter. In ONS HART. Gebruiksaanwijzing en onderhoudsboekje krijgt de lezer niet alleen het verbazende levensverhaal van deze nieuwe Belg maar vooral informatie over hoe het hart - onze motor - en de bloedvaten werken. Brugada beschrijft welke ziekten je kunnen treffen, hoe je ze kunt voorkomen en wat eraan te doen valt. Hoge bloeddruk, cholesterol, hartinfarct, etalagebenen, beroerte, ritmestoornissen, hartstilstand bij jonge sporters, hartonderzoeken, realistische beweeg- en voedingstips... het komt allemaal aan bod. En de beleidsmakers reikt hij een aantal concrete ideeën aan. ONS HART is een toegankelijk boek, helder, met veel humor en heel wat nieuwe inzichten en wetenswaardigheden. Deze 'gebruiksaanwijzing' is een must. Zowel voor wie gezond is, en dat graag wil blijven, als voor mensen met een hartprobleem.
Sta je vaak moe op en heb je onvoldoende energie om de dag door te komen? Je bent niet alleen. Onderzoek toont aan dat bijna 20 procent van de mannen en 30 procent van de vrouwen regelmatig last heeft van vermoeidheid. Toch kun je zelf heel veel doen om je energie op peil te brengen. Huisarts Bruno Ariens zet op een heldere en toegankelijke manier de vier pijlers van een goede energiebalans op een rij: gezond eten, minder piekeren, meer bewegen en beter slapen. Hij scheidt mythe van waarheid en geeft evidencebased handvatten en oefeningen waarmee je onmiddellijk zelf aan de slag kunt gaan.
Misschien herken je het wel: je kijkt naar je favoriete serie met een kommetje chips erbij, en voor je het weet is de hele zak leeg. Een schuldgevoel overvalt je en je maakt jezelf voor de zoveelste keer wijs dat je vanaf morgen de verleiding wel zult weerstaan. Het kan anders. Arno Monsecour is diëtist, internationaal gecertificeerd Precision Nutrition Level 2 Expert en mindsetcoach. Hij ontwikkelde een praktisch en wetenschappelijk onderbouwd programma waarin hij mensen begeleidt naar een gezondere en fittere mindset. In dit boek ontdek je nieuwe inzichten die leiden naar gewoonte en gedragsverandering. Je leert hoe ook jij een mentale klik kunt maken, zodat je die goede voornemens eindelijk wel volhoudt en ze een nieuwe vaste gewoonte worden. Want pas als je anders gaat denken, krijg je je eetgedrag en gewicht echt onder controle.
Ontzettend veel mensen kampen met chronische rugklachten. Toch kun je zelf heel wat doen om rugpijn te voorkomen of te verlichten. Je moet alleen weten hoe je wervelkolom werkt, zodat je de juiste actie onderneemt. Maar net die kennis ontbreekt vaak. Een slechte houding, stress, gewicht... Door een samenloop van verschillende belastende factoren duikt rugpijn plots op. Vanaf dan ontstaat een vicieuze cirkel. Door de pijn beweeg je minder en wordt je bloedsomloop minder gestimuleerd. Het gevolg? Zuurstof en voedingsstoffen bereiken nauwelijks je weefsels en afvalstoffen stapelen zich er op. Je zenuwstelsel raakt overprikkeld en de pijn neemt toe. Waardoor je nog minder gaat bewegen en nog meer pijn krijgt. Met dit boek doorbreek je deze vicieuze cirkel. Door haalbare aanpassingen in je dagelijkse leven belast je minder je rug, en ben je klaar om meer en slimmer te bewegen en je algemene conditie te verbeteren. 'De A staat voor aanpassing. Ik toon je heel concreet hoe je anders kunt staan, zitten en liggen om je rug te ontlasten. De B staat voor bewegingen waarmee je de draagkracht voor je rug kunt vergroten. Ten slotte is er de C van conditie: een gezonde rug kan niet zonder een gezond lichaam. Ook je gewicht, stofwisseling en je algehele fysieke en mentale welzijn spelen dus een belangrijke rol.
In Het Bekkenbodemboek geeft specialiste Hedwig Neels enkele belangrijke basisprincipes en preventieve guidelines mee voor een gezonde bekkenbodem. Met dit boek wil ze de onzekerheid die veel vrouwen nog steeds voelen rond dit onderwerp wegnemen. Hedwig volgt de levenscyclus van de vrouw zodat zowel jong als oud er iets aan heeft! Ze legt je uit hoe je bekkenbodemproblemen kunt vermijden, oplossen en hoe je best kunt omgaan met blijvende veranderingen of klachten. Ze pakt de problemen aan op een positieve, empowerende manier zonder ze te verbloemen. Met herkenbare getuigenissen Prachtige illustraties voor extra duidelijkheid Boordevol toegankelijke info en tips
'Wat kan ik zelf doen om mijn gezondheid beter te maken?' Veel mensen willen hun gezondheid graag in eigen handen nemen, maar algemene adviezen als 'eet wat gezonder' of 'beweeg wat meer' helpen hen niet echt vooruit. Dit toegankelijke en inspirerende boek geeft je een helder overzicht van de Big Five van een gezonde leefstijl: voeding, beweging, mindset, zingeving en sociale verbondenheid. Het onderzoek naar een gezonde leefstijl zette een reuzenstap vooruit na de ontdekking van de 'blauwe zones', plaatsen op de wereld waar mensen gezonder oud worden en waar meer fitte eeuwelingen leven. De lessen uit de blauwe zones vormen niet alleen een hefboom om gezond te blijven en ziekte te voorkomen, maar evenzeer een sleutel om succesvoller om te gaan met een gezondheidsprobleem. De auteurs koppelen deze leefstijlkennis aan concrete acties én stellen samen met jou een haalbaar actieplan op, zodat je onmiddellijk aan de slag kunt, op een manier die het beste bij jou past. Want dat is de essentie van Take Five: een leefstijlplan dat je zelf invult en waarvan je het instapniveau zelf bepaalt. Neem je gezondheid zelf in handen met het 5-5-5-leefstijlplan 5 leefstijldomeinen 5 zelfgekozen acties 5 minuten per dag Je kunt je gezondheidsquotiënt trainen en versterken, net als een spier. Het Take Five-plan biedt daarvoor effectieve handvatten. Vijf minuten per dag is een eenheid van tijd, voldoende voor een zinvolle invulling en toch kort genoeg om geen beslag te leggen op een al te groot deel van je beschikbare tijd. Wetenschappelijk onderzoek bij grote groepen heeft aangetoond dat elk uur wandelen gemiddeld vijf uur extra levensverwachting oplevert. Hoe je jezelf en de wereld om je heen beleeft, speelt zich af in je hoofd. Hoe je kijkt, is wat je krijgt. Leven met bewuste aandacht voor een gezonde mindset is een leefstijl die je kunt trainen. Een powernap of een kort middagdutje is geen taboe en kan erg heilzaam zijn. Een betekenisvolle invulling van je dag heeft een groter belang dan gezondheid tout court. Verbinding met anderen is een basisvoorwaarde voor gezondheid.
Vanaf het moment dat een kind geboren wordt, krijgt het te maken met pijn. Dat gaat van prikjes tot ziektes, van valpartijen tot groeipijnen. Een op de vier kinderen ervaart zelfs chronische pijn, waarbij klachten blijven aanhouden. Als ouder of zorgverlener is het soms moeilijk om daar juist op te reageren. Nog al te vaak zeggen we: 'bijt maar even flink op je tanden' of 'het zal wel overgaan'. Zo wordt pijn bij kinderen dikwijls onderschat en onderbehandeld. Maar wat als je kind prikangst heeft? Is een pijnstiller wel veilig voor je kleuter? En als de pijn niet overgaat, wat kun je dan doen? Professor Goubert pleit voor een betere pijnbehandeling op kindermaat, ook bij langdurige pijn. In dit boek reikt ze handvatten aan om pijn bij kinderen te herkennen, te behandelen en waar mogelijk te voorkomen.
'Wie een geneesmiddel gaat halen in de apotheek, krijgt er altijd de nodige instructies bij. Maar als apotheker merkte ik dat patiënten vaak niet begrijpen waarom ze die krijgen en hoe ze bepaalde geneesmiddelen moeten innemen. In dit boek bundel ik alle informatie om veilig met geneesmiddelen om te gaan.'
- Apotheker Annelies Vanderlinden Waarom moet je sommige geneesmiddelen bij het eten innemen? Mag je medicatie die over de datum is nog gebruiken? Hoe weet je of een geneesmiddel geschikt is voor kinderen? Helpen anti-agingproducten echt? Wat mag er niet ontbreken in je reisapotheek? ... Medicijnwijzer is een handleiding voor verantwoord medicijngebruik en een goede gezondheid, met tal van herkenbare voorbeelden en nuttige tips. Aan de hand van 100 veelgestelde vragen wordt uitgelegd hoe je veilig gebruik kunt maken van je huisapotheek en EHBO-koffer. Je leert welke geneesmiddelen je het best op voorraad kunt hebben, hoe je die moet bewaren, en welke huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes je beter kunt mijden.
Een ochtendritueel is zonder meer een van de mooiste cadeaus die je jezelf en je omgeving kunt geven. Want de manier waarop je je dag start, bepaalt grotendeels de kwaliteit van alles wat erop volgt. Beeld je dan eens in wat het met je leven zou doen, als je elke morgen zou beginnen met enorm veel 'geweldigheid' en zin! Enter dit boek. Het duurt namelijk een maand om een nieuwe gewoonte te creëren en in te laten slijten. Met 31 aanstekelijke quotes, 31 inspirerende teksten en 31 uitnodigende beelden, helpt de auteur je vanuit haar ervaring en praktijk op weg. Ze geeft ook tips voor een ochtendritueel op maat en legt uit waarom ochtendrituelen zo krachtig zijn. Laat dit boek de aanzet zijn tot het vormgeven van jouw ochtendritueel.
Lynn Formesyn ondervond aan den lijve hoe een chronische ziekte je ongewild aan de zijlijn doet belanden. In een samenleving waar meer langdurig zieken dan werklozen zijn, waar doorgaans weinig aandacht is voor de mentale impact van een zware diagnose en waar sociale zekerheden steeds meer onder druk staan, is er dringend behoefte om op een andere manier te denken over ziekte en gezondheid. Aan de hand van haar openhartige verhaal, uitdagende omdenkoefeningen en gesprekken met experts als Dirk De Wachter, ervaringsdeskundigen en vertegenwoordigers van verschillende middenveldorganisaties en politieke partijen, toont ze hoe onze moderne invulling van zinvol best ziek is. Hoe mensen met een chronische ziekte moeten knokken om kansen te krijgen. Maar vooral: over hoe je ondanks mankementen vol zin kunt leven.
De menopauze: is dat niet iets voor hysterische vrouwen met rode hoofden, appelflauwtes en mood swings? Nee! Maar wat doet de menopauze nu écht met je lichaam? En wat kun je eraan doen? Hoe kun je van iets wat vaak aversie oproept, net een super positieve periode of zelfs nieuwe start maken? Hoe kun je opvliegers voorkomen of beperken? Hoe zit het met seks tijdens de menopauze? Wat kun je doen tegen een vertraagde stofwisseling of slecht slapen? Martine neemt je mee op haar zoektocht naar antwoorden en toont je dat je niet bang hoeft te zijn voor die hormonen-rollercoaster. Tover die menopauze om in een menopower!
Vele tienduizenden mensen in België en Nederland worden getroffen door een chronische inflammatoire darmziekte (ook bekend onder de term IBD). Meestal gebeurt dit al op erg jonge leeftijd. Deze ziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, hebben een grote impact op leven en werken. In deze patiëntengids brengen meer dan 50 experts hun kennis samen en geven ze een wetenschappelijk onderbouwd antwoord op vragen als: hoe ontstaan inflammatoire darmziekten? Welke behandelingen zijn mogelijk? En wat zijn de gevolgen op korte en lange termijn?
'Just give me a few viruses.' When young researcher Guido van der Groen went to his boss with that request in 1976, it marked the start of an improbable career as a virus hunter. A cheap thermos flask containing blood samples from a deceased Belgian missionary in Zaïre put him on the trail of a 'humdinger' of a virus: Ebola. In the autumn of 1976 he left for Africa with an international team to track down the deadly virus. With the recent devastating outbreak in West Africa, van der Groen meets his old enemy and 'mistress' again after forty years. On the Trail of Ebola tells the exciting life story of a celebrated researcher and the dangerous viruses that lurk everywhere. It's a story of brilliant science in sometimes abominable circumstances, of lurching between misery and hope, between fierce criticism and disarming humour. A unique document for anyone wishing to gain insight into viruses and the mass hysteria they can cause.
Dr. Annik Mollen brengt een scherpe analyse van hoe we het natuurlijke evenwicht in onze cellen kunnen versterken of herstellen. Onze cellen hebben een intern geheugen: ze weten welke taak ze moeten uitvoeren en wat ze ervoor nodig hebben. Onze levenswijze en voedingspatroon verstoren dat evenwicht echter al te vaak. Een gezond lichaam is gebaseerd op een aantal biofysische evenwichten zoals het zuur-base evenwicht, de juiste hoeveelheid zuurstof, de balans tussen vocht en electrolyten of opbouwende en afbrekende stoffen. Dit boek geeft een helder inzicht in de essentie van gezonde voeding en toont aan de hand van honderden tips hoe we het juiste evenwicht in ons lichaam kunnen herstellen. Voor wie streeft naar een duurzame gezondheid.
Het boek dat je kans op een goede nachtrust aanzienlijk verhoogt Ongeveer een derde van ons leven brengen we slapend door. Toch staan veel mensen onvoldoende stil bij het belang van een goede slaapomgeving. Een goede nachtrust en slaaphouding kunnen nochtans veel problemen voorkomen. Zo'n 8 op de 10 mensen kampen minstens een keer in hun leven met ernstige rugpijn. Bijna 10 procent van hen ontwikkelt ook chronische rugklachten. Vaak ligt een slechte nachtrust, en meer bepaald een bed van ondermaatse kwaliteit, mee aan de oorzaak van deze problemen. Rust voor je rug helpt je om de kans op rugpijn tot een minimum te herleiden en geeft een antwoord op belangrijke vragen als: - Waarop moet je letten als je een bed koopt? - Wat is de beste slaaphouding? - Hoe weet je dat je matras aan vervanging toe is? - Welk slaapsysteem is het beste aangepast aan jouw slaapprofiel? - Hoe zorg je ervoor dat jij en je partner het niet te warm (en niet te koud) hebben? Na het lezen van dit boek weet je evenveel (of zelfs meer) over een goede rug- en slaaphygiëne als je fysiotherapeut of huisarts. 'Een boeiend en leerrijk boek dat zowel leken als professionals een schat aan informatie biedt. Overzichtelijk, duidelijk geïllustreerd én wetenschappelijk stevig onderbouwd, waardoor je als lezer alles te weten komt over de anatomische, ergonomische en fysiologische aspecten van het lichaam en de slaap. Dankzij de handige tips leer je om je slaapkwaliteit en -kwantiteit te optimaliseren. Goede én slechte slapers zullen na het lezen van dit boek alvast geen problemen meer hebben met de keuze van een juist bedsysteem.' Dr. Inge Declercq, somnoloog Europaziekenhuizen Brussel
Een scherpe blik op de farmasector De farmasector is het best bewaarde geheim van België. Het is immers één van de weinige sectoren waarin België tot de absolute wereldtop behoort. In België, fantastisch farmaland brengt Leo Neels een authentiek verhaal van meer dan tien jaar aan de top van de farmaceutische sector. Als insider schrijft hij op het scherp van de snee tussen de thema's van leven, ziekte en dood enerzijds en economische wetmatigheden anderzijds. Het resultaat is een genuanceerd boek over geneesmiddel en markt, met aandacht voor de sterkten en zwakten van bedrijven en overheden.
De pijnpunten van de Belgische gezondheidszorg en een handleiding voor een spoedig herstel Aan de hand van soms onthutsende voorbeelden toont De prijs van uw gezondheid de lezer waarom onze gezondheidszorg ernstig gevaar loopt. Ons prachtige systeem riskeert immers te ontsporen, waardoor het niet meer betaalbaar wordt en de solidariteit verloren gaat. Enerzijds is er verspilling door te veel onderzoeken en overbehandeling. Daar waar men anderzijds wél bespaart, gebeurt dit vaak ten koste van de kwaliteit van de zorg. Bovendien besteden we te weinig geld aan goede preventie. De prijs die we daar allemaal voor betalen is hoog. Dure zorg, minder goede kwaliteit en vermijdbare gezondheidsproblemen worden dagelijkse kost. Maar Lieven Annemans stelt ook een herstelplan voor. Zijn plan bestaat uit tien pijlers en heeft als doel een betaalbare en kwaliteitsvolle gezondheidszorg te blijven garanderen voor iedereen: jong en oud, arm en rijk, ongeacht afkomst, taal en cultuur. Aan dat plan kunnen we allemaal meewerken. Dit boek is dan ook zowel voor lezers bestemd die in de gezondheidssector werken als voor iedereen die patiënt is of kan worden.