Zó werkt de ouderenzorg vertelt met bondige teksten en heldere visualisaties hoe de zorg voor ouderen in Nederland is georganiseerd. Een must read voor iedereen die werkzaam is in of rond de ouderenzorg.
Zó werkt de geneesmiddelenzorg
Bijna iedereen gebruikt geneesmiddelen. Van een paracetamol tegen hoofdpijn en een pufje voor lucht in de longen, tot ontstekingsremmers bij reuma en chemotherapie bij kanker. Alleen al 11,5 miljoen mensen gebruiken geneesmiddelen die
ze bij de apotheek of in het ziekenhuis krijgen.
Hoe komt een geneesmiddel tot stand en hoe lang duurt dit?
Wie mogen geneesmiddelen maken, voorschrijven en verstrekken? Wie bewaakt de veiligheid en welke wetten liggen hieraan ten grondslag? Hoeveel geld geven we uit aan geneesmiddelenzorg? Wanneer is een geneesmiddel eigenlijk `duur' en wat betekent dit? En waarom moet je soms zelf voor een geneesmiddel betalen?
Op al deze vragen (en veel meer) vind je het antwoord in Zó werkt de geneesmiddelenzorg. Uitgelegd met ruim 40 fraaie visualisaties en heldere teksten. Een verhelderend boek voor iedereen die te maken heeft met de geneesmiddelenzorg.
Hoe werkt de gehandicaptenzorg?
Nederland telt twee tot drie miljoen mensen met een of meer beperkingen, variërend van lichamelijke en zintuiglijke tot licht verstandelijke en zeer ernstige meervoudige beperkingen. Afhankelijk van hun situatie hebben deze mensen zorg en ondersteuning nodig. Welke vormen van zorg en ondersteuning kunnen zij krijgen? Wat is er geregeld rond hulpmiddelen? Wie mag als wettelijk vertegenwoordiger optreden en wat is diens rol precies? Hoeveel mensen kopen zorg en ondersteuning zelf in met een persoonsgebonden budget? Welke wetten regelen de gehandicaptenzorg? Hoe lopen de geldstromen?
Voor mensen met een beperking en hun naasten, maar ook voor zorgprofessionals, is het vaak lastig een weg te vinden in het woud aan wettelijke regels, financiële regelingen en partijen in en rondom de gehandicaptenzorg. Waar en bij wie moeten ze zijn voor de juiste zorg? Op al deze vragen (en nog veel meer) vind je het antwoord in dit boek, uitgelegd met 40 fraaie visualisaties en heldere teksten. Zó werkt de gehandicaptenzorg is een verhelderend boek voor iedereen die te maken heeft met de zorg en ondersteuning van mensen met een beperking.
De mentale vooruitgang begint hier
Hoe kan dit land mentaal nog beter? Hoe kan de
mentale vooruitgang van Nederland eruitzien?
Wat zullen ze zien als ze straks in 2050 terugkijken
op onze tijd?
In dit boek verkennen we nieuwe richtingen
van denken en doen om mentaal krachtiger te
worden. Met behulp van de Mentale Schijf van
Vijf beschrijven we hoe we onze organisaties
en onze samenleving mentaal sterker kunnen
maken: gelukkiger, beter gemotiveerd, socialer,
betekenisvoller én daadkrachtiger.
Dit boek is nuttig voor iedereen die is geïnteresseerd
in het versterken van zijn eigen mentale kracht
en die van anderen. Het biedt een inspirerend
nieuw doel voor onze welvarende samenleving.
Mentale vooruitgang is het streven naar verdere
vooruitgang, mét mensenkennis en mededogen.
Dit boek is een begin.
Hoe werkt het sociaal domein?
Ruim twee miljoen mensen in Nederland krijgen hulp van hun gemeente, bijvoorbeeld ondersteuning om zelfstandig thuis te wonen, hulp bij opvoeden en opgroeien of een bijstandsuitkering. Deze gemeentelijke voorzieningen samen heten 'het sociaal domein' en vormen het onderwerp van dit negende Zó werkt de zorg-boek. Welke vormen van ondersteuning vallen nog meer onder het sociaal domein? Wat is de rol van gemeenten? Wie werken er zoal in het sociaal domein? Welke wetten zijn relevant? En hoe wordt ondersteuning uit het sociaal domein betaald?
Zó werkt het sociaal domein gaat vooral over maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en ondersteuning bij werk en inkomen. Door de gekozen afbakening blijft het boek voor de lezer behapbaar en sluit het naadloos aan op de andere boeken van Platform Zó werkt de zorg. Met elkaar vertellen de boeken het verhaal over het stelsel van zorg en ondersteuning in Nederland.
Hoe werkt de geestelijke gezondheidszorg?
Vier op de tien Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen, van angststoornissen en psychoses tot aandoeningen door het gebruik van verslavende middelen. Zij komen veelal terecht in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Hoe tevreden zijn mensen met psychische problemen over het leven dat zij leiden? Bij welke zorgverleners kunnen zij terecht? Wat is het verschil tussen een psycholoog, psychotherapeut en psychiater? Welke zorg en ondersteuning krijgen mensen met psychische problemen zoal? Wat betalen zij eigenlijk zelf voor ggz? En hoe werkt de forensische ggz voor mensen met psychische problemen die zijn veroordeeld voor een delict?
Voor veel mensen is het lastig om de weg te vinden in het complex van betrokken spelers, wetten en financiële regelingen in de ggz. Niet alleen voor mensen met psychische problemen en hun naasten, maar ook voor zorgverleners die in de ggz werken en beleidsmedewerkers die het stelsel moeten regelen. Dit boek biedt voor hen een hoognodig overzicht, in begrijpelijke teksten en 45 overzichtelijke visualisaties. Van jeugd-ggz tot forensische ggz en van gemeente en huisarts tot hoogspecialistische zorg. Zó werkt de geestelijke gezondheidszorg is een verhelderend boek voor iedereen die te maken heeft met de zorg en ondersteuning voor mensen met psychische problemen.
Hoe werkt de zorg in Nederland?
Dit kaartenboek laat zien hoe de zorg in Nederland met ingang van 2015 werkt, aan de hand van visualisaties en korte teksten. Op eenvoudige en aantrekkelijke wijze legt dit boek uit hoe het zorgstelsel in elkaar zit, welke wetten op de zorg van toepassing zijn en hoe de zorg wordt bekostigd. In en om de zorg zijn 1,5 miljoen mensen actief. Dit boek helpt hen beter te begrijpen hoe de zorg functioneert. Het beschrijft de zorgwereld buiten de spreekkamer en geeft antwoord op vragen die dokters, verpleegkundigen, paramedici en andere zorgverleners, beleidsmakers, bestuurders, verzekeraars en mantelzorgers misschien wel willen, maar niet durven stellen.