Handboek secretaris is hét handboek voor de professionele secretaris, de spin in het web bij steeds meer organisaties. In Nederland werken duizenden secretarissen bij ondernemingen, woningcorporaties, vakorganisaties, zorg-, onderwijs- en culturele instellingen, de politie, de ANWB, enz. Rollen, taken en verantwoordelijkheden verschillen daarbij sterk. Ook de benamingen zijn divers: bestuurssecretaris, directiesecretaris, secretaris van de vennootschap, corporate- of company secretary. Maar de essentie is voor iedere secretaris gelijk.
Dit handboek beschrijft het vak aan de hand van wet, codes en praktijk. Dilemma's, praktische voorbeelden en handige tips maken het boek voor iedere lezer toegankelijk.
Handboek secretaris is geschreven met een vlotte pen en vanuit het unieke perspectief van de secretaris die aanwezig is in en om de bestuurs- en directiekamers van Nederland. Het is een onmisbaar handboek voor secretarissen, maar ook nuttig en interessant voor (aankomend) bestuurders en toezichthouders. Dit studie- en naslagwerk hoort op het bureau van iedere secretaris.
Op 2 juli 2021 vond in Amsterdam de voorjaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Procesrecht (NVvP) plaats, met als onderwerp de `De invloed van wetgeving op de procespraktijk. Doorstaat onze procesrechtelijke wetgeving de uitdagingen van vandaag en morgen?'
Als inleiders traden op:
- mr. P.E. Ernste (advocaat bij NautaDutilh en gastonderzoeker bij de Vrije Universiteit Amsterdam);
- mr. F.F. Langemeijer (voormalig plaatsvervangend procureur-generaal parket bij de Hoge Raad);
- prof. mr. dr. N.J. Schrijver (staatsraad bij de Afdeling advisering van de Raad van State).
Dit deel in de serie van uitgaven van de NVvP bevat de neerslag van deze bijeenkomst.
Mr. L.A.G. Ebben en mr. J. van Mourik (respectievelijk senior juridisch medewerker in de rechtbank Gelderland en promovendus burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen) hebben verslag gedaan van de discussie tijdens de vergadering.
Op 9 december 2020 vond de najaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Procesrecht (NVvP) plaats, met als onderwerp `Schadevaststelling in het geding'.
Als inleiders traden op:
- mr. C.H. van Dijk (advocaat te Amsterdam bij Kennedy Van der Laan, raadsheer-plaatsvervanger in het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en docent bij de Grotius Academie);
- prof. mr. G. van Rijssen (raadsheer in het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en bijzonder hoogleraar Rechtspraak aan de Radboud Universiteit);
- mr. dr. M.K.G. Tjepkema (hoofd kennisunit Bestuursrechtspraak van de Raad van State en universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden).
Dit deel in de serie van uitgaven van de NVvP bevat de neerslag van deze bijeenkomst.
Mr. L.A.G. Ebben, mr. J. van Mourik en mr. J.J. Dammingh (respectievelijk senior juridisch medewerker in de rechtbank Gelderland, promovendus burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en universitair hoofddocent burgerlijk (proces)recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen) hebben verslag gedaan van de discussie tijdens de vergadering.
Bajesboek is in de eerste plaats een vraagbaak voor gedetineerden die willen weten wat hun rechten en plichten zijn als verdachte in een huis van bewaring of als `afgestrafte' in een gevangenis. Zij vinden in dit boek informatie over het voor hen geldende dagprogramma, over contacten met familie, advocaten en andere hulpverleners, over mogelijkheden tot verlof en strafonderbreking, over disciplinaire straffen en over nog veel meer. De schrijvers besteden bijzondere aandacht aan de mogelijkheden die gedetineerden hebben om in beklag en beroep te gaan tegen over hen genomen beslissingen waar zij het niet mee eens zijn.
Niet alleen gedetineerden zelf, maar ook hun hulpverleners, zoals advocaten, reclasseringswerkers en maatschappelijk werkers, kunnen in Bajesboek - voor hun praktijkuitoefening belangrijke - informatie vinden over de interne rechtspositie van hun cliënten. Ook familie, vrienden en andere relaties van gedetineerden kunnen in dit boek lezen hoe het leven van hun partner, vriend, vriendin of kennis er achter de tralies uitziet en hoe zij contacten met hem of haar kunnen onderhouden.
De Boom Basics geven je snel inzicht in een rechtsgebied. Door de duidelijke schema's, de puntsgewijze uitleg en de sprekende voorbeelden kom je direct tot de kern van de zaak. Perfect voor tentamenvoorbereiding of een snelle opfrissing van je kennis!
In de Europese Green Deal zijn voor de mobiliteitssector ambitieuze maatregelen voorgesteld ter vermindering van de emissie van broeikasgassen. Om de doelstellingen te behalen is de overgang naar emissievrij vervoer noodzakelijk. Het aantal nulemissievoertuigen voor personenvervoer stijgt snel, maar de transitie voor bestel- en vrachtverkeer en mobiele werktuigen komt langzaam op gang.
Deze bundel beschrijft de doelstellingen voor de mobiliteitssector en de ontwikkelingen die zich nu in deze sector voordoen. De bundel bevat een uitgebreid overzicht van de internationale, Europese en nationale ontwikkelingen in beleid en regelgeving voor de transitie naar duurzame mobiliteit. U vindt een overzicht van de instrumenten in de Omgevingswet voor het bereiken van duurzame mobiliteit. Aan de orde komt ook de vraag op welke wijze de emissie van het verkeer en vervoer van personen en goederen rondom bedrijven gereguleerd kan worden in het huidige recht en onder de Omgevingswet. Specifiek wordt ingegaan op de toename van het gebruik van elektrische auto's en de ruimtelijke impact van de laadinfrastructuur. Tot slot wordt aandacht besteed aan de juridische aspecten van een nieuwe vorm van mobiliteit, te weten urban air mobility.
Dit boek is geschikt voor juristen en beleidsmakers die zich richten op verduurzaming van de mobiliteit.
Het socialezekerheidsrecht kent honderden bepalingen waarin het van belang is waar iemand woont. Het kan lastig zijn om deze bepalingen toe te passen op personen die op meerdere plekken tegelijk wonen, zoals kinderen van co-ouders of semigranten (mensen die in meerdere landen tegelijk wonen).
Deze studie gaat over de toepassing van woonplaatsbepalingen op personen met een dubbele woonplaats. Passen bestuursorganen en rechters deze bepalingen op een consistente, zorgvuldige en responsieve wijze toe? Het boek bevat twee deelstudies. De deelstudie over co-ouders ziet vooral op bepalingen over het huishouden, terwijl de deelstudie over semigranten is toegespitst op bepalingen over het woonland. Beide deelstudies bevatten een uitgebreide beschrijving van beleid en jurisprudentie.
Het boek is interessant voor ervaringsdeskundigen en hun adviseurs, maar ook voor juristen bestuursrecht of socialezekerheidsrecht. Daarnaast is het boek van belang voor medewerkers burgerzaken van gemeenten.
Mr. drs. M.(Marjolein) van Everdingen werkt vanaf 2001 als juridisch beleidsadviseur voor de Sociale verzekeringsbank. Zij was als buitenpromovenda verbonden aan de Universiteit Maastricht.
De Bakelsreeks wordt uitgegeven vanwege het Bakelsinstituut. Het instituut, een gezamenlijk studiecentrum van de secties arbeidsrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Rijksuniversiteit Groningen en een aantal advocatenkantoren, richt zich op het initiëren en uitvoeren van grensverkennend onderzoek op het terrein van het arbeidsrecht.
"What exactly is the arranged marriage?" That is the central question that this book evolves around. The author argues that the arranged marriage is often misrepresented in academic literature as it is generally analyzed through a Eurocentric lens. This is not a neutral lens. The Eurocentric frame perceives the free-choice marriage system as the ideal. As a result, the arranged marriage is perceived to be a lesser marital tradition, a "marriage of shortcomings", one that fails to meet the standards of the free-choice marriage system. The author invites readers to break this frame and to study the arranged marriage and its dynamics with fresh eyes. Filling an academic gap, Tahir's book provides a unique critical examination of the social principles that lie at the heart of the arranged marriage system, such as guardianship, hierarchical interdependence, group loyalty, marriage and risk management, and the role of parental authority in the promotion of individual marital consent. Knowledge of these foundational principles will hugely contribute to an unbiased understanding of the arranged marriage and of the modernization the arranged marriage is currently undergoing. Breaking Eurocentric Frames on Arranged Marriage is a necessary and valuable handbook for understanding the cultural heritage of a marriage system that is practised by millions around the world.
The prevalence of the rules and practices on the recognition and enforcement of foreign judgments gradually blurs the dividing line between `recognition' and `enforcement'.
However, recognition is not an afterthought of enforcement. Recognition of Foreign Judgments explores how the courts in the selected jurisdictions, namely the European Union, England and Wales, and the United States, decide whether and to what extent to grant some preclusive effects to foreign judgments, while giving recognition to foreign judgments. These effects can possibly be relied on by foreign judgment holders to prevent a repetition of litigation of the same disputes or issues. To further reveal the practical significance of recognition of foreign judgments, this book explores some typical maritime cases and examines how the effects of certain maritime judgments can be extra-territorially realized by recognition, and how the mechanism of recognition of foreign judgments assists in achieving the objectives of the important legal mechanisms of maritime law.
This book is particularly suitable for readers who have interests in private international law, transnational litigation, and maritime law.
De Erasmus Universiteit heeft in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) Rotterdam onderzoek verricht naar de straffen voor vuurwapenbezit in Rotterdam. Aanleiding voor het onderzoek was het toegenomen vuurwapengeweld in de stad. Het OM wilde onderzoek laten verrichten naar de sancties voor vuurwapenbezit, en naar eventuele verbeteringen die in het strafvorderingsbeleid van het OM mogelijk zouden zijn.
In het onderzoek zijn vonnissen van de rechtbank Rotterdam geanalyseerd in de periode 2016-2020 in zaken waarin verdachten voor verboden vuurwapenbezit zijn veroordeeld. Het ging in totaal om 228 zaken.
Allereerst is naar de strafeis en de strafoplegging in zaken van vuurwapenbezit gekeken. Wat zijn de gemiddelde straffen, wat is de meest voorkomende straf, welke trends zijn er in de strafeis en strafoplegging waarneembaar? Interessant is de invloed van de strafvorderingsrichtlijn van het OM en de - onlangs gewijzigde LOVS-oriëntatiepunten die de rechter als ijkpunt heeft voor bepaling van de straf. Vervolgens is ingezoomd op de motivering van straffen: welke elementen betrekt de rechter bij de straftoemeting voor verboden vuurwapenbezit?
Ten slotte is door middel van interviews en literatuuronderzoek antwoord gezocht op de vraag welke verbeteringen mogelijk zouden zijn in het strafvorderingsbeleid van het OM ten aanzien van vuurwapenbezit. Het blijkt in de praktijk best een uitdaging om tot betekenisvolle straffen te komen voor daders van vuurwapenbezit. De onderzoekers doen in dat verband een aantal concrete aanbevelingen.
Op 1 maart 2017 trad het Besluit Adviescollege levenslanggestraften in werking. Met het daarin voorziene mechanisme wordt inhoud gegeven aan de herbeoordeling van de tenuitvoerlegging van de levenslange gevangenisstraf. De noodzaak daartoe was uit de jurisprudentie van de Hoge Raad en het EHRM gebleken. In het herbeoordelingsmechanisme vervult het Adviescollege levenslanggestraften (ACL) een centrale rol.
In 2021 heeft het Ministerie van Justitie en Veiligheid, in samenspraak met het ACL, aan de Erasmus Universiteit opdracht gegeven voor een evaluatie van het Besluit ACL. Het onderzoek richtte zich op de wijze waarop het stelsel van de herbeoordeling van de levenslange gevangenisstraf in de praktijk functioneert. Dit rapport bevat het verslag van het evaluatieonderzoek.
De uitkomsten van het onderzoek zijn tweeledig. Aan de ene kant kan worden geconcludeerd dat het mechanisme goed functioneert. Dat komt mede door de inspanning en het commitment van de betrokken actoren. Met het Besluit ACL is een mechanisme gecreëerd waarmee de ministeriële beslissing over toelating tot een re-integratiefase en eventuele gratiëring op adequate wijze wordt voorbereid. Toch worden ook tekortkomingen geconstateerd.
Twee knelpunten vragen in het bijzonder aandacht. Het eerste is dat het ACL als organisatie versterking nodig heeft om zijn taak goed te kunnen blijven vervullen. Het tweede is dat de opzet en de duur van de re-integratiefase (minder dan twee jaren) opnieuw moet worden doordacht. De duur van die fase is te kort en de inrichting biedt te weinig flexibiliteit. Het rapport bevat aanbevelingen om beide knelpunten op te lossen.
In Nederland is een groot aanbod van verschillende vormen van rechtshulpverlening en zijn er vele mogelijkheden voor
het oplossen van rechtsproblemen. Voor burgers en kleine ondernemers is het vaak ingewikkeld om een route te kiezen die het best bij hun rechtsprobleem past. Een oplossing daarvoor is een voorportaal waarin burgers en ondernemers ondersteuning krijgen bij het vinden van de juiste (rechts) hulpverlening en routes voor conflictoplossing.
In deze studie zijn zes voorportalen uit het buitenland in kaart gebracht die als inspiratie kunnen dienen voor een
voorportaal in Nederland. Dit zijn het Medical Legal Partnership en het Multidoor Courthouse in de Verenigde Staten, het Citizen Advice Bureau in Engeland en Wales, de Chotei in Japan, de Schlichtungsverfahren in Zwitserland en Court Connected Mediation in Finland. Aan de hand van deze buitenlandse ervaringen worden drie modellen voor een Nederlands voorportaal geschetst. Ook doen de onderzoekers een aanzet voor een nadere discussie en debat.
Dit boek is interessant voor praktijkjuristen, beleidsmakers en bestuurders die zich bezighouden met rechtshulpverlening, conflictoplossing en rechtspleging.
In recent years, the fundamental rights of LGBTIQ+ persons have received increased legal attention at the international and national level. Considerable legal progress has been made in a short period of time, even though at the same time a divergent trend is occurring in several countries around the world.
The Right to Personal Autonomy Regarding Sex, Gender and Sexual Orientation investigates whether a legal framework based on (the recognition of a right to) personal autonomy regarding sex (characteristics), gender (identity/expression) and sexual orientation could still enhance the legal status of LGBTIQ+ persons. To this end, it makes use of the Belgian legal order as an illustration of a Western national legal system that is responsive to human rights claims of sexual minorities, but remains anchored in heteronormative stereotypes.
The author not only addresses the question to what extent the present legal framework recognises, protects and fulfils the rights of sexual minorities, but also how potential gaps in legal protection could be tackled. Specific attention is given to the role and value of the constitutional entrenchment of a right to personal autonomy over one's sexual identity in advancing the inclusion of LGBTIQ+ persons in law.
De twaalfde druk van Boom Basics Arbeidsrecht gaat uit van de stand van zaken per 1 januari 2020 en bevat een basale weergave van het arbeidsovereenkomstenrecht en ontslagrecht zoals dat luidt na wijziging daarvan door de WAB.
De Boom Basics geven je snel inzicht in een rechtsgebied. Door de duidelijke schema's, de puntsgewijze uitleg en de sprekende voorbeelden kom je direct tot de kern van de zaak. Perfect voor tentamenvoorbereiding of een snelle opfrissing van je kennis!
De Boom Basics zijn bestemd voor studenten die een juridische opleiding volgen aan een universiteit of hogeschool.
De Boom Basics geven je snel inzicht in een rechtsgebied. Door de duidelijke schema's, de puntsgewijze uitleg en de sprekende voorbeelden kom je direct tot de kern van de zaak.
De Boom Basics zijn bestemd voor studenten die een juridische opleiding volgen aan een universiteit of hogeschool.
Voor een compleet overzicht van alle delen en productvormen ga je naar www.boombasics.nl.
De Boom Basics geven je snel inzicht in een rechtsgebied. Door de duidelijke schema's, de puntsgewijze uitleg en de sprekende voorbeelden kom je direct tot de kern van de zaak. Perfect voor tentamenvoorbereiding of een snelle opfrissing van je kennis!
De Boom Basics zijn bestemd voor studenten die een juridische opleiding volgen aan een universiteit of hogeschool.
Privacyrecht wordt gebruikt als overkoepelende term voor regels die op enigerlei wijze raken aan de persoonlijke levenssfeer van individuen. De basis voor deze regels is neergelegd in internationale verdragen, EU-recht en de Nederlandse Grondwet.
Deze Boom Basics gaat hoofdzakelijk in op een specifiek onderdeel hiervan: de regels inzake persoonsgegevensbescherming zoals zij gelden binnen Nederland op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (UAVG).
Wetten en verdragen die specifiek relevant zijn voor het ontstaan van de AVG en UAVG worden in deel 1 genoemd. Andere privacyregels blijven buiten beschouwing, zoals op het gebied van cookies, direct marketing en de privacyregels die gelden voor politie en justitie in de uitoefening van hun taken voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten en tenuitvoerlegging van straffen. Ook privacyregels uit andere sectorspecifieke wetgeving - zoals wetgeving met betrekking tot het sociaal domein, de gezondheidszorg of het onderwijs - blijven hier buiten beschouwing.
De Boom Basics geven je snel inzicht in een rechtsgebied. Door de duidelijke schema's, de puntsgewijze uitleg en de sprekende voorbeelden kom je direct tot de kern van de zaak. Perfect voor tentamenvoorbereiding of een snelle opfrissing van je kennis!
Voor een compleet overzicht van alle delen en productvormen ga je naar www.boombasics.nl.
In deze Boom Basics staat het verbintenissenrecht centraal.
De Boom Basics geven je snel inzicht in een rechtsgebied. Door de duidelijke schema's, de puntsgewijze uitleg en de sprekende voorbeelden kom je direct tot de kern van de zaak. Perfect voor tentamenvoorbereiding of een snelle opfrissing van je kennis!
De Boom Basics zijn bestemd voor studenten die een juridische opleiding volgen aan een universiteit of hogeschool.
De Boom Basics geven je snel inzicht in een rechtsgebied. Door de duidelijke schema's, de puntsgewijze uitleg en de sprekende voorbeelden kom je direct tot de kern van de zaak. Perfect voor tentamenvoorbereiding of een snelle opfrissing van je kennis!
In deze Boom Basics staat het strafrecht centraal.
De Boom Basics geven je snel inzicht in een rechtsgebied. Door de duidelijke schema's, de puntsgewijze uitleg en de sprekende voorbeelden kom je direct tot de kern van de zaak. Perfect voor tentamenvoorbereiding of een snelle opfrissing van je kennis!
In deze Boom Basics staat het Aanbestedingsrecht centraal.
De Boom Basics geven je snel inzicht in een rechtsgebied. Door de duidelijke schema's, de puntsgewijze uitleg en de sprekende voorbeelden kom je direct tot de kern van de zaak. Perfect voor tentamenvoorbereiding of een snelle opfrissing van je kennis!
Voor een compleet overzicht van alle delen en productvormen ga je naar www.boombasics.nl.
Elke dag is 'de rechtsstaat' op allerlei manieren in het nieuws. In de Urgendadiscussie werd geregeld naar voren gebracht dat de rechter de macht naar zich toe had getrokken. Politici verweten rechters dat ze op hun stoel waren gaan zitten. Al die stemmen geven een veelkleurig beeld. Maar wat houdt een democratische rechtsstaat eigenlijk in? En wat is de rol van de rechter? Dat zou iedereen in grote lijnen moeten weten. Geert Corstens en Reindert Kuiper beschrijven levendig en uiterst toegankelijk hoe de rechtsstaat in de praktijk werkt, hoe de macht in de rechtsstaat niet gegrepen, maar gedeeld wordt. Aan de hand van concrete voorbeelden maken ze dat duidelijk. Niet alleen Urgenda, de Filipijnse 'war on drugs' en SyRI, maar ook het vrouwenkiesrecht (SGP), Srebrenica, de Amerikaanse rassenstrijd, Kennedy en Obama, Mussolini en Berlusconi, Hongarije, Polen en Turkije, Napoleon, peepshows en andere zaken passeren de revue. Wat is er moeilijk aan de vraag of een pedofielenvereniging verboden moet worden? En waarom is het geen grap als Berlusconi de rechterlijke macht de 'kanker van de samenleving' noemt of rechters in de brexitprocedure in landelijke media als 'enemies of the people' worden weggezet? Op deze en vele andere vragen geeft dit boek antwoord.
Geert Corstens is voormalig president van de Hoge Raad.
Reindert Kuiper is raadsheer in het Gerechtshof Amsterdam.
In deze Boom Basics staat het internationaal privaatrecht centraal.
De Boom Basics geven je snel inzicht in een rechtsgebied. Door de duidelijke schema's, de puntsgewijze uitleg en de sprekende voorbeelden kom je direct tot de kern van de zaak. Perfect voor tentamenvoorbereiding of een snelle opfrissing van je kennis!
Voor een compleet overzicht van alle delen en productvormen ga je naar www.boombasics.nl.
Een relatie onderhouden is een hele kunst. Je stapt met een roze bril in het huwelijksbootje, maar voor je het weet ga je financieel het schip in. Slimme huwelijkse voorwaarden of een goed doorkauwd samenlevingscontract kunnen veel ellende voorkomen. Maar ook als je de rit wel samen tot het einde uitzit, kun je flinke fiscale bloopers maken.
Dit 'trouwboekje' voorkomt veel fiscale en juridische ellende. Met prikkelende humor behandelen de auteurs spraakmakende juridische kwesties en laten zien hoe je een relatie wel zonder financiële kleerscheuren overleeft. Ze beantwoorden onder meer de volgende vragen:
Welke spelregel geldt: verrekenen, verdelen of vergoeden?
Wat kun je doen als je partner fiscaal al 'over de datum' is?
Hoe komt de alimentatieveteraan van zijn alimentatie af?
Wat is erger: het huwelijk of leven in geregistreerd partnerschap?
Hoe houd je je partner op anderhalve meter afstand?
Hoe voorkom je een financiële vechtscheiding?
Trefwoorden: Relatie financien juridisch handleiding