Een klacht is gratis advies voor je organisatie. Toch lijken we dat advies niet echt aan te willen nemen: als organisatie leren van klachten en je dienstverlening daardoor verbeteren is in de praktijk verre van vanzelfsprekend. Hoe komt dat toch? Want er staat veel op het spel: iedere organisatie loopt het risico anderen te schaden of zelf schade op te lopen. Leren van klachten had een drama als de toeslagenaffaire kunnen voorkomen. Het is dus tijd om klachten écht serieus te gaan nemen en ze niet alleen netjes op te lossen, maar ook te gebruiken om duurzaam te gaan verbeteren.
Volgende keer beter! helpt je om met jouw organisatie de sprong te maken naar een onderzoekende en lerende benadering van klachten. Het haalt veelvoorkomende aannames die het leren remmen overhoop en laat je met een frisse blik naar klachten kijken. Je gaat zien dat ook een mening of een incident waarde kan hebben. Dat je niet alleen moet focussen op trends, maar ook kunt zoeken naar `gouden klachten'. Dat nieuwsgierigheid de sleutel is en je best buiten de lijntjes mag kleuren.
Of je nu toezichthouder of bestuurder, professional of klachtenfunctionaris bent, open je ogen voor de werkelijke waarde van klachten. Want als jij ziet waar de kansen liggen dan kun je het de volgende keer écht beter doen.
Ons tijdsgewricht vraagt om nieuw leiderschap. Het klassieke model van de top-down gedreven, 'alwetende' leider werkt niet meer in een complexe, snel veranderende wereld. Er is een alternatieve manier van leidinggeven nodig die gebruik maakt van de inzichten, ervaringen, en creativiteit van alle medewerkers in de organisatie, weg van de druk, stress en angst die zo kenmerkend is voor traditioneel leiderschap.
Systeem Geïnspireerd Leiderschap verschaft een krachtig alternatief voor moderne leiders. Het biedt een bewezen en praktische manier van leidinggeven om de collectieve wijsheid in een team of organisatie aan te boren en zo effectief en agile te navigeren in een veranderlijke en kennisintensieve omgeving.
Deze benadering sluit aan bij de groeiende trend van meer collectieve leiderschapsmodellen en realiseert gedeeld leiderschap op alle niveaus van de organisatie. Het biedt een vernieuwende en frisse aanpak die het mogelijk maakt om te leiden in betekenisvolle samenwerking met je omgeving.
Maak gebruik van de kracht van de collectieve wijsheid
Deze aanpak helpt je om gebruik te maken van de collectieve wijsheid van de organisatie. In plaats van oplossingen te forceren die los staan van hun context creëer je met deze manier van leidinggeven een omgeving waarin antwoorden op natuurlijke wijze ontstaan. De synergetische kracht van het systeem helpt je om barrières te overwinnen en de weg vrij te maken voor groei en innovatie.
Luisteren naar de wijsheid van het hele systeem geeft je:
- Duurzame resultaten
- Meer wendbaarheid en vermogen om in te spelen op veranderingen
- Betrokken en empowerde teamleden en een groter gevoel van saamhorigheid
- Minder stress en overweldiging voor iedereen
- Persoonlijk groei en meer zelfvertrouwen
- Een wij-cultuur, gericht op samenwerking
Maak je klaar om te leiden als nooit tevoren: Systeem Geïnspireerd Leiderschap is jouw routekaart voor gezamenlijke groei en verandering, leidend naar succes voor medewerkers, teams én de hele organisatie.
"Hoe stuur je je mensen het beste aan? Hoe delegeer je taken? Hoe coach je je medewerkers en houd je hen gemotiveerd? Hoe bevorder je de samenwerking binnen je team? En hoe ga je om met verandering, de enige constante tegenwoordig?
Alle vaardigheden die je als leidinggevende nodig hebt, komen kort en bondig aan bod in De belangrijkste Tips & Tools voor managers: problemen oplossen, omgaan met feedback, argumenteren, conflicthantering, vergaderen, creatief denken, onderhandelen en lastige gesprekken voeren. Daarnaast komen stressen timemanagement aan de orde. Vaardigheden die het leven voor jou persoonlijk wat makkelijker kunnen maken.
Of je nu begint als leidinggevende of een ervaren manager bent, je kunt met dit boek je voordeel doen. Voor de startende leidinggevende geeft het antwoord op de vragen 'Hoe pak ik dit nu weer aan?' en 'Doe ik het wel goed?'. Voor wie langer in het vak zit, is het een handig, compact naslagwerk dat de vraag 'Hoe zat het ook alweer?' beantwoordt.
De belangrijkste Tips & Tools voor managers is een herziene uitgave van een boek dat al jaren lang een van onze bestsellers is. Ieder jaar kopen weer talloze startende managers dit boek omdat zij ervaren dat leidinggeven lastiger is dan zij gedacht hadden. Het is dan ook een basisboek dat je in huis moet hebben!"
Je voelt dat er iets niet klopt in je organisatie of team, maar je kunt het niet onder woorden brengen. Dus ga je gewoon door en negeer je de signalen. Signalen vanuit je omgeving of vanuit je lichaam. Jammer, want er valt veel meer te halen uit de systemische wijsheid die je in je hebt.
Praktisch handboek
Bakker en Steeghs schreven het eerste praktische handboek waarin de kennis uit familie en organisatieopstellingen op een heldere en nuchtere manier wordt vertaald naar de werkvloer. Je leest welke drie oerkrachten er werken in de onderstroom van organisaties en teams, zodat je beter begrijpt wat je al voelde maar waar je nog geen woorden voor had.
Signalen serieus nemen
Door je eigen systemische wijsheid 'aan te zetten' boor je een nieuwe bron van informatie aan. Je komt op een dieper niveau van 'weten', zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. De oefeningen en opdrachten in het boek helpen je om fijngevoeliger te worden voor signalen die je eerder niet serieus nam.
Het resultaat: minder hard werken!
Door situaties vanuit systemisch perspectief te bekijken, krijg je meer zicht op wat er écht speelt in je team of organisatie. Je creëert nieuwe opties in je handelen en besluiten nemen wordt een stuk makkelijker. Je hoeft minder hard te werken, vooral in situaties die voorheen lastig waren.
Voice Dialogue is een ervaringsgerichte methode die steeds bekender wordt onder coaches in Nederland. In Voice Dialogue gaan we er vanuit dat ieder mens uit meerdere ikken of subpersonen bestaat. Deze ikken nemen het stuur geregeld van ons over. Zoals een Pleaser die zorgt dat je geen conflicten krijgt en een Pusher die je aanzet tot overwerken.
Grip krijgen
In Voice Dialogue gaat de begeleider letterlijk in gesprek met de verschillende ikken van de cliënt. Daardoor leert de cliënt zijn innerlijke krachtenveld beter kennen en meer kanten van zichzelf in te zetten. Met Voice Dialogue help je de cliënt om zelf de regie te nemen over zijn leven in plaats van dat een paar ikken dat doen.
In dit eerste Nederlandstalige handboek over Voice Dialogue presenteren Judith Budde en Karin Brugman op levendige wijze hoe je kunt werken met deze methode. Helder en toegankelijk leggen ze de aanpak stap voor stap uit, geïllustreerd door tal van herkenbare voorbeelden.
Voor wie
'Coachen met Voice Dialogue' is geschreven voor coaches, loopbaanadviseurs, supervisoren, therapeuten en andere begeleiders. Een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die werkt of wil werken met deze prikkelende methode.
Leidinggeven is een vak. Zoals een timmerman een opleiding volgt om te leren omgaan met de vele gereedschappen die bij het timmervak horen, zo zou elke leidinggevende de basiskennis die bij het vak hoort, moeten beheersen. En de basisvaardigheden getraind moeten hebben. Logisch toch? Toch blijkt dit vaak niet het geval.
In 'Wat moet ik toch met Gerard?' krijgen leidinggevenden gereedschappen aangereikt, zoals motiveren, enthousiasmeren, waarnemen en schakelen. Daarnaast typeert de auteur een aantal `lastige medewerkers. Wie herkent er niet de gesloten solist, de concurrent en het zwarte schaap? Met dit boek leer je als leidinggevende met welke gereedschappen je elk type medewerker effectief en professioneel kunt aansturen. Een must have voor alle leidinggevenden, op welk niveau dan ook.
Overbodige regels, innovaties die maar niet gerealiseerd worden, vergaderingen die alleen maar gehouden worden omdat ze nu eenmaal gehouden worden. Of bureaucratische gedrochten en vage projecten zonder einde. Geen organisatie lijkt eraan te ontkomen: dingen die niets opleveren en wel veel energie en geld kosten. Het werkt niet goed en we raken er uitgeput en cynisch van. En toch gaan we ermee door.
Vijf heldere stappen voor goed stoppen
Waarom stoppen we niet gewoon met iets wat niet werkt? We werken blijkbaar liever aan iets nieuws, anders of beters. Ondertussen blijven we trekken aan het dode paard.
Zou het niet heerlijk zijn als we in onze organisaties goed zijn in stoppen? Stel je voor dat we onze energie kunnen steken in het doen van het goede werk. Niet in het sleuren en zeuren. Bewust en blijvend ergens mee stoppen. Dat het ook eens mínder wordt, en niet altijd maar meer.
In Stop. krijg je van stopstrateeg Marije van den Berg de vijf heldere stappen waarmee je goed stoppen in jouw team of organisatie wel voor elkaar krijgt. Je krijgt dat extra inzicht om nu toch echt definitief de knoop door te hakken en te stoppen. Mét of zonder feest.
Iedereen die met projecten werkt, herkent het: er worden veel plannen, afspraken, notities, notulen en actielijstjes geproduceerd dat je als projectleider werkelijk door de bomen het bos niet meer ziet. Dat frustreert enorm en leidt tot heel wat problemen en vertragingen bij de realisatie van het project. Soms zelfs zo erg dat het hele project voortijdig afgeblazen wordt of een stille dood sterft ... Maar dat hoeft niet meer!
Met het Projectdossier krijg en houd je grip op alle fasen van het project. Met dit boek maak je onder meer de startnotitie, het mijlpalenplan en de netwerkplanning tot een eenvoudige invuloefening, die je in een klap een helder overzicht geeft. Stappenplannen en structuurschema's wijzen je de weg. Slim vormgegeven, zodat de formulieren te kopiëren zijn en uiteraard te downloaden, en dus weer te gebruiken voor nieuwe projecten of voor je teamgenoten. Voor (beginnende) projectleiders en hun medewerkers in niet al te complexe projecten is het Projectdossier dan ook een onmisbaar instrument.
Word de leider die je je mensen gunt!
Dit is het boek dat je eerder had willen lezen. Want leidinggeven is soms zo eenvoudig niet. Hoe zorg je dat je team kan excelleren én houd je het voor jezelf ook nog een beetje leuk? Het antwoord op die vraag begint bij stevig persoonlijk leiderschap.
Wie ben je en waar sta je voor? Als mens en als leider? Deze vragen heb je niet van de ene op de andere dag beantwoord. En persoonlijk leiderschap is nooit klaar. Want wat voor organisaties geldt, geldt ook voor jou: de oplossing van gisteren is misschien niet meer de oplossing van morgen. Je ontwikkelt je en je vult je rugzak met levenslessen en ervaringen die allemaal bijdragen aan jouw leiderschap. Je groeit als mens om de uitdaging van morgen het hoofd te kunnen bieden.
Hulp is onderweg. Charlotte Staats zet de belangrijkste actuele inzichten, theorieën en 'best practices' over persoonlijk leiderschap voor je op een rijtje, en koppelt daaraan praktische handvatten die je direct in je eigen werk kunt toepassen. Je weet waar je sterk staat en waar je nog stappen kunt zetten. En je weet hoe je je energiebalans kunt bewaken. Zo word je de leider die je wil zijn én die je jouw mensen gunt.
Leiderschap in verandering - samen doen wat ertoe doet
Leiderschap in verandering is een praktisch handboek voor gedreven leiders, bestuurders en veranderaars die (nog) meer mooie resultaten willen bereiken met hun team en organisatie. Ondanks ieders goede bedoelingen, is er vaak veel dagelijks gedoe. Ruis. En dat leidt af van de kern van de zaak. Hoe krijg je minder gedoe en kun je meer doen wat ertoe doet?
Anouk Brack geeft je een uniek overzicht van recente waardevolle inzichten in leiderschapsontwikkeling en samenwerking. Ze benoemt herkenbare problemen en de remedies ervoor.
Dit boek werkt versterkend op je eigen inzicht, kracht en creativiteit. Dat maakt Leiderschap in verandering een sparringpartner voor iedereen die effectief wil (aan)sturen in een veranderlijke omgeving.
Goed gewerkt vandaag? Geïnspireerd en vol energie jouw unieke bijdrage geleverd? Of ben je toch niet helemaal tevreden over de plek waar je loopbaan je naartoe heeft gebracht? Zeg eens eerlijk: is de match tussen jouw kwaliteiten en je werk nog steeds `made in heaven'? Of zijn jij en je baan misschien wat uit elkaar gegroeid? Dan is het tijd om de regie te pakken en krachtige keuzes te maken.
In dit boek vind je alle ingrediënten die je nodig hebt om doelgericht in actie te komen:
- inspirerende interviews met mensen die krachtige keuzes hebben gemaakt;
- concrete opdrachten om direct in beweging te komen;
- relevante inzichten uit de wetenschap praktisch vertaald;
- toegang tot een online Krachtige Keuze Scan inclusief persoonlijk feedbackrapport.
Niets houdt je meer tegen. Het is echt een kwestie van kiezen!
We weten steeds meer over hoe we leren. En we zijn allemaal gewend geraakt aan het snel verwerken van allerlei visuele en digitale informatie. Maar onze trainingen en opleidingen zien er soms nog precies hetzelfde uit als tien jaar geleden. Hoogste tijd voor trainers om hun didactiek weer eens onder de loep te nemen!
Uitdagen met high impact training
Ons brein ontwikkelt zich iedere dag; dit stopt pas als we geen hartslag meer hebben. In een training geef je die ontwikkeling een extra impuls. Training 2.0 daagt jou als trainer, maar ook je deelnemers uit om te trainen als sporters. Net als bij sport kun je kiezen voor high impact training: wie veel inspanning levert, en soms wat risico's neemt, mag veel resultaat verwachten. Natuurlijk zorg je ook voor de veiligheid. En voor verrassing en actie, om iedereen scherp te houden. Door als trainer zelf het enthousiaste rolmodel te zijn en door je deelnemers een pittige uitdaging te bieden zorg je voor uitzonderlijk krachtige, effectieve en aansprekende trainingen.
Voor alle doelgroepen en trainingen
In Training 2.0 worden zes elementen, samengevoegd in de letters IMPACT, systematisch doorlopen en voorzien van talloze praktijkvoorbeelden. Omdat deze methode expliciet rekening houdt met alle soorten intelligentie en steeds differentieert in de werkvormen, is het mogelijk om deze methode toe te passen op vrijwel alle doelgroepen en trainingen. Met de in dit boek beschreven methode geef je gegarandeerd een training die staat als een huis én gaan jij en je deelnemers volkomen opgeladen en voldaan naar huis.
Onderhandelen doen we dag in dag uit, en toch zijn er maar weinig mensen die zich er echt in bekwamen. Dit boek, met een voorwoord van Harvard-professor Robert C. Bordone, leert je hoe je uit elke onderhandeling meerwaarde kunt halen. En dat terwijl je de relatie verbetert met diegene met wie je onderhandelt.
Veel mensen zijn getraind op de theoretisch `juiste' manier van onderhandelen, maar in de praktijk zie je vaak dat ze keuzes maken die helemaal verkeerd uitpakken. Irrationele keuzes. Toponderhandelaars voorziet in de behoefte aan concrete adviezen van ervaren onderhandelaars om dat te voorkomen. Ook geeft het boek inzicht in hoe beroemde onderhandelingen zijn verlopen. Vaak gaat bij de onderhandelingen de aandacht achteraf namelijk alleen uit naar de resultaten ervan. Lessen over het onderhandelingsproces gaan vaak verloren.
In dit boek krijg je inzicht in de rijke praktijk achter de theorie van Harvard. Je leest de verhalen van Nederlandse toponderhandelaars over hun ervaringen met onderhandelen, je ontdekt waar zij het meest op letten tijdens een onderhandeling, en krijgt een aantal gouden tips.
Op basis van hun verhalen hebben we het kader van methodisch onderhandelen ontwikkeld, dat ervoor zorgt dat je nooit meer in je oude valkuilen stapt.
Aan het woord komen onder anderen minister-president Mark Rutte, president-directeur Marjan van Loon van Shell, Neelie Kroes (Uber/Salesforce), Ed Kronenburg (ambassadeur in Peking), Elske Doets (zakenvrouw van het jaar 2017), Stientje van Veldhoven (staatssecretaris I&W), Wereldbank-directeur Frank Heemskerk en Edith Schippers, oud-minister van VWS.
De auteurs stellen alle opbrengsten van dit boek beschikbaar aan het De Witt Institute for Advanced Negotiations in Den Haag. De experts van De Witt helpen belangeloos individuen, startups en ngo's om meer waarde uit hun onderhandelingen te halen.
"Het aantal vrouwelijke bestuurders in de top van het bedrijfsleven neemt af. Het streefcijfer van 30% vrouwen in bestuursfuncties bij beursgenoteerde ondernemingen wordt bij lange na niet gehaald: de actuele stand is een bedroevende 7,1 %. De traditionele route naar de top blijkt duidelijk voor het ene geslacht beter te werken dan voor het andere. En dat is zonde, want het is bekend dat diversiteit in de top een organisatie innovatiever en succesvoller maakt. Om nog maar te zwijgen van het stuwmeer van onbenut vrouwelijk potentieel.
Over waar het mis gaat zijn al vele rapporten geschreven. Zondebokken als het old boys network en het glazen plafond kennen we allemaal. Maar er zijn meer beren op de weg: van enkel mannelijke rolmodellen raken vele vrouwen op weg naar de top verwijderd van wie ze zelf zijn en waar ze voor staan. En veel meer dan mannen zijn vrouwen voorzichtig in het uitspreken van hun ambitie, maken ze niet genoeg zichtbaar wat ze doen, worstelen ze met de combinatie van werk en gezin.
Is het dan een mission impossible, de top bereiken als vrouw? Zeker niet! Het begint bij het juiste startpunt: de dingen doen die bij jou en je talenten passen. TOPvrouw in 7 stappen laat zien hoe je je carrière in eigen hand kan nemen en welke bepalende keuzes jouw weg naar de boardroom kunnen maken of breken. Bekende topvrouwen vertellen in openhartige interviews hoe zij het hebben aangepakt. Ze hebben elk de top bereikt in een andere branche, maar hebben in ieder geval één ding met elkaar gemeen: ze hebben hun hart gevolgd en maken daarmee het verschil.
De weg naar de boardroom is niet voor watjes en vraagt om krachtige keuzes, moedige stappen en doorzettingsvermogen. Maar de beloning is groot: steeds meer ruimte om jouw unieke bijdrage aan je organisatie én aan de wereld te realiseren. En waarom zou je er níet naar streven om dat mooie perspectief te bereiken?"
"Twintigers maken in hun eerste volwassen decennium veel levensbepalende keuzes. Keuzestress, prestatiedruk en chronische twijfel zijn dan ook nooit ver weg. Niet gek dat het aantal twintigers met een burn-out bijna net zo hard stijgt als het aantal filters dat wordt gebruikt om elkaar online de loef af te steken. 'Druk zijn is succesvol' en 'middelmatigheid is falen' (toch?), dus de druk lijkt groter dan ooit. En dan heb je ineens een echte dip te pakken: de quarterlife crisis.
In Fuck the quarterlife crisis gaat Femke, twintiger én ervaringsdeskundige, in vier overzichtelijke thema's - social media, succes, relaties en geluk - op zoek naar antwoorden op moeilijke vraagstukken en uitdagingen waar twintigers mee worden geconfronteerd. Inzichten van verschillende experts, coaches, wetenschappers en ervaringsdeskundigen vullen Femkes eigen verhaal aan. Want: waarom lijkt het alsof anderen hun shit op orde hebben terwijl jij het niet eens voor elkaar krijgt om je bh bij je onderbroek te matchen?
Het resultaat is een praktische life guide met een knipoog voor twintigers, die bol staat van de herkenbare persoonlijke anekdotes, tips en inspirerende verhalen om succes, geluk en (bovenal) jezelf te vinden. Geschreven voor iedere twintiger die meer op schema loopt met het bingewatchen van haar favoriete serie dan qua leven. "
Succesverhalen van ondernemers die de wereld veroveren, de ene deal na de andere sluiten, waar investeerders voor in de rij staan, ze klinken vaak als een spannend jongensboek. Je idee op een zolderkamer of in een garage uitvoeren en door stug volhouden en hard werken uiteindelijk wereldroem vergaren. Het zijn verhalen die getuigen van weinig realiteitszin. Ondernemen betekent namelijk veel ballen hooghouden, veel beslissingen nemen, tegenslagen incasseren en vooral veel fouten maken. Het betekent opstaan nadat de samenwerking met je compagnon en beste vriend is geklapt, opstaan als investeerder nummer vijftig heeft gezegd dat hij toch niet meedoet, opstaan terwijl je zo moe bent dat je alleen nog wil slapen.
We praten niet graag over de hobbels die vooraf zijn gegaan aan het succes, over dat wat fout ging. Terwijl juist die gebeurtenissen onze grootste lessen zijn. In dit boek vertellen ondernemers openhartig over die momenten dat ze het niet meer wisten, dat ze verdwaalden, door het stof moesten, ze verkeerde of te late keuzes maakten, er geen euro meer op hun rekening stond. Dit boek biedt geen stappenplan voor een succesvol bedrijf, maar herkenning, een steun in de rug en waardevolle lessen. Het zorgt er ook niet voor dat je nooit meer fouten maakt, sterker nog, het pleit er zelfs voor dat wel te doen, want alleen door fouten te maken kom je verder. Schaam je dus niet langer voor een struikelpartij, klim uit het dal en wees trots op je uitglijder.
"De planning van het project dreigt uit te lopen, het budget wordt overschreden, de opdrachtgever wil toch net iets anders en ondertussen loopt de projectleider zich de benen uit het lijf om de deadline nog enigszins te halen. Hoewel het project goed is voorbereid, de opdrachtgever akkoord heeft gegeven en het projectteam zich gecommitteerd heeft aan de activiteitenplanning, gaat het toch niet lukken! Herkenbaar?
Projectmatig werken in een snelle wereld
Het lijkt erop dat de 'traditionele' methode in veel gevallen niet meer werkt. En dat is niet gek. Want die methode gaat uit van een overzichtelijke, analoge wereld, een wereld waarin alles minutieus kan worden voorbereid en keuzes van tevoren kunnen worden gemaakt. Maar die wereld bestaat niet meer. Er verandert nu zo veel en zo snel dat je je heel vaak geen lange voorbereiding en vooraf gemaakte keuzes meer kunt veroorloven. Je kunt bij een project geen maanden meer vooruit kijken: een tijdspanne van twee weken is al veel. Zo'n wereld vraagt steeds vaker om een andere manier van Projectmatig Werken.
De traditionele methode of scrum
Dit boek leert je wanneer je voor welke methode kiest: de traditionele methode of de nieuwe scrummethode. De praktijkvoorbeelden helpen je die keus te maken. Want natuurlijk is niet alles wat nieuw en in de mode is per se beter: bij bepaalde projecten is de traditionele methode nog steeds de beste, maar bij andere juist niet. Uiteraard leer je ook wat beide methodes inhouden en hoe je ermee werkt. Kunnen werken met 'oud 'en 'nieuw' maakt je flexibeler, en geeft je een nog steviger basis om projecten te managen!"
Wie wil er niet met Passie en Energie Presteren? Soms gaat het vanzelf, maar er zijn ook van die momenten dat je wel een PEP-Talk kunt gebruiken. Net even die spiegel om eens kritisch tegen jezelf en je werk aan te kijken. Of dat zetje om weer een stap vooruit te doen. En omdat je baan de ene dag wat meer van je vraagt dan de andere, heb je soms een PEP-Talk nodig om dingen anders te doen.
Maak werk van Passie, Energie en Prestatie
PEP-Talk stimuleert je om te reflecteren en in gesprek te gaan en geeft je soms net de spreekwoordelijke trap onder je kont om in actie te komen. Kortom: dit boek daagt je uit actief werk te maken van Passie, Energie en Prestatie in je baan. Een doe-boek om direct mee aan de slag te gaan en zo het beste uit jezelf te halen.
Als leidinggevende komt er veel op je af. De wereld is in verandering, de organisatie waar je werkt ook. Banen staan op de tocht en tegelijkertijd moet er flink vernieuwd worden om de concurrentie voor te blijven. De top van de organisatie verwacht van je dat je resultaten behaalt met je team. Teamleden vragen sturing, deadlines komen op je af. Je bent strateeg, beslisser, inspirator, planner en praatpaal tegelijk. Hoe haal je dan ook nog eens het maximale uit je team?
Tijdens de vele workshops en leiderschapstrajecten die Anja Hilgers en Charlotte Staats verzorgden, stelden zij de deelnemers de vraag: 'Wie was voor jou ooit een inspirerende leidinggevende? Iemand bij wie jij meer presteerde dan je zelf voor mogelijk hield?' Zij kregen zulke bijzondere verhalen te horen dat zij besloten deze leiders op te zoeken en te interviewen. Wat doen deze personen anders dan andere leidinggevenden?
Hoe gaan zij om met de dilemma's waarmee we allemaal worstelen? Hoe zien zij het potentieel in anderen? En hoe motiveren zij medewerkers om excellent te presteren?
In hun zoektocht ontdekten de auteurs dat excellente leidinggevenden zich onderscheiden op vijf thema's. Zij:
- starten met een stevige basis,
- benutten verschillen,
- creëren echte betrokkenheid,
- stimuleren eigenaarschap en,
- focussen op teamresultaat.
Deze thema's worden uitgebreid toegelicht, zodat je de kennis en ervaring van andere leiders kunt inzetten in je eigen rol. Dit boek houdt je een spiegel voor en nodigt je uit te onderzoeken wat voor jou en je team werkt. Door inspirerende voorbeelden en praktische tools kom je erachter hoe je je medewerkers kunt laten schitteren en daarmee het resultaat van je organisatie vergroot.
Manager, adviseur, staffunctionaris, OR-lid: welke functie je ook hebt, je probeert maximale invloed uit te oefenen om je doelen te bereiken En daar zijn nogal wat manieren voor. Zo kun je bijvoorbeeld een ander overtuigen door met goede argumenten te komen, hem beïnvloeden door een aantrekkelijk toekomstbeeld te schetsen of door hem complimenten te geven.
Dit boek beschrijft tien verschillende beïnvloedingsvaardigheden die je je eigen kunt maken en kunt leren toepassen. Beïnvloeden is geen kwestie van een trucje aanleren. Essentieel is dat je je gedragsvaardigheden op zo'n manier inzet dat ze passen bij je eigen persoonlijkheid en bij het doel dat je wilt bereiken. Tien beïnvloedingsvaardigheden leert je hoe je dat doet.
Tien beïnvloedingsvaardigheden daagt je uit om:
* je eigen talenten te ontdekken en anderen te beïnvloeden op een manier die bij je past
* nieuwe, door jou nog niet gebruikte beïnvloedingsvaardigheden toe te passen
* je beïnvloedingsgedrag aan te scherpen en te perfectioneren.
In deze volledig herziene editie is de toepasbaarheid nog steeds uitgangspunt. Nieuw is de aandacht voor het beïnvloeden van jezelf: voor je een ander effectief kunt beïnvloeden moet je jezelf versterken. Je eigen potentieel benutten om anderen te beïnvloeden op een manier die bij jou past: als dat je ambitie is, is dit hét boek voor jou.
The book that you are holding is the indispensable guide to cultural awareness.
Are you working in an international environment, with people from different countries? Working internationally requires specific competences and relationship skills. Getting to know other cultures can be fun and enlightening. Yet, at times, you might find communication challenging
and puzzling, sensing emotions and observing reactions that more often deal with the deeper level of culture. Despite our good intentions, we often struggle to communicate at that required deeper level, leading to misunderstanding and the souring of negotiations.
This book is a practical guide and will strengthen your cultural awareness. Getting under the skin of other cultures (and your own!) and understanding how to make the most of diversity is a 'must-have' skill. The Eight Great Beacons help you to successfully navigate the cultural landscape and guide you on this fascinating journey. More than ever this is the book to buy if you want to improve your interpersonal relationships and international business results!
Jim Morris is a senior facilitator and project manager for Schouten Global. He lives and breathes culture: English by nationality, he lives in the Netherlands and works all over the world facilitating professional learning and development.
He specialises in intercultural communication training programmes. Jim grew up in the UK, where he started his career, and lived for long periods in Australia and Canada. He has worked extensively throughout Central Europe, North America and Asia, running workshops and delivering keynote speeches.
Sylla Pahladsingh is an independent business communication adviser, facilitator and owner of Sylla Training & Consulting. She advises people and teams on leadership and communication issues in a cross-cultural context. Born to a Dutch
mother and Surinamese-Indian father, her life has been an inspiring multicultural experience. She lived and worked as a training and capacity
development consultant for 16 years in respectively Kenya, Bhutan, Vietnam and the USA. She currently resides in the Netherlands.
Wanneer ben je tevreden over je eigen leven en loopbaan? Wat zijn de patronen waarin je zit vastgeroest? Welke dilemma's houden je gevangen? In Het werkvormenboek staan veertig verrassende werkvormen die je als loopbaanbegeleider, trainer of coach toe kunt passen bij cliënten met loopbaanvragen.
Praktisch boek voor loopbaanbegeleiders
De werkvormen staan gerangschikt naar relevante thema's als visualisatie, ontspanning, actieplanning en communicatie. Zo help je de cliënt op een effectieve en speelse manier zich los te maken uit loopbaanpatronen die niet meer functioneel zijn en zich open te stellen voor nieuwe energie, een nieuwe houding en een nieuwe visie.
Projectmatig werken is in. Begrijpelijk, want deze manier van werken sluit uitstekend aan bij de manier waarop mensen in organisaties tegenwoordig graag werken: iedereen vindt het prettig om zelf zijn werk te organiseren, gelijwaardig samen te werken en concrete resultaten te leveren. In 'Projectmatig werken' volgt u een concreet project van dichtbij. Hoofdpersoon Tessel leidt een project voor Plu Pharma, een groothandel in farmaceutische producten: ze organiseert een klantendag. Hoe pak je zoiets nu aan? Waar begin je en wat heb je nodig? Op overzichtelijke en heldere wijze beschrijft de auteur de verschillende stappen in een project. In elk hoofdstuk wisselen verhaal en theorie elkaar af en vindt u handige schemas, doumenten be checklists.
Naast de gebruikelijke projectstappen komt de politiek rond projecten uitgebreid aan de orde. Een project staat nu eenmaal niet op zichzelf; verschillende partijen hebben belang bij het resultaat. Daarnaast is er veel aandacht voor een van de belangrijkste kritische succesfactoren in een project: de opdrachtgever. Hij blijft vaak onderbelicht, terwijl zijn rol van niet te onderschatten betekenis is.
Projectmatig werken richt zich anders dan de meeste boeken over projectmanagement op beginnende projectleiders en projectmedewerkers. Het boek is ook interessant voor opdrachtgevers, beleidsmedewerkers die projectmatig willen gaan werken, en leidinggevenden die zich af en toe vertwijfeld afvragen waarom de projecten op hun afdeling zoveel vertraging oplopen.
Patries Quant studeerde criminoligie en Nederlands recht en werkte als docent, trainer en adviseur bij het Ministerie van Justitie. Sinds 1999 houdt zij zich bij Schouten & Nelissen bezig met leiderschap. Het viel haar op hoe organisaties en medewerkers, ondanks eerdere gevolgde trainingen, worstelden met de vraag: Hoe pak ik iets projectmatig aan en wat kom ik onderweg tegen?
Geactualiseerde editie.
- Al meer dan tien jaar succesvol
- Volledig herziene en geactualiseerde herdruk
De Thema-klassieker Verbeteren van teams is compleet herzien en geactualiseerd. Belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen die de laatste jaren het functioneren van teams en afdelingen hebben beïnvloed - dynamiek en complexiteit van organisaties, virtuele samenwerking, snellere besluitvorming en grotere aandacht voor sociale en culturele aspecten van het werk - zijn allemaal verwerkt in dit complete handboek.
Verschillende invalshoeken
Eén theorie over teamwerk die alles omvat en de werkelijkheid vanuit één gezichtspunt benadert, zul je in dit boek niet vinden; wij betwijfelen of die er überhaupt ooit zal komen. En je vindt in Verbeteren van teams dus ook geen kant-en-klare antwoorden op al uw vragen ... Waarom niet? Omdat het organiseren van en omgaan met mensen nu eenmaal grillig en weerbarstig, en elke keer weer anders is. En dat zal altijd zo blijven.
Zoekplaatjes
Wat vind je dan wel in dit boek? Nieuwe gezichtspunten om naar teams te kijken. Invalshoeken waarmee je met teams, afdelingen en organisaties aan de slag kunt. Verbeteren van teams geeft je daarvoor stof tot nadenken en modellen om mee te werken. Onder andere met 'zoekplaatjes' willen we je stimuleren na te gaan welke factoren van invloed zijn op het functioneren van je team. Ook de beperkingen en risico's van teamwerk belichten we.