De Boom Basics Belastingrecht biedt een handzaam overzicht van het belastingrecht ten behoeve van inleidende fiscale vakken die worden verzorgd op universiteiten en hogescholen. De nadruk ligt op de hoofdlijnen van het Nederlandse belastingrecht. Tevens worden de belangrijkste internationale aspecten van het Nederlandse belastingrecht beschreven. Bijzaken en details zijn zoveel mogelijk weggelaten.
Doelgroep
De Boom Basics geven je snel inzicht in een rechtsgebied. Door de duidelijke schema's, de puntsgewijze uitleg en de sprekende voorbeelden kom je direct tot de kern van de zaak. Perfect voor tentamenvoorbereiding of een snelle opfrissing van je kennis! De Boom Basics zijn bestemd voor studenten die een juridische opleiding volgen aan een universiteit of hogeschool.
n dit boek worden de hoofdzaken van het Nederlandse belastingrecht en de grondbeginselen van het internationale en Europese belastingrecht behandeld.
De volgende onderwerpen komen in Hoofdzaken belastingrecht aan bod:
formeel belastingrecht;
inkomstenbelasting;
loonheffingen;
vennootschapsbelasting;
dividendbelasting;
internationaal en Europees belastingrecht;
omzetbelasting;
erf- en schenkbelasting;
belastingen van rechtsverkeer;
belastingen van lokale overheden;
Wet waardering onroerende zaken;
verhouding tussen vennootschappelijke jaarrekening en fiscale aangifte.
Het recht kent geen theoretische basis om rechtsnormen naar hun inhoud te onderscheiden. De wetgever en de rechtspraktijk introduceren en gebruiken normaanduidingen zoals vage norm', open norm', blanco norm', onbepaald begrip', etc., zonder onderscheid te maken tussen, of een nadere definitie te geven van, dergelijke normen. Dit incoherente gebruik heeft geleid tot een verwarrende terminologie en in sommige gevallen tot ongefundeerde gevolgtrekkingen.Een theoretische basis voor het onderscheiden van deze normen is dus een noodzakelijke voorwaarde. Echter, uit onderzoek bleek geen van de gang-bare normtheorieën (zoals bijvoorbeeld van Weinberger, Kelsen, Hart, Simon, Larenz, Raz) op adequate wijze te voldoen. Dit bleek wel mogelijk met toepassing van methoden uit disciplines buiten de rechtswetenschap, met name de exacte wetenschappen. Deze constatering leidde tot de ontwikkeling van een normtheorie gebaseerd op normdefinities op grond waarvan de verschillende normen kunnen worden afgeleid. De basis van de theorie wordt gevormd door de algemene definitie van een norm in de symbolische vorm . Deze vorm representeert alle kenmerken en eigenschappen van een norm.In het onderzoek wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen theorie en systeem. Uit de theorie worden alle normen afgeleid die constitutief zijn voor het uitvoerend systeem.
Een gevarieerder levensloop dan die van H.J. Hofstra (1904-1999) is moeilijk denkbaar. Zo werkte hij als inspecteur bij de Belastingdienst, was hij belastingconsulent, lid van de Tweede Kamer, minister van Financiën, financieel directeur van een scheepswerf en ten slotte hoogleraar in het belastingrecht aan de Leidse universiteit. Daarnaast maakte hij deel uit van verschillende commissies die over verbetering en vereenvoudiging van het belastingstelsel adviseerden en is hij de auteur van een omvangrijk oeuvre van uitzonderlijke kwaliteit. Hofstra beheerste het belastingrecht in de volle breedte. Hoewel hij sterk de behoefte voelde op zoek te gaan naar de theoretische fundering van de belastingheffing, schuwde hij de fiscale techniek niet, onder meer in zijn annotaties en rechtspraakoverzichten. Deze uitgave bevat een biografische schets van Hofstra, die de Hercules onder de Nederlandse fiscalisten werd genoemd. Onder meer zijn bijdrage aan de belastingwetenschap wordt belicht.
In deze Boom Basics staat het formeel belastingrecht centraal.
De Boom Basics geven je snel inzicht in een rechtsgebied. Door de duidelijke schema's, de puntsgewijze uitleg en de sprekende voorbeelden kom je direct tot de kern van de zaak. De Boom Basics zijn bestemd voor studenten die een juridische opleiding volgen aan een universiteit of hogeschool. Perfect voor tentamenvoorbereiding of een snelle opfrissing van je kennis!
Voor een compleet overzicht van alle delen en productvormen ga je naar www.boombasics.nl.
Jan van Soest (1929-2006) was een markant jurist. Hij was onder meer lector aan de universiteiten van Utrecht en Leiden. In 1966 aanvaardde hij het hoogleraarsambt aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij eerder enige tijd lector was geweest. Van Soest was voorts redacteur van verschillende tijdschriften, bewerkte gezaghebbende boeken op fiscaal terrein en publiceerde artikelen en annotaties. Maar de hoofdmoot van zijn werk is te vinden in de conclusies die hij als advocaat-generaal bij de Hoge Raad schreef. In de bijna 25 jaar (1974-1999) dat hij verbonden was aan het parket van deze instantie, heeft hij honderden conclusies genomen. In deze uitgave staan die conclusies centraal. Besproken wordt onder meer de wijze waarop Van Soest te werk ging bij de selectie van zaken, de aanpak die hij in zijn conclusies volgde en de ontwikkeling die daarin te onderkennen is. Verder wordt onderzocht of in zijn conclusies een voorkeur voor een bepaalde rechtsvindingsmethode aan het licht treedt. Ook wordt ingegaan op de mogelijke invloed van zijn conclusies op de arresten van de Hoge Raad.