`De zeven eigenschappen van effectief leiderschap' van Stephen R. Covey behoeft nauwelijks nog introductie; het vormt al jarenlang en wereldwijd een inspiratiebron voor iedereen. Covey heeft met zijn zeven eigenschappen een miljoenenpubliek bereikt. In Nederland werden al honderd drukken van zijn businessklassieker verkocht. Hij leert ons hoe we de kwaliteit van ons werkende leven, privéleven en gezinsleven kunnen verbeteren. Zijn inzichten hebben duizenden mensen in staat gesteld meer plezier en zin te ervaren in hun omgang met anderen; dit heeft het werk in duizenden organisaties en bedrijven prettiger en efficiënter gemaakt. Zijn filosofie is van alle tijden en blijkt steeds weer nieuwe generaties aan te spreken.
Verkozen tot 'Het beste managementboek ooit' door de lezers van Management Team
Simon Sinek laat in `Begin met het Waarom' zien dat organisaties en leiders die zich richten op het Waarom van hun bedrijf succesvoller, invloedrijker en innovatiever zijn. Leiderschapsstijlen kunnen verschillen, maar alle grote, inspirerende leiders hebben één ding met elkaar gemeen: ze weten dondersgoed waaróm ze doen wat ze doen. Toch sneeuwt bij veel bedrijven het Waarom nogal eens onder in de hectiek van de dag.
`Begin met het Waarom' helpt je om het Waarom weer centraal te stellen en zo beter en authentieker leiding te geven en je omgeving te inspireren. Met vele voorbeelden uit de praktijk toont Sinek aan dat het werkt. Dit boek is gebaseerd op de ideeën uit zijn TEDX-talk over leiderschap, waarmee hij wereldwijd de aandacht trok.
Onbewuste vooroordelen zijn overal. Ook op het werk spelen ze vaak een grote rol. Zo nemen we eerder iemand aan die op ons lijkt, vrezen we van een jonge vrouw dat ze zwanger wordt en durven we als nieuwkomer minder te zeggen in een vergadering. Onze vooroordelen - of bias - komen voort uit zogenaamde mentale shortcuts: de voorkeuren en afkeuren die we in onze hersenen hebben opgeslagen.
Hoewel we ons er niet voor hoeven te schamen, mogen we wel van onszelf verlangen er iets aan te doen. Ook steeds meer bedrijven en organisaties pakken dit op. Ervaren leiderschapsexperts van FranklinCovey laten in dit boek overtuigend zien dat medewerkers gaan excelleren wanneer onbewuste vooroordelen op de werkvloer plaatsmaken voor wederzijds begrip en oprechte belangstelling.
Met interviews, oefeningen en meer dan dertig unieke tips en tools om je eigen onbewuste gedachten te reframen en met je team tot meer verbinding en betere resultaten te komen.
Pieter van der Haak weet als geen ander op basis van praktijkervaring tot de kern van de huidige eiderschapsimpasse door te dringen. En die impasse is: je wilt medewerkers meer eigenaarschap en verantwoording laten voelen, maar jij moet het als manager voor elkaar zien te krijgen. Hoe red je dat? Een van zijn oplossingen is regelruimte: Van der Haaks mooie term voor de essentie van het nieuwe leiderschap. Jouw taak als manager is om mensen te helpen ontdekken wat ze willen bereiken, hun te laten ervaren dat ze het kunnen en ervoor te zorgen dat ze iets wezenlijks bijdragen aan de organisatie. En dat alles in een context waarin vanuit vertrouwen wordt samengewerkt. Met dit boek krijg je de handvatten en inzichten aangereikt om eigenaarschap in jouw organisatie of team daadwerkelijk te zien ontstaan.
Als medewerkers zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen werk en de organisatiedoelen, zijn ze veel meer betrokken en wint iedereen. Dit boek legt haarfijn uit hoe je het principe van accountability onderdeel maakt van de bedrijfscultuur, waardoor resultaten aanzienlijk verbeteren en werkplezier toeneemt.
Het Oz-principe verwijst naar The Wizard of Oz, waarin Dorothy, de Vogelverschrikker, de Blikken Man en de Leeuw op zoek gaan naar de tovenaar van Oz in de hoop dat hij hen kan helpen. Op hun reis komen ze erachter dat ze zonder toverkracht heel goed in staat zijn zélf hun problemen op te lossen.
Bezielend coachen van Adriaan Hoogendijk bevat een schat aan theorieën, modellen, vragen en opdrachten voor beginnende en gevorderde coaches. Coaching voldoet aan de behoefte van mensen in alle lagen van een organisatie om actief te werken aan verandering die ook verbetering is. Maar om de vitaliteit van mens en organisatie te bevorderen, is coaching met diepgang en met oog voor grondhoudingen en ontwikkelingsprocessen essentieel. Hoogendijk is de expert op dit gebied. Bezielend coachen behandelt alle aspecten die een professionele coach anno nu moet kennen en beheersen.
Jeroen Busscher, bekend van populaire seminars en bestsellers als Pimp je afdeling en Turbomanagement, biedt in zijn nieuwe boek Aanstekelijk veranderen een frisse kijk op leidinggeven in organisaties waar veranderen het nieuwe normaal is. Onmisbaar voor de manager van de eenentwintigste eeuw.
Het lijkt wel of je tegenwoordig geen leiding meer mág geven. Als manager voel je je al snel een bemoeial. Toch vragen de steeds wispelturiger omstandigheden dat medewerkers voortdurend veranderen. Wat moet je dan wél doen? Hoe zorg je ervoor dat hedendaagse professionals zich blijven ontwikkelen en dat vernieuwing gestalte krijgt?
Door ervoor te zorgen dat gewenst gedrag aanstekelijk wordt en zich als een virus door de organisatie verspreidt. Jeroen Busscher toont ons hoe dat moet.
De wereld houdt niet op bij je achtertuin. Werken in een interculturele omgeving, binnen Nederland of daarbuiten, geeft een unieke dynamiek aan teamwerk, een dynamiek die ervoor zorgt dat multiculturele teams excelleren of onderpresteren. Verschillen kunnen creativiteit doen bloeien, maar zorgen ook voor onzekerheid. En dat is spannend, soms zelfs bedreigend omdat de machtsbalansen gaan schuiven. Goed leiderschap is dan noodzakelijk. Maar hoe stuur je als leider de culturele dynamiek in een groep? En waar moet je op letten? Normaal is anders! geeft antwoord op deze vragen. Het biedt geen recept voor unieke situaties, maar ontwikkelt een helder model om de dynamiek in een team te sturen, en laat zien hoe je een teamcultuur kunt creëren die prettig, passend en effectief is. Het resultaat: onderling vertrouwen, participatie en teamloyaliteit; noodzakelijke ingrediënten voor excellent teamwerk. * Van groot belang voor iedereen die met mensen uit verschillende culturen werkt * Een bijzondere combinatie van theoretische helderheid en praktische slagvaardigheid
Tegenwoordig willen we dat medewerkers initiatief nemen, zelf denken, klantgericht, creatief en bovendien ondernemend zijn. Twintig jaar geleden bedacht de baas nog gewoon zelf wat iemand moest doen en gaf hem op zijn donder als hij dat niet deed. Nu zijn regeltjes, bemoeizucht en betutteling uit den boze. Maar wat moet je dan als hedendaags manager?
Jeroen Busscher laat in Turbomanagement helder zien wat je niet moet doen, maar gelukkig ook wat je juist wél moet doen. Coachen? Alsjeblieft niet. Vertrouwen, dat zet pas zoden aan de dijk. Complimenteren dan? Nee, managers moeten leren wat werkelijke interesse is. Busscher haalt menig managementcliché onderuit en introduceert nieuwe, hyperconcrete do's en don'ts. Het is goed om als manager eens wat meer te laten en wat minder te doen. Er is namelijk helemaal geen verband tussen inspanning en goed leiderschap. Manager: maak je niet druk om dingen waar niemand wat mee opschiet. Wees liever lui.
Turbomanagement leest zoals Busscher denkt: onconventioneel maar toegankelijk, bruikbaar en vermakelijk. Gebaseerd op Busschers gelijknamige eenmensseminar, dat in 2009 werd verkozen tot seminar van het jaar bij DenkProducties.
ALLEEN GESCHIKT VOOR TABLETS.
Wat is vrouwelijk leiderschap precies? Wat kunnen we doen om het meer in de praktijk te brengen? Er zijn nog weinig vrouwen die topposities vervullen maar degenen die dat doen lijken op een nieuwe, positieve manier invloed uit te oefenen. Karin Jironet pleit ervoor dat leiders de spanning tussen hun persoonlijke ambities enerzijds, en de verwachtingen van hun omgeving anderzijds, ac¬tief oplossen. Die spanning uit zich bijvoorbeeld in de wens om eerlijk voor twijfel uit te komen, op een niveau in de organisatie waar juist daadkracht en overwicht vereist zijn. Aan de hand van de ontwikkelingsreis die Dante beschrijft in zijn Goddelijke komedie verklaart Jironet de psychologie achter deze spanningen. Zij maakt ons bewust van patronen die het dagelijks functioneren en de omgang met mannelijke en vrouwelijke collega's bemoeilijken. Dantes reis staat symbool voor een persoonlijke ontwikkeling die tot inte¬griteit en werkelijk authentiek leiderschap zal voeren leiderschap dat we vandaag de dag hard nodig hebben. Dr. Karin Jironet is psychologe en the¬ologe. Ze is als executive coach werk¬zaam bij De Baak vno-ncw op het gebied van leiderschapsontwikkeling. Jironet schreef eerder onder meer The Image of Spiritual Liberty, Sufi Mys¬ticism into the West, en, met David Vriesendorp, De rol van het geweten: Persoonlijke verhalen van leiders in het Nederlandse bedrijfsleven
Loopbaanzelfsturing is een echte klassieker; het boek was al voor vele duizenden lezers een inspirerend baken op weg naar meer werkplezier en vitaliteit. Het is onverminderd actueel in een tijd waarin veel mensen zich afvragen hoe ze meer voldoening uit hun werk kunnen halen, en die daarbij het heft in eigen hand willen nemen en houden.
Aan de hand van een aantal opdrachten breng je zelf het voor jou meest bezielende loopbaanperspectief in kaart. Je leert hoe je jezelf kunt coachen en je eigen pad kunt plannen. Daarbij gaat het vooral om het volgen van je hart en het aanwenden van je creativiteit. De auteur geeft bovendien zijn visie op de verschillende levensfases en
op de valkuilen en uitdagingen die daarbij horen. Je leert zien wat je precies wilt creëren, wat je vitaliteit oproept en hoe je je loopbaan zo veel mogelijk kunt laten aansluiten bij wat je fascineert. Want daar gaat het uiteindelijk om: jouw persoonlijk geluk in het werk.
In De drie symptomen van een rotbaan neemt Patrick Lencioni plezier in het werk onder de loep. Wat voor de een een goede baan is, is voor een ander een slechte carrie stap. Een rotbaan daarentegen, is voor iedereen even erg. Volgens Lencioni kun je een rotbaan herkennen aan drie symptomen: anonimiteit, irrelevantie en onmeetbaarheid. Als je maar een nummer bent in de grote groep werknemers voel je je anoniem, als je niet kunt zien wat het effect is van je werk, dan is het irrelevant en als je afhankelijk bent van wat anderen van je werk vinden omdat je zelf jouw bijdrage aan het succes van de onderneming niet kunt aflezen, dan is je werk onmeetbaar. Lencioni diept de mogelijkheden om dit op te lossen uit aan de hand van een parabel. Brian Bailey, een rijke en gepensioneerde ceo, besluit op een dag weekendmanager te worden bij een pizzatent. Hij treft daar een ongelukkig aantal werknemers aan en ontwikkelt een model om het werk weer leuk te maken. Binnen korte tijd is de pizzatent een plezierige werkplek. Aan het eind van het boek werkt Lencioni de punten uit de parabel verder uit in een kort en praktisch theoriegedeelte. De drie symptomen van een rotbaan is een inspirerendverhaal met een praktisch model om het geleerde direct in praktijk te brengen. Uitermate geschikt voor managers, of je nu een team van twee of honderd medewerkers aanstuurt, en eigenlijk ook voor iedereen die werkt.
In `Inclusief leiderschap' leggen Henk Jan Kamsteeg en Ugur Özcan uit dat het van levensbelang is te investeren in inclusiviteit en diversiteit. Niet alleen vanuit de hartenwens een eerlijke samenleving te creëren, maar ook om daadwerkelijk harde resultaten te kunnen behalen. Aan de hand van het verhaal van directeur Anton laten Henk Jan Kamsteeg en Ugur Özcan zien hoe je als leider werkelijk inclusief denkt en handelt. De ervaringen die Anton opdoet tijdens het bouwen aan een inclusief team zijn geïnspireerd op de dagelijkse praktijk van de auteurs. Daarin winnen vooroordelen het vaak van het bieden van eerlijke kansen, en wordt de veiligheid van het eigen bekende netwerk regelmatig verkozen boven het aantreden en behouden van nieuwe talenten.
Deze inspirerende parabel opent je de ogen en maakt je bewust van onbewuste vooroordelen en blinde vlekken. Tegelijk biedt `Inclusief leiderschap' praktische handvatten om inclusiviteit in praktijk te brengen en stevig te verankeren in je organisatie.
In deze ingekorte versie van `De zeven eigenschappen van een succesvol gezin' legt Stephen Covey zijn wereldberoemde eigenschappen uit aan de hand van herkenbare gezinssituaties. Met tips en gesprekspunten om het direct in de praktijk te brengen met tieners en kinderen.
Hoe overwin je negatieve emoties, hoe geef je feedback en hoe maak je tijd voor elkaar? Covey laat in `De zeven eigenschappen van een succesvol gezin' zien hoe je een stabiel en liefdevol gezin op kunt bouwen, waarvan de positieve effecten generaties lang zullen doorwerken. Een inspirerend en praktisch boek voor iedereen die op zoek is naar een sterke en harmonieuze thuisbasis
`Bescheiden vragen' biedt een simpele en effectieve techniek om aan positieve relaties te bouwen, vooral tussen mensen met statusverschil. Een echte leider geeft mensen de ruimte zelf te denken door vragen te stellen, in plaats van aan te geven hoe het moet. Dat is best lastig: iedereen vindt het fijn om te laten zien wat hij weet, en van een leider wordt bovendien verwacht dat hij de antwoorden heeft. Maar je kunt onmogelijk de antwoorden hebben als je niet meer dagelijks met je handen in de klei staat, en je kunt ook niet alles zelf doen.
Creëer een cultuur waarin misstanden aan de kaak gesteld worden, waarin bazen die het mis hebben tegengesproken worden, waarin ideeën vrij geopperd worden; waarin vragen vrijstaat.
`Bescheiden vragen' is een kleinood vol compassie en wijsheid voor wie aan positieve relaties wil bouwen.
In `Het kleine innovatieboek' laat Kim Spinder zien hoe innovatie in de dagelijkse praktijk werkt, gebaseerd op haar eigen ervaring en die van de vele professionals en wetenschappers die ze de afgelopen jaren sprak voor haar podcast `Innovatie Wasstraat'.
Spinder heeft al heel wat kilometers op de teller staan als het om innoveren in de praktijk gaat. Ze laat zien hoe je kunt zorgen voor een innovatieve bedrijfscultuur, hoe je experimenteert en daarvan leert, hoe je mensen enthousiast maakt, hoe je succesvolle innovaties verder verspreidt, welke problemen je bij al die stappen kunt tegenkomen - én hoe je ervoor zorgt dat het leuk blijft.
`Het kleine innovatieboek' is geen stappenplan of blauwdruk; het is als een kompas dat richting geeft, maar waarbij je zelf je koers bepaalt
De beste leiders spelen instinctief volgens de regels van het oneindige spel. Ze beseffen dat het niet gaat om de volgende kwartaalcijfers of de volgende verkiezingsresultaten; het gaat om de volgende generatie. Aan de hand van vele voorbeelden laat Simon Sinek zien hoe zij organisaties bouwen die sterker, innovatiever en inspirerender zijn en waar mensen elkaar en hun leiders vertrouwen. Ze kunnen iedere storm trotseren en leiden ons de toekomst in.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller `Begin met het Waarom', nu is er de langverwachte opvolger `Het oneindige spel'. Hierin laat hij zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kunnen wel kiezen hoe we het spelen.
Van lukraak naar doelgericht!
Wil je bedrijfsmatig aan de slag met social media, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of ben je al actief op social media, maar weet je eigenlijk niet wat je wilt en kunt bereiken? En wat je daarvoor moet doen? Marco Frijlink en Wilco Verdoold ontwikkelden in samenwerking met de Universiteit Utrecht en tien vooraanstaande social media-experts een slim en praktisch model dat is gebaseerd op twaalf zakelijke doelen. Stuk voor stuk doelen die met de inzet van social media goed te verwezenlijken zijn, zoals het vergroten van je naamsbekendheid, het genereren van leads of het werven van nieuwe medewerkers. Voor elk doel wordt aangegeven welke activiteiten je op social media moet ontplooien om dat doel te realiseren. Talloze organisaties hebben het model al met succes in de praktijk toegepast. Dit boek is de langverwachte wegwijzer voor iedereen die social media gerichter wil inzetten om specifieke bedrijfsdoelen te verwezenlijken: Naamsbekendheid vergroten
Leads genereren
Klanten behouden
Klantenservice verbeteren
Reputatie verbeteren
Beïnvloeders betrekken
Marktinzicht vergroten
Risico's beheersen
Medewerkers werven
Medewerkers betrekken
Productiviteit verhogen
Innovatie/ontwikkeling bevorderen
In dit boek behandelt de Dalai Lama, samen met de Nederlandse, internationaal werkende consultant Laurens van den Muyzenberg, de betekenis en het belang van spiritualiteit voor de zakelijke wereld. Gedurende tien jaar spraken en werkten zij samen. Zij zochten naar de overeenkomsten tussen boeddhisme en kapitalisme, en naar de manier waarop boeddhistische principes organisaties kunnen helpen. Dit resulteerde in een boek dat ingaat op het belang van spiritueel leiderschap in deze wereld, uitgaande van twee essentiële begrippen: de juiste visie oftewel het verwerven van wijsheid, en het juiste gedrag oftewel ethisch handelen.
De weg van de leider bestaat uit drie delen, waarin de Dalai Lama zijn visie geeft op de niveaus van leiderschap. Op microniveau bespreekt hij eerst het belang van leiderschap van jezelf. Hij geeft hiervoor een aantal technieken voor beter inzicht, balans en rust. Vervolgens behandelt hij leiderschap in organisaties, het mesoniveau, waarin hij beschrijft hoe je organisatie zo kunt leiden dat er een goede verhouding ontstaat tussen het belang van winst en prestatie en het creëren van plezier in het werk. Ten slotte bespreekt de Dalai Lama het leiderschap op macroniveau, waarin hij aandacht besteedt aan de rol van organisaties en bedrijven op wereldniveau. Hij pleit voor meer betrokkenheid met globalisering, duurzaamheid, rechtvaardigheid, armoede en vrijheid.
De weg van de leider is een inspirerend boek voor iedereen die op zoek is naar bezinning, zowel op zijn eigen functioneren als dat van de rol van organisaties in de maatschappij.
Bezielend coachen van Adriaan Hoogendijk bevat een schat aan theorieën, modellen, vragen en opdrachten voor beginnende en gevorderde coaches. Coaching voldoet aan de behoefte van mensen in alle lagen van een organisatie om actief te werken aan verandering die ook verbetering is. Maar om de vitaliteit van mens en organisatie te bevorderen, is coaching met diepgang en met oog voor grondhoudingen en ontwikkelingsprocessen essentieel. Hoogendijk is de expert op dit gebied. Bezielend coachen behandelt alle aspecten die een professionele coach anno nu moet kennen en beheersen.
De essentiële taak van een leider of manager is volgens Simon Sinek: Het creëren van een cultuur van veiligheid. Want zolang je je moet richten op gevaar binnen de organisatie, heb je onvoldoende aandacht voor wat er buiten de organisatie gebeurt. Zo zal een bedrijf nooit slagvaardig kunnen reageren op veranderende omstandigheden. Vertrouwen, een loyaal team en een goede samenwerking zijn essentieel om de gevaren van buitenaf het hoofd te bieden en optimaal te presteren.
Sinek, bekend van de bestseller Begin met het Waarom, legt helder uit wat leiders kunnen doen om een cirkel van veiligheid in hun organisatie te creëren en mensen te laten floreren.
Goede leiders eten als laatste is een herziene editie van Een voor allen, allen voor een. Het bevat onder andere een inzichtelijke appendix vol praktische tips over leidinggeven aan de nieuwe generaties die de afgelopen jaren de arbeidsmarkt betraden.
Het kan er wonderlijk aan toegaan in de coachingspraktijk. In de normale gang van zaken legt de cliënt een probleem voor, de coach stelt tegenvragen en gezamenlijk gaan ze op zoek naar helderheid en wijsheid. Toch is het meestal de verrassende intuïtieve inval of de diepgang van de persoonlijke ontmoeting waarin de magie van coaching zich openbaart. Het zijn de momenten waarop het coachingstraject in een stroomversnelling raakt en fundamentele inzichten ontstaan.
Adriaan Hoogendijk en Annelies Kraan interviewden een aantal coryfeeën in coachingsland, onder wie Cobi Brouwer, Willem Glaudemans, Fred Korthagen, Lenette Schuijt, Saskia Teppema, Ans Tros en Roos Vonk. De kernvraag was: Wat is voor jou de magie van coachen, en op welke momenten ontstond zon fundamenteel inzicht? Het leverde een bundel met zeer uiteenlopende meningen en ervaringen op, die alle bijdragen aan een beeld van de rijke mogelijkheden die het coachen biedt. Dit boek is een bron van inspiratie voor elke coach, en zeker ook voor hen die op zoek zijn naar coaching die het wezenlijke wil raken.
Adriaan Hoogendijk is onder meer bekend door zijn boeken Loopbaanzelfsturing en De Schoonheid van Coachen en Het Bezielingsspel. Zijn Adviesbureau Hoogendijk is gevestigd in Houten.
Annelies Kraan heeft meer dan 30 jaar ervaring als supervisor, trainer en coach. Ze heeft sinds 1991 haar eigen bureau in Utrecht.
In `Bye Bye Burnout' leert Mascha Mooy je de signalen van burn-out op de werkvloer te herkennen en er adequaat mee om te gaan. Als je organisatie geen strategisch beleid heeft om uitval door burn-out te voorkomen, kost het veel geld en is zowel medewerker als manager de dupe. Dit boek helpt daar verandering in te brengen. Het laat zien welke verschillende stadia burn-out kent, hoe je omgaat met een uitgevallen medewerker (en zijn of haar collega's), wat je kunt doen om het herstel te bevorderen en hoe je de re-integratie het beste vormgeeft. En natuurlijk krijg je advies en bewezen effectieve tips om burn-out te helpen voorkomen. Want dat is uiteindelijk waar je naar streeft: een werkomgeving waar burn-out geen kans krijgt.