De afgelopen jaren is de aandacht voor de procedurele waarborgen van verdachten en beklaagden in strafprocedures toegenomen, zowel op Europees als nationaal niveau. Daarbij worden de specifieke behoeften van zogenoemde kwetsbare verdachten erkend. Hoewel vaststaat dat zij een aangepaste bejegening nodig hebben, blijft het tot op heden onduidelijk wat precies onder die kwetsbaarheid moet worden verstaan en op wie de specifieke waarborgen die worden vooropgesteld precies van toepassing zijn. Op basis van een grondige analyse van de relevante bestaande Europese en Belgische regelgeving en rechtspraak enerzijds en de wetenschappelijke (voornamelijk rechtspsychologische) literatuur anderzijds, biedt dit boek een diepgaand inzicht in de kwetsbaarheid van verdachten.
Daarnaast gaat de auteur in op de complexiteit van de vroegtijdige vaststelling van de kwetsbaarheid van verdachten. Dit blijkt een cruciale, maar moeilijke taak voor zowel advocatuur, politie als magistratuur, met als gevolg dat de kwetsbaarheid van een aanzienlijk aantal verdachten niet (tijdig) wordt herkend. Het is nochtans de taak van de advocaat om de kwetsbaarheid van een verdachte te compenseren.
Kwetsbare verdachten in de strafprocedure biedt op basis van een theoretisch-juridische analyse en interviews met strafrechtadvocaten inzicht in het begrip kwetsbaarheid en in de mogelijkheden en beperkingen van hoe en wanneer kwetsbaarheid kan worden vastgesteld in de vroege stadia van de strafrechtelijke procedure. Aangezien het voor de advocaat niet vanzelfsprekend of makkelijk is om de kwetsbaarheid van een verdachte in te schatten, bevat dit boek tevens een, op basis van de meerwaarde en beperkingen van bestaande instrumenten ontworpen, leidraad met aandachtspunten en indicatoren om hen te helpen de kwetsbaarheid vast te stellen tijdens het strafrechtelijk vooronderzoek.
Het ondernemingsstrafrecht heeft de laatste decennia een zeer hoge vlucht genomen en is voortdurend in evolutie, zowel ten gevolge van ontwikkelingen in wetgeving en rechtspraak als door maatschappelijke en technologische evoluties. Dit boek, dat een uitloper is van het themacollege ondernemingsstrafrecht dat in 2022 werd georganiseerd aan de Universiteit Antwerpen, bekijkt vanuit zeer verschillende invalshoeken enkele actuele raakvlakken tussen het strafrecht en het ondernemingsrecht. De onderwerpen gaan van de problemen inzake de bestraffing en straftoemeting bij rechtspersonen, over de GDPR vanuit strafrechtelijk perspectief, cryptoactiva en de verhouding tussen mensenrechten en de digitalisering van de fiscus, tot het verval van de strafvordering voor de rechtspersoon, de bijzonderheden van het deskundigenonderzoek in financiële strafzaken en de strafrechtelijke aansprakelijkheid van de bedrijfsrevisor en de commissaris. Ook het strafrecht als handhavingsinstrument voor het (ruime) ondernemingsrecht krijgt aandacht met bijdragen over het strafrecht als handhavingsinstrument in het fiscaal recht, het douanerecht en het consumentenrecht. Ten slotte wordt ingegaan op de mogelijkheden die het herstelrecht biedt in het ondernemingsstrafrecht, in het bijzonder in het kader van de zogenoemde witteboordencriminaliteit. Ondernemingsstrafrecht biedt een rijk palet aan bijdragen, dat een weerspiegeling is van de diversiteit van dit rechtsdomein.
Met bijdragen van Joëlle Rozie, Jeroen De Herdt, Pieter Tersago, Robby Houben, Joeri Vandendriessche, Anne Van de Vijver, Sylvie De Raedt, Jef Van Eyndhoven, Koen Reniers, Patrick Waeterinckx, Bart De Smet, Pierre Thiriar, Eric Van Dooren, Jarich Werbrouck, Gert Straetmans, Dilyara Nigmatullina en Lawrence Kershen.
`Comparative criminal justice' is bij uitstek het soort onderzoek dat ons toelaat om de horizon te verbreden door in beeld te brengen wat mensen en instituties op verschillende plaatsen doen om het criminaliteitsprobleem aan te pakken, stelt David Nelken. We leren ons eigen systeem beter kennen door gelijkenissen en verschillen tussen ons en de ander te beschrijven en te analyseren. Een blik op een ander rechtssysteem houdt onszelf een spiegel voor; het stelt ons in staat onszelf te begrijpen in het licht van die punten van gelijkenis en verschil met andere systemen.
Strafrechtelijk beleid in een vergelijkend perspectief. Een blik op de Lage Landen stelt zich tot doel om diverse aspecten van het veiligheids- en criminaliteitsbeleid in België (of Vlaanderen) en Nederland vanuit een vergelijkend perspectief te onderzoeken. Deze landen worden in dat beleid vaak geconfronteerd met soortgelijke problemen en de zoektocht naar een beter begrip van en adequate antwoorden op die problemen is meer gebaat met het verbreden van de horizon dan met het staren naar de eigen navel.