Als je als partner met psychose te maken hebt (gehad), dan voelt dat alsof je in een web verstrikt bent geraakt.
Je wordt overrompeld door alle verschillende, verwarrende dingen. `Wat is er met je partner aan de hand?', `Is de liefde over?', `Wat kan ik wel en niet doen?', `Is het mijn schuld?' Dat zijn prangende vragen. Jóuw risico op afbranden (WILBO- syndroom) wordt besproken. Je vindt tips en tools voor jullie thuis (de `LLOVERS-methode') en handvaten voor de kinderen.
Er staat eerlijk wat psychose wel en niet is, de risico's en de diverse behandelmogelijkheden. Hoe en waar je hulp krijgt. De tekst bevat 130 vragen en antwoorden, in begrijpelijke taal. Informatie over patiënten- en familieorganisaties en 65 goede websites. Mantelzorgers hebben het zwaar en zij verdienen meer ondersteuning. Zelfredzaam zijn is niet alles alleen uitzoeken!
Psychose komt vaak voor, al of niet als onderdeel van schizofrenie, schizo-affectieve of bipolaire (manisch depressieve) stoornis. Dat heeft grote maatschappelijke gevolgen voor jouw aangedane partner, alle naasten en zeker voor jou: de `partner van'. Daarom dit boek.
Over de auteur
Stef Linsen (psychiater-psychotherapeut) werkte vele jaren met adolescenten, ouderen en volwassenen in diverse instituten (poli- en (dag)klinisch), een tbs-kliniek, een LVB-instituut en in zijn eigen praktijk. Nu werkt hij freelance voor (o.a. forensische) GGZ-instellingen en geeft hij leerpsychotherapie aan psychiaters in opleiding. Hij is tevens auteur van het boek Help, mijn partner heeft een depressie!
Dit boek helpt je je overgangssymptomen de baas te worden zodat je werk er niet onder lijdt. Het helpt je ook te bepalen hoe je je werkzame leven de komende 15 tot 20 jaar wilt inrichten.
Naast nuchtere informatie, tips en strategieën bevat Alles over werken tijdens de overgang een groot aantal interviews met vrouwen als Greet Prins, voorzitter Raad van Bestuur Philadelphia, Alet Klarenbeek, voormalig directielid van WOMEN Inc., Ingeborg Beugel, documentairemaakster en vrouwenarts Barbara Havenith van de Vrouwenpoli Boxmeer. Lees hoe zij op niveau bleven presteren tijdens deze uitdagende levensfase.
OVER DE AUTEUR:
Saron Petronilia schreef eerder 'Alles wat je moet weten over de overgang'. Petronilia is naast auteur en spreker ook coach. ''De overgang is de meest vruchtbare periode in een vrouwenleven. Het is geen tijd om bij de pakken neer te zitten, het is tijd om te oogsten.'' Petronilia geeft vrouwen 45-plus met een hectische en verantwoordelijke baan mindset make-overs en bijbehorende strategieën zodat ze vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken.
RECENSIES
De auteur (1961) is overgangscoach met een eigen praktijk. Zij ziet de hormonale overgang - die soms wel tien jaar duurt - als een uitnodiging tot bezinning op leefwijze en werksituatie. Ondanks de fysieke en psychische klachten die kunnen optreden, kan de overgang een poort zijn naar meer voldoening en harmonie in het leven. Zij raadt aan klachten bespreekbaar te maken, begrip te vragen en de mogelijkheid tot aanpassingen aan te kaarten, bijvoorbeeld begeleiding door een coach, flexibele werktijden of de aanschaf van een ventilator. Ook adviseert zij contact te zoeken met vrouwen in dezelfde situatie om de krachten te bundelen. Er is nog veel onwetendheid, zeker bij jongere collega's. Het onderwerp wordt aangevuld met de ervaringen van vrouwen in deze fase, in een informele interviewvorm. Een werkboek is te downloaden. Het boek is in een directe, prettige stijl geschreven; wel staan er de nodige slordigheidjes in de tekst. Veel vrouwen zullen geholpen zijn, maar het boek legt in zijn geheel ook een (te) grote nadruk op de zwaarte van deze periode. Een groot deel van de 45+-vrouwen functioneert in een werksetting. Voor hen is dit boek, maar ook hun werkgevers zouden er hun voordeel mee kunnen doen.
Fredy Blom
Steeds meer mensen krijgen te maken met de multisysteemziekte Lyme. Het is bijna een volksziekte geworden. Lyme is voor veel mensen een ware nachtmerrie. Het heeft hun gezondheid broos gemaakt.
De weg naar genezing is lang en zwaar. Wil je een duidelijker beeld van wat Lyme precies inhoudt, hoe deze complexe ziekte ontstaat en hoe je Lyme kunt behandelen? Lees dan dit boek.
Ludzer de Boer beschrijft op een begrijpelijke manier welke factoren allemaal invloed hebben op Lyme. Thema's als voeding, stress en opgelopen trauma's komen hierbij aan bod. Ook wordt belicht hoe deze ziekte je immuunsysteem verzwakt. Daarbij is het ook belangrijk om de rol van bacteriën, virussen, parasieten en schimmels te leren begrijpen.
De holistische benadering in dit boek zal je nieuwe inzichten ver-schaffen. Ook krijg je een stappenplan aangereikt, dat je als startpunt kunt gebruiken op weg naar een betere gezondheid.
OVER DE AUTEUR:
Ludzer de Boer is holistisch energetisch therapeut en multidisciplinair therapeut. In zijn eigen praktijk De Wenteltrap werkt hij onder meer met bioresonantie- therapie en fotonentherapie en helpt hij mensen die zware obstakels tegenkomen op hun levenspad door middel van psychosociale coaching. Daarnaast heeft hij zich gespecialiseerd in de ziekte van Lyme en heeft hij door de jaren heen vele cliënten geholpen die hun leven steeds kleiner zagen worden door deze gecompliceerde aandoening.
Partners en andere naasten van mensen met psychosegevoeligheid hebben het vaak zwaar als hun partner in een periode van een psychose zit. Ze missen vaak begrip, steun en informatie. Dit werkboek kan hierbij helpen.
Met dit praktische werkboek voor partners van mensen met een psychosegevoeligheid hebben Rachel Janssen en Stef Linsen een hulpmiddel gemaakt voor de voorlichting of begeleiding van deze partners binnen ggz-instellingen.
Aan de hand van de groepsbijeenkomsten die in dit boek zijn uitgewerkt, hoef je als ggz-instelling zelf niets meer te ontwikkelen. Partners hebben hiermee een overzichtelijk werkboek, dat ook als naslag werk blijft dienen na afloop. De bijeenkomsten geven de partners een platform waar ze gehoord worden, vragen kunnen stellen en elkaar kunnen steunen.
Dit boek bevat ook aanvullende informatiebronnen die binnen en buiten de bijeenkomsten kunnen worden gebruikt.
OVER DE AUTEURS:
Rachel Janssen is ggz-agoog en systeemtherapeutisch werker. Ze werkt al vele jaren met volwassenen binnen de ggz in verschillende functies. De laatste jaren is ze werkzaam als rehabilitatiewerker binnen een FACTteam gericht op psychosegevoeligheid en bipolaire aandoeningen. Ze geeft psycho-educatie aan mensen met psychosegevoeligheid en aan hun naasten, ze is medeoprichter en werkgroeplid van Psychose-café Roermond en geeft MHFA-trainingen in Midden- en Noord-Limburg.
Stef Linsen (psychiater-psychotherapeut) werkte vele jaren met adolescenten, ouderen en volwassenen in diverse instituten (poli- en (dag)klinisch), een tbs-kliniek, een LVB-instituut en in zijn eigen praktijk.
Nu werkt hij freelance voor (o.a. forensische) GGZ-instellingen en geeft hij leerpsychotherapie aan psychiaters in opleiding. Hij is tevens auteur van de boeken Help, mijn partner heeft een psychose! en Help, mijn partner heeft een depressie!
Partners en andere naasten van mensen met depressiegevoeligheid hebben het vaak zwaar als hun partner in een periode van een depressie zit. Ze missen vaak begrip, steun en informatie. Dit werkboek helpt hierbij.
Met dit praktische werkboek voor partners van mensen met een depressiegevoeligheid heeft Stef Linsen een hulpmiddel gemaakt voor de voorlichting of begeleiding van deze partners binnen ggz-instellingen.
Aan de hand van de groepsbijeenkomsten die in dit boek zijn uitgewerkt, hoef je als ggz-instelling zelf niets meer te ontwikkelen. De bijeenkomsten geven de partners een platform waar ze gehoord worden, vragen kunnen stellen en elkaar kunnen steunen.
Dit boek bevat ook aanvullende informatiebronnen die binnen en buiten de bijeenkomsten worden gebruikt.
OVER DE AUTEUR
Stef Linsen (psychiater-psychotherapeut) werkte vele jaren met adolescenten, ouderen en volwassenen in diverse instituten (poli- en (dag)klinisch), een tbs-kliniek, een LVB-instituut en in zijn eigen praktijk. Nu werkt hij freelance voor (o.a. forensische) GGZ-instellingen en geeft hij leerpsychotherapie aan psychiaters in opleiding. Hij is ook auteur van de boeken Help, mijn partner heeft een psychose!, Help, mijn partner heeft een depressie! en Je partners psychose samen verwerken.